Μετάβαση στο περιεχόμενο

Gousgounis

Συντονιστής
  • Περιεχόμενα

    1.572
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    23

Everything posted by Gousgounis

  1. Μέσα στο 2% δεν έχει σημασία προς τα που χάνεις ή κερδίζεις. Πιστοποιείς ότι εφαρμόστηκε η άδεια, όσο είναι τεχνικά δυνατό (εξ' ου και η ανοχή), οπότε θεωρητικά δεν υπάρχουν καταπατήσεις.
  2. Στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται οκ, όμως οι περισσότεροι ξεχνούν τον έλεγχο: "Το άθροισμα των ανοιγμάτων εισόδων εξόδων των χώρων στάθμευσης σε κάθε πρόσωπο του οικοπέδου, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ήμισυ του μήκους του προσώπου... " (Διαφορετικά έγκριση απο Σ.Α.) Για μελλοντική δέσμευση, έχεις πρόσωπο και σε 2η πρασιά, έχει χώρο. (Ανοίγεις την περίφραξη, χωρίς αυτό να σημαίνει αναγκαστικά ότι θα πρέπει να βρίσκεται αυτοκίνητο μέσα. Εξάλλου πόσα ΙΧ να έχει μια οικογένεια). Μην τους ακούς τους κακοπροαίρετους 😋 απο πάνω. Το Ν έχουν ακόμη. Εγώ άνετα παρκάρω το αυτοκίνητο σε 5,5μ θέση.
  3. Καλή η διαφήμιση της ηλεκτροκίνησης, όμως αυτό που δεν έχουν υπολογίζει μαζί με τα σέρβις είναι το αυξημένο κόστος αντικατάστασης ελαστικών. Στα ηλεκτρικά λόγω μεγάλου βάρους και αυξημένης ροπής, τα λάστιχα θέλουν αντικατάσταση 20% με 40% συχνότερα από ένα συμβατικό.
  4. Με ένα μικρό ρετουσάρισμα μπορεί να μετατραπεί και σε έντυπο μεταβολών! Έυγε!
  5. Το archicad απ'όσο ξέρω κάνει import μοντέλα απο sketchup. Οπότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη βιβλιοθήκη του tribmle warehouse
  6. Σύμφωνα με το άρθ29 παρ 1γ του 4495 για: "εκσκαφές ή επιχώσεις μεγαλύτερες του συν/πλην 0,80 μέτρα, καθώς και επιστρώσεις, διαμορφώσεις οικοπέδων και γηπέδων με σκοπό τη δόμηση (????)" απαιτείται κανονικά οικοδομική άδεια. Θεωρητικά τέτοιες βάσεις προσμετρούν στον ΣΚ. (Δες πχ Γεφυροπλάστιιγγες)
  7. Θεωρώ πως εφόσον είσαι εντός του νόμιμου περιγράμματος του ορόφου και ο διάδρομος προσμετράει στη δόμηση, τότε ναι θα δηλωθεί ως διαμερισμάτωση. Επίσης εκτός απο την όποια αιτιολόγηση θα κάνεις για το "απο κατασκευής" (καλό θα είναι να έχεις ΥΔ του εργολάβου) μην ξεχάσεις να ελέγξεις και να αναφέρεις πως έχει παρέλθει η δεκαετία από την τέλεση των αυθαίρετων μεταβολών μέχρι και την δημοσίευση του ν.4495/17 και επίσης δεν έχει εκδοθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση που να διατάσσει την κατεδάφιση των κατασκευών αυτών.
  8. Η Αισθητικός ζητάει 150€ για να βάψει τη νύφη.

    Ο Άντι στην οικοδομή με 150€ βάφει 3 δωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, χώλλ και τη νύφη μαζί.

