Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εγκύκλιος ΥΠΕΧΩΔΕ 51974/6737/12.7.1989


Recommended Posts

Γνωρίζει κανείς τη συγκεκριμένη εγκύκλιο? Πρέπει να αναγράφεται μαζί με το Ν.651/77 στις δηλώσει των τοπογραφικών διαγραμμάτων?

Την έχει κανείς?

Link to comment
Share on other sites

Εγκ-51974/6737/12-7-89 Εγκ-51974/6737/89

Μεταβιβάσεις ακινήτων στις περιοχές επεκτάσεων του Ν-1337/83.

 

Μετά το (α) σχετικό, αναφερθήκαμε στην ανάγκη ενημέρωσης των συμβολαιογράφων και των υποθηκοφυλάκων της χώρας -- και μέσω αυτών των συναλλασσομένων -- για τις υποχρεώσεις εισφορών σε γη και χρήμα των μεταβιβαζομένων ακινήτων που εντάχθηκαν στο σχέδιο με τις διατάξεις του Ν-1337/83, καθώς και για την πιθανότητα αλλαγής της θέσης ή των ορίων τους με την πράξη εφαρμογής του Αρθ-12 του Ν-1337/83.

Μετά την κύρωση και μεταγραφή της πράξης εφαρμογής (και, όπου απαιτείται, μετά την μεταγραφή και των συμπληρωματικών πράξεων του τελευταίου εδαφίου της περιπτ.α του Αρθ-4 του Ν-1772/88 οι μεταβιβάσεις πρέπει να αναφέρονται αναγκαστικά στα νέα ακίνητα που δημιουργήθηκαν με την πράξη εφαρμογής τα οποία και πρέπει να απεικονίζονται στο τοπογραφικό διάγραμμα της παρ.1 του Αρθ-5 του Ν-651/77.

Παράλληλα, στις περιοχές αυτές, η δυνατότης ανοικοδόμησης των μεταβιβαζομένων ακινήτων ... που πρέπει να δηλώνεται από τον συντάσσοντα στο τοπογραφικό διάγραμμα σύμφωνα με την ίδια διάταξη ... σχετίζεται άμεσα με την πράξη εφαρμογής, αφού η ανοικοδόμηση γενικά επιτρέπεται μετά την κύρωση της πράξης εφαρμογής .... και κατ' εξαίρεση και με προϋποθέσεις ... σε ορισμένες περιπτώσεις πριν την κύρωσή της (Αρθ-43 παρ.10 Ν-1337/83 όπως τροποποιήθηκε με τον Ν-1512/85 και Ν-1772/88).

Προκειμένου λοιπόν να πληρούται η παραπάνω επιταγή του Ν-651/77, να διευκολύνονται στο έργο τους οι συμβολαιογράφοι και να προστατεύονται οι συναλλασσόμενοι, στο τοπογραφικό διάγραμμα της παρ.1 του Αρθ-5 του Ν-651/77 πρέπει να δηλώνεται επίσης υπεύθυνα από τον συντάσσοντα :

(Σ.Σ Σύμφωνα με την παρ.2
του Ν-3212/03

ΦΕΚ-308/Α/31-12-03, όπου από τις κείμενες διατάξεις προβλέπεται

η υποβολή βεβαιώσεων οικοδομησιμότητας ή αρτιότητας οικοπέδων,

η οικοδομησιμότητα ή η αρτιότητα βεβαιώνεται με δήλωση μηχανικού

σύμφωνα με τις διατάξεις του
και του Ν-1337/83

πάνω στο τοπογραφικό διάγραμμα.)

α) Αν το ακίνητο υπάγεται στις διατάξεις του Ν-1337/83 και έχει υποχρέωση εισφοράς σε γη και χρήμα.

β) Αν στην περιοχή του ακινήτου έχει κυρωθεί -- και με ποιά στοιχεία -- η πράξη εφαρμογής του Αρθ-12 του Ν-1337/83.

Μνεία των παραπάνω πρέπει να γίνεται και μέσα στο συμβόλαιο.

