Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μηκοτομή


Recommended Posts

@Lakis

 

1. Τους παρέδωσες μηκοτομές και δεν τις δέχθηκαν;

2. Η σύμβαση που υπέγραψες δεν όριζε τις προδιαγραφές με τις οποίες θα εκπονήσεις την εκάστοτε μελέτη (ΠΔ 696);

3. Εμείς σαν μελετητές δεν οφείλουμε να παραδίδουμε τις εργασίες μας σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης και να συμμορφωνόμαστε με τις ισχύουσες προδιαγραφές;

4. Λόγω ασχετοσύνης συναδέλφων σε επιβλέπουσες υπηρεσίες (πχ της ΟΑ και της ΔΕΗ που αναφέρεις) θα υποβαθμίζουμε την ποιότητα της εργασίας μας και δεν θα τρέχει και τίποτα;

 

Πάντως στις υδραυλικές μελέτες που έχω εκπονήσει με επιβλέπουσες αρχές ΤΥΔΚ και Δ/σεις Εγγείων Βελτιώσεων (αφορούν δίκτυα άρδευσης, ύδρευσης και αποχέτευσης ακαθάρτων και ομβρίων αλλά και διευθετήσεις ρεμάτων) σε όλες έχω παραδώσει μηκοτομές των αγωγών ανοικτών ή κλειστών υπό πίεση ή βαρύτητας που περιελάμβανε το έργο.

Link to comment
Share on other sites

@kasvan

 

1. Όπως προφανώς θα γνωρίζεις, η υπηρεσία εκδίδει πίνακα παραδοτέων, ο οποίος είτε περιέχεται στα τεύχη του διαγωνισμού και στη σύμβαση που υπογράφεις, είτε υπάρχει ένας περιληπτικός στα τεύχη και στη σύμβαση και σου κοινοποιείται ο αναλυτικός αργότερα με έγγραφο της υπηρεσίας. Στις περιπτώσεις που περιέγραψα παραπάνω δεν περιλαμβάνονταν στον αναλυτικό πίνακα παραδοτέων σχέδια μηκοτομών εννιαίων καταθλιπτικών δικτύων. Έγινε γραπτό ερώτημα προς τις υπηρεσίες με αναφορά σε πιθανή παράβλεψη στον πίνακα παραδοτέων και οι επίσης γραπτές απαντήσεις των υπηρεσιών ήταν αρνητικές, δηλαδή δεν ζητείτο υποβολή σχεδίων μηκοτομών εννιαίων καταθλιπτικών δικτύων.

2. Σαφώς, κατά ΠΔ 696, αλλά και με πίνακα παραδοτέων ως στην ανωτέρω παράγραφο 1.

3. Σαφώς, αλλά στη σειρά ισχύος των συμβατικών τευχών-εγγράφων, ο πίνακας παραδοτέων είχε ισχυρότερο "ειδικό βάρος" από τις αντίστοιχες προδιαγραφές, και σε αντίστοιχο γραπτό ερώτημα, ζητήθηκε να ακολουθηθεί πιστά ο πίνακας παραδοτέων.

4. ?????. Βλέπε ανωτέρω παραγράφους 1 και 3.

 

Αν και σε υδραυλικές μελέτες με επιβλέπουσες αρχές ΤΥΔΚ και Δ/σεις Εγγείων Βελτιώσεων έχω μικρότερη εμπειρία, όντως σε όσες συμμετείχα ζητήθηκαν και παραδόθηκαν μηκοτομές όλων των δικτύων, ανεξαρτήτως είδους δικτύου (αγωγοί ανοικτοί ή κλειστοί υπό πίεση ή βαρύτητας).

Link to comment
Share on other sites

...Λόγω ασχετοσύνης συναδέλφων σε επιβλέπουσες υπηρεσίες (πχ της ΟΑ και της ΔΕΗ που αναφέρεις) θα υποβαθμίζουμε την ποιότητα της εργασίας μας και δεν θα τρέχει και τίποτα;

 

Προσοχή λιγάκι στους χαρακτηρισμούς για συναδέλφους του ευρύτερου Δημόσιου, μη παίρνετε φόρα.

