Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παπλωματούχος Μηχανικός

Members
  • Περιεχόμενα

    85
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by Παπλωματούχος Μηχανικός

  1. Ό,τι πρέπει για να καταπέσει στο ΣτΕ και να μην ισχύσει ποτέ αυτός ο νόμος. Νόμος με πρόβλεψη, όχι αστεία... Τώρα, πάμε σε άλλο θέμα. Έστω ότι είστε Πολ Μηχανικός. Θα υπογράφατε μία μελέτη, παίρνοντας την επιστημονική ευθύνη, η οποία περιλαμβάνει πχ. εκτίμηση περί της καυστότητας της βλάστησης στην περιοχή επιρροής του ακινήτου (300 μέτρα σε ακτίνα από το ακίνητο) ; Τέλος, υπάρχουν κάποια σημεία που πραγματικά σε κάνουν να απορείς: έστω ότι κάποιος φύτεψε ελιές πριν 1 χρόνο στο αγρόκτημά του. Ποιο είναι το ύψος αναφοράς των δέντρων βάσει του οποίου θα γίνει η αξιολόγηση της πύκνωσης της φύτευσης; Αυτό που έχουν τώρα; Αυτό που πιστεύουμε ότι θα έχουν όταν μεγαλώσουν και φτάσουν σε παραγωγική ηλικία;
  2. Όχι. Χορτολιβαδικές είναι οι εκτάσεις που καλύπτονται διαχρονικά από μικρά φυτά με ξυλώδη κορμό. Πχ. οι γεωργοί καλλιεργούν συστηματικά κοφτολίβαδα, που αφορά συστηματική καλλιέργεια μη ξυλωδών φυτών. Εντούτοις, υπάρχουν περιπτώσεις δάσωσης γεωργικών γαιών, δηλαδή καλλιέργειας δασικών ειδών σε αρόσιμες εκτάσεις. @kfil Νομίζω ότι αυτό το μέτρο είναι -με διαφορά- το δυσχερέστερο, ειδικά για την τσέπη των πολιτών. @tettris Εφόσον καλύπτει τις προϋποθέσεις της εγκυκλίου (αποστάσεις κλπ), εμπίπτει στο νέο νόμο. Από το νόμο εξαιρούνται οι αποκλειστικά καλλιεργούμενες εκτάσεις κι όσες από εκείνες διαθέτουν αποθηκευτικά κτίσματα και μόνον. Αυτό που αλλάζει σε καλλιεργούμενες εκτάσεις με δέντρα είναι η πιθανή μεταβολή της πύκνωσης φύτευσης στη Ζώνη Προστασίας 3. Δηλαδή, θα επιτρέπεται να διατηρούνται δέντρα σε πυκνή φύτευση έπειτα από συγκεκριμένη απόσταση από το κτίριο. Τέλος, στην περιγραφή του ακινήτου θα πρέπει να γίνεται περιγραφή των γειτονικών ακινήτων. Οι ζώνες προστασίας του ακινήτου μας θα εκτείνονται (σε περίπτωση ανεπάρκειας χώρου) στα γειτονικά αυτά ακίνητα. Έτσι, κάθε μηχανικός θα πρέπει να καθορίζει και τις ζώνες προστασίας γειτονικών ακινήτων εντός της ιδιοκτησίας που μελετά. Το πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει συνεννόηση μεταξύ μηχανικών, ώστε να ταιριάζουν μεταξύ τους οι ζώνες προστασίας σε οριακές περιπτώσεις.
  3. Οι ΟΤΑ αρνούνται να συμμετέχουν στη διαδικασία κι απειλούν με προσφυγή στο ΣτΕ.
  4. Νομίζω ότι αυτό μπορεί να το βρει κανείς σχετικά εύκολα σε έναν τοπογραφικό χάρτη (ύπαρξη λόφου). Ούτως ή άλλως θα πρέπει να καταφύγει σε τέτοιο, δεδομένου ότι πρέπει να εκτιμήσει τη δυσμενέστερη μέση κλίση του ακινήτου.
  5. Για εμένα, το σωστότερο είναι να υπολογίζεται βάσει της μέσης κλίσης του εδάφους μεταξύ δασικής έκτασης και ιδιοκτησίας. Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα υφίσταται στον ορισμό της Περιοχής Επιρροής του ακινήτου.
  6. @kfil Ορθώς! Η δήλωση εφαρμογής για το έτος 2024 πρέπει να περιλαμβάνει τα παραπάνω πεδία (που αναφέρονται στην εξαίρεση) χωρίς επιπλέον υποχρεώσεις. Βέβαια, αν κάποιος επιθυμεί, μπορεί να δηλώσει την πλήρη λίστα εφαρμογής.
