Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αγορά StruCad με 1130€ για μηχανικούς και όχι μονο


Recommended Posts

  • Απαντήσεις 104
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Master Detailer μερικά πρακτικά ερωτήματα :

 

1.Θέλει πολύ χρόνο γενικά να μαθευτεί το Strucad ?

2.Υπάρχει κάποιο καλό tutorial για απλού τύπου μεταλλικές κατασκευές που πιστεύω ότι ασχολούνται οι περισσότεροι ?

3.Συνεργάζεται με κάποιο στατικό πρόγραμμα ώστε να απλοποιηθούν κάποιες διαδικασίες ?

4.Θεωρείς τελικά ότι απευθύνεται στο μέσο μηχανικό ή περισσότερο σε σχεδιαστές όπως εσύ ?

 

Υ.Γ θεωρώ ΣΥΝ το γεγονός ότι δεν χρειάζεται το Αutocad για να δουλέψει

Link to comment
Share on other sites

Master Detailer μερικά πρακτικά ερωτήματα :

 

1.Θέλει πολύ χρόνο γενικά να μαθευτεί το Strucad ?

2.Υπάρχει κάποιο καλό tutorial για απλού τύπου μεταλλικές κατασκευές που πιστεύω ότι ασχολούνται οι περισσότεροι ?

3.Συνεργάζεται με κάποιο στατικό πρόγραμμα ώστε να απλοποιηθούν κάποιες διαδικασίες ?

4.Θεωρείς τελικά ότι απευθύνεται στο μέσο μηχανικό ή περισσότερο σε σχεδιαστές όπως εσύ ?

 

Υ.Γ θεωρώ + ότι δεν χρειάζεται το Αutocad για να δουλέψει

 

1. Αν έχεις μάθει AutoCad είναι λίγο πακέτο το να πεάσεις από την μία λογική στην άλλη. Είναι ρε παιδί μου ζόρικο το interface. Δεν θέλει καιρό απλά όρεξη. ΠΧ το selection WINDOW και CROSS ειαι ακριβώς αντίθετο με το AUTOCAD και είναι σπαστικό. Σ'αυτό φταίει ο σωβινισμός του Άγγλου και μόνο....Αφού υπάρχει ήδη διαδεδωμένο ρε ταραμά Άγγλε γιατί δεν το κάνεις ίδιο???

 

2. Δεν έχω βρεί κάτι ποτέ γιατί ποτέ δεν έψαξα. Μου δώσανε το manual που είναι ένας σκασμός σελίδες στα αγγλικά και ποτέ δεν το αγγιξα. Στο Engineer μου δώσανε ένα πολύ μικρότερο Εληνικό αλλά ναι μεν σε βάζει στο νόημα αλλά θές και τεχνκή υποστήριξη αν εμβαθύνεις και δεν δουλεύεις μόνο σχέδια μελετών.

 

3. Δεν έχω δουλέψει ποτέ στατικά γιατί δεν είμαι μηχανικός απλά λέει στα specs του οτι εισάγει από οποιοδήποτε πρόγραμμα βγάζει SDNF η SNF. Τι είναι αυτά δεν ξέρω αλλάξέρω ότι το AutoSteel που είχαμε είχε SNF out....

 

4. Για σχεδιαστές δεν κάνει αυτή η έκδοση γιατί δεν παράγει σχέδια που ζητάει ο κατασκευαστής. Για μελετητές κάνει άν έχεις δουλειές μεταλλικών και αξίζει να επενδύσεις στο να δώσεις καλύτερα σχέδια στους πελάτες σου και όχι απλά BLOCKS....Ασε που σε 5-6 ώρες ένας μέσος χρήστης έχει έτοιμα σχέδια μελέτης (σωστά όμως όχι BLOCKS από άλλες μελέτες που μετράς 10mm και γράφει 18mm....) Εγω το πήρα για να βγάζω σχέδια σε μικρούς μηχανικούς που έχω εδώ και δεν ασχολούνται με μεταλλικά τόσο ώστε να το αγοράσουν αυτοί. Από την μία κερδίζουν τους κατασκευαστές ζητώντας τους μόνο ένα μοντέλο StruCad και τους ψαρώνουν...από την άλλη την γνωστή μέθοδο της αγοράς να βγαίνει η τιμή του έργου και μετά η μελέτη την χρησιμοποιούν για να βγάζουν λεφτά οι μελετητές.

