Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαπίστωση του χρόνου κατασκευής αυθαιρέτων (ερώτηση ιδιώτη)


Andreas201

Recommended Posts

Σε οριζόντια ιδιοκτησία (με ΣΟΙ) που πρόκειται να τακτοποιηθεί με το Ν. 4495/17, υφίστανται δύο αυθαίρετες κατασκευές (~ 16 τμ και ~5 τμ), που αφορούν μερική μετατροπή εξωστών σε κύριους χώρους. Η μετατροπή έχει γίνει με "κλείσιμο" των εξωστών με τζαμωτά/κουφώματα, το πάτωμα είναι με πλακάκια κατά συνέχεια του κύριου χώρου στη μία και Laminate στην άλλη κατασκευή, η ηλεκτρολογική εγκατάσταση περιλαμβάνει a/c και φωτιστικά οροφής, ενώ δεν υφίσταται υδραυλική εγκατάσταση, σώματα θέρμανσης, ή πρίζες τηλεφώνου.

--> Οι χώροι αυτοί βρίσκονται σε σημείο που δε φαίνεται στις αεροφωτογραφίες

--> Οι χώροι δεν εμφανίζονται σε κανένα έγγραφο, ενώ τα τμ τους είναι ήδη προσμετρημένα στο Ε9 και το κτηματολόγιο από πάντα (η ΣΟΙ έχει γίνει με παλιό ΓΟΚ, όπου οι εξώστες περιλαμβάνονταν στα τμ κύριων χώρων)

Πως είναι δυνατό να διαπιστωθεί ο χρόνος κατασκευής αυτών των αυθαιρεσιών? Διαβάζω το άρθρο 87 του Ν. 4495/17 και αδυνατώ να καταλάβω γιατί δε μπορώ να ισχυριστώ πως οι κατασκευές αυτές υφίστανται από την ανέγερση της οικοδομής (πρό του 1980), προφανώς όχι με τα (σύγχρονα) κουφώματα που υφίστανται τώρα, αλλά πως ανέκαθεν οι χώροι αυτοί ήταν "κλειστοί" και απλά μεταγενέστερα τοποθετήθηκαν πιο σύγχρονα κουφώματα, δάπεδα, κτλ.

Βλέπω πως στον αρχικό Ν. 4495/17 υπήρχε η εξής παράγραφος στο άρθρο 87: "Σε περίπτωση μη υποβολής εγγράφου της φορολογικής ή άλλης δημόσιας αρχής λαμβάνεται ως χρόνος αλλαγής χρήσης η 1.1.2004", η οποία όμως έχει διαγραφεί με νεότερη τροποποίηση (Άρθρο 160 Ν.4951/2022). Τί ισχύει επομένως σήμερα ?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

22 λεπτά πριν, Andreas201 said:

....

--> Οι χώροι αυτοί βρίσκονται σε σημείο που δε φαίνεται στις αεροφωτογραφίες

...

υποθέτω θέλεις να πεις δεν φαίνεται στις αεροφωτογραφίες που ΕΣΥ έχει.

 

Στο δια ταύτα για την υπαγωγή στον 4495... φρόντισε να γράφει το Ε9 σου την παλαιότητα που ορίζεις (και σου συνιστώ να ισχύει) και με αυτό ως δημόσιο έγγραφο προχωρά η υπαγωγή σου.

Μίλα με τον Μηχανικό σου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.