Jump to content

Gousgounis

Συντονιστής
 • Content Count

  1,298
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  15

Everything posted by Gousgounis

 1. Δοκίμασε να επικοινωνήσεις με την εταιρία. Online διαθέσιμα στο site τους έχουν μόνο απο την V7R1 και έπειτα
 2. Στο eadeies όταν ανοίγεις νέο έργο επιλέγεις Δήμο (Περιφέρεια -> Περιφερειακή ενότητα -> Δήμος) Δεξιά σου βγάζει τις αρμόδιες υπηρεσίες ανα περίπτωση (ΥΔΟΜ ή άλλες υπηρεσίες όπως ΣΑ, Ναοδομία κτλ) Η κάθε ΥΔΟΜ είναι υπεύθυνη για τα όρια του Δήμου της και αναγκαστικά επιλέγεις αυτή. Δεν μπορείς να επιλέξεις ΥΔΟΜ άλλης περιοχής ή αν επιλέξεις θα σου ακυρώσει την αίτηση λόγω μη χωρικής αρμοδιότητας.
 3. Βασικά ο όρος "tablet για μηχανικό" δε νομίζω πως έχει κάποια λογική, για τον απλούστατο λόγο ότι σε tablet δε μπορείς να εργαστείς. Οι συσκευές αυτές προσανατολίζονται σε multimedia χρήση. Ένα dwg για ανάγνωση ή ενα mail, μπορείς να τα ανοίξεις και από το κινητό στο πεδίο. Εξαίρεση όντως αποτελεί το microsoft surface που πρότεινε ο συνάδερφος παραπάνω, το οποίο είναι ουσιαστικά PC, όμως δε το λες VFM. Σε κινέζικα site βλέπω τώρα τελευταία κάτι φτηνά dual boot tablets (windows/android) ή windows, με intel gemini lake επεξεργαστές. Ίσως να είναι η ενδιάμεση λύση που ψάχνεις σε απόδοση
 4. Πας για απαλλαγή με το άρθρο 2 της απόφασης ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ /19409/1507 (ΦΕΚ 1643Β’/11-5-18) ι) το σύνολο των αυθαιρέτων κατασκευών ανά διηρημένη ιδιοκτησία ή ανεξάρτητο κτίριο είναι μικρότερο σε επιφάνεια από 25 τ.μ. Βλέπω πως είσαι οριακά στο εμβαδόν, διαφορετικά θα πρέπει να δεις συνδιασμό περίπτωσης β για το πατάρι και δ για το λεβητοστάσιο της ίδιας ΥΑ. Θα πρέπει όμως να κάνεις έλεγχο του παταριού
 5. Τα υφιστάμενα δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του Ν.960/79, εκτός αν έχεις αλλαγή χρήσης τμήματος. Νέες θέσεις στάθμευσης θα υπολογίσεις μόνο για την επιπλέον δόμηση. Αν η προσθήκη σου είναι μικρότερη από το 0.5 των απαιτούμενων τετραγωνικών της περιοχής τότε δεν απαιτείται νέα θέση στάθμευσης λόγω στρογγυλοποίησης στο ακέραιο προς τα κάτω.
 6. Ψάξε να βρεις την απόφαση εξαίρεσης από τη κατεδάφιση. Αν ο ιδιοκτήτης έκανε αίτηση, του καταλογίστηκε το πρόστιμο και δεν το πλήρωσε ποτέ, τότε η αίτηση από μόνη της δεν έχει καμία ισχύ (εκτός ίσως από αποδεικτικό παλαιότητας για μεταγενέστερη υπαγωγή)
 7. Ουσιαστικά η ταυτότητα είναι ένας αχταρμάς Κτηματολογίου με αρχείο ΥΔΟΜ. Αντί να βάλουν τις δύο υπηρεσίες να διασταυρώσουν αρχεία, καταλογίζουν ευθύνες στον μηχανικό να ψάξει να ψηφιοποιήσει, να μετρήσει κτλ.
 8. Προσοχή με τις όψεις, να έχεις εξασφαλίσει συναίνεση. Αν δε μεταβάλλονται κατακόρυφες οδεύσεις αγωγών, ναι σε καλύπτει.
 9. Σωστός ο συλλογισμός σου. Δεν απαιτείται. Μελέτη θερμομόνωσης δε ζητάει ούτε στην περίπτωση ιθ, οπότε προφανώς ο νομοθέτης θεωρεί πως σε καλύπτει η αρχική μελέτη του κτιρίου, ιδίως αν δεν έχεις αλλαγές στις όψεις. Πέρα από ύδρευση αποχέτευση ηλεκτρολογικά και παθητική (για οικοδομές μετά του 1988 που τέθηκε σε ισχύ ο πρώτος κανονισμός) ίσως να χρειαστεί θέρμανση σε περίπτωση που αλλάζεις σώματα (σίγουρα αν επιλέξεις και την περίπτωση λ για αυτόνομο σύστημα)
