Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συμβουλές προς νέα Μηχανικό!!!


 

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους!!!

Είμαι νέα Πολιτικός Μηχανικός και όπως καταλαβαίνεται με λίγη εμπειρία σε στατικές μελέτες και τα συναφή.

Πρόσφατα μου έτυχε μία περίπτωση ενός ελέγχου στατικής επάρκειας ενός διώροφου του 1985 την οποία και θα ήθελα να αναλάβω, αλλά δυστυχώς δεν έχω κάποιον από το άμεσο περιβάλλον μου να με συμβουλεύσει!!!! Γι' αυτό αποφάσισα να απευθυνθώ στο forum και να ζητήσω συμβουλές από εσάς για το πως πρέπει να ξεκινήσω, τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, πως υπολογίζω την αμοιβή και όλα όσα οφείλω να ξέρω γενικότερα...

Please help!!!!

Ευχαριστώ πάρα πολύ εκ των προτέρων!!!! :roll:

Link to comment
Share on other sites

Για τις αμοιβές στην περίπτωση προσθήκης είχα θέσει το θέμα παλιότερα.

Δες ΑΥΤΟ.

 

Κάνε μια ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ στο forum (χρησιμοποίησε την αναζήτηση με τη μηχανή της Google) με τους όρους "προσθήκη" και "ύψος" και θα βρεις σχετικά θέματα. Πιστεύω ότι θα λύσεις αρκετές απορίες σου. Αν όχι, εδώ είμαστε. :)

Link to comment
Share on other sites

Νομιμοποιηση υφισταμενου ειναι ή προσθηκη;

Μια πρωτη ιδεα:

Κανεις αναλυση με κανονισμο του 85. ΠΡΟΣΕΧΕ διοτι εχεις δικαιωμα προσαυξησης των αντοχων σκυροδεματος και χαλυβα κατα 50 και 25% αντιστοιχα (ρωτα και στην πολεοδομια σου).

 

Αν χρησιμοποιεις φεσπα και εχεις προβλημα μοντελοποιησης στειλε μου πμ να σε βοηθησω.

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχάς καλημέρα!!

Υπάρχει άδεια για προσθήκη ορόφου κανονικά, απλά ο ιδιοκτήτης θέλει να κάνει έναν έλεγχο της στατικής επάρκειας του κτιρίου για να βεβαιωθεί ότι δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο από την προσθήκη.

Τώρα, όσον αφορά το πρόγραμμα που θα χρησιμοποιήσω αυτό θα είναι μάλλον ή το Statics ή το Strad.

Link to comment
Share on other sites

Ο έλεγχος επάρκειας έχει πολλές μορφές:

Μπορείς να κάνεις έλεγχο χωρίς συντελεστές ασφαλείας φορτίων αφού θέλεις μόνο για τον ιδιοκτήτη και δεν θα πάει σε κάποια υπηρεσία και επιπλέον γνωρίζεις επακριβώς τα φορτία χρήσης.

 

Σε ότι αφορά τα υλικά προτείνω να κάνεις απλούς ελέγχους με κρουσίμετρα ή εξόλκευση ήλου ή/και πυρηνοληψίες (απαιτείται συνεργασία με κάποιον που έχει για να μην αγοράζεις μηχανήματα για μια δουλειά μόνο).

Σε αντίθετη περίπτωση ζητάς την άποψη του ιδιοκτήτη, άλλες πληροφορίες για τα σίδερα, μπετά και προχωράς στην μελέτη με συντελεστές ασφαλείας κανονικά.

 

Νομικιστικά τώρα αν θέλεις κοιτάς το παράρτημα Ε του ΕΑΚ το οποίο αναφέρει τους ελέγχους που πρέπει να κάνεις ανάλογα με την κατηγορία του κτηρίου (πότε κατασκευάστηκε κλπ).

 

Αμοιβές ....(!) εδώ είναι τα δύσκολα!!

Καλό είναι να γίνει συμφωνία με τον πελάτη ανάλογα με τον βαθμό ανάλυσης που θα κάνεις. Αν με την συζήτηση με τον πελάτη προκύψει η ανάγκη να κάνεις έμμεσες μεθόδους (και αφού έχεις κάνει την έρευνά σου για να δεις πόσο θα σου κοστίσει) πρέπει να αυξηθεί ανάλογα η αμοιβή. Ενδεικτικά μπορείς να δεις από οποιοδήποτε πρόγραμμα αμοιβών κόστος αποτύπωσης + κόστος στατικής μελέτης. Αν είναι λίγα τα τετραγωνικά πάλι μικρή θα σου βγαίνει η αμοιβή...

