Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σύνδεση ηλιακού με boiler (διατομή σωληνώσεων;)


ΑχιλλέαςΜ

Recommended Posts

0,58 είναι πολύ μεγάλη ταχύτητα...δε νομίζω να υπάρχει σύστημα που δουλεύει σωστά την απαγωγή τόσο γρήγορα. Το 0,26 τρώγεται.

 

 

Το 0.58 m/s είναι η ταχύτητα μέσα στον σωλήνα σύνδεσης των συλλεκτικών επιανειών με το μποιλερ. Σχετικά με ποιό μέγεθος θεωρείς ότι είναι μεγάλη ταχύτητα;

 

Από το διάγραμμα 4, σελ 61 του ΤΟΤΕΕ 2411/86 Διανομή ζεστού νερού, προκύπτει ότι για Φ10 (εσωτερική διάμετρο) και ταχύτητα 0,6 η πτώση πίεσης είναι περίπου 50 mmWS/m (περίπου 500 Pa/m). Για ισοδύναμο μήκος δικτύου της τάξης των 100 m προκύπτει πτώση πίεση περίπου 50000 Pa= 0,5 bar, μαλλον πολύ μικρό για οποιαδήποτε αντλία.

 

 

Εν πάσει περιτπώσει, να βάλουμε Φ15 βαριά-βαριά; (Απάντηση: όχι αν δεν ξέρουμε τις λεπτομέρεις χ,ψ, ψ2, ψ3, ταδε, τάδε2 και Τ1 και Τ2)

 

 

pv-t solar, περίμενα σχολιασμό σχετικά με το πού βρίσκεται το σημείο χ,ψ (όπου χ είναι το Δθ=25 Κ και ψ είναι το 800 W/m2) στο διάγραμμα της καμπύλης στιγμιαίας απόδοσης ορισμένων έγκυρων κατασκευαστών. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις διαθέσιμες στον διαδίκτυο καμπύλες απόδοσης.

 

 

Προς gsakel: Οντως η επιφάνεια μέσα στο μποιλερ, παίζει σημαντικότατο ρόλο στην σωστή μετάδοση θερμότητας από τους συλλέκτες στο προς χρήση νερό. Αλλά δεν αλλάζει (σε μετρήσιμο βαθμό) αυτή η συνολική μετάδοση θερμότητας είτε βάλουμε μικρή σωλήνα (π.χ Φ10) σύνδεσης είτε μεγάλη (π,χ Φ20) , δεδομένου φυσικά ότι η διάμετρος επιτρέπει την παροχή να κυκλοφορήσει στο δίκτυο (και δεν την στραγγαλίζει).

Link to comment
Share on other sites

Ποιός μίλησε για πτώση πίεσης.... για απόδοση μιλάμε. Το θέμα δεν είναι να κυκλοφορεί το ηλιακό υγρό γύρω γύρω τι ωραία τι καλά. Σημασία έχει να μας δίνει το μέγιστο ΖΝΧ. Κοίτα, πάντως τώρα αν διαβάζει κάποιος σοβαρός εγκαταστάτης για Φ10 σε ηλιοθερμικό και ξέρει, γελάει τώρα, έτσι ενημερωτικά.

 

Πού είναι αυτές οι καμπύλες; Υπάρχουν καμπύλες απόδοσης για συλλέκτες;

 

ΥΓ : αυτό που γράφεις στον gsakel είναι χοντρό λάθος (μ' αρέσει που τεκμηριώνεις όμως). Αλλάζει όχι απλώς σε μετρήσιμο βαθμό αλλά από το 0% λειτουργίας μέχρι το 100% η αλλαγή της διαμέτρου. Δε μιλάμε για θερμοσιφωνάκι. Το ηλιοθερμικό έχει αυτοματισμούς.

Link to comment
Share on other sites

Ποιός μίλησε για πτώση πίεσης.... για απόδοση μιλάμε. Το θέμα δεν είναι να κυκλοφορεί το ηλιακό υγρό γύρω γύρω τι ωραία τι καλά. Σημασία έχει να μας δίνει το μέγιστο ΖΝΧ.

 

Αν δεν κάνω λάθος είναι η πρώτη φορά που στην συζήτηση αυτή χρησιμοποιείς την λέξη απόδοση. Δεν μιλούσαμε λοιπόν για απόδοση, μιλούσαμε για πτώση πίεσης λόγω υδραυλικών απωλειών.

 

Ωστόσο αφού ανέφερες και την απόδοση... Θα βοηθούσε ένα παράδειγμα για το πώς μπορεί να μεταβληθεί η απόδοση ενός ηλιακού συλλέκτη, που χρησιμοποιείται σε ένα κύκλωμα ηλιακών συλλεκτώ και μπόιλερ, αν π.χ. η διάμετρος των σωλήνων σύνδεσης μεταξύ ηλιακών συλλεκτών και μπόιλερ, από Φ15 γίνει Φ20.

