Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους τους συναδέλφους. Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ. Θα ήθελα μια άποψη για το διατμηματικό μεταπτυχιακό "Γεωπληροφορική" του ΕΜΠ. Έχω κάποια κύρια ερωτήματα που μόνο κάποιος από την αγορά εργασίας ή από τον ακαδημαϊκό χώρο μπορεί να μου επιλύσει. Πιο συγκεκριμένα:

  • Αποτελεί ισχυρό χαρτί για την ελληνική (και όχι μόνο) αγορά εργασίας;
  • Είναι σχετικά δύσκολο;
  • Υπάρχει δυνατότητα εύρεσης εργασίας πάνω στο αντικείμενο (π.χ. σε κάποια εταιρεία) ταυτόχρονα με την παρακολούθηση του μεταπτυχιακού;

Φυσικά, όποιος συνάδελφος έχει βρεθεί στη φάση επιλογής μεταπτυχιακού, είναι καλοδεχούμενο να καταγράψει τις δικές του επιλογές και συμβουλές ακόμη και για διαφορετικό μεταπτυχιακό.

Link to comment
Share on other sites

Quote

Αποτελεί ισχυρό χαρτί για την ελληνική (και όχι μόνο) αγορά εργασίας;

Όχι. Γενικά τα μεταπτυχιακά για μηχανικούς που έχουν 5ετές integrated master (σε όλη την Γη αναγνωρίζεται ως μάστερ) είναι άχρηστα. Είναι σαν να έχεις δύο μεταπτυχιακά που σε σπάνιες περιπτώσεις θα έχουν κάποια χρησιμότητα.

Γενικά να ξέρεις ότι το πρώτο σου πτυχίο που παίρνεις νέος έχει ανεκτίμητη και μοναδική αξία που δεν συγκρίνεται ούτε με δεύτερο πτυχίο, ούτε με μεταπτυχιακό, ούτε με διδακτορικό, αλλά και (γνώμη μου) ούτε με εργασιακή εμπειρία.

 

Quote

Είναι σχετικά δύσκολο;

Νομίζω ότι υπάρχει η γενική παραδοχή ότι τα μεταπτυχιακά είναι πιο εύκολα από τις προπτυχιακές σπουδές. Εγώ μάλιστα στους ΗΜΜΥ ΕΜΠ, δυσκολεύτηκα πιο πολύ και έμαθα πιο πολλά στα μαθήματα κορμού από ότι στις ροές.

 

Quote

Υπάρχει δυνατότητα εύρεσης εργασίας πάνω στο αντικείμενο (π.χ. σε κάποια εταιρεία) ταυτόχρονα με την παρακολούθηση του μεταπτυχιακού;

Ναι, απλά να το δηλώσεις ότι δουλεύεις, για να μην σε πιέσουν να τελειώσεις το μεταπτυχιακό σε σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Γενικά τα μεταπτυχιακό είναι χρήσιμο μόνο αν θέλει κάποιος να κάνει ριζική αλλαγή στον τομέα ειδίκευσής του και δεν μπορεί να το κάνει με self-study ή δεύτερο πτυχίο ή διδακτορικό. Θέλει κάτι γρήγορο και απλό με καθοδήγηση, χωρίς να νοιάζεται για δικαιώματα, οπότε επιλέγει το μεταπτυχιακό. Στην αγορά εργασίας έχει μικρή έως μηδαμινή σημασία.

 

Πάντως στους μη ημμυτες μηχανικούς που έχουν δυνάμεις και θέλουν να βρουν έναν δυνατό (και διαφορετικό/καινούργιο) τομέα προτείνω γενικά το domain "Data Engineering, Data Science, Data Analysis, Machine Learning and AI". Αυτός ο τομέας έχει πολύ ζουμί και στο παρόν και το μέλλον, ενώ κάποιοι ακραίοι λένε ότι το 2030 η αναλογία θέσεων εργασίας / διαθέσιμα άτομα θα είναι 30 / 1. Επίσης είναι ανοιχτό επάγγελμα, δεν θες κάποια άδεια.

Data Scientist: The Sexiest Job of the 21st Century

https://hbr.org/2012/10/data-scientist-the-sexiest-job-of-the-21st-century

Αυτή την στιγμή στην Ελλάδα οι μισθοί σε αυτόν τον τομέα μπορούν να φτάσουν και πάνω από 3.000 καθαρά τον μήνα (37.5 ώρες δουλειάς την βδομάδα) και δεν έχουν ταβάνι. Στο εξωτερικό, φίλος μου στην Γενεύη είναι στα 12.000 καθαρά.