 10. Μην ξεχάσεις στην ανάθεση, εκτός απο επίβλεψη κατεδάφισης να βάλεις: Συντονισμός και επίβλεψη μέτρων ασφαλείας Υπεύθυνος διαχείρισης συστήματος (εκτός αν είσαι συμμετέχων μηχανικός και δεν άνοιξες εσύ το έργο στο eadeies)
 11. Κατ' αρχάς να να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω το συγκεκριμένο μηχάνημα όμως είμαι υπέρ της λαϊκής ρύσης "όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι". Στην τοπογραφία γίνεται καταμερισμός σφαλμάτων με την επίλυση και το κλείσιμο της όδευσης, οπότε θεωρώ πως αν απαιτείται ακρίβεια και πρόκειται για μεγάλους χώρους, ένα total station είναι καλύτερη λύση. Το s910 έχει πλεονέκτημα σε σχέση με τα άλλα αποστασιόμετρα στο γεγονός ότι μπορεί να μετρήσει απόσταση μεταξύ δύο άσχετων μη προσβάσιμων σημείων και όχι απλά ενός σε σχέση με το πίσω μέρος της συσκευής. Το πλεονέκτημά του είναι η ταχύτητα
 12. Αν το pdf έχει δημιουργηθεί απο autocad ή άλλο CAD , τότε πολύ καλά αποτελέσματα δίνουν και οι δωρεάν Online υπηρεσίες μετατροπής όπως πχ η https://cadsofttools.com/pdf-to-dwg-online/ Κάποια θέματα έχουν με τα Ελληνικά text τα οποία τα σπάνε σε lines αλλά μικρό το κακό.
 13. Νομίζω πως το reverse ("r") υπάρχει και ως υποεντολή μέσα στο pedit.
 14. Γράφει ανα κτήριο ή διηρημένη ιδιοκτησία. Φαντάζομαι πως το ισόγειο αποτελεί διηρημένη ιδιοκτησία. Ίσως να καλύπτει και η περίπτωση "ι" με τα 25τμ, δεδομένου ότι η κατηγορία 1 είναι πλέον ισότιμη με εξαίρεση από κατεδάφιση. Άσε που το ξύλινο υπόστεγο ίσως να ανήκει και στην κατηγορία 3 (έως 8τμ) και τζάμπα το αναλύουμε. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι ο νομοθέτης, ελαφρια τη καρδία, απαλλάσσει την κατηγορία 1 και όχι ότι προκύπτει υποχρέωση ελέγχου για ένα ολόκληρο κτίριο επειδή κατασκευάστηκε ένα ξύλινο υπόστεγο μηδενικής επιβάρυνσης μετά το 83. Ως μηχανικός έχεις δικαίωμα να κάνεις
 15. Αν και θεωρητικά το κτίριο έχει ενιαία σπουδαιότητα της δυσμενέστερης χρήσης, αν το παραβλέψεις και εξετάσεις αυτόνομα το στέγαστρο ή πρόκειται για στατικά ανεξάρτητη κατασκευή: Τα υπόστεγα θεωρούνται κτίρια μικρής σπουδαιότητας ως προς την ασφάλεια του κοινού κατά ΕΑΚ, οπότε Σ1. Αν δε θες να χρησιμοποιήσεις την σπουδαιότητα, στον έλεγχο κατακόρυφων, ένα στέγαστρο είναι αμελητέα ποσότητα, οπότε είσαι σίγουρα κάτω απο το 20% (παρ "ια" στην ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ /19409/1507 με ΦΕΚ 1643Β’/11-5-18)
 16. Ο Η/Χ ούτως ή άλλως θα απαλλασσόταν από το εδάφιο ααα παρ η περίπτωση ββ του άρθου 99, και στην ουσία δεν αποτελεί επιβάρυνση στον Φ.Ο, οπότε εγώ θα επέλεγα σύνταξη τεχνικής έκθεσης στατικού ελέγχου. Εξάλλου ακόμη και σε μελλοντικό έλεγχο, στη δήλωσή σου εμφανίζεις μόνο 18τμ αυθαιρεσία η οποία οπότε δε μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την απαλλαγή των 25τμ της ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ /19409/1507 (ΦΕΚ 1643Β’/11-5-18) Τέλος αν νομίζεις ότι δεν καλύπτεσαι, πάντα μπορείς να κάνεις τον έλεγχο αύξησης κατακόρυφων φορτίων όπου υπολογιστικά θα συμμετέχει μόνο η αυθαιρεσία της προσθήκης δεδομένου ότι ο κλεισ
