Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατασκευή πρεκιού για συρόμενα


Μίμης

Recommended Posts

Συνάδελφοι,

Ετοιμάζομαι να χτίσω διώροφη οικοδομή από ΟΣ και προβληματίζομαι στο θέμα των ανοιγμάτων:

Έχω μικτό ύψος ορόφου 3,20 και τα εξωτερικά κουφώματα θέλω να είναι το σύνηθες 2,30-2,40. Υποθέτωντας γεμίσματα 10εκ. σημαίνει ότι για να πάρω το άνοιγμα χωρίς πρέκι πρέπει να έχω δοκάρι ~75εκ. το οποίο θεωρώ αρκετά μεγάλο, επομένως θα χρειαστεί πρέκι.

Σε κάποια ανοίγματα όμως, ανάμεσα σε κολώνες, θέλω να αποφύγω το τουβλάκι δεξιά και αριστερά για να μη μειωθεί το άνοιγμα. Υπάρχει τρόπος στήριξης του πρεκιού χωρίς τούβλο δεξια και αριστερά;

Έχω ακούσει από κάποιους ότι αρκεί να βλητρωθούν οι οπλισμοί στις κολώνες του ανοίγματος. Γνωρίζει κανείς αν συνηθίζεται κάτι τέτοιο και κατά πόσο είναι αποτελεσματικό;

Μήπως είναι σωστότερο να μεγαλώσω τα δοκάρια;

 

Ευχαριστώ και ελπίζω να μην είμαι εκτός θέματος.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Μιμη τα χαρακτηριστικά της δοκού είναι απαραίτητο να μην μεταβάλλονται παρά μόνο για σοβαρούς λόγους και μόνο με παρακολούθηση. Το πρέκιασμα δεν γίνετε κατά κανόνα στο 2,30-2,40 γιατί έχοντας δομικά στοιχεία στο μπόι σημαίνει ότι πρέπει να πιθανόν να προβλέψεις ρολό... σε πόσα και πια κουφώματα? Μήπως οι προσόψεις των ρολών να γίνουν με νευρομετάλ και κατάλληλη τσιμεντοκονία πρεκιάζοντας στην επιθυμητή αλφαδιά χωρίς να πειράξεις την στατική μελέτη (ύψος δοκού) αλλά και χωρίς να περιορίσεις το κούφωμά σου πριν δεις τις στάθμες σου και τον αλουμινά σου? Βέβαια να μην ξεχνάμε ότι το τουβλάκι στο μπόι του κουφώματος "προστατέυει" τα υποστυλώματα από τα τρυπήματα του αλουμινά αλλά δίνει επίσης και "ψωμί" στο κουτί του ηλεκτρολόγου για τον εξωτερικό φωτισμό.

Link to comment
Share on other sites

Σ' ευχαριστώ φίλε Babinos για τη διαφωτιστική σου απάντηση και τις χρήσιμες παρατηρήσεις σου.

Σπεύδω να διευκρινίσω βέβαια ότι σε περίπτωση που άλλαζα τη διατομή των δοκών θα ξαναέκανα τη μελέτη. Μιας και είμαι άσχετος όμως από κατασκευή θα ήθελα να μου διυκρινίσεις αν το σύστημα που προτείνεις με το νευρομετάλ υποκαθιστά το κλασικό πρέκιασμα με μπετονένιο δοκαράκι.

Με ενδιαφέρει για ένα άνοιγμα ~2,60 όπου σκέφτομαι να βάλω επάλληλα.

Link to comment
Share on other sites

JTB Σε ευχαριστώ πολύ!

 

Μίμης το σκυροδετημένο πρέκι ουσιαστικά τοποθετείται για να "πατήσει" η υπερκείμενη πλινθοδομή, το νευρομετάλ επενδύει τα γαλβανισμένα στραντζαριστά που συνθέτουν-οριοθετούν το ψευδοδοκάρι-πρέκι. Θέλω να πω ότι δεν το υποκαθιστά αλλά πιθανόν για την συγκεκριμένη περίπτωση σου δίνει το αποτέλεσμα που θέλεις ειδικά εάν πίσω από αυτό (πάνω από το επάλληλο) έχεις ρολό.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.