Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17] Κατηγορία 3 υποπαρ. "γη"- Οικίσκοι αντλητικών εγκαταστάσεων


Recommended Posts

(ανοίχτηκε νέο θέμα. Pavlos 33)

Συνάδελφοι, όσον αφορά οικίσκους γεώτρησης και υπαγωγή στο Ν4495, οι ελάχιστες απαραίτητες διαστάσεις οικίσκων αντλητικών εγκαταστάσεων που ορίζει το 270Δ αφορούν μόνο το ύψος? Θέλω να πω, βλέπω συχνά να αναφέρονται και το αντίστοιχο μήκος x πλάτος και αναρωτιέμαι μήπως κάτι μου έχει ξεφύγει?

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Άνοιξες μεγάλη συζήτηση η οποία ξεκίνησε από το Ν. 4014 και άκρη δεν έχει βρεθεί. Η διατύπωση της περίπτωσης 1 α άρθρου 3 ΦΕΚ 270/Δ/85 είναι η εξής:

α) Τα κτίσματα για στέγαση των αντλητικών εγκαταστάσεων πρέπει να έχουν τις απολύτως απαραίτητες για το σκοπό αυτό διαστάσεις και μέγιστο ύψος δύο και μισό (2,50) μέτρα. Στα ανωτέρω κτίρια δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 1 παράγραφος 5 εδάφιον α του παρόντος. 

Υπήρξαν στο παρελθόν εγκύκλιοι για το θέμα των διαστάσεων, αλλά δεν έχουν καμία σημασία. Νομίζω ότι έχει αφεθεί ένα νομοθετικό κενό στην περίπτωση αυτή, καθώς θεωρήθηκε ότι οι αντλητικές εγκαταστάσεις θα είχαν ήδη πάρει ρεύμα, άρα θα είχαν κάποια έγκριση από Δ/νση Γεωργίας.

Και μόνο ότι η υποπερίπτωση  γη ** της κατηγορίας 3, η οποία αφέθηκε χωρίς να απαιτείται πρόστιμο ή παράβολο, δείχνει ότι για τις συγκεκριμένες κατασκευές  είχε εξ αρχής θεωρηθεί άλλο καθεστώς.

**(γη) οικίσκοι που καλύπτουν αντλητικές εγκαταστάσεις, εφόσον έχουν τις συγκεκριμένες διαστάσεις που ορίζειτο π.δ. της 24ης.5.1985 (Δ270). Για την εν λόγω περίπτωση δεν απαιτείται καταβολή παραβόλου, 

Κάποτε λόγω της εγκ. 159641/86 την οποία είχε ανεβάσει συνάδελφος εδώ (σε χαμηλή δυστυχώς ανάλυση) και την παραθέτω, είχε επικρατήσει να θεωρούμε τις απαραίτητες διαστάσεις οικίσκου 3χ3=9 τμ και το ύψος 2,50 μ. , πλην όμως κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται ρητά στη νομοθεσία πλέον. 

Επομένως, προσωπική γνώμη εκφράζοντας υπάρχει μια "ανοχή" στο όλο θέμα των διαστάσεων και εναπόκειται στην κρίση μας και τον επαγγελματισμό μας για το κατά πόσο θα θεωρήσουμε ένα χώρο 50 τμ (5χ10) ως απολύτως απαραίτων διαστάσεων για μια αντλητική εγκατάσταση ενός γηπέδου  όταν από εμπειρία και γνώση ξέρουμε ότι μια τέτοια συνήθης εγκατάσταση δεν απαιτεί οικίσκο με επιφάνεια πάνω από 5-10 τ.μ. Το παραπάνω παράδειγμα το αντιλαμβανόμαστε αν πάμε και δούμε μέσα και μια μικρή κατοικία, ότι εκεί έχουμε πρόβλημα και ουδεμία σχέση θα έχει αυτό με αντλητικές εγκαταστάσεις, πόσο μάλλον με αναγκαίες διαστάσεις οικίσκου.