  7. @Pavlos33 δεν βλέπω κάποια αναφορά σε μέγεθος δασικής έκτασης. Προφανώς, κάθε δασική αποτύπωση εμπίπτει στον ορισμό. Το ακόμη σημαντικότερο είναι ότι ο κανονισμός αναφέρεται εξίσου καί σε χορτολιβαδικές εκτάσεις, δηλαδή στην ουσία σε χαρακτηρισμένα βοσκοτόπια.
  8. Έχουμε και μία πολύ μικρή αλλά επαναστατική λεπτομέρεια στον κανονισμό: Αν κι εφόσον δεν επαρκεί ο χώρος για τη δημιουργία Ζώνης Προστασίας (1 ή 2) στην ιδιοκτησία, επειδή πχ. το κτίριο βρίσκεται στην άκρη της, τότε υποχρεούται ο ιδιοκτήτης του γειτονικού ακινήτου (δηλαδή ο τεχνικός σύμβουλός του) να ορίσει αντίστοιχο χώρο στο άκρο της δικής του ιδιοκτησίας, όπου θα εφαρμόζονται οι απαιτήσεις των αντίστοιχων Ζωνών για το γειτονικό ακίνητο! Επομένως, όταν δημιουργούμε/χαράσσουμε τις Ζώνες Προστασίας της ιδιοκτησίας, θα πρέπει να μεριμνούμε καί για την κάλυψη τυχόν ακάλυπτης Ζώνης Προστασίας της γειτονικής ιδιοκτησίας...
  9. Στην ουσία, αυτό που σου ζητά η πολιτεία είναι απλά να προσαρμόσεις το νόμο στη συγκεκριμένη ιδιοκτησία και να καταστήσεις προφανείς στον ιδιοκτήτη τις υποχρεώσεις του. Είναι πολύ δύσκολο για έναν ιδιώτη να βρει μέσα σε αυτό το κείμενο τι αφορά την ιδιοκτησία του και τί όχι. @adjuster0 Τεχνική Έκθεση ζητούν. Στην ουσία, θα πρέπει να διαλέξεις και να απομονώσεις μέσα από την ΚΥΑ εκείνα που αφορούν την εκάστοτε ιδιοκτησία και να τα παραθέσεις σε ένα έγγραφο, μόνα τους. Προσοχή! Δεν απαιτείται να προτείνεις εξειδικευμένα μέτρα στον ιδιώτη. Γενικά μέτρα προτείνεις. Δεν θα του πεις "βάλε αυτό το ξύλο" ή "βάλε εκείνο το πλακάκι". Εκείνος, όταν θελήσει να εφαρμόσει την έκθεση θα συμβουλευτεί μηχανικό και θα κάνει την μελέτη. @avgoust Όλα αυτά θα αποτυπώνονται στο έντυπο Δήλωσης Εφαρμογής του ιδιοκτήτη του ακινήτου, στα πεδία "Παρατηρήσεις". Εκεί θα γνωστοποιεί στον ΟΤΑ το όποιο πρόβλημα προκύπτει κατά την εφαρμογή του κανονισμού. Δεν μας αφορά στην Τεχνική Έκθεση.
  10. Το οποίο είναι παντελώς ανόητο. Δεν μπορεί να ζητάς από τον πολίτη δύο διαφορετικές δηλώσεις εφαρμογής για το αυτό αντικείμενο (καθαρισμός οικοπέδου). Με την εισαγωγή του νέου νόμου (και γενικότερου), έπρεπε να υπάρχει πρόβλεψη για κατάργηση των παλαιότερων.
  11. Το πρόβλημα δεν είναι πώς θα κατατεθεί (βλέπε Κεφάλαιο 4, άρθρο 1, τέλος), αλλά τί θα κατατεθεί. Ο νέος νόμος απαιτεί από τον ιδιοκτήτη να λάβει μέριμνα για τη συνολική πυροπροστασία του ακινήτου, όπως εκείνη αξιολογείται από αρμόδιους επιστήμονες. Επομένως, ο ιδιοκτήτης καλείται να καταθέσει έντυπο εφαρμογής (υπεύθυνη δήλωση) ποιου πράγματος; Κατατέθηκε κάποια Τεχνική Έκθεση επί της οποίας θα γίνει συμμόρφωση με Δήλωση Εφαρμογής;
  12. Καί τα κτίρια σε πάρκα!! Το σημαντικότερο και βεβαιότερο είναι ότι σε 20 ημέρες οι ΟΤΑ θα έχουν ετοιμάσει τα διαχειριστικά σχέδια των οικισμών...