 

Μηκοτομές τέτοιων αγωγών που εννοεί ο Λάκης μέσα στους ΑΗΣ (μεγάλα εργοστάσια που βάζεις κάρβουνο απ τη μια και παίρνεις ρεύμα και καρκίνο απ την άλλη) ασφαλώς και δεν νοούνται.

 

Οπως δεν νοείται μηκοτομή αγωγού ύδρευσης της πολυκατοικίας σου.

 

Κατα περίπτωση, οι υπηρεσίες ζητάνε τα νόμιμα, τα απαραίτητα και τα κατάλληλα,όπως ζήτησε και η ΔΕΗ/ΔΜΚΘΗΕ από το Λάκη.

Link to comment
Share on other sites

Ρε παιδιά είναι δυνατόν να κάνεις μελέτη δικτύων χωρίς μηκοτομές!!!! Πρώτη φορά ακούω τέτοιο πράμα! Με όσα έργα ασχολήθηκα που ασχολούντε με δίκτυα (αποχετυτικά, υδραυλικά, σιδηροδρομικά κλπ κλπ) πάντα μα πάντα υπήρχαν μηκοτομές!!! Πάτε σκάψτε χωρίς μηκοτομή ένα αγωγό να δούμε που θα βγείτε!

Link to comment
Share on other sites

Ρε παιδιά είναι δυνατόν να κάνεις μελέτη δικτύων χωρίς μηκοτομές!!!

το ερώτημα ειναι ρητορικο συνάδελφε, όπως ειδες η απάντηση ειναι ΝΑΙ

Link to comment
Share on other sites

@agior

 

Από τη δική μου εμπειρία, στους καταθλιπτικούς αγωγούς η χάραξη γίνεται με την οριζοντιογραφία .... Κι αυτό γιατί τα καταθλιπτικά δίκτυα "ακολουθούν", αναφορικά με τις κλίσεις τους, το εδαφικό υψομετρικό ανάγλυφο.

...

Συνήθως στα δίκτυα πόλεως (ύδρευση) ... ζητούνται μόνο οριζοντιογραφίες...

.

 

αυτό το πράγμα, κατασκευή δικτύου χωρίς μηκοτομή, πρώτη φορά το ακούω...

 

Ρε παιδιά είναι δυνατόν να κάνεις μελέτη δικτύων χωρίς μηκοτομές!!!!

 

Μάλλον δεν συζητούσαμε για μηκοτομή αγωγού ύδρευσης της πολυκατοικίας μου αλλά της πόλης μου.

 

Επειδή λχ έχω συναντήσει τοπογράφο μηχανικό να κάνει τον επιβλέποντα σε Η/Μ μελέτη (λόγω ανάγκης αλλά προφανώς άσχετο), πολιτικό μηχανικό να μου ζητάει τον υπολογισμό στερεοπαροχής σε δίκτυο ομβρίων (προφανώς άσχετο), άλλον να ρωτάει γιατί δεν εγκιβωτίζουμε χείμαρρο σε σωλήνα PVC Φ300 (άσχετο και ταυτόχρονα επικίνδυνο) έχω κάποια ελαφρυντικά για τους ανωτέρω χαρακτηρισμούς.

 

@rigid_joint

Το καλό με το να μην έχεις μηκοτομές σε δίκτυα διανομής νερού είναι ότι έτσι δεν χρειάζεσαι ούτε αερεξαγωγούς ούτε εκκενωτές ούτε "εξωτικές" βαλβίδες οπότε κάνεις οικονομία και στην κατασκευή και γλυτώνεις και άπειρο χρόνο από τις προμετρήσεις.

