Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προστασία έναντι νησιδοποίησης (anti-islanding)


akisanto

Recommended Posts

τα inverter διακόπτουν αυτόματα την "παραγωγή" όταν πέσει η τάση δικτύου. δεν έχει νόημα η τροφοδότηση του δικτύου με... πεσμένο δίκτυο. υπάρχουν και θέματα ασφαλείας των τεχνικών.

το ωραίο είναι ότι ούτε το.. σπίτι σου δεν θα έχει ρεύμα :) οπότε όλη η παραγωγή στο διάστημα της διακοπής, πάει χαμένη.

 

το μόνο που μπορείς να κάνεις με αρκετό κόστος είναι να βάλεις μπαταρίες και αυτόματο ελεγκτή με μόνο σκοπό να σου δίνει ρεύμα στο σπίτι για όση ώρα θα διαρκεί η διακοπή. προσωπικά, θα έβαζα μια φορητή γεννήτρια....

Link to comment
Share on other sites

Οι μετατροπείς Φ/Β για διασύνδεση με το δίκτυο διαθέτουν συγκεκριμένη προστασία "αντι-νησιδοποίησης".

Πρόκειται για ηλεκτρονική διάταξη που παρακολουθεί συνεχώς το δίκτυο και φροντίζει ώστε να διακόψει ταχύτατα την λειτουργία του μετατροπέα όταν διακοπεί το δίκτυο ή όταν το δίκτυο δεν λειτουργεί εντός των προβλεπομένων προδιαγραφών τάσης, συχνότητας, κλπ.

 

Η ισχύς των Φ/Β όσο διαρκεί η διακοπή πάει χαμένη.

 

Για να μπορεί κανείς να την εκμεταλλευτεί θα πρέπει να υπάρχουν μπαταρίες, μετατροπέας μπαταριών και επιπλέον εξοπλισμός που θα μετάγει αυτόματα τα Φ/Β από το δημόσιο δίκτυο στο τοπικό (του σπιτιού δηλαδή) και θα φροντίζει για την αντίστροφη διαδικασία όταν το δίκτυο επανέλθει.

Link to comment
Share on other sites

Αν πρόκειται για οικισμό λίγων σπιτιών σε ξερονήσι που τροφοδοτούνται από πετρελαιο-γεννήτρια όπως γίνεται σε πολλά νησιά στην Ελλάδα, και το ρεύμα από τα φωτοβολταϊκά αρκεί για όλα τα σπίτια την ημέρα, μπορεί να κλείνει η πετρελαιο-γεννήτρια την ημέρα; Δεν μπορεί να μη το σκέφτηκε κανείς αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Όπως το υποπτεύεσαι.....το έχουν σκεφθεί αρκετοί και έχει ήδη εφαρμοστεί σε κάποια μικρά νησιά στο εξωτερικό.

Μάλιστα, η πρώτη εφαρμογή ήταν η Κύθνος!

Η Κύθνος, κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 90 είχε παροχή ενέργειας κατά περίπου 80% από ΑΠΕ (Φ/Β γύρω στα 110kWP και Α/Γ γύρω στο 500kW).

Το σύστημα περιείχε και συστοιχίες συσσωρευτών (οι οποίες ήταν το στοιχείο που έλειπε από το σύστημα ώστε αυτό να λειτουργεί σταθερά και ισορροπημένα ειδικά κατά τις απότομες μεταβολές φορτίου και παραγωγής).

Το έργο είχε ξεκινήσει από το 1982 όταν εγκαταστάθηκε το 1ο αιολικό πάρκο της Ευρώπης με 5 Α/Γ των 20kW η κάθε μία.

Μετά από πολλά προβλήματα, καθυστερήσεις και αλλαγές σχεδίων (και προϋπολογισμού!) το έργο παραδόθηκε με το εκπληκτικό ποσοστό "διείσδυσης" ΑΠΕ που ανάφερα παραπάνω. Οι θερμικοί σταθμοί diesel ήταν η εφεδρεία του συστήματος.

Μία από τις εταιρείες που ασχολήθηκε σοβαρά και το έφερε σε πέρας ήταν η γνωστή SMA και η τεχνογνωσία που απέκτησε χρησιμοποιήθηκε για να σχεδιάσει και κατασκευάσει μετέπειτα την γνωστή σειρά "αμφίδρομων" inverter "Sunny Island".

Από Ελληνικής πλευράς υποτίθεται ότι η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε (και πληρώθηκε ακριβά) θα εφαρμοζόταν σε μια σειρά νησιά με πλυθησμό μέχρι 1000 κατοίκους περίπου ή όπου αλλού μπορούσε να εφαρμοστεί.

Απ' όσο γνωρίζω, το έργο της Κύθνου (η οποία έχει καλωδιακή σύνδεση πλέον) δεν είναι σε λειτουργία (πλην Φ/Β και Α/Γ που λογικά έχουν διασυνδεθεί με το δίκτυο) είναι πλέον παροπλισμένο και "μουσειακό" ενώ η σχετική τεχνογνωσία δεν αξιοποιήθηκε ποτέ πουθενά....

Link to comment
Share on other sites

@Οδυσσέας αυτό που λες είναι αυτόνομο σύστημα. Τα συνήθη φ/β είναι διασυνδεδεμένα συστήματα. Υπάρχει τρόπος να έχεις και τα δύο ταυτόχρονα αλλά δεν είναι απλό ούτε φθηνό. Πάντως το γεγονός ότι τα φ/β δεν δίνουν ρεύμα όταν δεν υπάρχει δίκτυο είναι για το καλό όλων μας. Των ηλεκτρολόγων τουλάχιστον...

Link to comment
Share on other sites

Ότι να 'ναι μικρή εγκατάσταση, ότι έχει λεπτομερή βιβλία οδηγιών online. Δεν θέλω να αγοράσω, αλλά να βρω τεχνικές λεπτομέρειες στα βιβλία οδηγιών, εγκατάστασης, data sheet ή ότι άλλο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.