Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πάχος λιθόκτιστου τοίχου;


GEORGE KARA

Recommended Posts

Γεια σας συνάδελφοι, έχω μια οικοδομική άδεια ισόγειας κατοικίας με φέρον οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα και φέρουσα τοιχοποιϊα απο λιθοδομή εξωτερικά και τούβλο εσωτερικά με παρεμβολή αναμεσά τους μόνωσης. Την πατέντα αυτή την έχουν πρωτείνη οι ιδιοκτήτες που τυγχάνη να είναι και αρχιτέκτονες με δραστηριοτητα στο εξωτερικό. θα ήθελα να ρωτήσω πόσο θα πρέπει να είναι τουλάχιστον το παχος της λιθοδομής;

Link to comment
Share on other sites

Από τη στιγμή που έχεις φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα θεωρώ υπερβολή την κατασκευή φέρουσας τοιχοποιίας από λιθοδομή. Άλλωστε στα σημεία που υπάρχουν υποστυλώματα πώς θα επιτύχεις το σωστό πάχος και δέσιμο του τοίχου?

Θα κατασκευαστεί φέρουσα τοιχοποιία στα φατνώματα μεταξύ των υποστυλωμάτων?

Κατά τη γνώμη μου δε θα πρέπει να πέσεις κάτω από τους 40 πόντους στο πάχος της λιθοδομής.

Τα φέροντα στοιχεία από οπλισμένο σκυρόδεμα τι διαστάσεις έχουν?

Συνήθως, σε περιπτώσεις φέρουσας λιθοδομής (πάχους 0,50 μ) μπορείς, να εντάξεις περιμετρικά κρυφοκολώνες διαστάσεως 25x25 cm εσωτερικά της τοιχοποιίας. Ουσιαστικά η λιθοδομή λειτουργεί και σαν ξυλότυπος και σκυροδετείς τα υποστυλώματα εντός του τοίχου.

Η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολο να προσομοιωθεί αυτός ο στατικός φορέας και καταφεύγεις μόνο σε έλεγχο πεσσών.

Link to comment
Share on other sites

hilghlander ευχαριστώ για την απαντησή σου αλλά θα διαφωνίσω με τις ερωτήσεις σου, γιατι συνήθως οι πελάτες ζητάνε οτι μπορείς να φανταστείς, Στην περιπτωσή μας τυγχάνει να είναι συνάδελφοι...οπότε το πράγμα μαζεύεται.

Link to comment
Share on other sites

Με βάση τα δεδομένα της περιοχής μου (Παρνασσός), η επένδυση πέτρας έχει σχεδόν το ίδιο κόστος με το πέτρινο τοίχο λόγω αυξημένων εργατικών. Οικονομοτεχνικά, αφού το κτίριο είναι ισόγειο, νομίζω πως συμφέρει ο φέροντας οργανισμός να είναι από λιθοδομή με οριζόντια σενάζ. Αν θέλεις καλύτερη σεισμική συμπεριφορά μπορείς να βάλεις και κατακόρυφα σενάζ όπως αναφέρει ο συνάδελφος ted78, αλλά επειδή είναι ισόγειο νομίζω πως είναι υπερβολή. Τα κατακόρυφα σενάζ λαμβάνονται υπόψη στο σχεδιαμό αυξάνοντας το q από 1,50 σε 2,00.

Βέβαια στη περίπτωση της φέρουσας λιθοδομής δεν θα μπορείς να έχεις μεγάλα ανοίγματα. Οι ιδιοκτήτες θέλουν η οροφή να έχει πλάκα Ο/Σ;

 

edit. Το πάχος σε αυτη τη περίπτωση καλό είναι να είναι τουλάχιστο 50 εκ.

Link to comment
Share on other sites

Μπορεί να μου ξεφεύγει κάτι αλλά να κάνω μια ερώτηση: συμβαδίζουν ταυτόχρονα η ''φέρουσα'' ιδιότητα ενός σκελετού από οπλισμένο σκυρόδεμα με τη ''φέρουσα'' ιδιότητα μιας λιθοδομής? Διότι ως ''φέρων'' δε χαρακτηρίζουμε (συνήθως...ως κανόνα...ποιητική αδεία...) ό,τι σηκώνει μόνο το βάρος του - και στην περίπτωση που συζητάμε η λιθοδομή κάνει την ίδια δουλειά με μια πλίνθινη τοιχοποιία (τη σκληρή δουλειά την έχουν αναλάβει τα...μπετά).

 

Μήπως λοιπόν είναι λάθος να χαρακτηρίζουμε τη λιθοδομή ''φέρουσα''?

Link to comment
Share on other sites

Ο κύριος οπλισμός ενός στοιχείου Ο/Σ υπολογίζεται με βάση τις ροπές και τα αξονικά φορτία που δέχεται το στοιχείο. Οι ρόπες λόγω σεισμού που παραλαμβάνει κάθε κατακόρυφο στοιχείο εξαρτώνται από τη δυσκαμψια του στοιχείου σε σχέση με τη δυσκαμψία των υπόλοιπων στοιχείων.

 

Αν έχουμε τοιχοπληρώσεις με λιθοδομή, επειδή η εντός επιπέδου τους δυσκαμψία είναι μεγάλη παραλαμβάνουν αυτές μεγάλο ποσοστό των σεισμικών φορτίων, οπότε οι λιθοδομές είναι το κύριο σύστημα παραλαβής του σεισμού και όχι οι στύλοι ή ακόμη και τα μικρά τοιχώματα Ο/Σ.

 

Ανάλογα ισχύει και με τους τοίχους από τούβλο αλλά αυτοί έχουν συνήθως μικρή αντοχή και σε περίπτωση μεγάλου σεισμού αστοχούν γρήγορα οπότε και "αναλαμβάνει" το Ο/Σ τα φορτία (αυτο βέβαια είναι κάπως σχετικό).

Link to comment
Share on other sites

Ρε παιδιά,

 

 

 

βλέπω ότι φεύγουμε πολύ εκτός θέματος μια ερώτηση έκανε ο συνάδελφος και όποιος θέλει απαντάει να αρχίσουμε να λέμε περί ροπών κλπ νομίζω ότι είμαστε εκτός θέματος.

Τοίχος με μια σειρά πέτρα και μια τούβλα γίνεται απο εκεί και πέρα τα λόγια είναι...οδοντόκρεμες.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.