Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τοπογραφικό Διαγραμμα Συνένωσης


Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους τους συναδέλφους,

θα ήθελα να ρωτήσω εάν σε μία περιοχή υπό κτηματογράφηση (συλλογή δηλώσεων), για την σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος συνένωσης  οικοπέδων,  χρειάζεται διάγραμμα γεωμετρικών μεταβολών ή τοπογραφικό διάγραμμα;

Ο ειρμός της σκέψης μου είναι, ότι χρειάζεται διάγραμμα γεωμετρικών μεταβολών, χωρίς προφανώς να συμπεριλάβω τα layer PST_KAEK και DGM_PROP_FINAL.

Σωστά το σκέφτομαι;

Σας ευχαριστώ όλους.

 Πρόσθεσε την ειδικότητά σου στο προφίλ σύμφωνα με τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

Pavlos 33

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Αν είσαι μηχανικός, διόρθωσε το προφίλ σου

Συνένωση, ως συμβολαιογραφγική πράξη, δεν υφίσταται. Δώσε ακριβή περιγραφή του τι θέλεις να κάνεις

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλησπέρα συνάδελφοι!

Ποστάρω εδώ το θέμα μου μιας και το ζήτημά μου είναι παρεμφερές:

Έχω 2 οικόπεδα 400 & 600 τμ περίπου εντός οικισμού με το 600αρι να έχει πρόσβαση σε δρόμο και να είναι οικοδομήσιμο. Πρόσφατα ο πελάτης μου αγόρασε και τα δύο με χωριστά συμβόλαια. Στο δεύτερο συμβόλαιο, μάλιστα, έγινε μια αναφορά από τη συμβολαιογράφο, πως ο αγοραστής επιθυμεί στη συνένωση των δύο γεωτεμαχίων.

Ο πελάτης μου ζήτησε να ανανεώσω το τοπογραφικό και να δείξω το συνολικό γεωτεμάχιο για να μπορέσει να προχωρήσει σε έκδοση οικοδομικής άδειας για εγκατάσταση προκάτ κατασκευής (η κατασκευή θα εγκατασταθεί στο τυφλό οικόπεδο).

Τα ερωτήματά μου είναι τα εξής:

- Για συνένωση απαιτείται ένα Διάγραμμα Γεωμετρικών Μεταβολών για το κάθε γεωτεμάχιο για διόρθωση συντεταγμένων, και μετά ένα ακόμα για τη συνένωση και για την απόκτηση ενός και μόνο ΚΑΕΚ;
- Μήπως θα ήταν ευκολότερο να μη μπει καθόλου σε διαδικασία συνένωσης και η οικοδομική άδεια να βγει για το τυφλό οικόπεδο, πχ. ίσως με δημιουργία διάβασης δουλείας;

Ευχαριστώ πολύ!

 

Link to comment
Share on other sites

On 15/2/2024 at 6:17 ΜΜ, tetris said:

Συνένωση, ως συμβολαιογραφγική πράξη, δεν υφίσταται. 

Μου κίνησες την περιέργεια, έψαξα και βρήκα.

- "για να επέλθει συνένωση των δύο οικοπέδων θα πρέπει προηγουμένως να προβούν σε κατάργηση της κάθετης, ώστε (κλπ κλπ)" (ΠΟΛ. 1171/26-5-1997)

- "αφού δεν καταρτίστηκε ειδική συμβολαιογραφική πράξη συνενώσεως" (ΣτΕ 841/2016)

- Η συνένωση ομόρων οικοπέδων δι'ανταλλαγής ιδανικών μεριδίων απαλλάσσεται του φόρου μεταβιβάσεως (συνενώσεως) εάν εντός τριετίας από (...) (Αριθ. Γνωμ. 474/1987 (Νομική Δ/νση Υπ. Οικονομικών))

κλπ.

Link to comment
Share on other sites

4 ώρες πριν, Geostavrak said:

Καλησπέρα συνάδελφοι!

Δεν αναφέρεις σε τι είδους οικισμό είσαι

Αν ο οικισμός είναι <2000 κατ. το τυφλό είναι μη οικοδομήσιμο. Αν είναι >2000 κατ. (ΠΔ 3-3-81) και το τυφλό προϋφίσταται του 1981, εμπίπτει στην παρέκκλιση και οικοδομείται. Θα πρέπει όμως να εξασφαλίσει (για αστικούς λόγους) πρόσβαση από το έχον πρόσωπο. Για το αν μπορεί να συσταθεί δουλεία σε αυτή την περίπτωση (ίδιος ιδιοκτήτης), θα το πει νομικός.

