Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΥΠΕΝ: Σχεδιάζει πρόγραμμα ενεργειακών κοινοτήτων από Δήμους για την εγκατάσταση 1 GW φωτοβολταϊκών για τα ευάλωτα νοικοκυριά


Engineer

Recommended Posts

Σε τελική φάση σχεδιασμού βρίσκεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το πρόγραμμα επιδότησης Δήμων σε ποσοστό έως 100% για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, με σκοπό την παροχή φθηνού ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, με την επιδότηση εκτιμάται ότι θα εγκατασταθούν συστήματα συνολικής ισχύος 1.000 Μεγαβάτ ανά την επικράτεια, ώστε να αποτελέσει ένα σημαντικό νέο «αντίδοτο» στην ενεργειακή φτώχεια. 

Υπενθυμίζεται ότι η στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, μέσα από καινούριες πρωτοβουλίες που προωθεί η κυβέρνηση, θα αποτελέσει βασικό άξονα των ανακοινώσεων που θα κάνει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Επομένως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει αναφορά και στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, χάρις στο οποίο θα μειωθούν δραστικά οι λογαριασμοί ρεύματος νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα. 

Όπως έχει γράψει το energypress, ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 120 εκατ. ευρώ και θα υλοποιηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο θα προχωρήσει στη σχετική πρόσκληση συμμετοχής των ΟΤΑ. Προϋπόθεση για να συμμετάσχει ένας Δήμος θα είναι να έχει δημιουργήσει Ενεργειακή Κοινότητα ή να αποτελεί μέλος Κοινότητας. 

Τα φωτοβολταϊκά θα μπορούν να εγκατασταθούν σε ελεύθερους χώρους ή στις στέγες δημοτικών εγκαταστάσεων (όπως κτίρια και αθλητικά κέντρα). Με «όχημα» τις Κοινότητες, οι Δήμοι θα μπορούν μέσω virtual net-metering να συμψηφίσουν μέρος της παραγωγής των συστημάτων με την κατανάλωση ευάλωτων νοικοκυριών, παρέχοντάς τους ουσιαστικά πολύ φθηνή ηλεκτρική ενέργεια. 

Παράλληλα, μέρος της παραγωγής των φωτοβολταϊκών (πιθανότατα έως το 50%) θα αξιοποιείται για τη μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης δημοτικών εγκαταστάσεων. Έτσι, οι ΟΤΑ που θα ενταχθούν στη Δράση θα μπορέσουν να «κουρέψουν» τους λογαριασμούς ηλεκτρικού παιδικών σταθμών, σχολείων, αθλητικών κέντρων, δικτύων ηλεκτροφωτισμού, κέντρων υγείας και υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης. 

Εκτιμάται ότι από το πρόγραμμα σε πρώτη φάση θα ωφεληθούν περί τα 30.000 νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος. Προς το παρόν, δεν είναι ξεκάθαρο θα γίνει η επιλογή των Δήμων οι οποίοι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, από τους ΟΤΑ που θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ. Ένα πιθανό «φίλτρο» είναι η υποχρέωση που θα έχουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης να προχωρήσουν σε αναδιοργάνωση των δημοτικών επιχειρήσεων, με σκοπό να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας. 


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.