  9. Για να αλλάξεις το x-z σε x-y δοκίμασε τα παρακάτω Σιγουρέψου ότι το Wold UCS να είναι ενεργό. UCS [Enter] [Enter] Γράψε την εντολή rotate3d (ΠΡΟΣΟΧΗ όχι την 3drotate) Επέλεξε τα σημεία σου του ZX άξονα. Όρισε τον αξονα X με το σημείο 0,0,0 να διέρχεται απο αυτόν (Λογικά είναι το ίδιο αν επιλέξεις μία γραμμή στο επίπεδο Χ Υ). Δώσε τιμή περιστροφής -90. Η άλλη λύση, ίσως απλούστερη, θα ήταν να το κάνεις με align. Πχ αν έχεις μια γραμμή στο Χ Ζ απο 0,0,0 έως 0,0,1 και μία γραμμή στο Χ Υ από 0,0,0 έως 0,1,0 αν επιλέξεις τα σημεία σου και κάνεις align με γνώμονα τις δύο αυτές γραμμές τα σημεία θα έρθουν στον ΧΥ (πάλι θα πρέπει το Wold UCS να είναι ενεργό)
  10. Η ακρίβεια μέτρησης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως θερμοκρασία, Κραδασμοί, ομίχλη/καπνός, ηλιακή ακτινοβολία, συμπεριφορά ανάκλασης του υλικού μέτρησης, απόσταση κτλ. Αν η ακρίβεια που δίνει ο κατασκευαστής είναι πχ ±1,5 mmd, ( 1,5 χιλιοστό ανα μέτρο ) στα 10μ μπορεί να χάνεις έως 1,5εκ. Τα ακριβότερα leica νομίζω δίνουν ακρίβεια 0,6 οπότε τα 5μμ στα 10μ δεν είναι υπερβολικά. Εξάλλου και σε ιδανικό περιβάλλον με καλιμπραρισμένο όργανο και αλφάδι σοβά, λίγο κλίση να δώσεις κατά τη μέτρηση (το χέρι δεν είναι τρίποδας), το σφάλμα θα είναι μεγαλύτερο. Το site (2dscanner.com) είναι στημένο στα αγγλικά και δε δίνει πολλά πολλά στοιχεία για την εταιρία. Αν googlάρεις ένα κινητό που έχει στο brochure, ένα επιπλάδικο στην Ξάνθη βγαίνει. Αν και δεν είναι lidar, που θα έβγαζε άμεσα σημεία, φαίνεται ενδιαφέρον. Ιδίως αν είναι Ελληνική πατέντα, να το στηρίξουμε.
  11. Οικονομική λύση: Ενα οποιοδήπότε αποστασιόμετρο laser (ακόμη και τα κινέζικα των 30€ έχουν την ακρίβεια που χρειάζεται) και φωτοτυπία κάτοψης για κροκί στο χέρι. Μέση λύση: Ενα αποστασιόμετρο laser με κάμερα και bluetooth. Θα βρεις σε επώνυμα όπως πχ bosch ή leica. Η android εφαρμογή δε λέει πολλά, όμως σαν καταγραφικό είναι εντάξει. Κάτι τέτοιο χρησιμοποιούμε οι περισσότεροι. Εφετζίδικη λύση: με το lidar του ipad. Κάνει το 3d που θες, όμως χάνει σε ακρίβεια (μπορεί και >5εκ). Χρειάζεται και συνδρομή για την επεξεργασία του point cloud. Ακριβή λύση: 3d laser scanner χειρός. Κάνει ακριβώς αυτό που ζητάς, όμως κοστίζει πενταψήφιο νούμερο. Υ.Γ. Αναρωτιέμαι πότε θα βγάλουν καμία λύση σαν τις ρομποτικές σκούπες με περιστροφικό lidar για αποτύπωση. Υπάρχουν κάποια ακαδημαϊκά procects με το diy rplidar A1, όμως σαν τελικό προϊόν θα ήταν πολύ εξυπηρετικό να το αμολάς στο διαμέρισμα και να σου βγάζει κάτοψη (ακόμη και με τα έπιπλα).
  12. Μόνο μια μέρα είναι χειρότερη απο τη Δευτέρα... Η Δευτέρα μετά από διακοπές!

    by "Αρκάς"

  13. Δηλαδή οι κροίσοι με ιδιωτικά νησιά, δε μπορούν χτίσουν, γιατί δεν έχουν πρόσωπο σε δρόμο! 🤔 Να δούμε πόσο θα τους πάρει για να αρχίσουν να βγαίνουν "παραθυράκια".
  14. Έψαχνα δωμάτιο σε νησί για τον Αύγουστο, όμως τελικά αποφάσισα να κάνω οικονομία και να αγοράσω ένα νησί τον Σεπτέμβριο.

