Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η Ελλάδα τρίτη (3η) στην Ευρώπη στο ποσοστό της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής από φ/β


Engineer

Recommended Posts

Η 21η Ιουνίου (θερινό ηλιοστάσιο) είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια ημέρα του χρόνου και η καλύτερη αφορμή για την ηλιακή βιομηχανία να τη γιορτάσει ως Ευρωπαϊκή Ημέρα του Ήλιου.

Picture7.png

Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (SolarPower Europe) δημιούργησε μάλιστα και μια ξεχωριστή ιστοσελίδα για να γιορτάσει το γεγονός (www.solarday.org).

Στην Ελλάδα έχουμε πολλούς λόγους να γιορτάζουμε αυτή τη μέρα. Ας δούμε μερικούς από αυτούς.

Η Ελλάδα ήταν το 2022 τρίτη στην Ευρώπη σε ότι αφορά το ποσοστό της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής που παράγεται από φωτοβολταϊκά (πίσω μόνο από το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία), με ποσοστό τριπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Picture1-1.png

Picture2.png

Ήταν ακόμη δέκατη στον κόσμο ως προς την εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών ανά κάτοικο, με 524 W/κάτοικο. Το 2022, τα φωτοβολταϊκά παρήγαγαν το 39% της ηλεκτρικής κατανάλωσης όλων των νοικοκυριών της χώρας.

Τα φωτοβολταϊκά είναι μακράν η πιο δημοκρατική τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής, με πάνω από 60.000 εγκατεστημένα συστήματα όλων των μεγεθών σε όλη τη χώρα.

Είναι πλέον και η πιο φθηνή τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής με το κόστος των φωτοβολταϊκών πλαισίων να έχει πέσει κατά 90% από το 2009 έως σήμερα.

Χάρη στα φωτοβολταϊκά, το 2022 αποσοβήθηκε η έκλυση 4,4 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Αυτή είναι η ποσότητα CO2 που εκλύουν 3,77 εκατομμύρια νέα αυτοκίνητα που το καθένα κάνει κατά μέσο όρο 10.000 χιλιόμετρα ετησίως. Το περιβαλλοντικό όφελος ισοδυναμεί με αυτό που θα είχαμε αν φυτεύαμε 113 εκατομμύρια κωνοφόρα ή αντίστοιχα 69 εκατομμύρια φυλλοβόλα δέντρα εντός του αστικού ιστού και τα αφήναμε να μεγαλώσουν για μια δεκαετία.

Picture3.png

Μόνο το 2022, επενδύθηκαν στη χώρα μας 1,056 δις ευρώ σε νέα έργα φωτοβολταϊκών.

Picture4.png

Η ανάπτυξη αυτή συνοδεύτηκε από 14.280 ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Picture5.png

Έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμη, όμως οι προοπτικές παραμένουν λαμπρές.

Picture6.png

Τα στοιχεία για το 2022 είναι προσωρινά καθώς δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμη επίσημα πιστοποιημένα στοιχεία από τους αρμόδιους φορείς.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.