Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Γεια σας δεν είμαι μηχανικός αλλά θα ήθελα την βοηθειά σας,

Θα ήθελα να ρωτήσω ποιος έχει ευθύνη σε περίπτωση που μια άδεια μικρής κλίμακας ελεχθεί από την πολεοδομία (ύστερα από καταγγελία γείτονα) και βρεθούν παραβάσεις? Ο ιδιοκτήτης του αγροτεμαχίου ή ο ενοικιαστής του?

Στη περιπτωσή μου, ο ενοικιαστής του αγροτεμαχίου μου έβγαλε άδεια μικρής κλίμακας για κατασκευές στο αγροτεμαχιό μου. Ο γείτονας όμως πήγε στην πολεοδομία και έκανε καταγγελία ότι αυτή η άδεια μικρής κλίμακας είναι παράνομη.

Αν  η πολεοδομία, μετά από έλεγχο της άδειας μικρής κλίμακας και των κατασκευών που έγιναν με αυτήν, την κρίνει παράνομη και επιβάλλει πρόστιμο, αυτό επιβαρύνει τον ενοικιαστή μου ή έμενα τον ιδιοκτήτη?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Μεταφέρθηκε στην ενότητα ιδιωτών. akis73

Edited by akis73
Δημοσιεύτηκε
On 29/5/2025 at 9:28 ΜΜ, George Mas said:

......Αν  η πολεοδομία,......ή έμενα τον ιδιοκτήτη?.....

Η ΥΔΟΜ αποφασίζει κάτι για ένα ακίνητο ή Οικόπεδο και πάντα η αρχική ευθύνη πάει στον ιδιοκτήτη.

Τώρα αν εσύ ως ιδιοκτήτης έχεις περιφρουρήσει τα δικαιώματα σου με ενυπόγραφα χαρτιά με τον ενοικιαστή σου, μπορείς να του ζητάς αποζημιώσεις ή ότι άλλο δεις με τον δικηγόρο σου και ενδεχόμενα δικαστήρια.

υπάρχουν και περιπτώσεις που εμπλέκονται και ενοικιαστές και εργολάβοι ή κα.

Πας σε δικηγόρο

• Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Αν ο ενοικιαστής εβγαλε άδεια στο όνομά του, (με το ενοικιαστήριο να του δίνει αυτό το δικαίωμα) ως φερόμενος ιδιοκτήτης των αυθαιρέτων κατασκευών είναι υπόχρεος για τις ενέργειές του. Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις προβλέπεται στο μισθωτήριο αποκατάσταση του ακινήτου πριν την επιστροφή του.

Αν έβγαλε άδεια στο όνομά του, χωρίς να έχει δικαίωμα βάσει μισθωτηρίου, θα πρέπει να κινηθείτε νομικά εναντίον του εάν δε συναινέσατε.

Αν ο μηχανικός του ενοικιαστή έβγαλε την άδεια στο όνομά σας, τότε έχετε υπογράψει δήλωση ανάθεσης και είστε εσείς υπόχρεος.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα είναι νομικό. Πολεοδομικά το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να εξεταστεί εαν υπάρχει δυνατότητα νομιμοποίησης ή η παραπομπή της έκθεσης αυτοψίας στο ΣΥΠΟΘΑ εάν θεωρείτε πως είναι λανθασμένη για ακύρωση της απόφασης επιβολής προστίμου.

Edited by Gousgounis

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.