Με το strad μπορείς να κάνεις έλεγχο υφισταμένου με κάποια διαδικασία (μίλησε με την 4Μ).

Link to comment
Share on other sites

Μα συγνωμη, αλλα για την προσθηκη οροφου ειναι υποχρεωτικη η μελετη στατικης επαρκειας...

 

Δυο περιπτωσεις εχεις:

α) υπηρχε προβλεψη οροφου το 85 ή και αργοτερα και τωρα ο ιδιοκτητης θελει να την κανει, οποτε θελει αναθεωρηση αδειας (και στατικα)

β) δεν υπηρχε προβλεψη, οποτε παλι κανεις μελετη στατικης επαρκειας κε επιλυεις την προσθηκη (παλι με αδεια ομως).

 

Στην περιπτωση σου τι ισχυει;

Link to comment
Share on other sites

Μισό λεπτό παιδιά: Κατάλαβα ότι η προσθήκη έχει ήδη γίνει και απλά ο ιδιοκτήτης θέλει να ελέγξει (εκ των υστέρων) αν αντέχει το σπίτι του. Έτσι δεν είναι;

Πότε βγήκε η πρώτη άδεια;

Πότε έγινε η προσθήκη;

Έγινε με άδεια κανονικά;

Στην άδεια τι αναφέρει για την στατική επάρκεια;

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά συγγνώμη, μάλλον δεν ήμουν σαφής!!

Το σπίτι κατασκευάστηκε το 1985 με άδεια στην οποία υπάρχει πρόβλεψη για προσθήκη καθ' ύψος ορόφου. Μέχρι τώρα έχει κατασκευαστεί ισόγειο - πρώτος και θέλει να ανεβάσει έναν ακόμα όροφο.

Έτσι από εμένα θέλει να εκτιμήσω την επάρκεια της υφιστάμενης κατασκευής και αν είναι όλα ΟΚ να προχωρήσουμε στην προσθήκη.

(Επλίζω να αποσαφήνισα λιγάκι τα πράγματα...)

Link to comment
Share on other sites

Matina,

επειδη η αδεια ειναι του 85, επειδη ο χρονος ισχυος της εχει αλλαξει και επειδη ο κανονισμος εχει αλλαξει, θα πας μαλλον για αναθεωρηση αδειας.

 

Τωρα στο στατικο κομματι του θεματος, στο προγραμμα σου θα βαλεις το υπαρχον κτιριο συν τον προς κατασκευη οροφο (με την οποια μορφη εχει ο ξυλοτυπος του) και θα κανεις ελεγχο επαρκειας με κανονισμο του 85 ή του 59 (αναλογα τι ισχυε τοτε). Σου ξαναεπισημαινω πως εχεις δικαιωμα προσαυξησης επιτρεπομενων τασεων δοκων και στυλων για το μετο και τον χαλυβα. Απο αυτη την αναλυση παραγεις ενα τευχος αναφερομενο ΜΟΝΟ στους υφισταμενους χωρους!

 

Επειτα, στο ιδιο μοντελο κανεις επιλυση/διαστασιολογηση του καινουριου οροφου με τον τωρινο κανονισμο. Παραγεις ενα δευτερο τευχος μονο με τον καινουριο οροφο.

 

Αυτη ειναι πανω-κατω η διαδικασια, παντα σε συνενοηση με καποιον αρμοδιο υπαλληλο.

 

Τωρα οσων αφορα ποιοτικους και ποσοτικους ελενχους μπορεις να κανεις, απο "καροτα" σκυροδεματος, αποτυπωση οπλισμου (αναμονων) στυλων, μεχρι και οσα αναφερθηκαν περι κρουσιομετρων κτλ.

 

Τωρα για τις αμοιβες...Η κατασταση ειναι αστα να πανε... Αν βγαζεις την αδεια, η αμοιβη εχει αυξημενο συντελεστη. Αν απλα ειναι μια ανεπισημη δουλεια, τοτε παρε κατ'αποκοπη.

ΥΓ με τα προγραμματα που αναφερεις, μπορεις να ορισεις τον οπλισμο που θες σε δοκους και πλακες;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.