  13. Εξαιρετική η παρατήρηση @sotkouv. Αυτό που βλέπω στους δασικούς χάρτες είναι ότι υπάρχουν οικισμοί τελείως περικλειστοι, οικισμοί που είναι σχεδόν περίκλειστοι κλπ. Αν πάρουμε κατά γράμμα τον ορισμό αυτό, τότε ένας οικισμός που διαθέτει πέρασμα μόνο μία στενής λωρίδας μη δασικής έκτασης, θεωρείται ως μη περίκλειστος... Από ό,τι καταλαβαίνω, μέχρι να ανακοινώσουν/διευκρινίσουν οι ΟΤΑ το πεδίο ευθύνης τους, θα έχουμε πρόβλημα.
  14. Σύμφωνα με το άρθρο 4, η εκτίμηση/κατηγοριοποίηση κινδύνου του ακινήτου θα γίνει στα πλαίσια του οικισμού από τον οικείο ΟΤΑ. Βάσει της κατηγοριοποίησης αυτής προβλέπονται διαφορετικές απαιτήσεις για την κατασκευή. Επομένως, - τα κουφώματα, συγκεκριμένα, νέων κτιρίων δεν διαφοροποιούνται ανάλογα με την κατηγορία κινδύνου του ακινήτου, παρά μόνο από τη χρήση του (κατοικία, εμπορικό κατάστημα, πρατήριο κλπ) - πολλά άλλα μέρη της κατασκευής εξαρτώνται από την κατηγορία κινδύνου του ακινήτου Σε αυτή την περίπτωση και με δεδομένο (μάλλον) ότι ο οικείος ΟΤΑ δεν έχει προχωρήσει στην εκτίμηση του οικισμού ( η εκτίμηση θα γίνει στο σύνολο του οικισμού κι όχι σε μεμονωμένα ακίνητα), το πρόβλημα σε στοιχειώνει μέχρι την δραστηριοποίηση του ΟΤΑ. Αν ερμηνεύω κάτι λάθος, παρακαλώ διορθώστε με. @kfil μήπως είναι καλή ευκαιρία να συγκεντρώσουμε εδώ τα προβλήματα σε μία λίστα και να τα προωθήσουμε με κάποιο τρόπο στο Υπουργείο;
  15. @BAS δεν ξεχνώ ότι σε άλλο νήμα αναφερόσουν σε "παζάρι μηχανικών ΤΕ" (!) Γι' αυτό και σου απαντώ με τέτοιο τρόπο. Βλέπω ότι παρότι δηλώνεις μηχανικός ΤΕ, ανακαλύπτεις διαρκώς "παζάρια" σε υπομηχανικούς, εργοδηγούς, μηχανικούς ΤΕ και δεν θα αναφερθείς ποτέ στο πραγματικό διαχρονικό πρόβλημα που είναι η χειραγώγηση της νομοθεσίας από συντεχνίες πολιτικών μηχανικών Π.Ε. Είμαστε η μοναδική χώρα στην ΕΕ που δεν έχει κατοχυρώσει δικαιώματα μηχανικών ανώτερης κι ανώτατης εκπαίδευσης, επειδή ακριβώς οι συντεχνίες παρανομοθετούν στον κλάδο δεν αντιλαμβάνονται αντικειμενικά κριτήρια εκπαίδευσης, παρά μόνο παζάρια, τα οποία εσύ ανακαλύπτεις σε εργοδηγούς, υπομηχανικούς και κάθε άλλον πέρα από εκείνον που τα χρησιμοποιεί ως εργαλείο αποπροσανατολισμού από το πραγματικό πρόβλημα. Όπως χαριτολογώντας ανέφερα και σε άλλο θέμα, είναι ικανοί να δώσουν επαγγελματικά δικαιώματα εγχείρησης ανοιχτής καρδιάς σε πολιτικούς μηχανικούς ΠΕ αποκλείοντας τους γιατρούς... Κι αναφέρομαι στο σοβαρότερο επαγγελματικό πρόβλημα που δεν παράγει ανισότητες και αδικίες μόνο μεταξύ ΠΕ και ΤΕ, αλλά και μεταξύ των ίδιων των ΠΕ. Ένα κλασικό παράδειγμα είναι ότι ο Πολ. Μηχανικός ΠΕ έχει ίδια δικαιώματα σύνταξης τοπογραφικού με έναν εξειδικευμένο Τοπογράφο ΠΕ ή αρχιτεκτονικού με έναν εξειδικευμένο Αρχιτέκτονα ΠΕ. Δεν θα προχωρήσω σε ηλεκτρολογικά, περιβαλλοντικά κλπ. για να μην γεμίσω σελίδες με αναλύσεις. Κατά τα λοιπά, ζητάς να φιλολογήσουμε επάνω σε 200 περιπτώσεις του 1965 ή του 1975 ή του 1942, λες και σε αυτές τις 200 περιπτώσεις οφείλεται το χάλι της σημερινής Ελλάδας σε ζητήματα του κλάδου.