  15. Μια που λέμε για μεγάλες παρεμβάσεις, με τις οποίες αλλάζει άρδην ο συγκοινωνιακός χάρτης, ενημερωτικά στη συγκεκριμένη πόλη σπαταλήθηκαν "ως αποζημίωση" 85εκ € για ένα έργο προϋπολογισμού 472 εκ€ που δε ξεκίνησε ποτέ και η μελέτη μπήκε απ' ευθείας στο συρτάρι... Με τα υπόλοιπα 370 εκ€ δημοπρατούν ένα νέο εναλλακτικό σενάριο έργου που πριν καν ξεκινήσει, μπήκε σε "αναστολή εργασιών", ενώ ήδη έκανε μπάχαλο το κυκλοφοριακό της πόλης. Αν προγραμματιζόταν να ξεκινήσει λίγο αργότερα, πχ όταν μπει σε λειτουργία το μετρό, ίσως να μην είχε τόσο αρνητική επίπτωση στην κίνηση της πόλης. Βέβαια μετά δε θα χρειαζόταν να δημιουργηθεί η εφαρμογή https://flyover.imet.gr/ ως λύση για το μποτιλιάρισμα! Η πόλη εν τω μεταξύ, έχει μεγάλους και άνετους κεντρικούς δρόμους, εαν εξαφανίστουν τα διπλο-τριπλο-παρκαρισμένα. Με αυστηρή αστυνόμευση και υποδομές πάρκινγκ, μπορεί να γίνει από τις καλύτερες πόλεις για να ζεις. Πάμε λίγο παραπέρα και στα πολεοδομικά θέματα, του αντικειμένου μας. Θέλεις κυβερνώντα, με το ΝΟΚ να δώσεις μπόνους ΣΔ σε οικοδομή; Δώσε εάν κατασκευαστούν υπόγειες στάθμες γκαράζ. Καλή σαν έννοια η πυλωτή (αν εξαιρέσεις τη σεισμική ευπάθεια), αλλά συνήθως δε φτάνει για όλα τα αυτοκίνητα μιας οικοδομής. Απομακρύνοντας τα σταθμευμένα απο τους δρόμους, και για τα λεωφορεία θα υπάρχει χώρος και για νησίδες πρασίνου και για πεζούς και για ΑΜΕΑ
  16. Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΤΕΕ, εξάγαμε το ψηφιακό πιστοποιητικό σε μορφή *.cer από το token και το ανεβάζαμε στο https://apps.tee.gr/eteedoc/faces/appMainCert Αν δε γινει αυτή η διαδικασία, το κτηματολόγιο βγάζει σφάλμα στο σύστημά του. Όσον αφορά την online ψηφιακή που δίνει το ΤΕΕ, επειδή είναι του ΤΕΕ πιθανώς να περνάει αυτόματα το πιστοποιητικό στην εφαρμογή. Με οποιαδήποτε άλλη online υπογραφή δε θα μπορούσε να γίνει η διαδικασία. Κατά τα άλλα, οποιαδήποτε ψηφιακή υπογραφή, απλά βεβαιώνει ότι ένα pdf δεν έχει τροποποιηθεί απο τη δημιουργία του. Δεν υπάρχει λόγος του ΤΕΕ να μην είναι ισάξια με της ΑΠΕΔ
  17. Στον έλεγχο φορολογικών ελέγχεται μόνο η προκαταβολή. Απο τη στιγμή που έχεις πληρώσει προκαταβολή και το έργο έχει πάρει ΑΜΟΕ, τα υπόλοιπα είναι αρμοδιότητα του ΕΦΚΑ.
  18. Για το γραφειοκρατικό κομμάτι όμως, το σύστημα σε κάθε άδεια ζητάει είτε κτηματολογικό φύλλο, (σε περιοχές που λειτουργεί το κτληματολόγιο) είτε πιστοποιητικό ιδιοκτησίας. Και τα δύο θα δείχνουν ιδιοκτήτη τον θανόντα με τον τίτλο που το απέκτησε. Ακόμη και σε άδειες εκμισθωμένων οικοπέδων, η μίσθωση γίνεται συμβολαιογραφικά και μετεγγράφεται για να βγει άδεια στο όνομα του μισθωτή. Αν και συμφωνώ με τους συναδέρφους που αναφέρουν ότι δε γίνεται, τον τελικό λόγο τον έχει η ΥΔΟΜ που εντάσσεστε. Μπορείτε να καταθέσετε γραπτώς το ερωτημά σας (ή την προέγκριση/βεβαίωση όρων δόμησης μέσω του μηχανικού σας) με την ελπίδα να σας το εγκρίνουν. Θα εκτιμούσαμε αν μας ενημερώνατε και στο φόρουμ για την έκβαση της υπόθεσης.