 

5. Στην ουσία όταν παίρνεις σχέδια πού τα διαβάζεις?? Δεν στα στένουν ηλεκτρονικά?? Δεν τα βλέπεις στο AUTΟCAD? Εχει μέσα ένα τύπου AUTOCAD και το TELA και το STRUCAD και κάνεις επεξεργασία εκεί. Αμα έχεις μάθει στο AutoCAD δεν βολεύει όμως ρε φίλε. Θα το ανοίξεις από AUTOCAD το σχέδιο για να διευκολυνθείς....

 

Αν δεν έχεις ασχοληθεί με detailing ξεκίνα με TEKLA. Πολύ πιο εύκολο κα μάλιστα θα βρείς και tutorial video στο youtube....Αργότερα δοκιμάζεις και STRUCAD.

Link to comment
Share on other sites

1.Θέλει πολύ χρόνο γενικά να μαθευτεί το Strucad ?

 

Mάξιμε στο εργοστάσιο που δούλευα ,σου έδιναν 5 ημέρες για να το μάθεις , δίνοντας σου ένα manual με παραδείγματα.Το help που είχε η έκδοση 10 που δούλευα δε βόλευε γιατί απλά σου είχε τις εντολές.

Προσωπικά το έμαθα εύκολα γιατί ως φοιτητής είχα δουλέψει το SAP.Aν έχεις δουλέψει μόνο το Autocad θα δυσκολευτείς.Αν έχεις δουλέψει κάποιο στατικό θα σε βοηθήσει σα λογική.Δηλαδή δουλεύεις με νήματα όπου έχουν κάποιες ιδιότητες.Αποτελείται απο πολλά υποπρογράμματα.

Π.χ. για προμέτρηση μπορείς να την υπολογίσεις με το material list αλλά και με την επιλογή COG.Στην έκδοση που δούλευα (πριν από 4 χρόνια) παρατηρούσα διαφορές μέχρι και 0,5 τόνο.Αν έχει την καλή διάθεση o Master Detailer θα σου πει αν έχει βελτιωθεί από τότε ή αν έχει βγει κάποια πρόσθετη λειτουργία.

Υπάρχουν κάποια πράγματα που αν δε δουλέψεις σε εργοστάσιο δεν μπορείς να τα μάθεις.Π.χ. οι κωδικοί , τι αλλαγές να κάνεις στο Strucad για να βγάλει κοινούς κωδικούς.Το πως θα ελαχιστοποιήσεις τα ρετάλια και άλλα διάφορα.Επίσης πρέπει να προσέξεις αν γίνονται οι τρύπες σε όλες τις πλάκες , αν βρίσκει η μία πλάκα με την άλλη κτλ.Αλλά γι'αυτό έχει εντολές ελέγχου το Strucad.Kαι μάλιστα στα παρουσιάζει και με σύμβολα M,F,C όπου σου εξηγεί και τον τύπο του προβλήματος.

 

3.Συνεργάζεται με κάποιο στατικό πρόγραμμα ώστε να απλοποιηθούν κάποιες διαδικασίες ?

To Robot έχει export για το Strucad σαν αρχείο .anf.

 

Θεωρείς τελικά ότι απευθύνεται στο μέσο μηχανικό ή περισσότερο σε σχεδιαστές όπως εσύ

Aν είσαι μηχανικός μπορείς να προσαρμοστείς πιο εύκολα.Π.χ. είχαν έρθει κάποια παιδιά από Τ.Ε.Ι. Έργων Υποδομής και δε ξέρανε καν τι είναι μηκίδες και τεγίδες.Η μια κοπέλα από Τ.Ε.Ι μηχανολογίας που δούλευε δύο χρόνια , έβαλε τις τεγίδες ανάποδα στη στέγη ή στο μεσοπάτωμα σκάλας έβαζε τα υποστυλώματα κατά τον ασθενή άξονα.

Αλλά η εμπειρία μετράει πολύ.Έχω δει απλό σχεδιαστή από Ι.Ε.Κ. να βγάζει κτίρια πολλών στρεμμάτων και χιλιάδων τόνων με ελάχιστα προβλήματα και πολύ γρήγορα.

Και χοντρές πατάτες από Γιουγκοσλάβο μηχανολόγο μηχανικό που είχε δώσει offset σε όλα τα υποστυλώματα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κουμπώσει κτίριο 300 τόνων.Οπότε έγινε το κόψε ράψε και φυσικά ο πελάτης αρνιόταν να πληρώσει.Είπε ότι τον μπέρδεψε το Mechanical Desktop που δούλευε πριν.

