Jump to content

Gousgounis

Συντονιστής
 • Content Count

  1,269
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  15

Everything posted by Gousgounis

 1. Την κίνηση στους servers την προκαλεί κυρίως η μεταφορά αρχείων. Αν δώσουν μία παράταση για 4178 θα βοηθούσε.
 2. Θα πας από τη ΔΕΔΔΗΕ πρώτα για να συνεννοηθείς. Προβλέπεται διαδικασία ( https://www.deddie.gr/el/upiresies/sundesi-me-to-diktuo/metatopiseis-stulou-kalwdiou-paroxismetriti/metatopisi-stulou-i-kalwdiou-tis-dei-pou-empodizei/ ) όμως εμπλέκονται και οι όμοροι, και η διαδικασία θα τραβήξει. Θα πρέπει να ζυγίσεις και το κόστος γιατί αν δεν υπάρχει απόφαση από φορέα του δημοσίου, το κόστος μεταφοράς γραμμής το βαρύνεσαι εσύ. Εκτός αν έχεις άδεια και με κάποιο τρόπο τους την περάσεις ως απόφαση του δήμου ;;; ... Νομικά το δεδικασμένο είναι υπέρ της ΔΕΗ, όπως τα λέει ο Διδόνης. Παλαιότερες αποφάσεις κρίνουν πως επειδή οι πυλώνες προϋπήρχαν οποιαδήποτε οικοδομικής δραστηριότητας, τώρα είναι αργά για ενστάσεις. Ο μηχανικός σου και κανένας μηχανικός δεν είναι υποχρεωμένος να έχει χειριστεί τέτοια περίπτωση. Το θέμα είναι ιδιοκτησιακό. Τεχνικά έχεις ζώνη δουλείας από τον άξονα της γραμμής, μέσα στην οποία δε χτίζεις.
 3. Κλείνουν μία επιχείρηση με μερικές χιλιάδες άτομα προσωπικό και θα κατασκευάσουν φωτοβολταϊκά που θα προσφέρουν 1 άντε 2 θέσεις εργασίας (κατα την λειτουργία, λίγες περισσότερες στην κατασκευή). Εμβληματική ανάπτυξη για τη δυτική Μακεδονία!!!
 4. Επίσης αν υπάρχει διαβαθμισμένη περιοχή κοντά, δεν εμφανίζει ούτε την προεπισκόπιση.
 5. Θεωρώ πως είναι υπερβολή η αποτίμηση ακόμη και σε αυτή την περίπτωση. 70 χρονών κτίσμα που στέκει ακόμη με ακανόνιστη ξυλεία στη στέγη, τι ζημιά μπορεί να βγάλει σήμερα η οποία θα οφείλεται σε μια νέα, ελαφρύτερη στέγη; Εκτός αν στην αποξήλωση γίνει ζημιά λόγω απροσεξίας ή δεν εξασφαλιστεί η σωστή διαφραγματική λειτουργία με τη νέα στέγη. Ένας παλιός συνάδερφος συνήθιζε να λέει πως κάποια κτίρια που έχουν περάσει σεισμούς ή εγκατάλειψη χωρίς βλάβες, έχουν πάρει πιστοποιητικό αντοχής από τον θεό.
 6. Λογικά φωτογραμμετρικά θα γίνει απο φωτογραφίες του street view. Βέβαια το αυτόνομο που χρησιμοποιούσαν στην αμερική για την χαρτογράφηση είχε και lidar επάνω. Τις υποδομές τις έχουν, το δύσκολο είναι να αναπτύξουν το λογισμικό που θα αυτοματοποιήσει την ανάλυση petabytes δεδομένων, αν και στο ΑΙ είναι μπροστά απο τον ανταγωνισμό.