  19. Βάζεις όσους συμμετέχουν στην αναθεώρηση. Αν δεν αλλάζουν πλήρως οι μελέτες για να υπολογιστεί η αμοιβή τους εξ'ολοκλήρου ως νέα, το πρόγραμμα έχει επιλογή για αναθεώρηση με ποσοστό. Αν δεν έχεις αλλαγή στις επιφάνειες, δε προκύπτουν συμπληρωματικες κρατήσεις ΚΗ και υπέρ ΔΟΥ
  20. Υπόχρεος ουσιαστικά είναι αυτός που μεταβιβάζει. Αν όλοι μεταβιβάζουν, τότε όλοι είναι υπόχρεοι.
  21. Μόνο με δύο μήκη χωρίς καμία γωνία γνωστή, δε λύνεις πρόβλημα τριγωνομετρίας. Θες τουλάχιστον 3 δεδομένα (είτε γωνίες, είτε μήκη, είτε συνδιασμό)
  22. Επειδή δε δίνεις πληροφορίες σχετικά με το τι θες να κάνεις, θα απαντήσω γενικά. Γενικά για ΚΕΝΑΚ υπέρχει το αντίστοιχο κουτάκι που ενεργοποιεί την στήλη. Θα πρέπει, ότι Η/Μ μελέτες έχεις για το κτήριο, να επιλέξεις μηχανικό και στον ΚΕΝΑΚ. Για να δηλώσεις 2 ή παραπάνω μηχανικούς ανα μελέτη δες το προηγούμενο ποστ, αλλά συνήθως το επιλέγουμε έτσι όπως στο δείχνω. Ο αναλυτικός υπολογίζεται με το παράρτημα Β του 4495 και προστίθεται στον συμβατικό στην αριστερή στήλη. Θεωρητικά ανα είδος εργασίας υπολογίζονται οι επι μέρους μελέτες. (πχ μπετά στα στατικά, μονώσεις στη θερμομόνωση κτλ). Αν έχεις μόνο συμβατικό (πχ πισίνα, περίφραξη), θα πρέπει να αλλάξεις το "συμπλήρωμα συμβατικού" και να επιλέξεις είδος εργασίας. Εκεί μπορείς για ευκολία να τον σπάσεις σε μελέτες με τα ποσοστά που ορίζονται στην Υπουργική Απόφαση 81304/6083 της 6.12.1989 (ΦΕΚ 886Β/1989). α) Φέρουσα κατασκευή 30% β) Θερμομόνωση 5% γ) Παθητική πυροπροστασία 2% δ) Εγκαταστάσεις - Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ισχυρών ρευμάτων 6% - Εγκαταστάσεις ύδρευσης 3% - Εγκαταστάσεις αποχέτευσης 3% - Εγκαταστάσεις θερμάνσεως 7% - Εγκατάσταση ανυψωτικών συστημάτων 4% - Εγκαταστάσεις κλιματισμού 12% - Εγκατάσταση ενεργητικής πυροπροστασίας 4% - Εγκατάσταση ιδιωτικού υποσταθμού 2% - Εγκατάσταση καυσίμου αερίου 4% - Κατανομή δαπανών κεντρικής θέρμανσης στην περίπτωση που δεν απαιτείται η υποβολή μελέτης θέρμανσης (όταν δεν υπάρχει μελέτη θέρμανσης) 3% Στα αρχιτεκτονικά, βάσει των οποίων υπολογίζονται οι κρατήσεις βάζεις το 100%
  23. Στη μελέτη στατικών επιλέγεις "%. 1" και εμφανίζεται ένα νέο πεδίο στη μεσαία στήλη όπου μπορείς να χωρίσεις το πως κατανέμεται η νόμιμη αμοιβή σε ποσοστά ανά μηχανικό. Αν πχ έσυ είσαι ο Μηχ. 1 και ο εδαφοτεχνικός ο Μηχ. 2, δίνεις 80% σε εσένα και 20% σε αυτόν (το 80-20 είναι τυχαίο, βάζεις τα ποσοστά κατά το δοκούν) Ο Περιορισμός είναι πως το πρόγραμμα υποστηρίζει συνολικά έως 4 μηχανικούς και έως 2 διαβαθμίσεις ποσοστών.
  24. Έξυπνη εναλλακτική της γεωθερμίας. Βέβαια μόλις πάει να εφαρμοστεί στην Θεσσαλονίκη, θα βάλουν βέτο 5~6 οικολογικές ΜΚΟ για να προστατέψουν τα ψάρια και το πλαγκτόν του θερμαϊκού.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.