Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απορία σχετικά με πρόβλημα πλημμύρας σε υπόγειο


akantif

Recommended Posts

Αγαπητοί,

 

Θα ήθελα την γνώμη σας, μιας και δεν είμαι μηχανικός και δεν γνωρίζω καλά το αντικείμενο.

Σκεπτόμαστε να αγοράσουμε μία μεζονέτα (κλασσική, δύο όροφοι και το ημιυπόγειο). Σαν ποιότητα κατασκευής είναι ότι καλύτερο έχουμε δει, αλλά έχουμε το εξής πρόβλημα: η περιοχή στην οποία βρίσκεται το σπίτι, έχει προβλήματα σε περιπτώσεις δυνατών βροχών. Άκουσα ότι σπίτια της περιοχής έχουν συστήματα τα οποία με αντλίες μεταγγίζουν τα νερά, ώστε να μην πλυμμηρήσουν τα υπόγεια.

Όπως μας είπε ο μηχανικός, υπάρχει ήδη εγκατεστιμένο σύστημα απομάκρυνσης των υδάτων με αντλίες. Κατά την γνώμη σας, πως μπορούμε εμείς να το αντιμετωπίσουμε - ελένξουμε? Μπορούμε να εμπιστεφτούμε τον μηχανικό? Αυτές οι αντλίες είναι αρκετές ώστε να μην συμβεί κάποιο γεγονός?Αν κάποιος γνωρίζει κάτι παραπάνω, θα εκτιμούσα την βοήθειά του.

 

Σας ευχαριστώ, Ανδρέας.

Link to comment
Share on other sites

κοιτα να δεις, η μονη λύση ειναι οι αντλίες

 

για ποιο λόγο να μην τον εμπιστευθείς?

 

επειδη σου είπε το πρόβλημα της περιοχής και πως αντιμετωπίζεται αυτό?

 

από κει και πέρα, πόσο νερο θα ρίξει, αν εισαι κτισμένος πάνω σε ρέμα κλπ αν βλέπεις τηλεόραση μεχρι και στη γερμανία πνίγονται

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντησή σου.

Το σπίτι βρίσκεται 200 μέτρα από θάλλασα και από την αντίθετη μεριά υπάρχει βουνό, έτσι όλα τα νερά κατασταλάζουν από αυτή την περιοχή του σπιτιού. Αλλά δεν είναι χτισμένο επάνω σε ρέμα. Το πρόβλημα είναι όλης της περιοχής. Χθες μίλησα με τον "διπλανό γείτονα" και μου είπε ότι αν οι αντλίες δουλέψουν σωστά και δεν υπάρξει πρόβλημα ρεύματος, δεν υπάρχει πρόβλημα.

Εγώ όμως σας ξαναρωτώ: όλη αυτή η υγρασία και η ήδη μία πλυμμήρα του υπογείου (που έγινε τότε που είχαν κόψει το εργοταξιακό ρεύμα) δεν έχει επίδραση στα θεμέλια, στα σίδερα και γενικά στην αντοχή του σπιτιού στον χρόνο?

Μήπως το αγοράσουμε και όλα είναι "μέλι γάλα" και μετά από κάποια χρόνια, βγουν προβλήματα???

 

Αναφέρω ξανά ότι δεν είμαι της δουλειάς, οπότε συγχωρέστε με αν σας κουράζω με τις ερωτήσεις μου...

 

Ευχαριστώ και πάλι...

Link to comment
Share on other sites

διάγνωση από εδώ δεν μπορεί να γίνει, αυτό θα σου το πει ο μηχανικός ΣΟΥ που θα πάει και θα κάνει αυτοψία.

πάντως αν ηταν μονο μια πλημμύρα και δεν συνέβει και τίποτα άλλο μαζί (π.χ. να καθίσει μονόπατα από καμμιά μερια από πιθανή υποσκαφή της θεμελίωσης και χωρίς να έχω εικόνα της κατάστασης) στην αντοχή δεν έχει επίπτωσεις.

άλλωστε όλες οι θεμελιώσεις παγκοσμίως ειναι υπόγειες και σε περιβάλλον υγρασίας, αν το σκυρόδεμα ειναι σωστό δονημένο όχι μόνο δεν μειώνεται αλλά αυξάνεται (ή έστω διατηρείται) η αντοχή του σκυροδέματος γιατι σε υγρό περιβάλλον περιορίζεται η ενανθράκωση του σκυροδέματος με αποτέλεσμα να προστατευέται ο οπλισμός (αν θυμάμαι καλά).