 7. Να θυμίσω πως για επεμβάσεις στις όψεις, απαιτείται η συναίνεση των συνιδιοκτητών της οικοδομής. Από εκεί θα πρέπει να ξεκινήσει κανείς για την αδειοδότηση. Τώρα για το στατικό κομμάτι θα πρέπει να εξεταστεί αν οι τοίχοι είναι φέροντες ή όχι. Εκείνη την εποχή είχαν την τάση να χρησιμοποιούν μεικτό σύστημα ΟΣ και Φέρουσας τοιχοποιίας. Ίσως και η μεσοτοιχία κακώς να γκρεμίστηκε. Θα πρότεινα να βρεθεί κάποιος παλιός (πιθανόν συνταξιούχος) στατικός να εξετάσει το τεύχος, γιατί σήμερα τα πράγματα διαφέρουν κατά πολύ. Ενισχύσεις με πατέντες όπως κοιλοδοκοί, να αποφεύγονται χωρίς μελέτη. Διακυβεύεται η ασφάλεια ανθρώπων, και ζούμε σε μία ιδιαίτερα σεισμογενή χώρα.
 8. @Gogoalex την αντικατάσταση να τη ξεχάσει σε μη άρτιο και οικοδομήσιμο οικόπεδο, γιατί πρόκειται ουσιαστικά για άδεια κατεδάφισης και άδεια ανέγερσης νέας κατασκευής. Για μικρής κλίμακας όμως, σε κατηγορία 1 & 2 που εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση, θεωρείται νομίμως υφιστάμενο και μπορείς να βγάλεις. @LESS απαιτείται μόνο της στέγης. Το υφιστάμενο έχει ήδη υπολογιστεί με τα φορτία της στέγης.
 9. Για κατασκευές στον ακάλυπτο, όπως η ράμπα αν είναι εξωτερικά, ναι χρειάζεται συναίνεση. Επίσης συναίνεση χρειάζεται αν η αλλαγή χρήσης συνοδεύεται από αλλαγές στις όψεις, όπως πχ η τοποθέτηση γκαραζοπορτας
 10. Για να μην αφήσουμε το προγραμματάκι στην μοίρα του, μία μικρή ενημέρωση στα δεδομένα. Αν δε βγάζει με την πρώτη τα νέα ποσοστά, πατήστε Ctrl+F5 στη σελίδα εισαγωγής δεδομένων για να ενημερωθεί. 30/7/2020 Update! Ενημέρωση ποσοστού ΙΚΑ εργαζόμενου & εργοδότη (ισχύει απο 1/6/20) Update! Ενημέρωση μέσου ημερομίσθιου εργάτη ΙΚΑ (Μ.Η)
 11. Μπορείς να ανεβάσεις αρχεία ακόμη και με οριστική υπαγωγή (δε μπορείς όμως να προσθέσεις τον 2ο μηχανικό), αλλά ούτε χρειάζεται να έχεις ανεβάσει όλα τα αρχεία για να δώσεις βεβαίωση (περαίωση δεν υπήρχε στον 4178). Επίσης δες το και διαφορετικά. Αν ο 4178 δεν ήταν δική σου δήλωση αλλά είχες τα σχέδια του μηχανικού που την έκανε (έστω και χωρίς την ΤΕ μηχανολόγου), δε θα έδινες βεβαίωση; Κάνεις μία βεβαίωση στον 4495 μνημονεύοντας τη ρύθμισή του 4178 και προχωράτε τα συμβόλαια.
 12. Στις ξύλινες κατασκευές εφαρμόζεται ο EC5, αλλά γενικά για αποτιμήσεις που δεν αφορούν αποκλειστικά οπλισμένο σκυρόδεμα (εκεί έχουμε τον δικό μας ΚΑΝΕΠΕ), εφαρμόζεται ο EC8. Το να υπολογίσεις τη βάση μόνο είναι λάθος. Για να το πούμε πιο λαϊκα: το ταβάνι θα πέσει να σε πλακώσει, όχι το πάτωμα.