  16. Στα χαμηλής επικινδυνότητας ακίνητα προβλέπεται φυτική περίφραξη ή και πλέγμα, χωρίς συμπαγή κατασκευή. Στα πολύ υψηλής επικινδυνότητας ακίνητα προβλέπεται όχι μόνο συμπαγής κατασκευή, αλλά καί πλέγμα επάνω της.
  17. Ο Παπλωματούχος δεν ενοχλήθηκε καθόλου. Εμείς οι παπλωματούχοι έχουμε πάψει να ενοχλούμαστε εδώ και δεκαετίες με τέτοια σχόλια. Είναι σα να έλεγες σε ένα μαύρο της αμερικής, τη δεκαετία του '50, ότι με ρουσφέτι μπαίνει στα μέσα μαζικής συγκοινωνίας... Έτσι, φτάσαμε σε σημείο να εγκαλείται σε απολογία ο υφιστάμενος τη διάκριση κι όχι ο ευνοούμενος της διάκρισης. Στο κράτος, λοιπόν, που το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού ελέγχεται από συντεχνίες είναι αστείο να διαβάζει κανείς ότι μία ομάδα υπομηχανικών πήρε με ...ρουσφέτι επαγγελματικά δικαιώματα. Και είναι ακόμη πιο αστείο να το διαβάζει από κάποιον που κατά δήλωση προέρχεται από εκεί (Μηχανικός μη διπλωματούχος προ ΤΕΙ). ---------------------------- Γενικό σχόλιο: Θα παρακαλούσα το συντονισμό να αφαιρέσει κάθε σχόλιο που περιέχει ψυχιατρικού τύπου γνωματεύσεις, ισχυρισμούς ή υπονοούμενα προς οποιονδήποτε. Πέραν του ότι είναι παράνομο, είναι και παντελώς αντιδεοντολογικό.
  18. Κομμένα ως προς τί; Ο μηχανικός έχει ευθύνη της Τεχνικής έκθεσης που καταθέτει. Συμπληρώνω στην παραπάνω απάντηση: Κεφάλαιο ΙΙΙ: 2. Έλεγχοι "Ο έλεγχος τήρησης των απαιτήσεων του παρόντος διενεργείται κατόπιν αυτοψίας, από Τριμελή Επιτροπή (...) Η αυτοψία λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Η Τριμελής Επιτροπή αφού εξετάσει τη συμβατότητα των αναφερομένων στην Αξιολόγηση της επικινδυνότητας του ακινήτου με την επιτόπια κατάσταση και την εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων σε συνάρτηση με τη Δήλωση του ιδιοκτήτη και την Έκθεση του τεχνικού επιστήμονα (...) συντάσσει Πόρισμα (...) 3. Κυρώσεις (...) Σε περίπτωση που κατά την αυτοψία της Επιτροπής διαπιστωθούν λάθη στη σύνταξη του εντύπου επικινδυνότητας του ακινήτου ή στην επιλογή των μέτρων πυροπροστασίας της τεχνικής έκθεσης, γίνεται σύσταση στον ιδιοκτήτη για τη διόρθωσή τους εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών (...)" " Φροντίζουμε να τηρούμε τους κανόνες της κοινότητας: 5. Δεν κάνουμε διαδοχικές δημοσιεύσεις στο ίδιο θέμα. Έγινε η κατάλληλη επεξεργασία - jbosdas
  19. Χρειάζεται διευκρίνιση σχετικά με το ποιος είναι ο "περιβάλλων χώρος" του ακινήτου επί του οποίου γίνονται οι χαρακτηρισμοί. Για παράδειγμα: στο 5.4.2 πώς καταλαβαίνετε την έκταση αναφοράς της "κυρίαρχης βλάστησης"; Αυτή που είναι γύρω από το οικόπεδο; Αυτή που υπάρχει στη ζώνη μεταξύ του ακινήτου και του δασικού συστήματος; Αυτή που υπάρχει στο δασικό σύστημα, το οποίο βρίσκεται πλησίον του ακινήτου; Γενικά, της περιοχής (κοινότητας, δήμου κλπ);
  20. @BAS στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάμε για σχοινί. Κι εννοώ για ρουσφέτια, συντεχνίες περί των δικαιωμάτων κλπ.
