Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περισσότερα από 30 εκ. σπίτια στην Ευρώπη θα μπορούσαν να καλύψουν όλες τις ενεργειακές τους ανάγκες με φ/β


Engineer

Recommended Posts

Ανεβαίνει αισθητά ο αριθμός των σπιτιών που μπορούν να κάνουν χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), σύμφωνα με έρευνα που έχει τίτλο «Δύο εκατομμύρια ευρωπαϊκές μονοκατοικίες θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν το δίκτυο μέχρι το 2050», η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Joule και δημοσιεύει ο Independent.

Το κόστος της ηλιακής ενέργειας έχει μειωθεί κατά 90% την τελευταία δεκαετία, ενώ οι νέες ανακαλύψεις έχουν δει τα ποσοστά απόδοσης να αυξάνονται.

Περισσότερα από 30 εκατομμύρια σπίτια στην Ευρώπη θα μπορούσαν να καλύψουν όλες τις ενεργειακές τους ανάγκες χρησιμοποιώντας μόνο ηλιακούς συλλέκτες στον τελευταίο όροφο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης στη Γερμανία ανακάλυψαν ότι περισσότερο από το 50% των 41 εκατομμυρίων αυτόνομων σπιτιών της Ευρώπης θα μπορούσαν να ήταν αυτάρκεις το 2020 χρησιμοποιώντας μόνο ηλιακή ενέργεια και μπαταρίες, με το ποσοστό αυτό να αναμένεται να αυξηθεί στο 75% έως το 2050.

Η πρόοδος στην ηλιακή τεχνολογία σημαίνει ότι τις επόμενες δεκαετίες θα είναι οικονομικά βιώσιμο για ένα μέρος αυτών των μονοκατοικιών να εγκαταλείψει εντελώς το ηλεκτρικό δίκτυο.

Αντί να εγκαταλείψουν εντελώς το δίκτυο, οι ερευνητές είπαν ότι θα ήταν πιο λογικό σε μακροοικονομική κλίμακα τα νοικοκυριά να παραμένουν συνδεδεμένα και να τροφοδοτούν την πλεονάζουσα ενέργεια σε άλλους χρήστες σε περιόδους υπερπαραγωγής.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι ακόμη και το 2050 η έξοδος από το δίκτυο δεν θα είναι η πιο οικονομική επιλογή, αλλά θα μπορούσε να είναι λογικό να επενδύσετε σε αυτά τα είδη αυτάρκειας κτιρίων εάν είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε περισσότερα για αυτάρκεια.

Θα ήταν λιγότερο αποτελεσματικό να εγκαταλείπουν μεγάλος αριθμός νοικοκυριών το δίκτυο παρά να το υποστηρίζουν», είπε ο Max Kleinebrahm (επικεφαλής ερευνητής, ερευνητής ενεργειακής οικονομίας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης).

Κίνητρο η πτώση του κόστους (σχεδόν 90% την τελευταία δεκαετία)

Η τιμή των ηλιακών συλλεκτών έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με το κόστος της ηλιακής ενέργειας να μειώνεται σχεδόν κατά 90% την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με υπολογισμούς που έγιναν τον Σεπτέμβριο από το Mercator Research Institute on Global Commons and Climate Change (MCC) ).

Ο επικεφαλής ερευνητής Felix Creutzig είπε ότι η πτώση του κόστους θα μπορούσε να σημαίνει ότι ολόκληρη η παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας το 2050 θα μπορούσε να «καλυφθεί πλήρως και οικονομικά από την ηλιακή τεχνολογία και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Μια ξεχωριστή μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ και στο University College του Λονδίνου, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, διαπίστωσε ότι η ηλιακή ενέργεια έχει φτάσει σε ένα «μη αναστρέψιμο σημείο καμπής» που θα τη δει να γίνει η κύρια πηγή ενέργειας στον κόσμο μέσα σε τρεις δεκαετίες.

«Η πρόσφατη πρόοδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σημαίνει ότι οι προβλέψεις που κυριαρχούν για τα ορυκτά καύσιμα δεν είναι πλέον ρεαλιστικές.

Χρησιμοποιώντας 3 μοντέλα που παρακολουθούν θετικές ανατροφοδοτήσεις, προβλέπουμε ότι τα ηλιακά φωτοβολταϊκά θα κυριαρχήσουν στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα μέχρι τα μέσα αυτού του αιώνα», δήλωσε ο Femke Nijsse από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.