Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πλάνο της επαγγελματικής μου πορείας και συμβουλές από έμπειρους μηχανικούς.


Nicolas Salvadore

Recommended Posts

Καλησπέρα σας, 

Πρόσφατα αποφοίτησα από την σχολή ως Πολιτικός Μηχανικός και με την είσοδο μου στο επάγγελμα κατάλαβα ότι δεν γνωρίζω τίποτα για αυτό. Στην αναζήτηση εργασίας μου κατέληξα να δίνω συνεντεύξεις με διάφορες εταιρείες, άλλες μεγαλύτερες άλλες μικρότερες. 

Κατάγομαι από επαρχίας και στα πλαίσια των επικείμενων δημοτικών εκλογών θεώρησα ότι θα δωθούν κάποια έργα υποδομών, έτσι ήρθα σε επαφή με κάποιες από τις εταιρείες οι οποίες θα τα αναλάβουν. Μια εκ των οποίων έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον να με προσλάβει, λαμβάνει όπως μπορείτε να φανταστείτε όμως μόνο δημόσια έργα. Ωστόσο ένα πολύ κοντινό συγγενικό μου πρόσωπο εργάζεται χρόνια σαν οικοδόμος, με μεγάλη εμπειρία και θα μπορούσε σίγουρα να με βοηθήσει με την οικοδομή, νιώθω ότι στην προκειμένη φάση δεν ήταν αυτό που ήθελα να κάνω η οικοδομή, τα αυθαίρετα, οι άδειες και οι μελέτες κατασκευής ιδιωτικών έργων μικρή κλίμακας. Όμως γρήγορα κατάλαβα ότι εγώ δύσκολα θα καταφέρω να αναλαμβάνω δημόσια έργα αν αποφασίσω να ανεξαρτητοποιηθώ καθώς δεν υπάρχει κανένα κεφάλαιο για μια τέτοια κίνηση στο μέλλον. ( δεν θα μου τύχει το λαχείο, ξέρω πόσο κοστίζει να αγοράσω τα μηχανήματα για να μπορώ να κάνω ανταγωνιστικές εκπτώσεις με την ελπίδα να αναλάβω κάποιο έργο). Συνεπώς ή θα συνεχίσω να εργάζομαι εκεί ή θα πάω σε μια άλλη κατασκευαστική μετά από κάποια εμπειρία. Στις μεγάλες κατασκευαστικές οι ώρες εργασίας στο εργοτάξιο είναι εξωφρενικές σε σχέση με τα χρήματα που παρέχονται και οι μετακινήσεις για εργασία συχνές, θα ζω για να δουλεύω συνεπώς, δεν ξέρω αν είμαι διατεθειμένος να κάνω κάτι τέτοιο θα ήθελα κάποια στιγμή να μπορέσω να κάνω οικογένεια και να είμαι παρόν. Ήδη έχω ξεκινήσει τα γερμανικά για την απόκτηση πτυχίου C1 και την αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό στο μέλλον.

Ωστόσο καταλαβαίνω ότι αν θέλω να ανεξαρτητοποιηθώ στην Ελλάδα η καλύτερη κίνηση θα ήταν να ασχοληθώ με τα ιδιωτικά έργα και την οικοδομή.

Θεωρείται ότι έχω σχηματίσει λάθος άποψη;

πόσο εύκολη είναι η μετάβαση από τα δημόσια έργα στην οικοδομή και τα ιδιωτικά έργα; 

Μήπως τα σκέφτομαι υπερβολικά;

Επιπλέον θεωρώ ότι στην μικρότερη κατασκευαστική, μαθαίνω πιο γενικά το επάγγελμα και δεν εξειδικεύομαι σε κάτι συγκεκριμένο.

Μην παρεξηγηθεί ο τόνος μου, είμαι εξαιρετικά ευγνώμων που έχω δουλειά και με καλές συνθήκες εργασίας και ανθρώπους να με βοηθάνε, απλά νιώθω ότι ίσως κάνω κάποιο λάθος στο σκεπτικό μου. Γιαυτό και στα πλαίσια συζήτησης θα ήθελα οι πιο έμπειροι μηχανικοί να μου δώσετε τα φώτα σας. Ξέρω ότι από την στιγμή που κάποια στιγμή ίσως αναζητήσω εργασία στο εξωτερικό τα δημόσια έργα είναι η σωστή προϋπηρεσία. 