 

 

 

 

Πού είναι αυτές οι καμπύλες; Υπάρχουν καμπύλες απόδοσης για συλλέκτες;

 

Δεν καταλαβαίνω το χιούμορ σου, διότι προηγουμένως ανέφερες την απόδοση.

 

 

ΥΓ : αυτό που γράφεις στον gsakel είναι χοντρό λάθος (μ' αρέσει που τεκμηριώνεις όμως). Αλλάζει όχι απλώς σε μετρήσιμο βαθμό αλλά από το 0% λειτουργίας μέχρι το 100% η αλλαγή της διαμέτρου. Δε μιλάμε για θερμοσιφωνάκι. Το ηλιοθερμικό έχει αυτοματισμούς.

Μιλάω για ένα κύκλωμα ηλιακών συλλεκτών που συνδέονται με έναν εναλλάκτη θερμότητας που δεν βρίσκεται στο πάνω μέρος των συλλεκτών, αλλά πιθανώς σε κάποιο αρκετά χαμηλότερο σημείο. Η κυκλοφορία του νερού γίνεται με μία αντλία που ενεργοποιείται από αισθητήρια θερμοκρασίας.

Αν εννοείς αυτό ως "ηλιοθερμικό' τότε μιλάμε για το ίδιο πράγμα.

 

Ισχυρίζομαι ότι η αλλαγή διαμέτρου από Φ15 σε Φ20 (ή από Φ10 σε Φ15) στις σωλήνες σύνδεσης και μόνο, δεν έχει σημαντικό αποτέλεσμα στην λειτουργία αυτού του κυκλώματος. Δεν τεκμηριώνω, διότι δεν μπορώ (εύκολα) να τεκμηριώσω ότι κάτι, δεν έχει σημαντική επίδραση σε κάτι άλλο.

Θα πρέπει να είναι εύκολο για σένα να τεκμηρώσεις το αντίθετο. Αρκεί ένα παράδειγμα.

Link to comment
Share on other sites

Έλα μαζί σε μια εγκατάσταση. Αυτό είναι παράδειγμα. Εκεί θα καταλάβεις τι χοντράδες γράφεις και που δεν έχουν εφαρμογή στην πράξη. Δεν είναι τυπολόγιο η ηλιοθερμία. Δε λες να το χωνέψεις.

 

Εdit:

Κάτσε ρε συνάδελφε!!!

Είναι συμπεριφορά αυτή;; "Χοντράδες", "Χωνέψεις"... Πως μιλάς έτσι σε συνάδελφο; Ο χειρότερος να είναι δεν τα λέμε αυτά, ούτε στην κανονική ζωή ούτε και εδώ μέσα!

 

Ως Υποψήφιος Διδάκτωρ Α.Π.Ε. που είσαι, οφείλεις:

α) Να μας μεταδόσεις τα "φώτα" σου

β) Να το κάνεις με παιδαγωγικό τρόπο και

γ) Να σέβεσαι τους συναδέλφους σου κι ας κάνουν λάθος.

 

+1 warning από εμένα.

acnt

Link to comment
Share on other sites

Οτι γράφω χοντράδες, για να το λες εσύ, έτσι θα είναι. Αλλά ήλπιζα να το δω να το εξηγείς κιόλας. Δεν πειράζει αν δυσκολεύεσαι.

Link to comment
Share on other sites

Μείνετε με την ψευδαίσθηση λοιπόν. Όποιος ενδιαφέρεται για λίγη πραγματικότητα ας επικοινωνήσει με 5 εταιρίες που έγραψα σε προηγούμενο ποστ για να έχει μια 1η τριβή με το θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδερφε pv-t solar οπως ανέφερε και ο CostasV ακομα δεν μας εχεις εξηγησει τελικα την μέθοδο σου για τον υπολογισμο των σωληνωσεων σε ενα ηλιακο συστημα εξεναγκασμένης κυκλοφορίας .Και επειδη εισαι και πρακτικος απ οτι κατάλαβα θα ήθελα πραγματικα να ακουσω την φιλοσοφία σου και να δωσεις επιτέλους την λύση και στον συνάδερφο που εχει ξεκινησει αυτη την ενότητα .

Προς CostasV : Η εκάστοτε επιφάνεια εναλλακτη αποδίδει τα μέγιστα οταν δεν αλλαξουν τα γεωμετρικα στοιχεία και δεδομένα της όλης εγκατάστασης για την οποια ειναι υπολογισμένος ο ενναλάκτης .

Link to comment
Share on other sites

pv-t solar,

έχεις ένα ελάττωμα..δεν μιλάς με αριθμούς..με υπολογισμούς..όχι απλή θεωρία, αλλά συνδυασμένη με πράξη...φιλικά πάντα, για αποφυγή βαριών χαρακτηρισμών...