 

Αν την είχες κάνει την δουλειά θαείχες πέσει και σε περίοδο "κόλασης" που δεν προλαβαίνει ούτε αναπνοή να πάρει το τμήμα σου με τους 5 σχεδιαστές αι σε συμφαίρει να δίνεις έξω σχέδια παρά να παίρνεις συνέχεια σχεδιαστές με 1000+ μισθό τον μήνα και να δουλεύεις εργολαβικά όταν σου κάθεται έργο.

 

Eξιακόσια κάτι δίνανε στους σχεδιαστές και αν ήταν κάποιος από ΤΕΙ και δούλευε καιρό έπαιρνε 700 ή 750Ε.Μιλάω για ωράριο 9 ώρες το βασικό ,συν υπερωρίες που ποτέ δεν πληρωνόσουν.Για περίοδο Ολυμπιακών Έργων δούλευες περίπου 12ώρο.Φυσικά οι περισσότεροι φεύγανε πριν κλείσουν καν χρόνο.

Πίστεψε ότι δεν τους ένοιαζε αν το τμήμα σχεδιασμού έμενε χωρίς δουλειά.ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙ ΠΟΤΕ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΧΩΡΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ.Γι'αυτό συχνά έδινες σχέδια κοπών πολύ πριν τελειώσεις το μοντέλο.Τα σχέδια μοντάζ τα έδινες αργότερα αφού τέλειωνες το μοντέλο.Αυτό έγινε αρκετές φορές γιατί οι κοπές στο εργοστάσιο είναι πιο εύκολες και προχωράνε πιο γρήγορα.

 

Δεν έχω δουλέψει ποτέ στατικά γιατί δεν είμαι μηχανικός απλά λέει στα specs του οτι εισάγει από οποιοδήποτε πρόγραμμα βγάζει SDNF η SNF. Τι είναι αυτά δεν ξέρω αλλάξέρω ότι το AutoSteel που είχαμε είχε SNF out.....

Δε σου έχει τύχει να σου κολλήσει ποτέ το Strucad.Δηλαδή να αποθηκεύει αυτόματα τις συνδέσεις , ονοματίζοντας τες ab-1,ab-2 κτλ....Τότε τι κάνεις ;

Ξανακάνεις το μοντέλο σου , από την αρχή;

Kάνεις snfout (με σταθερό σημείο 0,0,0).Μετά ανοίγεις ένα νέο αρχείο και κάνεις snfin.

Aλλά δε σου έχει πάρει τις συνδέσεις.

Οπότε τι κάνεις ;

Πας στο φάκελο WORK του Strucad και αντιγράφεις όλες τις συνδέσεις από τον ένα φάκελο στο άλλο.Το ίδιο κάνεις και με τον φάκελο ΜΑC.Eκεί αποθηκεύονται οι συνδέσεις που έχεις κάνει με μακροεντολές.Αν έχει δημιουργήσει μια νέα διατομή ή ένα νέο υλικό θα πρέπει να το κάνεις και στο νέο αρχείο.

ΜASTER DETAILER και να μην έχεις χρησιμοποιήσει ποτέ το Snfοut;;;;!!!!!!!!!!!

 

Κάνε μου banιο να δούμε ποιός θα σε σώσει από την άγνοια.....

Ρε γκουρού των μεταλλικών , μπορείς να μου πείς γιατί οι λεπτότοιχες βγαίνουν ανά 30μμ , π.χ. Μ205 , Μ235 , Μ265 κτλ. και όχι ανά 20μμ. π.χ. όπως IPE100,IPE120,IPE140 ;

Δεν αμφισβήτησα την εμπειρία σου αλλά το ύφος σου.

 

 

Η έκδοση αυτή (950e) που έχω περιλαμβάνει περίπου 250 έτοιμες συνδέσεις. Αν κάποια χρειαστείς που δεν την περιλαμβάνει δεν μπορείς να την σχεδιάσεις από την αρχή. Δεν ξέρω άν δίνουν αυτήν την δυνατότητα εξτρα γιατί δεν έχω ρωτήσει αλλά το έχω ακούσει οπότε δεν μπορώνα είμαι σίγουρος.

Επιτέλους ένα χρήσιμο post.

Όταν εννοείς 250 έτοιμες συνδέσεις εννοείς τις μακροεντολές;Δηλαδή αυτές που απλά τις παραμετροποιείς εσύ.