 13. Done. Ελπίζω να υπάρξουν χρήσιμες προτάσεις και όρεξη για να υλοποιηθούν
 14. Δανάη το θέμα το έχουν οι υπηρεσίες όσον αφορά τον τίτλο της άδειας, όχι το ουσιαστικό της κομμάτι. Κάτι παρόμοιο γίνεται με τα ΚΔΑΠ στα οποία για την αδειοδότηση ζητούν αλλαγή χρήσης απο εκπαιδευτήριο σε υγεία και κοινωνική πρόνοια (πάλι δεν αλλάζουν φορτία σχεδιασμού ή όροι δόμησης)
 15. Θεωρώ πως μπορείς να προχωρήσεις και με ΕΕΜΚ, αλλά και με ενημέρωση φακέλου κατά αρ5 ΝΟΚ. Διαλέγεις τι έχει τη λιγότερη χαρτούρα. Όσον αφορα την πρόσβαση ΑΜΕΑ, προφανώς δεν εμποδίζεται η μετακίνηση προς τους κοινόχρηστους χώρους (υποδοχή, κοινόχρηστα WC, παρκινγκ, αύλιος χώρος κτλ.). Αν όμως θέλεις να καλύψεις ακόμη και αυτό το απίθανο ενδεχόμενο, γράψε στην μελέτη προσβασιμότητας ότι υπάρχει υποδομή για τοποθέτηση ανελκυστήρα σκάλας σε περίπτωση που μελλοντικά κατασκευαστούν δωμάτια ΑΜΕΑ στον όροφο.
 16. Ναι υπάρχει πιθανότητα ο ένας να δημιουργήσει πρόβλημα, ακόμη και με ποσοστό 0,1%. Ο μηχανικός που θα αναλάβει να συντάξει το τοπογραφικό διάγραμμα του διαχωρισμού θα σας εξηγήσει το πως μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τα τμήματα που θα προκύψουν έχοντας εξετάσει ιδίοις όμμασι το χωράφι με τις ιδιαιτερότητές του. Κάθετες ιδιοκτησίες εκτός σχεδίου δε μπορείτε να συστήσετε σε κενό γεωτεμάχιο, οπότε δεδομένου ότι η αρτιότητα εκτός σχεδίου είναι 4 στρέμματα (χωρίς να εξετάσουμε τους επιπλέον περιορισμούς σε πρόσωπο και στο βάθος) δεν θα μπορέσετε να έχετε 6 αυτοτελή τμήματα οικοδομήσιμα.
 17. Με την ΥΑ του 18 έπρεπε το κτίριο να είναι νομίμως υφιστάμενο κατά την παρ. 1 του άρθρου 23 του ν. 4067/2012 (ΦΕΚ 79 Α’) πράγμα που πετούσε εκτός οτι δεν μπορούσε να εξαιρεθεί οριστικά από την κατεδάφιση. Με την ΥΑ του 2020 δε φαίνεται να υπάρχει κάποιος περιορισμός περαν των απαγορευσευσεων του άρθρου 1. Ούτε για τα εντός ούτε για τα έκτος.
 18. Αν έχεις χάσει το έντυπο της απογραφής, θα πας στο τοπικό υποκατάστημα ΙΚΑ με το ΑΦΜ του ιδιοκτήτη για να τους διευκολύνεις.
 19. Αυτό με τις ψηφιακές υπογραφές μην το δένετε κόμπο. Γενικά ένα PDF ψηφιακά υπογεγραμμένο πιστοποιείται ότι δεν έχει μεταβληθεί από τη στιγμή που υπογράφηκε. Όταν όμως ανεβάζουμε ένα αρχείο στο eadeies τότε έρχεται το σύστημα και προσθέτει το υδατογράφημά του, οπότε τροποποιεί το αρχείο. Όταν ανοίξουμε το αρχικό pdf στο adobe reader μας βγάζει Ενώ το ίδιο αρχείο όταν ανέβει στο σύστημα γίνεται: που ουσιαστικά ακυρώνει την υπογραφή. Το όλο σύστημα του eadeies βασίζεται στο δικό του έλεγχο γνησιότητας. Οπότε πλέον και εγώ όταν το παρατήρησα, ανεβάζω σχέδια με σκαναρισμένη την σφραγίδα υπογραφή, ενώ αρχικά τα υπέγραφα ψηφιακά, τουλάχιστον να έχουν μια μορφή εγκυρότητας όταν εκτυπώνονται.