 

οι ροές φυσικά που είπε ο CostasV είναι εσφαλμένες για απορρόφηση 800W/m2 μιας και δεν υπάρχει τέτοια απορρόφηση απο ηλιακά, ούτε ΔΤ=25, είναι πολύ και φυσικά κυλάει μείγμα προπυλενογλυκόλης με νερό οπότε άλλη θερμοχωρητικότητα αλλά εσύ ως έμπειρος δεν νομίζω οτι κολλάς στο συγκεκριμένο παράδειγμα...μιας και η αναλογία συλλεκτικής επιφάνειας/εναλλάκτη παρα μόνο θεωρητική μπορεί να χαρακτηριστεί για τον ελλαδικό χώρο..ίσως αν κάναμε σχεδιασμό στην Σουηδία ή στο Dubai τότε θα ήταν βασικότατος παράγοντας..τώρα με δύο συλλεκτάκια πιό είναι το πρόβλημα?ή τα 300 λίτρα μποιλερ θα ήταν με εναλλάκτη λιγότερο για το ηλιακό κύκλωμα απο 0.8-1 m2?με έναν απλό υπολογισμό για την απαιτούμενη επιφάνεια με βάση το τι μπορείς να θερμάνεις ανα ημέρα και ανα ώρα μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς η επιφάνεια..ασε τι λένε οι εταιρείες..τί λές εσύ είναι το θέμα..

Link to comment
Share on other sites

Δε γίνεται ν αφήσεις τι λένε οι εταιρίες. Υπάρχει μία τεράστια μεθοδολογία που δεν αναλύεται με τίποτα εδώ μέσα. Δεν είναι υπολογισμός απωλειών κτιρίου. Μιλάμε για 1000αδες παραμέτρους, όπου αν μία δεν τηρηθεί μπορεί να μείνεις με ΜΗΔΕΝ ΖΝΧ. Δε χωράει μηχανολογική μελέτη, είναι οργανισμός η ηλιοθερμία. Έχει καρδιά και εγκέφαλο, δεν είναι ντουβάρι. Τα πιο πλήρη ηλιοθερμικά συστήματα που έχουν γίνει στη χώρα μας τουλάχιστον έχουν γίνει by the book χωρίς μηχανολογική μελέτη των διατομών. Έτσι πρέπει μάλιστα.

 

Η ανάλυση του συστήματος περιλαμβάνει κατά περιπτώσεις ακόμη και τύρβη και δευτεροβάθμιες εξισώσεις κλπ κλπ. Δεν αναλύεται με ακρίβεια σε φόρουμ όλο αυτό. Είναι σαν να λέμε για επιλογή καλωδίου 6m2 πχ. Δε ρωτάς πως προκύπτει το 6m2 για παροχή κουζίνας 5kW, δλδ υπολογισμούς μέχρι να σου βγει 5,84 και να επιλέξεις την επόμενη εμπορική διατομή. Ρωτάς τον ηλεκτρολόγο και σου λέει τι ισχύει. Γιατί εδώ είναι τόσο δύσκολο να το δεχτούμε; Βλέπω κάτι υπολογισμούς 2ου-3ου έτους της σχολής. Δυστυχώς κάποιοι το κάνουν και στην πιάτσα έτσι με μελέτη και μετά δε δουλεύει και τρέχουν. Τι να πω άλλο;

 

@gsakel : δεν είμαι ούτε η REHAU ούτε η BUDERUS ούτε η SCHUCO ούτε η VAILLANT για να έχω μέθοδο. Κάθε μηχανικός θα έχει και μια μέθοδο; Καήκαμε.

@τραχανά : τα ελαττώματά μου άστα γι αυτούς που με ξέρουν.

Link to comment
Share on other sites

Ρωτάς τον ηλεκτρολόγο και σου λέει τι ισχύει.
Καλό...

 

Αλλά δεν μπορείς να πας σε ένα φόρουμ και να πεις: Μου το είπε ο ηλεκτρολόγος ότι έτσι είναι, έτσι να το κάνετε και εσείς.

 

Δεν έχει κάθε εταιρία δικούς της νόμους.

 

Το θέμα της επιλογής 2 σωλήνων δε νομίζω ότι έχει να κάνει με τις 1000άδες των παραμέτρων. Δηλαδή σου λέει κάποια εταιρία εδώ βάλε Φ15,1 εκεί Φ14,9?

 

Για να το δούμε λίγο διαφορετικά και να μπούμε στο νόημα, μπορείς να μας πεις τι είναι αυτό που θα επηρεαστεί αν αντί για Φ18 που ας υποθέσουμε ότι χρειάζεται ένα σύστημα, βάλω Φ15?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.