Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρόβολος μπετό και στέγαστρο μεταλλικό


 
ay8airetos

Recommended Posts

Ο ιδιοκτήτης θέλει να προσθέσει ένα μεταλλικό στέγαστρο το οποίο θέλει να το <<πιάσει>> στον υπάρχον εξώστη (δες φωτό). Σας έχει τύχει κάτι τέτοιο; Ουσιαστικά δεν είναι σαν πρόβολος συνολικού μήκους 3 μέτρων; Τι πρέπει να προσέξω; Αν υποθέσω ότι το μεταλλικό στέγαστρο φερει π.χ. 2 κn/m2 τότε τα φορτία στο άκρο του προβόλου (από μπετό) είναι γραμμικό 2*1,5=3kn/m και ροπή 2*1.5^2/2 = 2.25 σωστά; Άρα λοιπόν τα εφαρμόζω και βλέπω εάν επαρκούν οι οπλισμοί του προβόλου (από μπετό) και του δοκαριού; Η ροπή που δίνει το μεταλλικό στέγαστρο μεταφέρεται σαν στρεπτική ροπή στο δοκό;

Ελπίζω να μην σας κούρασα!!

post-2322-131887228108_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Αν υποθέσω ότι το μεταλλικό στέγαστρο φερει π.χ. 2 κn/m2 τότε τα φορτία στο άκρο του προβόλου (από μπετό) είναι γραμμικό 2*1,5=3kn/m και ροπή 2*1.5^2/2 = 2.25 σωστά; Άρα λοιπόν τα εφαρμόζω και βλέπω εάν επαρκούν οι οπλισμοί του προβόλου (από μπετό) και του δοκαριού;

 

Σε αυτά συμφωνώ.

Δεν είναι πρόβολος 3μ.

Το στέγαστρο δεν σηκώνει κόσμο επάνω.

 

Προσοχή θέλει η σύνδεση

Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα το πρόβλημα είναι η σύνδεση των δύο υλικών.Τα αγκύρια δεν έχουν μεγάλες αντοχές σε εφελκυσμό και δεν ξέρω αν θα έχεις αρκετό χώρο για να τα τοποθετήσεις.Οι αποστάσεις μεταξύ των αγκυρίων επηρεάζουν την αντοχή.Μεγάλο ρόλο θα παίξει η απόσταση που θα έχουν οι πρόβολοι μεταξύ τους.

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω πως θα είναι αισθητικά αλλά κατασκευαστικά δεν είναι για να σε προβληματίζει ιδιαίτερα. Όπως προείπε και ο Άρης τα φορτία του στεγάστρου θα είναι τα ελάχιστα.

Χοντρικά μόνο το ίδιο βάρος και το χιόνι θα υπολογίσεις.

Τώρα θα φυτέψεις κάποια αγκύρια στη πλάκα σου και δεν νομίζω οτι αξίζει να προβληματιστείς παραπάνω. Εαν θα κατασκευαστεί αυτό που φαντάζομαι και δεν θα περπατάνε άνθρωποι πάνω.

Ο Άρης μάλλον εννοεί το ψαλιδισμό των αγκυρίων στην ένωση μπετόν-χάλυβα.

Link to comment
Share on other sites

σίγουρα ο πρόβολος από οπλισμένο σκυρόδεμα είνα παλιά κατασκευή και το πάχος του δεν μας το είπες,γιατί θα παίξει σημαντικό ρόλο στη ικανοποιητική συνδεση της μεταλλικής πλάκας από πλευράς γεωμετρίας, και αντοχής.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Το πάχος του προβόλου είναι 15εκ

Η ροπή στην άκρη του προβόλου (από μπετόν) μεταφέρεται σαν στρεπτική ροπή στη δοκό;

Αριστερά της δοκού υπάρχει πλάκα.

Επειδη έχω το Fespa βάζοντας γραμμικό φορτίο στην άκρη του προβόλου και ροπή, στα αποτελέσματα για τη δοκό δίνει μόνο extra οπλισμό λόγω γραμμικού, ενώ τη ροπή την αγνοεί. Ξέρει κάποιος τι γίνεται;

Link to comment
Share on other sites

τα προγράμματα βλέπουν τα φορτία ροπών μόνον όταν αυτά επιβάλλονται σε μαθηματικές ράβδους που τα φυσικά τους ομοιώματα είναι οι αντίστοιχες δοκοί. Η δοκός στο σχήμα εξ άλλου είναι πλακοδοκός ως συμμετέχουσα σ΄έναν συγκεκριμένο φορέα και έχει την δική της στρεπτικότητα. Η ροπή λοιπόν υπάρχει αλλά δεν αποδίδεται στην δοκό. Συμβουλέψου έναν έμπειρο κατασκευαστή μεταλλικών κτιρίων που θα σε βοηθήσει στο πρόβλημα.Γνώμη μου είναι να τοπεθετηθούν λάμες μεταλλικές σε ικανή ανάπτυξη πάνω στό σώμα του προβόλου και να πακτωθούν

Link to comment
Share on other sites

Η ροπή στην άκρη του προβόλου (από μπετόν) μεταφέρεται σαν στρεπτική ροπή στη δοκό;

 

ay8airetos;111590...όπως ακριβώς μεταφέρονται σε όλους τους προβόλους τα φορτία τους...καμία διαφορά..

 

 

όταν λέω με διάτμηση εννοώ λάμα συγκολλημένη στο άνω πέλμα της διατομής του μεταλλικού στεγάστρου και βιδωμένο στην άλλη πλευρά με κοχλίες στο σκυρόδεμα. Εκεί θα λειτουργήσει διάτμηση που μάλλον την χειρίζεσαι πιο άνετα από τον εφελκυσμό.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.