Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τοιχοποιία σε μεταλλική κατασκευή


Villager

Recommended Posts

Καλησπέρα και καλώς σας βρήκα!

Σκοπεύω να χτίσω ένα σπίτι για μόνιμη κατοικία που θα αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και 1ο όροφο.

Σκέφτομαι το σπίτι να γίνει με μεταλλικό φέρων οργανισμό για λόγους αντισεισμικότητας. Απ΄όσο έχω διαβάσει τόσο στο φόρουμ όσο και σε διάφορα άλλα site οι τοιχοποιίες σε αυτά τα κτίρια μπορούν να γίνουν με:

  1. Τούβλα
  2. Ytong ή alpha block
  3. Τσιμεντοσανίδα εξωτερικά - γυψοσανίδα εσωτερικά
  4. Panels 3d

Επισκέφτηκα τρεις κατασκευαστικές εταιρείες στη μια μου απέκλεισαν το μεταλλικό σκελετό γιατί ο χάλυβας έχει διαφορετική συμπεριφορά τόσο στη συστολή- διαστολή όσο και στις δονήσεις με αποτέλεσμα η εμφάνιση ρηγματώσεων στις τοιχοποιίες να είναι αναπόφευκτη. Πρότειναν συμβατική κατασκευή από οπλισμένο σκυρόδεμα η οποία τελικά θα κοστίσει ελάχιστα ακριβότερα από τη μεταλλική.

Στη δεύτερη πρότειναν για σύμμεικτη κατασκευή, τοιχοποιία από τούβλα και στα σημεία που η τοιχοποιία έρχεται σε επαφή με το μεταλλικό σκελετό βάζουν πολυστερίνη, αφρό πολυουρεθάνης και διάφορα ελάσματα ώστε οι δυνάμεις από τυχόν δονήσεις του μεταλλικού σκελετού να απορροφώνται και να μην επηρεάζονται οι τοίχοι.

Στην 3η εταιρεία πρότειναν ως καλύτερη λύση το ytong επειδή είναι πιο ελαφρύ και συνεργάζεται καλύτερα με τον μεταλλικό σκελετό λόγω δομής του υλικού. Οστόσω διαβάζω ότι το ytong μπορεί να πάρει υγρασία, δεν μπορείς να στηρίξεις βαριά ράφια και επειδή έχω δει τοίχο από ytong να τον κόβουν με πριόνι χειρός προσωπικά δεν το πολυεμπιστεύομαι για λόγους ασφάλειας. Το ίδιο ισχύει και για την τσιμεντοσανίδα και πολύ περισσότερο για το panel 3d (είδα βίντεο πως κατασκευάζεται ο τοίχος και πραγματικά μου έδωσε την εντύπωση ότι αν του ρίξεις μια γερή κλοτσιά ο τοίχος θα έρθει κάτω!!)

Αυτό που θα ήθελα λοιπόν να με διαφωτίσετε είναι ποιος τύπος τοιχοποιίας είναι καλύτερος για μεταλλικό φέρων οργανισμό?? Οι παράμετροι που έχω στο μυαλό μου είναι αφενώς μεν η αποφυγή ρηγματώσεων αφετέρου δε η ασφάλεια.

 

Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, Villager said:

Σκέφτομαι το σπίτι να γίνει με μεταλλικό φέρων οργανισμό για λόγους αντισεισμικότητας. ....

Ποιός σου είπε ότι το μεταλλικό έχει καλύτερη σεισμική συμπεριφορά από το οπλισμένο σκυρόδεμα?

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Επίσης αν βάλεις τούβλα ή οποιαδήποτε άλλο δύσκαμπτο υλικό τοίχων θέλει ειδική σύνδεση με τον μεταλλικό σκελετό (δεν στο συνιστώ).

Όσο αφορά τα υπόλοιπα αν γίνει σωστός σχεδιασμός και κατασκευή τότε είναι ασφαλείς όλων των ειδών οι σκελετοί.

Από εκεί και πέρα υπάρχει μια αρχή .Όταν χρησιμοποιείς εισαγόμενα υλικά (όπως είναι π.χ ο σίδηρος) τότε το τελικό προϊόν είναι ακριβότερο εκτός από ειδικές περιπτώσεις .

Και μια συμβουλή. Άσε τις εταιρείες και να πας σε αρμόδιο μηχανικό .Αυτός θα σου υποδείξει λύσεις .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.