 17. Με τον Ν.4647/19 (ΦΕΚ 204Α/16.12.2019): Οπότε αν οι πληρωμές είναι πριν τις 30/6/2020 λογικό είναι να σου βάλουν την 3η σφραγίδα περαίωσης στην αίτηση. Μην το κάνεις με αίτηση, αλλά συνεννοήσου πρώτα μήπως θέλουν να δηλώσουν την ημερομηνία πληρωμής και όχι τη σημερινή "εκπρόθεσμη" (αν και ο νόμος αναφέρει εξόφληση όχι προσκόμιση με χρονικό περιορισμό)
 18. Θα πρέπει να του ζητήσεις το SHX αρχείο που χρησιμοποιεί ως γραμματοσειρά. Το βάζεις στον φάκελο C:\Program Files\Autodesk\AutoCAD 20xx\Fonts Αν δεν μπορείς να το βρεις δοκιμάζεις κάτι δικό σου: Επιλέγεις ένα text. Στα properties του λέει το style που χρησιμοποιήθηκε. Δίνωντας style στην command line ανοιγει το παράθυρο, επιλέγεις το style που είναι προβληματικό και δοκιμάζεις να αλλάξεις το Font name σε κάτι παρεμφερές. (συνήθως επιλέγουμε Arial αλλά δοκίμασε και κάποια απο τα gr*.shx αν έχεις ήδη περασμένα)
 19. Αγιέ μου Βασίλη, φέτος τα Χριστούγεννα θέλω να μου φέρεις μια άδεια χρήσης του λογισμικού στατικών μελετών ΡΑΦ κύρια μονάδα + Οπλισμένο σκυρόδεμα + Αποτίμηση κτηρίων Ο/Σ + Ενισχύσεις. Χο χο χο Μηχανικός δεν είσαι; Κάρβουνο θα πάρεις...
 20. Στο eadeies: Πατάς στo + (Εισαγωγή νέας αίτησης) Πας δεξια στο + (Εισαγωγή πράξης σε συνέχεια προγενέστερης ηλεκτρονικής) Δίνεις το Α/Α της παλιάς σου ΕΕΔΜΚ και αναζήτηση Σου εμφανίζει το πεδίο Αναθεώρηση ΕΕΜΚ κάτω δεξιά Το επιλέγεις και πατάς το + (Εισαγωγή πράξης σε συνέχεια προγενέστερης ηλεκτρονικής)
 21. Πλέον μέσω του eadeies: Παράγραφος 6 άρθρου 35: Η προέγκριση της οικοδομικής άδειας χορηγείται μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες από την υποβολή των απαιτούμενων μελετών και δικαιολογητικών Παράγραφος 2 άρθρου 38: -Οι άδειες, που εμπίπτουν στον τρόπο έκδοσης της Κατηγορίας 1 του άρθρου 36, εκδίδονται ύστερα από έλεγχο της αρμόδιας Υ.ΔΟΜ., εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός (1) μηνός από την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης, συνοδευόμενης με τις απαιτούμενες μελέτες και τα αναγκαία στοιχεία. Η ανωτέρω προθεσμία μπορεί να παραταθεί έως έναν (1) επιπλέον μήνα, με απόφαση του Διευ
 22. Μπορείς να το μετατρέψεις μόνος σου μέσω του Autodesk DWG TrueView. (ΔΩΡΕΑΝ) Όμως είναι κάπως βαρύ για παλαιότερο PC. Υπάρχουν και ελαφριές 3rd party software επιλογές, όμως δεν είναι freeware. Μία άλλη λύση είναι η online μετατροπή, όμως δε μπορούμε να ξέρουμε αν αποθηκεύονται τα dwg μας ή τι γίνονται μετά. Δεδομένου ότι δεν έχουμε κανένα top secret project του πενταγώνου, δε νομίζω να υπάρχει πρόβλημα.
 23. Όλα βιοτεχνικά και έχει μικρότερο προϋπολογισμό. Κάπου πρέπει να έκανες λάθος στου υπολογισμούς, τα γραφεία έχουν μεγαλύτερο προϋπολογισμό (ΣΕΕ 0.9) και οι αποθήκες ίδιο με τη βιομηχανία (ΣΕΕ 0.65). Προσοχή λίγο στις μελέτες, γιατί θα πρέπει να υπολογίσεις ΚΕΝΑΚ για το κτίριο γραφείων αν είναι μεγαλύτερο των 50τμ
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.