Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πολλές χώρες της Ευρώπης θέτουν περιορισμούς στη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων


Engineer

Recommended Posts

Πολλές χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο έχουν αρχίσει σταδιακά να θέτουν περιορισμούς στη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb.

Την περασμένη εβδομάδα, η Φλωρεντία της Ιταλίας ανακοίνωσε την απαγόρευση νέων καταχωρίσεων τόσο στο Airbnb όσο και σε άλλες σχετικές πλατφόρμες, στο ιστορικό της κέντρο. 

Η Ρώμη η Βενετία και το Μιλάνο συζητούν επίσης την εισαγωγή περιορισμών. Το υπουργείο Τουρισμού της Ιταλίας έχει συντάξει νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων διακοπών σε ολόκληρη τη χώρα. Στόχος είναι να βοηθηθούν δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, πολλοί από τους οποίους αντιμετωπίζουν στεγαστική κρίση και υπερτουρισμό.

Το Παρίσι περιορίζει τον αριθμό των ημερών για ενοικίαση

Οι ιδιοκτήτες στο Παρίσι που θέλουν να νοικιάσουν την κύρια κατοικία τους σε μια πλατφόρμα όπως η Airbnb πρέπει να εγγραφούν στο δημαρχείο της περιοχής τους. Μπορούν να νοικιάσουν την κύρια κατοικία τους για έως και 120 ημέρες το χρόνο.

Για ενοικίαση ακινήτου για περισσότερες από 120 ημέρες, η αν πρόκειται για δευτερη κατοικία πρέπει να μετατρέψουν το ακίνητο σε τουριστικό επιπλωμένο κατάλυμα. 

Aυστηροί κανόνες και στις άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις

Το Βερολίνο είχε ήδη θεσπίσει αυστηρούς κανόνες για την ενοικίαση ακινήτων μέσω Airbnb και επιβάλλονται με βαριά πρόστιμα. Οι οικοδεσπότες της Airbnb στην πόλη πρέπει να έχουν ειδική άδεια για να νοικιάσουν ένα ολόκληρο ακίνητο σε βραχυπρόθεσμη βάση για έως και 90 ημέρες το χρόνο.

Στο Μονακό, οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις περιορίζονται σε οκτώ εβδομάδες ετησίως, μετά από τις οποίες πρέπει να ληφθεί άδεια. 

Στη Στουτγάρδη, οι οικοδεσπότες που νοικιάζουν περισσότερο από το ήμισυ της ιδιοκτησίας τους βραχυπρόθεσμα περιορίζονται σε 10 εβδομάδες το χρόνο χωρίς άδεια.

Στο Άμστερνταμ, οι οικοδεσπότες μπορούν να νοικιάσουν τα ακίνητά τους μόνο για έως και 30 διανυκτερεύσεις το χρόνο. Όλα αυτά απαιτούν άδεια βραχείας διαμονής.

Για να καταπολεμήσει τις αυξανόμενες τιμές ενοικίασης, η Πορτογαλία σταμάτησε να εκδίδει νέες άδειες για την Airbnb για ενοικιάσεις ακινήτων στις πόλεις και τις έχει περιορίσει στις αγροτικές περιοχές. Όλες οι άδειες διακοπών θα επανεξετάζονται πλέον κάθε πέντε χρόνια. Εισάγεται επίσης ένα νέο σύστημα ελέγχου των τιμών ενοικίασης.

Στους ιδιοκτήτες της Airbnb προσφέρεται επίσης φορολογική ελάφρυνση εάν μετατρέψουν τα ακίνητά τους σε κανονικά σπίτια.

Το 2021, η Βαρκελώνη έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που απαγόρευσε τη βραχυπρόθεσμη ενοικίαση ιδιωτικών δωματίων. Οι οικοδεσπότες δεν μπορούν να νοικιάσουν δωμάτιο για λιγότερο από 31 ημέρες. Εξακολουθεί να επιτρέπεται η ενοικίαση ολόκληρων κατοικιών ή διαμερισμάτων ως τουριστικά καταλύματα.

Το Λονδίνο θέτει περιορισμούς στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις

Στο Λονδίνο, οι οικοδεσπότες της Airbnb μπορούν να νοικιάσουν την ιδιοκτησία τους μόνο για 90 διανυκτερεύσεις ή λιγότερες ετησίως χωρίς να απαιτείται αλλαγή χρήσης. 

Στη Σκωτία πρέπει να λάβουν άδεια αλλαγής χρήσης ακινήτου για βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις 

Στο Εδιμβούργο, το 10ετές σχέδιο ανάπτυξης της πόλης, που ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο, περέχει το δικαίωμα στο δημοτικό συμβούλιο να απορρίψει εντελώς τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις στο μέλλον.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα εκκρεμεί η θέσπιση, μέσω Κοινής Υπουργικής Απόφασης (προβλέπεται από τον Ν. 4446/2016), του χρονικού περιορισμού ανά ημέρες των βραχυπρόθεσµων ενοικιάσεων  ενώ όλα τα μέχρι στιγμής μέτρα που έχουν ληφθεί περιορίζονται κυρίως στην φορολογική συµµόρφωση.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.