Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η διαδικασία διεξαγωγής πλειοδοτικών δημοπρασιών για την παραχώρηση απλής χρήσης τμήματος αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης


Engineer

Recommended Posts

Εκδόθηκε η ΚΥΑ 58972 ΕΞ 2024/23.04.2024 (ΦΕΚ 2425/23.04.2024 τεύχος Β'): Διαδικασία διεξαγωγής πλειοδοτικών δημοπρασιών για την παραχώρηση απλής χρήσης τμήματος αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, η οποία προβλέπεται στα άρθρα 9 και 10 του ν. 5092/2024 (Α’ 33), η οποία προβλέπει:

Διαδικασία πλειοδοτικής δημοπρασίας για την παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας

1. Η παραχώρηση της απλής χρήσης τμήματος αιγιαλού και παραλίας γίνεται κατόπιν πλειοδοτικής δημο πρασίας, η οποία διενεργείται ηλεκτρονικά, με χρήση της πλατφόρμας του άρθρου 15 του ν. 5092/2024 (Α’ 33).

2. Οι όροι της πλειοδοτικής δημοπρασίας προβλέπονται στην οικεία διακήρυξη, η οποία διαμορφώνεται αφού εισαχθούν τα στοιχεία που εξατομικεύουν την παραχώρηση από την Κτηματική Υπηρεσία και αντληθούν τα υπόλοιπα στοιχεία κατά τρόπο αυτοματοποιημένο, μέσω διαλειτουργικότητας, από τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

3. Μετά την ολοκλήρωση της πλειοδοτικής δημοπρασίας, ο πλειοδότης υποβάλλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και υπογράφει σύμβαση παραχώρησης της απλής χρήσης.

Έκδοση και σύνταξη της διακήρυξης

1. Οι διακηρύξεις των πλειοδοτικών δημοπρασιών διαμορφώνονται μέσω του μητρώου ηλεκτρονικών δημοπρασιών απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας του Ο.Π.Σ. «Μητρώο Συμβάσεων Παραχώρησης Απλής Χρήσης Αιγιαλού και Παραλίας».

2. Στην πλατφόρμα του άρθρου 15 του ν. 5092/2024 («πλατφόρμα») εισάγονται με ευθύνη της οικείας Κτηματικής Υπηρεσίας τα εξής στοιχεία που εξειδικεύουν τη διαδικασία:

α) Ο κωδικός της δημοπρασίας,

β) το τμήμα του αιγιαλού και της παραλίας που παραχωρείται, προσδιορισμένο ως πολύγωνο με σημεία που αναφέρονται στο Ελληνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ) 1987 ή σε νεότερο σύστημα αναφοράς,

γ) το εμβαδόν της επιφάνειας που παραχωρείται,

δ) ο δήμος στον οποίο βρίσκεται το προς παραχώρηση τμήμα,

ε) ο σκοπός και η χρήση της παραχώρησης,

στ) το αρχικό τίμημα της παραχώρησης, όπως αυτό υπολογίζεται από τον τύπο του άρθρου 10 του ν. 5092/2024,

ζ) η διάρκεια της παραχώρησης,

η) η ημερομηνία ανάρτησης της διακήρυξης,

θ) ο χρόνος διενέργειας της ηλεκτρονικής δημοπρασίας,

ι) ο χρόνος τοποθέτησης και απομάκρυνσης των κινητών στοιχείων εντός εκάστου έτους,

ια) τα στοιχεία της παραχώρησης με το σχετικό πολύγωνο και,

ιβ) οι απαραίτητες πληροφορίες για το ηλεκτρονικό σύστημα, οι ελάχιστες προδιαγραφές της υπολογιστικής
υποδομής των συμμετεχόντων, οι τεχνικές προδιαγραφές σύνδεσης.

3. Η πλατφόρμα αντλεί αυτομάτως από τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με τα οποία διαλειτουργεί, τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που είναι όμορα προς το παραχωρούμενο τμήμα του αιγιαλού και της παραλίας.

4. Μετά από την εισαγωγή των στοιχείων της παρ. 1 και την και την άντληση των στοιχείων της παρ. 2, η πλατφόρμα εκδίδει με αυτοματοποιημένο τρόπο τη διακήρυξη της πλειοδοτικής δημοπρασίας, σύμφωνα με το Παράρτημα III.

5. Τα στοιχεία της δημοπρασίας παρουσιάζονται πάνω σε χάρτη στη γεωπύλη ελεύθερης πρόσβασης της πλατφόρμας. Ο πολίτης μπορεί να εστιάσει στην περιοχή ενδιαφέροντος, να επιλέξει το εικονίδιο δημοπρασίας στο χάρτη και να εμφανιστούν οι πληροφορίες της δημοπρασίας.

6. Ειδικά για το έτος 2024, οι πλειοδοτικές δημοπρασίες διενεργούνται με διακηρύξεις που δεν παράγονται αυτοματοποιημένα, κατά παρέκκλιση της παρ. 4 του παρόντος άρθρου. Οι διακηρύξεις συντάσσονται με μέριμνα της οικείας Κτηματικής Υπηρεσίας.

Δημοσίευση διακήρυξης

1. Η διακήρυξη της δημοπρασίας δημοσιεύεται, επί ποινή ακυρότητας της διαδικασίας, στην πλατφόρμα του
άρθρου 15 του ν. 5092/2024, στο πρόγραμμα «Διαύγεια» και στη διαδικτυακή πύλη του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (www.minfin.gov.gr) με επιμέλεια του προϊσταμένου της Κτηματικής Υπηρεσίας, είκοσι (20) τουλάχιστον ημέρες πριν από την ημερομηνία διενέργειας της δημοπρασίας. Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) στη διεύθυνση https://eauctions.gov.gr. Η διακήρυξη δημοσιεύεται και στην ιστοσελίδα του οικείου δήμου.

2. Η διακήρυξη συνοδεύεται από αεροφωτογραφική απεικόνιση του προς παραχώρηση τμήματος του αιγιαλού και της παραλίας, κατάλογο των δικαιολογητικών που υποβάλλει ο ενδιαφερόμενος και οδηγίες για τη συμμετοχή στην δημοπρασία.

3. Ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει γνώση των διακηρύξεων με δική του επιμέλεια και ευθύνη και για την παροχή διευκρινίσεων επ’ αυτών, απευθύνεται στις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες.

4. Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δημοσιεύονται οδηγίες για τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος ηλεκτρονικών δημοπρασιών. 

Αναλυτικά όλη η ΚΥΑ εδώ: 

ΚΥΑ-58972-ΕΞ-2024-23.04.2024-ΦΕΚ-2425-23.04.2024-τεύχος-Β.pdf


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.