Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ρύθμιση στροφών του ανεμιστήρα του UPS. Γίνεται;


Blackmore

Recommended Posts

Καλησπερα φιλτατοι συναδελφοι.Αν κ ποσταρω πρωτη φορα παρακολουθω εδω και καιρο το forum κ το βρισκω πολυ σωστη σαν ιδεα ωστε να επωφελουμαστε ολοι.

 

Στο ψητο λοιπον (αν κ αφορα ηλεκτρονικα πιο πολυ).

Προσφατα αγορα ενα ups για το pc 1250VA (κτηνος). Αυτο που δεν ειχα αντιληφθει ειναι την υπαρξη ενος μικρου ανεμιστηρα (60mm) ο οποιος περιττο να πω οτι κανει σαν πλυντηριο. Στην αρχη σκεφτηκα οτι θα λειτουργει μονο οταν μπαινει σε λειτουργια η μπαταρια ή οταν θα φορτιζετε,αλλα λειτουργει μονιμως ( προφανως ειναι σχεδιασμενο για εργασιακα περιβαλλοντα αφου μπορει να σηκωσει 3 pc).

 

Επειδη δε γινετε λοιπον να μου περνει τα αυτια σκεφτομαι καποιο τροπο ωστε να δουλευει μονο οταν πεφτει το ρευμα ή τοτε να ανεβαζει τις στροφες του ,και σε κανονικη λειτουργια να γυριζει πολυ πιο αργα.

 

Εχετε στο νου σας καποιο τροπο? ( καποιο κιτακι ισως?)

 

http://lit.powerware.com/ll_download.asp?file=Eaton_Nova_AVR.pdf <--- specs του ups

Link to comment
Share on other sites

ο ανεμιστήρας χρειάζεται για την ψύξη των ηλεκτρονικών και του Μ/Σ του UPS που λειτουργούν και όταν το UPS τροφοδοτείται από το δίκτυο. Μπορείς να αλλάξεις τον ανεμιστήρα με άλλο χαμηλού θορύβου ή με ρύθμιση στροφών και έλεγχο τις θερμοκρασίας, αλλά αυτές οι παρεμβάσεις προϋποθέτουν επέμβαση στο UPS που ακυρώνει την εγγύηση του και γνώσεις ηλεκτρονικών κατασκευών.

Link to comment
Share on other sites

υπάρχουν ανεμιστήρες με θερμίστορ όπως αυτό που έχουν μια προκαθορισμένη καμπύλη θερμοκρασίας/στροφών και ρυθμίζουν αυτόματα τις στροφές.

Ακόμα μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα ανεμιστήρα 12V και αυτό το κύκλωμα και να ορίζεις εσύ την επιθυμητή θερμοκρασία.

Link to comment
Share on other sites

Μηπως το fan ειναι προβληματικο και κανει θορυβο;

Αν οχι τοτε βαλε ενα fan με ρυθμιση στροφων αναλογα με τη θερμοκρασια.

Για ρυθμιση στροφων χειροκινητα ειναι λιγο προβλημα, θα σου υπερθερμαινεται χωρις να το παρεις χαμπαρι. Δε θελει και πολυ για να καψεις κανενα mosfet.

Link to comment
Share on other sites

οκ, τελικα πηρα εναν ανταπτορα απο 60mm σε 80mm και εναν 80αρι ανεμιστηρα στις 1500 στροφες. Το airflow ειναι ιδιο (συμφωνα με τα specs τουλαχιστον) και η ψυξη φαινετε να ειναι καλυτερη καθως λογω του ανταπτορα ο ανεμιστηρας ειναι πλεον σε αποσταση αναπνοης απο τον μ/σ και απο τις ψυκτρες του pcb.

 

Οσο για τον θορυβο ,απο τα 30dbΑ επεσε στα 14dbA .

Σας ευχαριστω για την αμεση ανταποκριση σας παιδες.

 

Υ.Γ Σακη, ο ανεμιστηρας δεν ηταν ελατωματικος απλα δουλευε στις 4.500 (!) στροφες

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Σκεφτηκα να μην ανοιξω νεο θεμα, μιας και η περιπτωση που με απασχολει ειναι παρομοια.

