Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αλλαγή χρήσης από αποθήκη σε κατοικία με υπέρβαση της δόμησης της άδειας


TopSurv

Recommended Posts

Συνάδελφοι καλημέρα. Αντιμετωπίζω την ακόλουθη περίπτωση:

Σε οικόπεδο 2 στρεμμάτων εντός οριοθετημένου οικισμού, άρτιο και οικοδομήσιμο κατά κανόνα, εκδόθηκε το 1980 οικοδομική άδεια για την ανέγερση ισόγειας αποθήκης εμβαδού 70 τ.μ. (διαστάσεων 7μ x 10μ).

 

Ο πελάτης θέλει να κάνει αλλαγή χρήσης από αποθήκη σε κατοικία και να κατασκευάσει περιμετρικά των 2 πλευρών του κτιρίου βεράντα.

 

Ωστόσο κατά την αυτοψία που έκανα διαπίστωσα ότι:

1) το κτίριο έχει διαστάσεις 8μ x 10μ στην πραγματικότητα (έχουμε υπέρβαση στην δόμηση κατά 10 τ.μ.) και χρησιμοποιείται ήδη ως κατοικία με τη διαρρύθμιση των εσωτερικών χώρων να γίνεται με τοίχους που έχουν κατασκευαστεί ήδη και δεν απεικονίζονται στην κάτοψη της αδείας της αποθήκης

2) κολλητά με το κτίριο αυτό έχει κατασκευαστεί ισόγειο λαμαρινοσκεπές κτίσμα χωρίς άδεια, με τοιχοποιία από τσιμεντόλιθους επιφάνειας 15 τ.μ. το οποίο έχει χρήση W.C. σήμερα και η πρόσβαση γίνεται μόνο από τον αύλειο χώρο.

3) δίπλα στο ισόγειο λαμαρινοσκεπές κτίσμα έχει κατασκευαστεί στέγαστρο από ελλενίτ επίσης χωρίς άδεια.

 

Μπορεί η άδεια να βγει ως αλλαγή χρήσης από αποθήκη σε κατοικία με ταυτόχρονη νομιμοποίηση των 10 αυθαίρετων τ.μ. του κτιρίου? Ταυτόχρονα μπορούν να νομιμοποιηθούν με την ίδια άδεια το W.C. και το στέγαστρο και να γίνει η προσθήκη και της περιμετρικής βεράντας?

Οι αμοιβές πως πρέπει να υπολογιστούν? Έχει συναντήσει κανένας αντίστοιχη περίπτωση?

Ευχαριστώ προκαταβολικά για κάθε απάντηση...

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε (το υποθέτω από το Top και το Surv, αλλά καλό είναι να συμπληρώσεις την ειδικότητα στο προφιλ σου, όπως ζητούν οι συντονιστές),

 

Από την περιγραφή που δίνεις προκύπτει ότι αναφέρεσαι σε οικισμό προ 1923 και για το λόγο αυτό σου προτείνω να ελέγξεις στην πολεοδομία αν η απόφαση οριοθέτησης του οικισμού εξακολουθεί να ισχύει ή έχει ακυρωθεί με απόφαση του ΣτΕ.

 

Στο πολεοδομικό μέρος τώρα. Αν δεν γνωρίζεις τη σχετική νομοθεσία, μπορείς να τη διαβάσεις στο παραπάνω link και ειδικότερα τα άρθρα 100-108 της ΚΒΠΝ. Το οικόπεδο είναι όντως άρτιο κατά τον κανόνα και για τη χρήση που ζητάς (κατοικία) δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα, όπως, επίσης, και με το σδ για τη δομημένη επιφάνεια που αναφέρεις αφού το ανώτατο όριο είναι 400 τμ.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε ΜΑΚΑΡ το πρόβλημα δεν έχει να κάνει με τον οικισμό. Είναι οριοθετημένος οικισμός οπότε ισχύει ότι ισχύει για τους οριοθετημένους οικισμούς.

Το θέμα είναι με την υπέρβαση αδείας κατά 10 τ.μ. που έχει κάνει και με τις κατασκευές χωρίς άδεια που έχει κτίσει.

Υπάρχει περίπτωση να εξαιρεθούν από κατεδάφιση τα επιπλέον 10 τ.μ. και να μην πάω για νομιμοποίηση για να μην πληρώσει πάρα πολλά ο πελάτης?

Link to comment
Share on other sites

από τη στιγμή που έχεις περιθώριο σδ μπορείς να τα νομιμοποιήσεις. Αλλά έχει ιστορία και με την αυθαίρετη αλλαγή χρήσης που θα υπάρξει πρόστιμο κλπ. Γενικά θα πέσουν πρόστιμα για ότι έχει γίνει παράνομα και μετά θα βγάλεις άδειες

Link to comment
Share on other sites

Evan μην το δένεις και κόμπο ότι υποχρεωτικά θα ακολουθήσει διαδικασία νομιμοποίησης. Υπάρχουν και άλλοι δρόμοι...

Link to comment
Share on other sites

Μπορείς να βγάλεις μια άδεια στην οποία να δείξεις την "υπέρβαση" ως νέα προσθήκη μαζί με τις υπόλοιπες προσθήκες. Τα φορολογικά θα υπολογιστούν με την προσαύξηση της προσθήκης.

 

Φυσικά ο τρόπος που θα δειχθεί το αυθαίρετο ως σημερινή προσθήκη (και αν γίνεται) θέλει λίγο ψάξιμο. Αυτό θα το δεις εσύ από την αποτύπωση που έχεις πραγματοποιήσει.

Link to comment
Share on other sites

Το κτίριο είναι παλιό...Πως θα δείξω ότι γίνεται προσθήκη των επιπλεόν τετραγωνικών?

Αν γίνει αυτοψία από την πολεοδομία θα εκτεθώ...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.