Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φίλτρο σε γεώτρηση


MAKAP

Recommended Posts

Σε υπάρχουσα εγκατάσταση άντλησης νερού για άρδευση από πηγάδι, στο οικόπεδο της πολυκατοικίας που μένω, αλλάξαμε το σύστημα ποτίσματος (ηλεκτροβάννες, αυτόματο σύστημα με ζώνες κλπ) και ο εγκαταστάτης πρότεινε να τοποθετήσουμε φίλτρο πριν από την είσοδο του νερού στο σύστημα διανομής. Αρχικά, βάλαμε κάτι απλά σε κάθε γραμμή αλλά σε λίγες ημέρες σχεδόν διαλύθηκαν, προφανώς, από το πιεστικό σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια των φίλτρων.

 

Παρακαλώ τους συναδέλφους που έχουν εμπειρία σε παρόμοια θέματα 1) να πουν αν αυτό είναι αναγκαίο (δεδομένου ότι το σύστημα ποτίσματος με λάστιχο λειτουργούσε πλέον της δεκαπενταετίας χωρίς πρόβλημα) και 2) να προτείνουν λύσεις ή και συγκεκριμένα φίλτρα (μάλλον με pm για την αποφυγή έμμεσης διαφήμισης).

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα

 

Αρχικα βαλατε κατί? Τι ακριβώς βάλατέ? Ο εγκαταστάτης προτεινε φιλτρο λόγω άμμου? Είναι το πιο πιθανό γιατι τα μπεκάκια είναι ευαίσθητα στην αμμο.

Υπάρχουν απειρα φιλτρα στην αγορά και για να διαλέξεις το κατάλληλο πρέπει να λάβεις υπόψην σου την παροχή, την πίεση,τη διατομή του κύριου αγωγού, το μέγεθος της αμμου και την ποσότητα της αμμου.

Η αντλία είναι υποβρύχια ή επιφανείας?

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχήν, ευχαριστώ για την άμεση απόκριση.

Η πρόταση για καλό φίλτρο ήρθε από τον εγκαταστάτη για την προστασία των μπεκ από (πιθανή) άμμο που θα έφερνε η αντλία η οποία είναι βυθισμένη στο πηγάδι. Δεν γνωρίζω αν τραβάει άμμο και, φυσικά, την ποσότητά της.

 

Τα (πλαστικά και απλά) φίλτρα που βάλαμε στην αρχή σε κάθε γραμμή δεν άντεξαν και σε λίγες μέρες πετάχτηκαν εξαρτήματά τους και από εκεί νερό.

 

Με λέξεις "φίλτρο γεώτρησης" έψαξα στο Google αλλά δεν βρήκα κάτι που να ταιριάζει στην περίπτωση. Μπορείς να προτείνεις sites?

Link to comment
Share on other sites

Ψαξε "αρδευτικα φιλτρα". Θα δεις οτι υπάρχουν πολες επιλογες. Καλύτερα να βάλεις τώρα ένα φίλτρο εστω και αν πιθανόν το νερό είναι καθαρό παρα να χρειαστει να αλλάζεις αργότερα τα μπεκ.

Παντως αν πας σε ενα εξειδικευμένο κατάστημα νομίζω θα βρείς αυτο που ψαχνεις. Για τέτοιου είδους πράγματα εγώ θα απέφευγα τις αλυσίδες πολυκαταστήματα.

Πάντως φένεται περίεργο το πως καταστράφηκαν τόσο γρήγορα αυτά που βάλατε πριν.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ, και πάλι, για τις συμβουλές.

 

Edit

Έχεις δίκιο, βρήκα πολλά φίλτρα και υλικό για διάβασμα.

Link to comment
Share on other sites

Με ενα αδρευτικό φίλτρο 6bar και 120mesh θα κανεις τη δουλειά σου. Στην αγορά υπάρχουν και φίλτρα με βάννα καθαρισμού για να μην τα ανοίγεις συνέχεια.

Link to comment
Share on other sites

@ΜΑΚΑΡ

Μέχρι και τα φτηνότερα φίλτρα (τύπου σήτας) είναι υπερβολικά ανθεκτικά και κρατούν χρόνια. Το μόνο που χρειάζονται είναι καθάρισμα ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα (ανάλογα με την ποσότητα άμμου στο νερό), για αυτό και μου κάνει εντύπωση που ‘κλάταραν’ τόσο γρήγορα και τόσα πολλά μαζί.

Χωρίς, να έχω δει πως ακριβώς έγινε η αστοχία των φίλτρων μπορώ να σου πω τα εξής:

1) Το κεντρικό φίλτρο είναι απαραίτητο σε οποιαδήποτε περίπτωση (Η ΑΜΜΟΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΑ ΦΙΛΤΡΑ)

2) Η πίεση του νερού δεν πρέπει να είναι υπερβολική, διότι επιταχύνει την διαδικασία βουλώματος των φίλτρων (σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε αντλία σαν αυτές που είχαν στη Νέα Ορλεάνη επί Κατρινας :))

3) Πιο τακτικό καθάρισμα των φίλτρων

4) Σωστή και ασφαλή τοποθέτηση των φίλτρων στον αγωγό, όπως και των καπακιών καθαρισμού (στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε τα απλά φίλτρα - λίγο τεφλον πάντα κάνει την δουλεία)

5) Υπομονή (θα την βρεις την άκρη, απλά να γνωρίζεις ότι σε customized δίκτυα θέλει και λίγο πειραματισμό, και όπως και εσύ γνωρίζεις χρειάζεται και λίγο μεθοδολογία σε αυτές περιπτώσεις, ώστε να εξαλείψεις ένα ένα τα πιθανά υποψήφια προβλήματα)

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τη συμμετοχή και τις προτάσεις σου.