Εχω μια ηλεκτρονικη ηλεκτροκολληση, που για την ψυξη του εσωτερικου εχει δυο ανεμιστηρες 120*120*38. Εκανα μια αναζητηση στο νετ για να βρω τα στοιχεια των ανεμιστηρων. Πανω αναγραφουν 24βολτ 0,25Α, και κωδικο 12038S24H

 

Στο νετ βρηκα το παρακατω φυλλαδιο, που για τον κωδικο των ανεμιστηρων μου δινει μοντελο 24βολτο με 0,36Α και παροχη 121cfm, ενω για 24βολτο μοντελο με ρευμα 0.28A προκυπτει παροχη αερα 107cfm, αρα το πιθανοτερο ειναι οι δικοι μου ανεμιστηρες να εχουν παροχη 107cfm/181m3/h 

 

post-548-0-92004400-1431371293_thumb.jpg

 

To θεμα μου ειναι ειναι ο τεραστιος θορυβος που κανει η ηλεκτροκολληση. Υποτιθεται οτι ο ανεμιστηρας εχει ενα επιπεδο θορυβου 33dBA, αλλα επειδη σε αλλη συσκευη εχω βαλει εναν ανεμιστηρα 230V ιδιων διαστασεων EBM Papst λιγο μικροτερης παροχης (160m3//h) και ονομαστικων 46dBA, KAMIA ΣΧΕΣΗ. Ο ebm papst μπροστα στους ανεμιστηρες της ηλεκτροκολλησης ειναι αθορυβος. 

 

Σκεφτηκα να βρω να βαλω ebm papst στις υπαρχουσες θεσεις, αλλα ειναι αρκετα ακριβοι, και μαλλον τα μοντελα που θελω δεν θα τα βρω ελλαδα..

 

Σκεφτηκα να αγορασω 2 ανεμιστηρες σαν αυτον http://www.e-shop.gr/coolermaster-r4-lus-07ar-gp-megaflow-200mm-red-led-silent-fan-p-PER.806737 ή για να ειμαι safe ακομα και σαν αυτον http://www.e-shop.gr/bitfenix-spectre-pro-200mm-fan-black-p-PER.641109 , και χρησιμοποιοντας δυο βασεις τετοιες http://www.e-shop.gr/inline-fan-adapter-200mm-to-120mm-transparent-p-PER.754163 να τους τοποθετησω εξωτερικα του κουτιου. 

 

Δεν ξερω αν η στενωση απο 200 σε 120 χιλ θα δημιουργει θορυβο.... Τι γνωμη εχετε? 

 

Επιπλεον η πλακετα τροφοδοσιας βγαζει 24v, ενω οτι κυκλοφορει για case modding δουλευει σε 12V.... Κυκλοφορουν κατι πλακετουλες step down στο ebay ξερω γω αλλα ειμαι επιφυλακτικος με την αξιοπιστια που μπορει να εχουν...

Εχει κανεις καμια αλλη ιδεα ή σκεψη?

post-548-0-72986900-1431372551_thumb.jpg

post-548-0-34536300-1431372571_thumb.jpg

post-548-0-16607300-1431372590_thumb.jpg

Edited by ckiriako
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Μάλλον θα έπρεπε να άνοιγες άλλο thread.

data: 2 pcs of 120x120x38, 24VDC/0.25A ~110 cfm.

 

ckiriako οι papst είναι άλλη κλάση, μόνον και μόνον η 10πλάσια τιμή τους σε σχέση με τα κινέζικα πρειδοποιεί...

Μήπως ο υπάρχων ανεμιστήρας έχει φθαρμένα ρουλεμάν? (ball bearing, sleeve bearing, ότι είναι)
Μήπως όταν τον ακουμπάς ο θόρυβος αλλάζει?
Μήπως έχει λασκάρει καμμιά βίδα και κάτι συντονίζεται?
Δοκίμασε να πατάνε πρώτα σε antivibration frame (e-shop, case modding πάλι)

Θα πρότεινα ΠΡΙΝ αρχίσεις τις εγχειρήσεις και τις μεταμοσχεύσεις να δεις τα παραπάνω και μετά να ψεκάσεις λίγο λάδι (WD-40 κλπ) στον άξονά τους.
Θα ξεκολλήσεις με κοπιδάκι την αυτοκόλητη ετικέτα, θα αποκαλυφθει ή τρύπα, ψέκασε.
Σκούπισε το περίσσευμα λαδιού και ξανακόλλα την ετικέττα. Συνήθως η θεραπεία πετυχαινει και ησυχάζεις για 1-2 μήνες.

