Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα και καλό μήνα. 

Ζητώ, προκαταβολικά, συγγνώμη αν το συγεκριμένο θέμα έχει αναφερθεί αλλού. Είμαι ιδιοκτήτης διαμερίσματος σε πολυκατοικία με αυτόνομη θέρμανη πετρελαίου και έχω ξεκινήσει τις διαδικασίες για εγκατάσταση επιτοίχιου λέβητα Φ/Α για θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης. Διαβάζοντας την νομοθεσία, δεν έχω βγάλει άκρη αν χρειάζεται να βγάλω ή όχι ΕΕΜΚ για την όδευση της σωλήνωσης από τον μετρητή του Φ/Α (που θα τοποθετήσει η Enaon EDA) έως τον λέβητα (που θα τοποθετήσει ο εγκαταστάτης στο μπαλκόνι). Το διαμέρισμα βρίσκεται στον τρίτο όροφο, ο ιδιοκτήτης του δεύτερου ορόφου έχει κάνει εγκατάσταση Φ/Α χωρίς να ρωτήσει κανέναν, παρά ταύτα, επειδή θέλω να είμαι σωστός, προσπαθώ να βγάλω άκρη με το τί απαιτείται και τί όχι. 

Διαβάζοντας τον 4495/2017 (άρθρο 127), ο οποίος είναι αναρτημένος και στον ιστότοπο της Enaon EDA, προκύπτει ότι θα πρέπει να συγκληθεί γενική συνέλευση και η πλειοψηφία να μου επιτρέψει την όδευση από κοινόχρηστους ή/και κοινόκτητους χώρους. Αν δεν συγκληθεί, τότε θα πρέπει να προχωρήσω σε ΕΕΜΚ και να ενημερώσω τους υπόλοιπους ενοίκους/ιδιοκτήτες για το πότε θα γίνουν οι εργασίες και πόσο θα διαρκέσουν. Υπάλληλος της Enaon EDA με πληροφόρησε ότι δεν χρειάζεται τίποτα, κάνω την εγκατάσταση και υποβάλλω την τεχνική έκθεση σε εκείνους, προκειμένου να έρθουν και να τσεκάρουν ότι όλα έγιναν σωστα. 

Ο εγκαταστάτης που έχω επιλέξει μου είπε ότι δεν χρειάζεται κάποια άδεια, ο συνάδελφος μηχανικός που ρώτησα μου είπε ότι χρειάζομαι ΕΕΜΚ. 

Όπως καταλαβαίνεται, έχω μπλεχτεί. Θα εκτιμούσα την οποιαδήποτε βοήθεια/διευκρίνιση. 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. 

Δημοσιεύτηκε

Οι εγκαταστάτες δεν γνωρίζουν από πολεοδομική νομοθεσία και ενδιαφέρονται μονο να κάνουν τη δουλειά τους γρήγορα.

Κάνεις ό,τι σου πει ο μηχανικός.

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ για την απάντηση, αλλά η άποψη του μηχανικού δεν είναι πανάκεια. Προτιμώ να στηρίζομαι σε όσα λέει η κείμενη νομοθεσία, αυτό εφαρμόζω κι εγώ στα περιβαλλοντικά. 

Συνεπώς, αν γνωρίζει κάποιος, υπάρχει κάτι νεότερο που να αλλάζει τα όσα αναφέρονται στον Ν. 4495/2017;

Δημοσιεύτηκε (edited)
On 1/10/2025 at 1:38 ΜΜ, nikos_env said:

Προτιμώ να στηρίζομαι σε όσα λέει η κείμενη νομοθεσία, αυτό εφαρμόζω κι εγώ στα περιβαλλοντικά. 

Καλησπέρα, εμπίπτει στην περίπτωση λ) του άρθ. 29 του Ν.4495/17 περί "εγκ/σης αυτόνομου συστήματος θέρμανσης" για έκδοση ΕΕΔΜΚ. Πρόσεξε ότι θέλει και πολεοδομικό έλεγχο του διαμ/τος σου για αυθαιρεσίες προ της έκδοσης ΕΕΔΜΚ.

Edited by akis73
Δημοσιεύτηκε

Συνεπώς, απαιτείται έκδοση έγκριση μικρής κλίμακας, αφού, πρώτα, προηγηθεί πολεοδομικός έλεγχος του διαμερίσματος για αυθαιρεσίες. 

Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση. 

Δημοσιεύτηκε
On 1/10/2025 at 1:43 ΜΜ, nikos_env said:

Συνεπώς, απαιτείται έκδοση έγκριση μικρής κλίμακας, αφού, πρώτα, προηγηθεί πολεοδομικός έλεγχος του διαμερίσματος για αυθαιρεσίες. 

Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση. 

Το άρθρο 127 (παρ. 5) ορίζει ότι (για εργασίες αποσύνδεσης από το υπάρχον σύστημα κι εγκατάσταση νέου ατομικού) θα πρέπει να υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία της γ.σ..

Συνεπώς, θα τη χρειαστείς για την ΕΕΔΜΚ

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.