Παρακαλώ μοιραστείτε τις ιστορίες σας θα ήθελα πολύ να τις διαβάσω.

Σας ευχαριστώ, εκ των προτέρων 

Edited by Nicolas Salvadore
Link to comment
Share on other sites

Αυτό που σου λείπει, είναι η εμπειρία. Το εργοτάξιο (ειδικά αν έχεις δίπλα σου ανθρώπους που σε βοηθούν) είναι μεγάλο σχολείο. Αν είσαι "καλός μαθητής", και όλα πάνε καλά, σε λίγα χρόνια θα έχεις γίνει σαϊνι. Κι αν έχεις ικανότητες στη διαχείριση των έργων, θα φτάσεις ψηλά. H γνώση τοπογραφίας εργοταξίου είναι  επιθυμητή, και η γνώση cad απαραίτητη.

Παράλληλα, αν έχεις χρόνο και διάθεση, φρόντιζε να ενημερώνεσαι και για το υπόλοιπο κομμάτι (άδειες, κλπ)

Συνεπώς, μη σκέφτεσαι τη δημιουργία οικογένειας αν πρώτα δεν σταθείς καλά (οικονομικά και τεχνικά) στα πόδια σου. 

Κι εδώ είμαστε, για οτιδήποτε προκύψει

Και μια γενική παρατήρηση:

Να είσαι σωστός κι έντιμος μηχανικός. Μπορεί τα λαμόγια να επιπλέουν για λίγο, αλλά οι αξίες είναι διαχρονικές

  • Like 2
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, tetris said:

Να είσαι σωστός κι έντιμος μηχανικός. Μπορεί τα λαμόγια να επιπλέουν για λίγο, αλλά οι αξίες είναι διαχρονικές

Όσο περνάει από το χέρι μου προσπαθώ να είμαι σωστός και έντιμος άνθρωπος και κατ' επέκταση μα φανεί και στο επάγγελμα μου. Αλλά τα πολλά λόγια είναι φτώχια και το τι είμαστε θα φανεί στο χειροκρότημα. 

 

Σε ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές, ευτυχώς έχω τύχει σε ανθρώπους, γενικά στην ζωή μου, που βλέπουν την θέληση μου να μάθω και προσπαθούν να μου παρέχουν όσα μπορούν για να εξελιχθώ. Ακόμα είναι αρχή και με το ζόρι προλαβαίνω, προφανώς πρώτα θέλω να μάθω το συγκεκριμένο αντικείμενο για να μπορώ να αποδώσω και καλύτερα στην εργασία μου, αλλά με τον καιρό και την εξοικείωση θεωρώ θα βρίσκω χρόνο για περεταίρω μελέτη του αντικειμένου. Όσο για την οικογένεια δεν με πιέζει κάτι, απλά ήταν σκέψεις που έκανα όταν μου είπε ένας μεγάλος μηχανικός, δουλεύω για τα παιδιά μου και δεν τα έζησα ποτέ, 10ωρα και συνεχώς μετακινήσεις για την εταιρία. Σε ευχαριστώ και πάλι όμως. 

Link to comment
Share on other sites

Τα project, ειδικα τα μεγαλα έχουν καλύτερες αμοιβές αλλά είναι "no home" δηλαδή τελειώνει ένα έργο και σε πανε αλλού , αν είσαι τυχερός, αλλιώς μπορεί και να σε απολύσουν ή να μπεις σε  παυση μέχρι να ξεκινήσει το επόμενο. Τα μικρότερα project μπορεί να είναι κοντά στο μέρος από όπου καταγεσαι.

Αν γίνεις ελευθερος επαγγελματίας και ασχοληθείς με ιδιωτικά θα έχεις καποια ρίσκα, αν μείνεις υπάλληλος θα έχεις άλλα ρίσκα.

 

Για εμένα σημασία έχει να βρεις κατι που σου αρέσει και να θες να το αναπτύξεις μέσα σου ώστε να διακριθείς για αυτό. Μετά έρχονται τα υπολοιπα.

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.