Κατά τα λοιπά, θα σου πρότεινα (για διάφορους λόγους) να εκδόσεις την άδεια επί του ενιαίου, μιας και η βούληση του ιδιοκτήτη (όπως αποτυπώνεται στον τίτλο) είναι να θεωρούνται ως ένα. Αν ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να αποκτήσει έναν ΚΑΕΚ, θα πρέπει να γίνει αίτημα στο Κτηματολόγιο με ΔΓΜ. Αλλιώς, δεν υπάρχει πρόβλημα με την άδεια. Θα δειχτεί το ενιαίο και θα γραφεί ότι αποτελείται από δύο ΚΑΕΚ, η διαχωριστική γραμμή των οποίων θα σημειωθεί με διακεκομμένη γραμμή επί του διαγράμματος. Η εμβαδομέτρηση (μιας και ο τίτλος είναι πρόσφατος) θα γίνει τόσο για το καθένα, όσο και για το όλον. Η δήλωση 651/77 θα αφορά στο όλον. 

συμπλήρωση

Πες στον ιδιοκτήτη ότι ένα σωστό προκάτ, στοιχίζει (περίπου) όσο και μια συμβατική κατασκευή. Αν επιλέξει από αυτά του σωρού, θα πάρει ό,τι πληρώσει...

 

1 ώρα πριν, Παπλωματούχος Μηχανικός said:

Μου κίνησες την περιέργεια, έψαξα και βρήκα.

δεν καταλαβαίνω το νόημα της ανάρτησής σου

Edited by tetris
  • Like 2
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

4 ώρες πριν, tetris said:

δεν καταλαβαίνω το νόημα της ανάρτησής σου

Κάναμε τον εξής διάλογο:

Α: δεν υπάρχει συμβολαιογραφική πράξη συνένωση

Β: έψαξα και βρήκα τον όρο "πράξη συνένωσης" σε διάφορους νόμους και δικαστικές αποφάσεις.

Α: δεν καταλαβαίνω το νόημα της απάντησής σου.

Β: μισό, να σου εξηγήσω!

 

Βασικά, αυτό που ήθελα να εξηγήσω είναι ότι μπορούσες να απαντήσεις εξαρχής "συνήθως με τον όρο συνένωση εννοούμε Χ. Αυτό εννοείς;"

Edited by Παπλωματούχος Μηχανικός
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

18 hours ago, tetris said:

Δεν αναφέρεις σε τι είδους οικισμό είσαι

Αν ο οικισμός είναι <2000 κατ. το τυφλό είναι μη οικοδομήσιμο. [...]

@tetris σε ευχαριστώ πολύ ήσουν κατατοπιστικότατος!

Ο οικισμός είναι κάτω των 2000 κατοίκων και το τυφλό οικόπεδο δεν είναι οικοδομήσιμο. Θεωρώ κι εγώ πως η καλύτερη λύση είναι η συνένωση από δω και πέρα. Όσο για το είδος της κατασκευής που θα επιλέξει ο πελάτης, έχω δώσει ήδη τη συμβουλή που μου είπες κι εσύ αλλά θα μείνω απλά παρατηρητής... 

Καλή συνέχεια!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

5 ώρες πριν, Geostavrak said:

... η καλύτερη λύση είναι η συνένωση ...

Για να είμαστε πιο ακριβείς, δεν χρησιμοποιούμε τη λέξη τη "συνένωση" διότι, από τη στιγμή που εχει εκφραστεί επίσημα η βούληση του ιδιοκτήτη, τα δύο έχουν καταστεί ένα (ασχέτως ΚΑΕΚ). Αυτό, άλλωστε, προβλέπεται κι από το Σύνταγμα. Για περισσότερη ανάλυση, και άλλες περιπτώσεις, δες την 1296/06 απόφ. Αρείου Πάγου

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καταρχήν, tetris, έχεις ένα δίκιο. Δεν απαιτείται πράξη συνένωσης σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου, και γνωμοδότηση του ΝσΚ.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν γίνεται γενικά συνένωση, ή ότι δεν υπάρχει "συνένωση ιδιοκτησιών". Γι' αυτό και αναφερόμαστε σε "λειτουργική συνένωση ιδιοκτησιών" που σημαίνει ότι η γενικότερη λειτουργική ανάγκη της κοινής ιδιοκτησίας υπερβαίνει τα όρια μίας δημοσίευσης της συνένωσης.

 

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.