Μετάβαση στο περιεχόμενο

Finance Watch: Υποεκτιμούνται οι οικονομικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης


Engineer

Recommended Posts

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι πιο συχνά και πιο βίαια και η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει κατά περίπου 80 εκατοστά μέχρι το 2100, αν και υπάρχει το ενδεχόμενο να είναι και υψηλότερη.

α οικονομικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής με στόχο την οικονομική ανάπτυξη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι «αποσυνδεδεμένα» από την επιστήμη του κλίματος και διαιωνίζουν την προκατάληψη της αδράνειας των φορέων χάραξης πολιτικής, προειδοποιεί νέα έκθεση της ΜΚΟ Finance Watch για την οικονομική πολιτική.

Σύμφωνα με τον Thierry Philipponnat, επικεφαλής οικονομολόγο του Finance Watch, πολλές αναλύσεις οικονομικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής δεν λαμβάνουν υπόψη τα σημεία καμπής και τους μηχανισμούς ανατροφοδότησης που καθιστούν δύσκολη την πρόβλεψη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

«Οι οικονομικοί κίνδυνοι της κλιματικής αλλαγής μοντελοποιούνται αυτή τη στιγμή με παρόμοιο τρόπο με τους παραδοσιακούς χρηματοοικονομικούς κινδύνους. Αλλά σε αντίθεση με τις προηγούμενες οικονομικές απώλειες, οι απώλειες από την κλιματική αλλαγή θα είναι διαλυτικά μεγάλες, απρόβλεπτες και μόνιμες», αναφέρεται στην έκθεση.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με το Finance Watch, είναι ότι οι ρυθμιστικές υπηρεσίες και οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε τέτοια ξεπερασμένα μοντέλα.

Ως παράδειγμα, η ΜΚΟ επεσήμανε μια έκθεση του 2020 από το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σχετικά με τις «Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Κατά τον προσδιορισμό του τι θα σήμαινε ο αντίκτυπος της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά περίπου 4 βαθμούς Κελσίου για την αξία των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων μέχρι το έτος 2105, η έκθεση αναφερόταν σε μελέτη του 2015 από την Economist Intelligence Unit, η οποία έκανε λόγο για αρνητικό αντίκτυπο στις αξίες των περιουσιακών στοιχείων της τάξης του 3-10%.

Τα στοιχεία αυτά φαίνονται πολύ χαμηλά, δεδομένου ότι η κλιματική επιστήμη λέει για έναν κόσμο που θερμαίνεται κατά 4 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με την έκτη έκθεση αξιολόγησης της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), μια αύξηση της θερμοκρασίας αυτής της κλίμακας θα οδηγούσε σε απώλεια μεταξύ 80% και 100% των ειδών σε ορισμένες τροπικές περιοχές, ιδίως στη θάλασσα.

Επιπλέον, στις περιοχές αυτές θα καταγράφονται περισσότερες από 300 ημέρες το χρόνο όπου η  ζέστη και η υγρασία θα βρίσκονται σε επίπεδα επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία.

Οι αποδόσεις των καλλιεργειών και της αλιείας είναι επίσης πιθανό να καταρρεύσουν στις τροπικές περιοχές. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι πιο συχνά και πιο βίαια και η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει κατά περίπου 80 εκατοστά μέχρι το 2100, αν και υπάρχει το ενδεχόμενο να είναι και υψηλότερη.

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι τέτοιες βαθιές αλλαγές, οι δευτερογενείς επιπτώσεις τους, καθώς και οι προσφυγικές ροές και οι γεωπολιτικές συγκρούσεις που είναι πιθανό να επιφέρουν, θα οδηγούσαν σε αρνητικές επιπτώσεις στις αξίες των περιουσιακών στοιχείων μόνο κατά 3-10%.

Ως εκ τούτου, ο Philipponnat κάλεσε τους οικονομολόγους να «προσαρμόσουν τα οικονομικά μοντέλα ή τελικά, θα υπονομεύσουν τόσο τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής όσο και την προσαρμογή».

«Οι οικονομολόγοι που αναλύουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν πρέπει να είναι συνένοχοι, έστω και άθελά τους, στην αδράνεια των φορέων χάραξης πολιτικής», δήλωσε.

«Έχουν την ευθύνη να τους ανοίξουν τα μάτια για τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου».

Με την έκθεσή του, το Finance Watch είχε επίσης ως στόχο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα ευρωπαϊκά όργανα εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Η Κομισιόν ανέθεσε στις Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου να προβούν σε αξιολόγηση των κινδύνων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή για το χρηματοπιστωτικό σύστημα στο σύνολό του κατά την περίοδο έως το 2030.

Η έκθεση θα πρέπει να είναι έτοιμη έως το τέλος του 2024 ή, το αργότερο, στις αρχές του 2025.

Ωστόσο, για το Finance Watch, ο μικρός χρονικός ορίζοντας του 2030 κινδυνεύει να καταστήσει την άσκηση μάταιη.

«Ο κόσμος είναι απίθανο να αντιστρέψει την τρέχουσα επέκταση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων πριν από την ημερομηνία αυτή», δήλωσε η ΜΚΟ, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα σήμαινε ότι οι κίνδυνοι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας από τα περιθωριοποιημένα περιουσιακά στοιχεία ορυκτών καυσίμων είναι απίθανο να εντοπιστούν στο πλαίσιο ενός τόσο βραχυπρόθεσμου σεναρίου.

Δεύτερον, το Finance Watch πρότεινε επίσης ένα νέο «εργαλείο δάνεια προς αξία» που θα πρέπει να εφαρμοστεί στα ανοίγματα των ευρωπαϊκών τραπεζών στα ορυκτά καύσιμα. Αυτό το εργαλείο θα ανάγκαζε τις τράπεζες να καλύπτουν τα ανοίγματά τους σε ορυκτά καύσιμα με πρόσθετο κεφάλαιο μόλις επιτευχθεί ένα ορισμένο όριο κινδύνου που σχετίζεται με το κλίμα.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.