Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα και καλή χρονιά!

Θα ήθελα να μου πείτε, αν μπορείτε, τη γνώμη σας στο εξής: Είμαι ο μοναδικός κληρονόμος του αδελφού μου που απεβίωσε στις 4-8-2025. Ο αδελφός μου είχε κάνει αίτηση στο Εξοικονομώ 2025 για το σπίτι του (54 τ.μ,), η οποία εγκρίθηκε με επιλέξιμες δαπάνες 16.300 περίπου (με βάση το όριο που τέθηκε το τελευταίο διάστημα ανά τ.μ.). Ο προϋπολογισμός όμως που έκανε ο μηχανικός του για να πετύχει την ενεργειακή αναβάθμιση κατά τρία επίπεδα ήταν περίπου 35.000 ευρώ. Επειδή μάλιστα το δηλωθέν εισόδημά του ήταν κάτω από 5.000 ευρώ δικαιούνταν 95% επιδότηση, αλλά δε δικαιούνταν να προχωρήσει σε δάνειο για το υπόλοιπο 5%. Πώς άραγε θα κάλυπτε τα υπόλοιπα 19.000 ευρώ αφού είχε τόσο χαμηλό εισόδημα και υποτίθεται ότι η λογική του προγράμματος είναι να βοηθήσει τους μη έχοντες επιδοτώντας σχεδόν 100% το κόστος της αναβάθμισης; 

Τα γράφω αυτά γιατί κι εγώ ως κληρονόμος δε μπορώ να βρω αυτά τα 19.000 ευρώ για να συνεχίσω τη διαδικασία. Πρέπει να πω ότι σε λίγες μέρες θα ολοκληρώσω τη διαδικασία για την αποδοχή κληρονομιάς και ήδη ο μηχανικός έχει στείλει τη ληξιαρχική πράξη θανάτου. Υπάρχει άραγε λύση;

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας..

Δημοσιεύτηκε
On 1/1/2026 at 12:51 ΜΜ, Παναγιώτης Φιλ said:

Καλημέρα και καλή χρονιά!

Θα ήθελα να μου πείτε, αν μπορείτε, τη γνώμη σας στο εξής: Είμαι ο μοναδικός κληρονόμος του αδελφού μου που απεβίωσε στις 4-8-2025. Ο αδελφός μου είχε κάνει αίτηση στο Εξοικονομώ 2025 για το σπίτι του (54 τ.μ,), η οποία εγκρίθηκε με επιλέξιμες δαπάνες 16.300 περίπου (με βάση το όριο που τέθηκε το τελευταίο διάστημα ανά τ.μ.). Ο προϋπολογισμός όμως που έκανε ο μηχανικός του για να πετύχει την ενεργειακή αναβάθμιση κατά τρία επίπεδα ήταν περίπου 35.000 ευρώ. Επειδή μάλιστα το δηλωθέν εισόδημά του ήταν κάτω από 5.000 ευρώ δικαιούνταν 95% επιδότηση, αλλά δε δικαιούνταν να προχωρήσει σε δάνειο για το υπόλοιπο 5%. Πώς άραγε θα κάλυπτε τα υπόλοιπα 19.000 ευρώ αφού είχε τόσο χαμηλό εισόδημα και υποτίθεται ότι η λογική του προγράμματος είναι να βοηθήσει τους μη έχοντες επιδοτώντας σχεδόν 100% το κόστος της αναβάθμισης; 

Τα γράφω αυτά γιατί κι εγώ ως κληρονόμος δε μπορώ να βρω αυτά τα 19.000 ευρώ για να συνεχίσω τη διαδικασία. Πρέπει να πω ότι σε λίγες μέρες θα ολοκληρώσω τη διαδικασία για την αποδοχή κληρονομιάς και ήδη ο μηχανικός έχει στείλει τη ληξιαρχική πράξη θανάτου. Υπάρχει άραγε λύση;

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας..

"Πώς άραγε θα κάλυπτε τα υπόλοιπα 19.000 ευρώ αφού είχε τόσο χαμηλό εισόδημα και υποτίθεται ότι η λογική του προγράμματος είναι να βοηθήσει τους μη έχοντες επιδοτώντας σχεδόν 100% το κόστος της αναβάθμισης; "

Το σκέφτεσαι τελείως λάθος. Δηλαδή αν ο μηχανικός έκανε πρόταση 100.000 θα ήθελες να στα καλύπτει το πρόγραμμα?  Έκανε πρόταση 648ε/τμ. Το 2021 είχε 200Ε/τμ και το 2023 240ε/τμ. Αυτά είχαν και τα 2 προγράμματα penalty. Τώρα δεν υπάρχει penalty. Δεν σου ζήτησε κανείς να βρεις και 19000Ε. Έχεις να διαχειριστείς επιλέξιμο 16300. Αυτά. Μάλιστα εσύ έχεις κλειδωμένη επιδότηση 95%

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ για την απάντηση.. Άρα, αν κατάλαβα καλά, μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για την αναβάθμιση χωρίς να γίνουν όλες οι εργασίες που περιλάμβανε η πρόταση του μηχανικού. Πώς όμως θα ξέρουμε ποιες είναι οι ελάχιστες αναγκαίες εργασίες  που πρέπει να  γίνουν; Είναι δουλειά του μηχανικού να το υπολογίσει αυτό; Επίσης αν μπορείτε, εξηγήστε μου τι ήταν το πέναλτι που είχαν τα δύο προηγούμενα προγράμματα και του 2025 δεν έχει. Ευχαριστώ

Δημοσιεύτηκε

Επιγόντως άλλαξε μηχανικό, άσχετος αλλά και λ.....ο! 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.