Χωρίς να παριστάνω τον ειδικό στα θέματα αυτά, έχω μια μικρή εμπειρία από ανάλογες εγκαταστάσεις και μου έχει κάνει εντύπωση το φαινόμενο που παρουσιάστηκε με τα 2-3 πλαστικά φίλτρα που μπήκαν αρχικά στις βασικές γραμμές.

 

Το σύστημα υποστηρίζεται από πιεστικό, ο πρεσσοστάτης του οποίου ρυθμίστηκε πρόσφατα (μετά το συμβάν με τα φίλτρα) σε λειτουργία 2,5-5 bar (δεδομένου ότι τον είχα βρει στα 8 bar και το διακόπτη λειτουργίας στο manual και όχι στο auto). Ίσως και το συμβάν των φίλτρων να οφείλεται στις αυθαίρετες ενέργειες αρμόδιων-αναρμόδιων παραγόντων (κηπουρός, διαχειριστής, τρίτοι κλπ).

 

Ανεξάρτητα με αυτά, επειδή και εγώ θεωρώ ότι ένα κεντρικό φίλτρο αμέσως μετά την έξοδο της γραμμής από το πηγάδι (έψαξα χθες να βρω το φάκελο με τα στοιχεία της αντλίας που είχα αγοράσει ως διαχειριστής πριν από πολλά χρόνια, αλλά δεν τον βρήκα και από το site της ιταλικής εταιρείας διαπίστωσα ότι το μοντέλο της εποχής εκείνης δεν αναφέρεται πια) θα βοηθήσει ουσιαστικά το σύστημα τώρα που έχει βελτιωθεί πολύ η οργάνωσή του, κατέληξα ότι ένα φίλτρο σίτας (και όχι πολυκωνικό ή δίσκων) είναι το κατάλληλο. Χθες πίστευα ότι το μεταλλικό είναι καλλίτερο, σήμερα μου ανατρέπεις τη σκέψη λέγοντας ότι και το κατάλληλο πλαστικό μπορεί να κάνει τη δουλειά.

 

Μπορείς να σχολιάσεις τις σκέψεις αυτές?

Link to comment
Share on other sites

@ΜΑΚΑΡ

Μην νομίζεις και έμενα η εμπειρία μου είναι κυρίως από γεωργικά συστήματα άρδευσης, που είναι και βαριάς χρήσης συστήματα. Τώρα σε αυτά που ανέφερες (και δεν το κάνω εσκεμμένα για να σε μπερδέψω περισσότερο):

1) Σε χαμηλή πίεση (πιο κάτω από τις πραγματικές ανάγκες του συστήματος) και στο auto, υπάρχει περίπτωση να μην σταματήσει ποτέ το βλαμμένο το πιεστικό να δουλεύει

2) Τα απλά φυγοκεντρικά (ή κυκλωνικά) φίλτρα συνήθως κάνουν την δουλεία τους καλά, γιατί έχουν και μια μικρή δυνατότητα «αυτοκαθαρισμού» (σε εισαγωγικά πάντοτε - ότι το καθαρισματάκι τους θα το χρειάζονται αυτό είναι σίγουρο)

3) Μπορεί να χρειαστείς κάποιον εκτονωτή (στα 2,5-3 bar)

4) Αν υποθέσω ότι έχεις ένα μικτό σύστημα με μπεκ (για το γρασίδι) και λάστιχα (για τα φυτά), πρέπει αν έχεις στο νου ότι τα μπεκ χρειάζονται μεγαλύτερη πίεση και ανάλογη με την απόσταση που πρέπει να καλύψουν

5) Μπορεί κάποια ηλεκτροβανα να μην λειτούργησε σωστά με αποτέλεσμα την ξαφνική αύξηση της πίεσης σε κάποιο τμήμα του συστήματος

6) Το πρόβλημα μπορεί να προέρχεται από έναν ή περισσότερους παράγοντες, για αυτό και όπως σου ανέφερα στο προηγούμενο σχόλιο, μην βιαστείς να κάνεις όλες τις αλλαγές με την μια

7) Αν θα είναι μεταλλικό ή όχι, χωρίς να ξέρεις τι ακριβώς έφταιξε, δεν θα κάνει και μεγάλη διάφορα, γιατί μπορεί να μεταφέρει άλλου το πρόβλημα. Τα δυο σχόλια του συναδέλφου ariss είναι πολύ σημαντικά, δηλαδή προσπάθησε να «εντοπίσεις» ποιες ακριβώς ιδιότητες θέλεις να έχουν τα φίλτρα σου και απέφυγε τα πολυκαταστήματα

8-) Αχχ, αυτό το πιεστικό μαζί με το πηγάδι με βασανίζει, τι άλλο μπορεί να φταίει………………

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.