Τέλος, επειδή λόγω ελλειπών στοιχείων ορισμένων ιδιοκτητών που περιλαμβάνονται στον πίνακα της πράξης εφαρμογής, έγινε μόνο η συνολική μεταγραφή της πράξης (παρ.2 του β σχετικού εγγράφου σας) και δεν κατέστη δυνατή η ενημέρωση των μερίδων των συγκεκριμένων ιδιοκτητών (παρ.3 του β εγγράφου σας) θα πρέπει να προηγηθεί της μεταβίβασης η διορθωτική πράξη, σύμφωνα με το β' έγγραφό σας καθώς και η ενημέρωση της μερίδας του πωλητή.

Παρακαλούμε να ενημερώσετε σχετικά τους συμβολαιογράφους και τους υποθηκοφύλακες της Χώρας".

 

αναγράφω στην Δήλωση ότι οφείλει (ή δεν) εισφορά σε γη/χρήμα βάσει της Κυρωμένης Πράξης Εφαρμογής με την υπ' αριθμόν Ταδε Τάδε Αποφ. Νομάρχη Ταδε Τάδε

Link to comment
Share on other sites

@tirbouson

Η δήλωση του ν. 651/1977 πρέπει να περιλαμβάνει 3 σκέλη και συγκεκριμένα: α) την αρτιότητα και οικοδομησιμότητα του οικοπέδου, β) τις οφειλές σε γη και σε χρήμα και γ) τη συμβατότητα με το Εθνικό Κτηματολόγιο.

 

Αν κάνεις αναζήτηση για "δήλωση" ή/και " δήλωση 651" κλπ θα βρεις πολλές αναφορές στο θέμα όπως πχ εδώ και εδώ.

Link to comment
Share on other sites

Για να κάνουμε δήλωση για τη συμβατότητα με το Εθνικό Κτηματολόγιο πρέπει να έχουν οριστεί τα όρια συμβατότητας.

Έχουν όμως οριστεί;

Ο αντίστοιχος νόμος ορίζει ότι τα όρια ορίζονται με απόφαση του ΟΚΧΕ. (Ν.2664/1998 με την τροποποίηση με το άρθρο 13α του ν.3481/2006).

Υπήρχε μία απόφαση η οποία ανακλήθηκε. (ΦΕΚΒ 500/18-3-2009)

Σε κάθε περίπτωση σας παρακαλώ, ας αναφέρουν οι συνάδελφοι τι ισχύει με παράθεση της αντίστοιχης απόφασης ή εγκυκλίου, όπως πολύ σωστά για την δήλωση του 1337 ο συνάδελφος DOOM παράθεσε.

Link to comment
Share on other sites

Έχεις δίκιο για το θέμα της ανάκλησης της απόφασης που είναι το τυπικό μέρος όλης της ιστορίας αυτής. Το θέμα ξεκίνησε με τις αντιφατικές αποφάσεις του ΟΚΧΕ και, μετά την παρέμβαση του Εισαγγελέα, η ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ αποφάσισε την ανάκληση της απόφασης.

 

Συμπερασματικά, θεωρείται ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί ποτέ το άρθρο 13α του ν. 2664/1998 και επομένως ούτε υπήρξε ούτε υπάρχει υποχρέωση ο συντάσσων μηχανικός να βεβαιώνει στα τοπογραφικά διαγράμματα του ν. 651/1977 που συντάσσονται για ακίνητα, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που έχουν κτηματογραφηθεί και λειτουργεί Κτηματολόγιο, αν το διάγραμμα είναι συμβατό, ως προς το σχήμα, τα όρια και το εμβαδόν του ακινήτου, ως προς τις αντίστοιχες καταχωρήσεις στο κτηματογραφικό διάγραμμα του ακινήτου.

 

Για την πλήρη ενημέρωση επί του θέματος, τα σχετικά έγγραφα όλων των εμπλεκόμενων φορέων ανέβηκαν εδώ και θα είναι διαθέσιμα μόλις εγκριθούν από τους mods.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.