Δες αυτόν τον Scythe: SCYTHE SY1425HB12M GLIDE STREAM FAN 1200RPM 140MM PER.811124 αν και 140χ140χ25 βιδώνει σε πλαίσιο για 120χ120. Εχω 2 σαν αυτούς στο Phenom II μηχανάκι μου, παίζουν ΟΚ ακόμα αλλά ο ένας θέλει λίγο το λαδάκι του. Απο δω http://www.scythe-eu.com/en/products/fans/glidestream-140-pwm.html είδα ότι βγάζει 98 cfm, πολύ κοντα σ'αυτό που θες και δεν νομίζω ότι θάχεις πρόβλημα.
Είναι και PWM οπότε με ένα τέτοιο (http://www.zalman.com/eng/product/Product_Read.php?Idx=206) άμα θες θα ρυθμίζεις και στροφές.

Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ τέτοιο ανταπτοράκι που λες, η γνώμη μου είναι ότι δεν θα είναι ενοχλητικό για χώρο εργασίας που συνήθως θα βρίσκεται η ηλεκτρoκόλληση. Ισως να ακούγεται δυνατά σε περιβάλλον γραφείου μόνον.

Για coverters DC-DC δες στα μαγαζιά του κέντρου. Αν δεν βρείς τότε εξωτερικό (switching) τροφοδοτικό. (ΙΜΟ δεν χρειάζεται, μπορεί να αποφευχθεί)
Αν δεν θες εξωτερικό PSU τότε βάλτους εν σειρά. Μέτρα τους πρώτα πόσο ρεύμα θέλουν στα 12 μηπως και βρεθεί καμμιά έκπληξη.

Επειδή θα είναι πανομοιότυποι ξενοιάζουμε και απο την κατανομή τάσης, 24/2=12.

Υποθέτω ότι οι ήδη εγκατεστημένοι είναι συνδεδεμένοι παράλληλα και το συνολικό ρεύμα που παρέχει στα 24 είναι 2x250mA=0.5A, υπέρ αρκετό για τους Scythe.

Keep us posted please.

Link to comment
Share on other sites

Βασικα ηδη εχω παραγγειλει απο εξω 2 sanyo denki 120*120*38 made in japan, 24βολτους με διπλα ρουλεμαν και υποτιθεται χαμηλου θορυβου. Οι papst που εβρισκα ελλαδα και ειχαν λογικη τιμη στα 120*120 ηταν 230v, και ειχαν παροχη <160κ.μ/ω. 

 

Ωραιοι ολοι αυτοι οι ανεμιστηρες που εχουν τα μαγαζια για case modding, αλλα θελουν 12βολτ και κουμπωνοντας τα σε εξωτερικο τροφοδοτικο προσθετεις αλλο ενα πραγμα που μπορει να αστοχησει... σκεφτηκα οπως γραφεις και εσυ οτι μπορουν να μπουν σε σειρα αν βγαζουν ρευμα<0.25Α, αλλα τελικα αποφασισα να το αποφυγω προς το παρον

Με παραγγελια πριν μισο μηνα, θα περιμενω αλλο μισο μηνα να μου ερθουν....θα επανελθω ειτε για να επιβεβαιωσω την ελπιδα μου οτι με τους sanyo θα βρω την ησυχια μου, ειτε για να προχωρησω σε πατεντα και να βαλω μεγαλους pc fans... υπομονη... ευχαριστω και για το ενδιαφερον 

 

Σαν παρενθεση, το wd40 ΔΕΝ ειναι λιπαντικο, αν το χρησιμοποιεις ως λιπαντικο ξανασκεψου το. Ειναι ενα μιγμα διαβρωτικων και λιπαντικων, που σκοπο εχει να ξεκολλησει κατι κολλημενο και μονο αυτο. Αν βαλεις σε ρουλεμαν/αλυσιδα/κουζινετακι wd40 τελειωσες... 

Link to comment
Share on other sites

The small print:
Οχι, για τέτοια (καί οπου χρειάζεται) υπαρχουν γράσσα, λάδια κλπ ή εξειδικευμενα προϊόντα, πχ για αλυσίδες ποδηλάτου ή παπιού.
Μπορεί να προσβάλλει μερικά πλαστικά (ή και άλλα υλικά) και μετά απο λίγο καιρό θρυματίζονται και διαλύονται σαν μπισκότα.
Την έχω πατήσει κάποτε (με άλλο προϊόν, σαν αυτό) και ξέρω...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.