Link to comment
Share on other sites

ουτε σώματα αγκύρωσης, ούτε πιεζοθραυστικά φρέατια και έτσι γλιτώνεις και πόσα μπετά

 

δυστυχώς ο Lakis περίεγραψε μία κατάσταση, που ομολογώ δεν την ήξερα

Link to comment
Share on other sites

Επειδή πέρα από την πλάκα, έχω την εντύπωση ότι δεν γίνομαι κατανοητός, θα αναφερθώ στο θέμα για τελευταία φορά. Στις συγκεκριμένες μελέτες σαφώς προβλέφθηκαν (όπου ήταν απαραίτητο) αερεξαγωγοί, εκκενωτές, βαλβίδες, αντεπίστροφα, πιεζοθραυστικά φρέατια, σώματα αγκύρωσης, κλπ. Αυτά δείχθηκαν στις οριζοντιογραφίες, περιγράφηκαν στο τεύχος Τεχνικής Περιγραφής, προδιαγράφηκαν στο τεύχος Τεχνικών Προδιαγραφών και επιμετρήθηκαν στα τεύχη Προϋπολογισμού και Τιμολογίων Μελέτης και Προσφοράς. Όπως επίσης και παραδόθηκαν πλήρεις προμετρήσεις. Δεν παραδόθηκαν σχέδια μηκοτομών, γιατί ζητήθηκε από τις υπηρεσίες να μην παραδοθούν. Το γεγονός ότι δεν παραδόθηκαν δεν σημαίνει ότι δεν εκπονήθηκαν.

 

Καλή συνέχεια.

Link to comment
Share on other sites

Δεν παραδόθηκαν σχέδια μηκοτομών, γιατί ζητήθηκε από τις υπηρεσίες να μην παραδοθούν. Το γεγονός ότι δεν παραδόθηκαν δεν σημαίνει ότι δεν εκπονήθηκαν.

Καλή συνέχεια.

@Lakis

Δεν παραδόθηκαν σχέδια γιατί η πράσινη επανάσταση έχει ξεκινήσει από το δημόσιο και έτσι καποια δέντράκια επιμύκηναν το χρόνο ζωής τους.

Θα ολοκληρωθει όταν δεν δίνεται και η οριζοντιογραφία (τα πάντα όλα)

Φυσικά και το ότι δεν παραδόθηκαν δεν σημαίνει ότι δεν εκπονήθηκαν, για όνομα του θεού, γίνονται αυτά τα πράγματα, σπάνε σωλήνες από τις πιέσεις που τόσο σωστά ειχαν υπολογιστεί τα πάντα? τστστστ

Και αναρωτιώμουν γιατι σκάψαν σε δέκα μεριες το δρόμο την προηγούμενη βδομάδα μεχρι να βρουν που ειναι ο αγωγός και να μου βάλουν νερό σε μια οικοδομή.

οι δικοι μου δεν θα ειχαν οριζοντιογραφία. Καθε υπηρεσία έχει τα δικά της τελικά

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Διαβάζοντας το συγκεκριμένο θέμα λίγο ετεροχρονισμένα βέβαια, θα ήθελα να πώ την άποψή μου στηριζόμενος στη μικρή εμπειρία σε μελέτες υδραυλικών έργων που έχω.

Η μηκοτομές είναι απαραίτητες στα δίκτυα ομβρίων, ακαθάρτων, σε όλες τις διευθετήσεις και γενικότερα στα περισσότερα υδραυλικά έργα.

Όμως στα δίκτυα ύδρευσης δεν είναι απαραίτητες. Τα δίκτυα ύδρευσης είναι καταθλιπτικοί αγωγοί όπου η κλίση του αγωγού έχει μικρή σημασία μπροστά στο πιεζομετρικό του φορτίο και στη διάμετρο του. Συνήθως τα δίκτυα ύδρευσης τοποθετούνται σε σταθερό βάθος κάτω από το έδαφος π.χ.1,5 μέτρα και ακολουθούν τη κλίση του εδάφους. Επομένως με την οριζοντιογραφία γνωρίζοντας τα μήκη των αγωγών και το σκάμμα υπολογίζεις τα χωματουργικά χωρίς μηκοτομές. Για τα φρεάτια και τις βάνες, με μία υψομετρική-τοπογραφική αποτύπωση της περιοχής μελέτης μπορείς να βρείς τα ψηλά και χαμηλά σημεία ώστε να τοποθετήσεις τις βάνες εξαερισμού, εκκένωσης, εξάμμωσης κτλ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.