Δηλαδή απλά δεν μπορείς να δημιουργήσεις εσύ μια νέα σύνδεση;

Aν η έκδοση με τα 950Ε+Φ.Π.Α. συμπεριλαμβάνει και τα macros τότε η αγορά συμφέρει.Αν ξέρεις να τις δουλέψεις μπορείς να καλύψεις όλες τις περιπτώσεις.

'Ασε που κανονικά τις συνδέσεις πρέπει να τις δουλεύεις με τις μακροεντολές.

Link to comment
Share on other sites

@Replicator ,

Aν θυμάμαι καλά εν έτει 2005 μία θέση Strucad κόστιζε 18.000Ε.

Ο μοναδικός περιορισμός της έκδοσης Εngineer είναι ο αποκλεισμός των interactive συνδέσεων;

Yπάρχει περιορισμός κόμβων ή κάποιων άλλων λειτουργιών;

To Strucam ούτως ή άλλως δεν ενδιαφέρει τους μελετητές μηχανικούς αφού πρόκειται για σύνδεση με τα μηχανήματα.

Αν είναι έτσι η προσφορά είναι πολύ καλή και εκτός από μελετητές ίσως να ενδιαφέρει και εργολάβους για να ξέρουν ανά πάσα στιγμή πόσο ζυγίζει το κάθε τμήμα της κατασκευής.

Μη μου πείτε να ελέγξουν τα ζυγολόγια γιατί έχω δει κάτι λαμόγια βιοτέχνες να γεμίζουν τα τούμπο με ρετάλια για να αυξήσουν το βάρος ή να βάζουν στο φορτηγό μεταλλικά στοιχεία από άλλο έργο και μετά να τα ξαναπαίρνουν.Αν είναι χαλαρή η επίβλεψη περνάνε διάφορα.Όπως στο μεικτό ζύγισμα να είναι ο οδηγός μέσα στο φορτηγό ενώ στο καθαρό να κατεβαίνει κάτω.

Ίσως να είναι καλό και για εργολάβους Δημοσίων Έργων.Στο εργοστάσιο που δούλευα θυμάμαι ότι τα Ολυμπιακά Έργα τα πληρωνόντουσαν με το gross weight , δηλαδή μαζί με τα ρετάλια από τα μέλη , πλάκες κτλ. και όχι με το πραγματικό βάρος της κατασκευής.Δε ξέρω αν ήταν στη συμφωνία με τους εργολάβους ή αν το έγραφε ρητά η μελέτη.

Εκείνο το καιρό τα Ολυμπιακά Έργα τα κατασκευάζαν με 1,20+Ε το κιλό ενώ τα ιδιωτικά τα δούλευαν στην περιοχή του 1,05Ε.

Αν ισχύει αυτό γενικά για όλα τα Δημόσια Έργα ίσως να βολεύει τους μελετητές γιατί με το Strucad μπορείς να το υπολογίσεις με το πάτημα ενός κουμπιού.

Link to comment
Share on other sites

Αφού ξέρεις το StruCad Classic, τότε το Engineer είναι ακριβώς το ίδιο με τους εξής δύο βασικούς περιορισμούς :

 

Ειναι κλειδωμένες όλες οι εντολές παραγωγής shop drawings και drawing templates.

Είναι κλειδωμένο το interactive.

 

Τα λοιπά κλειδωμένα options ειναι πολύ μικρότερης ...κλίμακας.

 

Υπάρχει όμως η δυνατότητα αγοράς του interactive και πρακτικά είναι η μόνη επιτρεπτή επέκταση.

 

Όσο για τα 950 Ευρώ είναι σχεδόν ...παρελθόν.

Link to comment
Share on other sites

Ωραίος ο spy1551 και λεπτομερέστατος. Πράματα που δεν ξέραμε καλό είναι τα μαθαίνουμε από συναδέλφους.

Τελικά συνάδελφοι αξίζει ο μηχανικός μελετητής να ασχολείται και με αυτά???

Νομίζω ότι με τις αμοιβές τις αγορά δεν συμφέρει. Άποψή μου βέβαια.

Link to comment
Share on other sites

Ειναι κλειδωμένες όλες οι εντολές παραγωγής shop drawings και drawing templates.

Είναι κλειδωμένο το interactive.

 

Κάτσε λίγο γιατί περάσαν χρόνια και δε θυμάμαι όπως τότε όλες τις ονομασίες.

Shop drawings προφανώς εννοείς τα σχέδια κοπής (saft drawings αν θυμάμαι καλά) , σχέδια μοντάζ (δε θυμάμαι ακριβώς την ονομασία) , σχέδια ανέγερσης με κωδικούς (από τα general drawings αν θυμάμαι καλά) , fitmem (σχέδια πλακών) κτλ......