εγκ. 159641 18.11.86 κτίσματα αντλητικών εγκαταστάσεων.pdf

Edited by Pavlos33
  • Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Η αλήθεια είναι ότι η διατύπωση από μόνη της '...απολύτως απαραίτητες για το σκοπό αυτό διαστάσεις...' εφόσον δεν υπάρχει διευκρίνιση για συγκεκριμένες διαστάσεις 'δικαιολογεί' κάποια 'ανοχή' από τη μεριά του μηχανικού.

Ουσιαστικά αυτό ήθελα να επιβεβαιώσω, ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες διαστάσεις που μου έχουν διαφύγει. Ευχαριστώ πολύ!

Στη περίπτωσή μου υπάρχει οικίσκος και όπως συμβαίνει σε πάμπολες περιπτώσεις γεωτρήσεων, βρίσκεται παραδίπλα επιπλέον χαμηλό στέγαστρο (από λαμαρίνα) πάνω από το σημείο άντλησης. 

Προσωπικά θα συμφωνήσω με άποψη συναδέλφου(!) που το τελευταίο αυτό στέγαστρο υπάρχει λογική να συμπεριληφθεί στη δήλωση Ν4495 του οικίσκου (με τα 15ε παράβολο).

Επειδή όμως θα ακολουθήσει ΗΤ όπου θα απαιτηθούν κάτοψη/τομές γι αυτό το έξτρα στέγαστρο (προφανώς και ταυτόχρονα θα πρέπει να το υποδείξω και στο ΤΔ μου), θέλω να δω πόσο 'λογικό' μπορε'ι να φανεί σε ένα πιθανό έλεγχο.

Από την άλλη, ένα πρόχειρο στέγαστρο (πολύ πιο πρόχειρο από ένα κανονικό οικίσκο), θα ήταν 'παράλογο' να απαιτεί κάτι περαιτέρω από ό,τι ο ίδιος ο οικίσκος. που τακτοποιείται με 15ε (και όσο πιο πολύ το σκέφτομαι τόσο πιο πολύ (αυτό)ενθαρρύνομαι :D )

Link to comment
Share on other sites

Για να μην μπερδεύονται όσοι διαβάζουν τα 15 Ευρώ δεν είναι πρόστιμο αλλά τέλος υπέρ ΤΕΕ για την χρήση του συστήματος. Η υπαγωγή οικίσκου αντλητικών εγκαταστάσεων δεν απαιτεί πρόστιμο (ή παράβολο). Η συζήτηση για τις αναγκαίες διαστάσεις όπως αναφέρω είναι μεγάλη και τόσα χρόνια δεν καταλήξαμε κάπου με βεβαιότητα. Όπως αναφέρω και παραπάνω, αρκεί να μην το παρακάνουμε. Τώρα αν έχεις 3χ3 ή 3χ4 ή 2,5 χ 5 μικρή σημασία έχει από τη στιγμή που μέσα υπάρχει το σύστημα της άντλησης. Το στέγαστρο που λες και αυτό περιλαμβάνεται στην υποπαρ. γη διότι στεγάζει μέρος του συστήματος.  Επειδή τα ρωτάς και αλλού και χανόμαστε. Η κατηγορία 3 όπως ξέρεις δεν απαιτεί σχέδια. Όμως, επειδή θα τα χρειαστείς (για την ΗΤ) πλεοναστικά θα το κάνεις και θα το ανεβάσεις στα προαιρετικά ώστε μετά την κάτοψη να την συνδέσεις με την πράξη της τακτ/σης στην ΗΤΚ. Τομή δεν απαιτείται. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ναι, σωστή διευκρίνιση. Δεν υπάρχει πρόστιμο στη παραπάνω περίπτωση, το τέλος υπέρ του ΤΕΕ είναι. 

@Pavlos33 ευχαριστούμε, ακριβής όπως πάντα!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.