 20. Ναι. Αν είσαι σε πολεοδομία πχ του 60-40, τότε στην αρχική σελίδα στη μεσαία στήλη υπάρχει επιλογή ("Ποσοστό ΚΗ στον Δήμο") να το αλλάξεις.
 21. το 2010/11 είναι μόνο για Αττική. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, για ότι δεν εμφανίζεται στο 2007/09 τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις το google earth. Επίσης υπάρχει και το https://zoom.earth της microsoft στο έχει υποτυπώδεις ημερομηνίες λήψεων (στο bing maps δεν φαίνονται) και το http://livingatlas.arcgis.com/wayback της Esri. (οι λήψεις είναι οι bold ασπρες γραμμές επάνω αριστερά, όλες οι ενδιάμεσες είναι ίδιες)
 22. Στον δήμο πληρώνεις την εισφορά Δήμου και το ποσοστό εισφοράς ΚΗ που του αντιστοιχεί (συνήθως 75%) Στη ΔΟΥ πληρώνεις: ΕΙΣΦ. ΚΗ’ ΨΗΦ. (25%), ΕΙΣΦ. ΤΕΕ, Παράβολο Δημοσίου 5%, Χαρτόσημο επί ΤΕΕ – ΤΣΜΕΔΕ, Παράβολο Ν.1041/80 άρθ.77, ΟΓΑ Χαρτοσήμου Στο ΙΚΑ πληρώνεις την προκαταβολή με την απογραφή (1% ή 29,39€ κατ ελάχιστο) Μέσω Taxinet ο μηχανικός πληρώνει το ΦΕΜ επι της συμφωνηθείσας. Τα προγράμματα αμοιβών υπολογίζουν όλα τα παραπάνω. Αυτά που καταργήθηκαν είναι το ΤΣΜΕΔΕ(&ΕΜΠ) μηχανικού, ιδιοκτήτη και το 2,048% του ΤΕΕ (αντικαταστάθηκε με το ανταποδοτικό τέλος). Επίσης να ενημερώσεις τον ιδιοκτήτη πως θα πρέπει να πληρώσει και την αμοιβή ελεγκτών δόμησης καθώς και κόστος του ΣΔΑ (εγγυητική 0.5% επί του συνολικού προϋπολογισμού του έργου πριν τον αρχικό ελεγκτή συν το κόστος ανακύκλωσης ανά τόνο του διαχειριστή ΑΕΚΚ σε ότι προκύψει)
 23. Το θέμα κλειδώνεται μέχρι να γίνει εκκαθάριση και να διαγραφούν τα off-topic μηνύματα. Edit: έγινε εκκαθάριση των μηνυμάτων που δεν έχουν σχέση με εξοπλισμό Για άλλη μία φορά, συμπεριφερθείτε ανάλογα του μορφωτικού σας επιπέδου και μείνετε στο τεχνικό κομμάτι που αφορά τον εξοπλισμό. Το πως τον αξιοποιεί ο κάθε ένας μας δε θα γίνει αντικείμενο έριδας. Για απορίες ή σχόλια σχετικά με επαγγελματικά δικαιώματα ή μεθοδολογίες γεωδαισίας υπάρχουν σχετικά θέματα στο φόρουμ.
 24. Δεν αφορά τα μόνο τα υλικά, περιλαμβάνεται και η εργασία (δηλωμένου στο ΙΚΑ τεχνίτη...) και μικρούλικα τοποθέτησης. Εννοείται πως η αγορά έχει πλακάκια απο 6 έως 1006 €/μ2. Λάβε υπ'όψιν ότι ο πίνακας είναι ένα εργαλείο "μπούσουλας" μέσης ποιότητας υλικών που χρησιμοποιούσαν στις οικοδομές 30 χρόνια πριν, αφού βασίζεται στην εγκ8/90.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.