Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παπλωματούχος Μηχανικός

Members
  • Περιεχόμενα

    85
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Ενδιαφέροντα
    Παπλώματα, μηχανική, συνδυασμός.
  • Τοποθεσία
    Ανατολίτικο Μπαν
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε.Ι.

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

1.013 profile views

Παπλωματούχος Μηχανικός's Achievements

Apprentice

Apprentice (2/15)

  • Dedicated Rare
  • Conversation Starter Rare
  • Helpful Rare
  • First Post Rare
  • Week One Done

Recent Badges

-26

Φήμη στην κοινότητα

  1. Ό,τι πρέπει για να καταπέσει στο ΣτΕ και να μην ισχύσει ποτέ αυτός ο νόμος. Νόμος με πρόβλεψη, όχι αστεία... Τώρα, πάμε σε άλλο θέμα. Έστω ότι είστε Πολ Μηχανικός. Θα υπογράφατε μία μελέτη, παίρνοντας την επιστημονική ευθύνη, η οποία περιλαμβάνει πχ. εκτίμηση περί της καυστότητας της βλάστησης στην περιοχή επιρροής του ακινήτου (300 μέτρα σε ακτίνα από το ακίνητο) ; Τέλος, υπάρχουν κάποια σημεία που πραγματικά σε κάνουν να απορείς: έστω ότι κάποιος φύτεψε ελιές πριν 1 χρόνο στο αγρόκτημά του. Ποιο είναι το ύψος αναφοράς των δέντρων βάσει του οποίου θα γίνει η αξιολόγηση της πύκνωσης της φύτευσης; Αυτό που έχουν τώρα; Αυτό που πιστεύουμε ότι θα έχουν όταν μεγαλώσουν και φτάσουν σε παραγωγική ηλικία;
  2. Όχι. Χορτολιβαδικές είναι οι εκτάσεις που καλύπτονται διαχρονικά από μικρά φυτά με ξυλώδη κορμό. Πχ. οι γεωργοί καλλιεργούν συστηματικά κοφτολίβαδα, που αφορά συστηματική καλλιέργεια μη ξυλωδών φυτών. Εντούτοις, υπάρχουν περιπτώσεις δάσωσης γεωργικών γαιών, δηλαδή καλλιέργειας δασικών ειδών σε αρόσιμες εκτάσεις. @kfil Νομίζω ότι αυτό το μέτρο είναι -με διαφορά- το δυσχερέστερο, ειδικά για την τσέπη των πολιτών. @tettris Εφόσον καλύπτει τις προϋποθέσεις της εγκυκλίου (αποστάσεις κλπ), εμπίπτει στο νέο νόμο. Από το νόμο εξαιρούνται οι αποκλειστικά καλλιεργούμενες εκτάσεις κι όσες από εκείνες διαθέτουν αποθηκευτικά κτίσματα και μόνον. Αυτό που αλλάζει σε καλλιεργούμενες εκτάσεις με δέντρα είναι η πιθανή μεταβολή της πύκνωσης φύτευσης στη Ζώνη Προστασίας 3. Δηλαδή, θα επιτρέπεται να διατηρούνται δέντρα σε πυκνή φύτευση έπειτα από συγκεκριμένη απόσταση από το κτίριο. Τέλος, στην περιγραφή του ακινήτου θα πρέπει να γίνεται περιγραφή των γειτονικών ακινήτων. Οι ζώνες προστασίας του ακινήτου μας θα εκτείνονται (σε περίπτωση ανεπάρκειας χώρου) στα γειτονικά αυτά ακίνητα. Έτσι, κάθε μηχανικός θα πρέπει να καθορίζει και τις ζώνες προστασίας γειτονικών ακινήτων εντός της ιδιοκτησίας που μελετά. Το πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει συνεννόηση μεταξύ μηχανικών, ώστε να ταιριάζουν μεταξύ τους οι ζώνες προστασίας σε οριακές περιπτώσεις.
  3. Οι ΟΤΑ αρνούνται να συμμετέχουν στη διαδικασία κι απειλούν με προσφυγή στο ΣτΕ.
  4. Νομίζω ότι αυτό μπορεί να το βρει κανείς σχετικά εύκολα σε έναν τοπογραφικό χάρτη (ύπαρξη λόφου). Ούτως ή άλλως θα πρέπει να καταφύγει σε τέτοιο, δεδομένου ότι πρέπει να εκτιμήσει τη δυσμενέστερη μέση κλίση του ακινήτου.
  5. Για εμένα, το σωστότερο είναι να υπολογίζεται βάσει της μέσης κλίσης του εδάφους μεταξύ δασικής έκτασης και ιδιοκτησίας. Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα υφίσταται στον ορισμό της Περιοχής Επιρροής του ακινήτου.