βεβαια απαιτείται να μην έχει ρηγματωσεις το σκυρόδεμα

 

για τα προβλήματα σε μερικά χρόνια που λες, ξέρεις κανένα σπίτι που δεν έχει? γιατί εγώ δεν έχω δει

Link to comment
Share on other sites

τα προβλήματα της εκτός σχεδίου δόμησης ...

 

χωρίς να έχω ίδια άποψη για την τοποθεσία, επειδή έχω ασχοληθεί ιδιαιτέρως με τα ρέματα, πιστεύω ότι μάλλον η περιοχή βρίκεται στην απόληξη κάποιας μισγάγγειας του βουνού, δηλαδή σε ρέμα, που όταν μπαίνει στην περιοχή μικρών κλίσεων (πεδινή) "χάνει" τη διατομή του και τα νερά διαχέονται ανεξέλεγκτα

 

έτσι ενώ φαίνεται ότι δεν χτίζεις σε κανένα ρέμα, ουσιαστικά χτίζεις στο "ξεμπουκάρισμά" του

 

όσον αφορά στο πρόβλημα που περιγράφεται από το φίλο, με τις αντλίες ναι μεν απομακρύνεις τα νέρα, αλλά δεν μπορείς να απομακρύνεις την υγρασία

 

και εφόσον υπάρχει υγρασία απαιτείται πολύ πολύ καλή ποιότητα κατασκευής

 

η υγρασία δυστυχώς έχει αρνητική επίδραση σε πολλά οικοδομικά (μη φέροντα) στοιχεία με αποτέλεσμα να απαιτείται καλή κατασκευή και συχνή συντήρηση

 

όσον αφορά στο φέροντα οργανισμό, αν μια κατασκευή δεν είναι ποιοτική, ο συνδυασμός υγρασίας και παραθαλλάσιου περιβάλλοντος (χλωριόντα) οδηγεί σίγουρα σε οξείδωση του οπλισμού με ότι αυτό συνεπάγεται

 

οπότε μάλλον ο φίλος πρέπει να εστιάσει στην ποιότητα κατασκευής, κατά το εφικτό βέβαια

 

γενικά η υγρασία δεν είναι φίλος της κατασκευής, ανεβάζει το κόστος κατασκευής, το κόστος συντήρησης και τα στάνταρ ποιότητας κατασκευής που απαιτούνται και ... απολύτως προσωπική γνώμη ... μάλλον είναι ανίκητη (αν υπάρχει από την ίδια φύση, δεν μπορεί ποτέ να αντιμετωπιστεί πλήρως ότι και να κάνεις)

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Σήμερα θα πάω να πάρω τα σχέδια από την εταιρία και τις επόμενες ημέρες θα πάω στο σπίτι για να το δούμε με έναν δικό μου μηχανικό.

Για όποιον ενδιαφέρεται, θα ενημερώσω...

 

καλημέρα.

Link to comment
Share on other sites

δεν ειπε ότι έχει υγρασία μέσα πάντως αλλά μόνο μια φορά που πλημμυρισε το υπόγειο
Ο φίλος είπε ότι η περιοχή πλημμυρίζει τακτικά σε περιπτώσεις δυνατών βροχών. Ως εκ τούτου θα έχει σαν περιοχή υψηλά επίπεδα υγρασίας.

 

Παιδιά ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Σήμερα θα πάω να πάρω τα σχέδια από την εταιρία και τις επόμενες ημέρες θα πάω στο σπίτι για να το δούμε με έναν δικό μου μηχανικό.

Για όποιον ενδιαφέρεται, θα ενημερώσω...

 

καλημέρα.

επειδή με ενδιαφέρουν εγκυκλοπαιδικά τέτοιες περιπτώσεις, θα ήθελα, αν έχεις βέβαια τη δυνατότητα, να ανεβάσεις το 5χίλιαρο (που λένε) της περιοχής, προκειμένου να δω αν όντως ισχύει η γεωμορφολογία που περιγράφω παραπάνω
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.