Γενικά προτείνω στους μη ημμυτες μηχανικούς (που ψάχνονται επαγγελματικά) να ασχοληθούν με αυτόν τον τομέα είτε με self-study, είτε με διδακτορικό (κατευθείαν). Αλλά αν ντε και καλά θέλουν μεταπτυχιακό, υπάρχει το Επιστήμη Δεδομένων και Μηχανική Μάθηση του ΕΜΠ: 

https://www.ece.ntua.gr/gr/postgraduate/16

Είναι καλό και σχετικά νέο (τον Σεπτέμβριο του 2018 ξεκίνησε).

 

Το μεταπτυχιακό Γεωπληροφορική από ότι είδα εφαρμόζει αυτόν τον τομέα (Data Engineering, Data Science, Data Analysis, Machine Learning and AI) στην Αγρονομία, Τοπογραφία, Γεωγραφία, Γεωλογία κτλ... Δηλαδή είναι πιο εύκολο από άποψη πληροφορικής, μαθηματικών και επιστήμης δεδομένων από αυτό που προτείνω εγώ, αλλά πιο άμεσα εφαρμόσιμο. Γνώμη μου είναι ότι αυτό να το κάνουν μόνο οι μη Αγρονόμοι και Τοπογράφοι Μηχανικοί, που έχουν συγκεκριμένο επιχειρηματικό πλάνο (π.χ. Data Analysis in Geology), δεν έχουν χρόνο και δυνάμεις για διδακτορικό και δεν μπορούν μόνοι τους να τα μάθουν αυτά (με self-study).

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Θα πρότεινα να κοιτάξεις και το αντίστοιχο μεταπτυχιακό στο Χαροκόπειο «Εφαρμοσμένη Γεωγραφία και Διαχείριση του Χώρου».

Θεωρώ πως έχει καλύτερο πρόγραμμα σπουδών και δεν θα μπλέξεις με τις Γεωδαισίες που ασχολούνται οι Τοπογράφοι. 

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Καλησπέρα..

Όντας απόφοιτος τοπογράφος του τμήματος στο Ε.Μ.Π μπορείτε να μου πείτε μια γνώμη για το εάν αξίζει κάποιο μεταπτυχιακό εξ αποστάσεως; π.χ. ποιο ίδρυμα το υποστηρίζει; (Παδα,ΑΠΘ,ΕΜΠ,Χαροκόπειο;...)

Εξ αποστάσεως το θέτω για το λόγο ότι ήδη δουλεύω σε μια εταιρεία σχεδόν όλη τη μέρα και δεν θα έχω χρόνο να παρακολουθώ δια ζώσης...ευχαριστώ.

Edited by giantheoch
Link to comment
Share on other sites

On 10/12/2023 at 10:42 ΜΜ, giantheoch said:

Καλησπέρα..

Όντας απόφοιτος τοπογράφος του τμήματος στο Ε.Μ.Π μπορείτε να μου πείτε μια γνώμη για το εάν αξίζει κάποιο μεταπτυχιακό εξ αποστάσεως; π.χ. ποιο ίδρυμα το υποστηρίζει; (Παδα,ΑΠΘ,ΕΜΠ,Χαροκόπειο;...)

Εξ αποστάσεως το θέτω για το λόγο ότι ήδη δουλεύω σε μια εταιρεία σχεδόν όλη τη μέρα και δεν θα έχω χρόνο να παρακολουθώ δια ζώσης...ευχαριστώ.

Καλησπέρα, αν σκέφτεσαι για κάποιο μεταπτυχιακό πάνω στο αντικείμενο της Γεωπληροφορικής στην Ελλάδα, λίγα είναι τα ιδρύματα που σου προσφέρουν αυτές τις γνώσεις. Το ΕΜΠ, το ΕΚΠΑ, το Χαροκόπειο και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι κάποια από τα ελληνικά ιδρύματα που έχουν προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών πάνω στη Γεωπληροφορική. Το ΕΜΠ (1998-99) και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (2005-06) είναι τα πιο παλιά χρονολογικά. Τα προγράμματα σπουδών ανανεώνονται συνεχώς στις ανάγκες της επιστήμης.

Όπως μπορείς να καταλάβεις, ανάλογα το ίδρυμα, διαφέρει και το πρόγραμμα σπουδών οπότε και οι γνώσεις που θα λάβεις. 

Τώρα όσον αφορά την δυνατότητα εξ αποστάσεως διδασκαλίας, από όσα γνωρίζω, μόνο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου προσφέρει αυτή τη δυνατότητα (με υποχρεωτική τουλάχιστον μία βδομάδα ανά εξάμηνο την παρουσία σου εκεί για εργαστηριακές ασκήσεις κλπ.). 

Επόμενη λύση να έψαχνες κάτι σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού που σίγουρα θα προσφέρει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.