  6. @kfil Ορθώς! Η δήλωση εφαρμογής για το έτος 2024 πρέπει να περιλαμβάνει τα παραπάνω πεδία (που αναφέρονται στην εξαίρεση) χωρίς επιπλέον υποχρεώσεις. Βέβαια, αν κάποιος επιθυμεί, μπορεί να δηλώσει την πλήρη λίστα εφαρμογής.
  7. @Pavlos33 δεν βλέπω κάποια αναφορά σε μέγεθος δασικής έκτασης. Προφανώς, κάθε δασική αποτύπωση εμπίπτει στον ορισμό. Το ακόμη σημαντικότερο είναι ότι ο κανονισμός αναφέρεται εξίσου καί σε χορτολιβαδικές εκτάσεις, δηλαδή στην ουσία σε χαρακτηρισμένα βοσκοτόπια.
  8. Έχουμε και μία πολύ μικρή αλλά επαναστατική λεπτομέρεια στον κανονισμό: Αν κι εφόσον δεν επαρκεί ο χώρος για τη δημιουργία Ζώνης Προστασίας (1 ή 2) στην ιδιοκτησία, επειδή πχ. το κτίριο βρίσκεται στην άκρη της, τότε υποχρεούται ο ιδιοκτήτης του γειτονικού ακινήτου (δηλαδή ο τεχνικός σύμβουλός του) να ορίσει αντίστοιχο χώρο στο άκρο της δικής του ιδιοκτησίας, όπου θα εφαρμόζονται οι απαιτήσεις των αντίστοιχων Ζωνών για το γειτονικό ακίνητο! Επομένως, όταν δημιουργούμε/χαράσσουμε τις Ζώνες Προστασίας της ιδιοκτησίας, θα πρέπει να μεριμνούμε καί για την κάλυψη τυχόν ακάλυπτης Ζώνης Προστασίας της γειτονικής ιδιοκτησίας...
  9. Στην ουσία, αυτό που σου ζητά η πολιτεία είναι απλά να προσαρμόσεις το νόμο στη συγκεκριμένη ιδιοκτησία και να καταστήσεις προφανείς στον ιδιοκτήτη τις υποχρεώσεις του. Είναι πολύ δύσκολο για έναν ιδιώτη να βρει μέσα σε αυτό το κείμενο τι αφορά την ιδιοκτησία του και τί όχι. @adjuster0 Τεχνική Έκθεση ζητούν. Στην ουσία, θα πρέπει να διαλέξεις και να απομονώσεις μέσα από την ΚΥΑ εκείνα που αφορούν την εκάστοτε ιδιοκτησία και να τα παραθέσεις σε ένα έγγραφο, μόνα τους. Προσοχή! Δεν απαιτείται να προτείνεις εξειδικευμένα μέτρα στον ιδιώτη. Γενικά μέτρα προτείνεις. Δεν θα του πεις "βάλε αυτό το ξύλο" ή "βάλε εκείνο το πλακάκι". Εκείνος, όταν θελήσει να εφαρμόσει την έκθεση θα συμβουλευτεί μηχανικό και θα κάνει την μελέτη. @avgoust Όλα αυτά θα αποτυπώνονται στο έντυπο Δήλωσης Εφαρμογής του ιδιοκτήτη του ακινήτου, στα πεδία "Παρατηρήσεις". Εκεί θα γνωστοποιεί στον ΟΤΑ το όποιο πρόβλημα προκύπτει κατά την εφαρμογή του κανονισμού. Δεν μας αφορά στην Τεχνική Έκθεση.
  10. Το οποίο είναι παντελώς ανόητο. Δεν μπορεί να ζητάς από τον πολίτη δύο διαφορετικές δηλώσεις εφαρμογής για το αυτό αντικείμενο (καθαρισμός οικοπέδου). Με την εισαγωγή του νέου νόμου (και γενικότερου), έπρεπε να υπάρχει πρόβλεψη για κατάργηση των παλαιότερων.
  11. Το πρόβλημα δεν είναι πώς θα κατατεθεί (βλέπε Κεφάλαιο 4, άρθρο 1, τέλος), αλλά τί θα κατατεθεί. Ο νέος νόμος απαιτεί από τον ιδιοκτήτη να λάβει μέριμνα για τη συνολική πυροπροστασία του ακινήτου, όπως εκείνη αξιολογείται από αρμόδιους επιστήμονες. Επομένως, ο ιδιοκτήτης καλείται να καταθέσει έντυπο εφαρμογής (υπεύθυνη δήλωση) ποιου πράγματος; Κατατέθηκε κάποια Τεχνική Έκθεση επί της οποίας θα γίνει συμμόρφωση με Δήλωση Εφαρμογής;
  12. Καί τα κτίρια σε πάρκα!! Το σημαντικότερο και βεβαιότερο είναι ότι σε 20 ημέρες οι ΟΤΑ θα έχουν ετοιμάσει τα διαχειριστικά σχέδια των οικισμών...
  13. Εξαιρετική η παρατήρηση @sotkouv. Αυτό που βλέπω στους δασικούς χάρτες είναι ότι υπάρχουν οικισμοί τελείως περικλειστοι, οικισμοί που είναι σχεδόν περίκλειστοι κλπ. Αν πάρουμε κατά γράμμα τον ορισμό αυτό, τότε ένας οικισμός που διαθέτει πέρασμα μόνο μία στενής λωρίδας μη δασικής έκτασης, θεωρείται ως μη περίκλειστος... Από ό,τι καταλαβαίνω, μέχρι να ανακοινώσουν/διευκρινίσουν οι ΟΤΑ το πεδίο ευθύνης τους, θα έχουμε πρόβλημα.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.