 

Ερώτηση 1η

Εκτός από αυτά στο Strucad μπορείς να κάνεις export και άλλα σχέδια.

Όπως σχέδια τομών ,όψεων , κατόψεων.Αυτές οι λειτουργίες υπάρχουν;

Αυτό θα βόλευε πάρα πολύ για την πολεοδομία.

Aν όχι.

Υπήρχε η εντολή expfaces που σου έβγαζε τρισδιάστο dxf.

Σε αυτό το τρισδιάστατο εμφανιζόταν μόνο 4 layers.Ένα για τα μέλη , ένα για τις πλάκες , ένα για τους κοχλίες και ένα για τα cleatάκια(ενισχύσεις).Βέβαια δε στο εμφάνιζε σαν solid αλλά σαν γραμμές.Αν υπάρχει αυτή η εντολή στο Εngineer , κάποιος καλός χρήστης του Autocad μπορεί να παράγει τομές και όψεις δουλεύοντας με άξονες και την εντολή hide.Aν βγάζει τα μέλη ως solid θα διευκολύνει ακόμη περισσότερο γιατί θα λιγοστέψει τις γραμμές.Βέβαια θα πρέπει να βάλεις χειρωνακτικά τις διαστάσεις και τις διατομές των μελών.

Αυτή η εντολή έχει βελτιωθεί καθόλου ;

 

 

Ερώτηση 2η

Οι εντολές του material list είναι όλες ενεργοποιημένες;

Aυτό είναι πολύ χρήσιμο για τους μηχανικούς για προμετρήσεις.Τα αποτελέσματα τα περνάς εύκολα σε ένα excelακι.

 

Το ξέρω ότι η τιμή των 950Ε είναι μικρή για ένα τέτοιο πρόγραμμα αλλά λόγω κρίσης όλες οι εταιρείες χαμήλωσαν τις τιμές.Αν προσθέσεις στο Strucad Engineer τις παραπάνω επιλογές θα καλύψεις αρκετά τους μηχανικούς μελετητές (σχέδια για Πολεοδομίες και ακριβείς προμετρήσεις)

Link to comment
Share on other sites

Πολύ σωστά είπες. Δεν βγαίνουν τα shaft, fiittings και fabrication drawings καθώς και τα wrap arround (αναπτύγματα σωλήνων) και full size templates (πατρόν πλακών).

 

Βγαίνουν όμως ολα τα General Arrangements (όψεις, κατόψεις, τομές) που είναι υπό κλίμακα, καθώς και detail (λεπτ. κόμβων) και 3D views.

 

To expfaces πέθανε προ πολλού. ICES πρωτόκολο, export σε αρχείο SAT, import στο ΑutoCad καί παίρνουμε ένα καθαρόαιμο AutoCad 3D. Με δύο-τρία κλικ στη κυριολεξία.

 

Στα υλικά: Το Matlist υπάρχει ενεργοποιημένο καθώς και το νεώτερο ΜatRtf που παράγει αναφορές σε rtf.

 

Σημαντική βελτίωση έχει και το περιβάλλον εικονικής πλοήγησης το StruWalk σε σχέση με αυτό που είχες δουλέψει. Τελείως διαφορετικό.

 

Εκείνο όμως που θα απογειώσει το StruCad σε μερικούς μήνες είναι το εντελώς νέο StruWalk που θα μπορεί να τραβήξει πολλαπλά 3D μοντέλλα στον ίδιο virtual χώρο, και μάλιστα όχι μόνο από StruCad, αλλά και από Tekla, AutoCad, Revit, κτλ. Στο StruWalk προστθέτουν και ενα σκασμό features για πλοήγηση, video, interrogation μοντέλλου, λίστες. Εχω επισυνάψει και μια εικόνα από την beta version που έχω.

 

Επίσης στην επόμενη έκδοση (16) όλο το περιβάλλον περνάει σε εντελώς νέο look με ribbons κτλ και τη δυνατότητα επέκτασής σχετκά εύκολα (Αυτό θα μας δώσει την ευκαιρεία σχετικά απλά να προσθέτουμε μακροεντολές ειδικά για την Ελληνική αγορά).

 

Ελπίζω να σου έγινε ξεκάθαρο τι αγόραζε κάποιος με 950 Ευρά και 450 Ευρώ ετήσιας συντήρησης. Σε λίγες μέρες επανέρχονται οι τιμές στα προηγούμενα επίπεδα.

post-8742-1318872255_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.