  21. Η γίδα μάλλον είναι ατίθαση... Ο συνάδελφος έχει κάθε επαγγελματικό δικαίωμα να συντάσσει τοπογραφικά σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών του ως Πολιτικός Μηχανικός. Τα δικαιώματα των Πολιτικών Μηχανικών καθορίστηκαν το 2018, αλλά ρυθμίστηκαν μόνο ως προς τους ΠΕ. Εξαιτίας αυτού, έχει κάθε δικαίωμα υπογραφής, αλλά δυστυχώς θα πρέπει να το αποδεικνύει σε κάθε κακεντρεχή μέσα από τα δικαστήρια. Εκεί, μάλιστα, πιθανότατα θα ελάμβανε και αποζημίωση για ηθική βλάβη από την πολιτεία, όπως γίνεται σε πολλούς συναδέλφους του μηχανικούς ΤΕ που κυνηγούν το ζήτημα δικαστικά. Ο κάθε συμβολαιογράφος που δέχεται τα τοπογραφικά πράττει ορθώς. Βέβαια, η προσωπική μου άποψη είναι ότι κακώς οι πολιτικοί μηχανικοί διατηρούμε δικαίωμα υπογραφής τοπογραφικών εν έτι 2024. Έπρεπε να είναι αποκλειστικό δικαίωμα των τοπογράφων που έφαγαν τα νιάτα τους να σπουδάζουν αυτό το εξειδικευμένο αντικείμενο. Ο κόσμος προχωρά μπροστά κι εμείς ζούμε στο 1930. Εντούτοις, φαίνεται ότι το πρόβλημα με την πλατφόρμα δεν βρίσκεται σε οτιδήποτε τέτοιο, όπως μαρτυρεί κι άλλος συνάδελφος που έχει ρυθμισμένα τα δικαιώματά του. Φροντίζουμε να τηρούμε τους κανόνες της κοινότητας: 2. Αναρτούμε ουσιώδη μηνύματα. • το κείμενο των δημοσιεύσεων πρέπει να είναι περιγραφικά, ουσιώδη και να συνεισφέρουν στην συζήτηση. - jbosdas
  22. Λογικά, ως ενιαίο ακίνητο, σύμφωνα με τον ορισμό 1 της ΚΥΑ. Επομένως, λαμβάνεις εντολή από τον διαχειριστή να καταθέσεις Έντυπο Αξιολόγησης Κινδύνου και Τεχνική Έκθεση για το ακίνητο, κι ο διαχειριστής αναλαμβάνει τα καθέκαστα στην πολυκατοικία. Γενικά, καλό είναι να έχεις υπεύθυνες δηλώσεις από όλους τους ιδιοκτήτες σε τέτοιες περιπτώσεις. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, συντάσσεται ένας φάκελος για το ακίνητο από τον Μηχανικό, και αργότερα οι ιδιοκτήτες (ή ο εξουσιοδοτημένος διαχειριστής) εισέρχονται στην πλατφόρμα για να καταθέσουν δήλωση εφαρμογής επί των σημειώσεων της έκθεσης του Μηχανικού. Η Τεχνική Έκθεση αφορά το ακίνητο, κι όχι την ιδιοκτησία, σύμφωνα με τον ορισμό 1. Η Δήλωση Εφαρμογής θα αφορά τον κάθε ιδιοκτήτη ξεχωριστά ή τον εξουσιοδοτημένο διαχειριστή σε περίπτωση πολυκατοικίας, λογικά. Εμάς μας απασχολεί το ζήτημα μέχρι καί την κατάθεση του φακέλου. Σχετικά, δε, με το ποιος πληρώνει τη νύφη:
  23. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι δεν είναι απαραίτητο να είσαι κάτοχος πτυχίου ανώτατης σχολής για να κάνεις μία δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό. Εφόσον ακολουθείται η επιστημονική μεθοδολογία, κάθε έρευνα είναι καλοδεχούμενη καί πρέπει να είναι καλοδεχούμενη. Σε τελική ανάλυση η γνώση δεν αφορά τα πτυχία, αλλά τα δεδομένα και τις θεωρίες που απορρέουν από εκείνα.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.