Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επιτρεπόμενη δόμηση σε ρυμοτομούμενο, εισφορά σε γή και χρήμα


Recommended Posts

Αύριο προέκυψε ενα ρεντεβου με αλλο υποψήφιο πελάτη, που θελει να συζητησει για την αγορά ενός ρυμοτομούμενου γηπέδου, τι μπορει να κτησει.

Από αλλα σχετικά thread βρήκα και ξεκίνησα να διαβαζω τον 1337/83, τον 2508/97, τον 16//23 αλλα είναι δαιδαλώδεις με συνεχείς παραπομπες σε εξαιρέσεις πόλλων επιπλεον νομων.

Εν τάχει τι πρεπει να προσέξω?

1)Καταρχας εφόσον έχει εκπονηθεί ρυμοτομικό σχεδιο πρεπει να κτήσει με τους όρους δόμησης του ρυμοτομικου ή να περιμενει την κύρωση της πράξης εφαρμογής,? Μαλλον το πρώτο.

2) Τα μ2 πανω στα οποία θα βαλω το σ.δ θα είναι απλώς τα μ2 του ολου μείον τα ρυμοτομούμενα? ή πρέπει να υπολογιστούν και να αφαιρεθούν και τα της εισφοράς σε γη που μπορει να είναι και παραπάνω χωρις να ειναι αποτυπωμενα στο ρυμοτομικό?

3) Την εισφορά σε γή ποιος ειναι αρμόδιος να την υπολογίσει, μονο ο ΟΤΑ ή πρεπει να το κανω εγώ για τον πελάτη βασει τον σχετικών νόμων που ανέφερα;

4) Πέρα απο την εισφορά σε γή μπορει να οφέιλει ταυτοχρονα και σε χρημα, ή ειναι μονο ενα απο τα δύο, δηλαδή το χρημα είναι μια ενναλακτικη σε περιπτωση που δεν γίνεται σε γή?

5) Τι γίνεται με τις διατάξεις που μιλάνε για αποζημίωση του ρυμοτομούμενου απο τα όμορρα, εκει τι υπολογίζεις και πως επιρρεάζεται από αυτό η τελική εισφορά σε γη? Και αν ρυμοτομείται και το όμορρο?

 

Με συγχωρείται οι τοπογραφοι που ποστέρω μονο απορίες, αλλα ακόμη στον συγκεκριμένο τομέα μονο να ρωταω μπορώ!

Σας ευχαριστώ πολυ!

Link to comment
Share on other sites

Βασικά, η γνώση της πολεοδομικής νομοθεσίας, αν αποφασίσουμε να ασχοληθούμε με αυτό το δαιδαλώδες αντικείμενο, είναι απαραίτητη για να την κατανοήσουμε και έτσι να μπορέσουμε να την εφαρμόσουμε σωστά, με στόχο την προστασία των συμφερόντων του πελάτη και την καλλίτερη αξιοποίηση του ακινήτου του. Η γνώση αυτή αποκτάται, όπως σωστά επισημαίνεις, με το διάβασμα της σχετικής βιβλιογραφίας και την εφαρμογή των διατάξεων της νομοθεσίας. Τα μέλη του forum μπορούν να συνδράμουν επικουρικά σε κάποια, επί μέρους, θέματα, από την εμπειρία που έχουν αποκτήσει με τη διαχρονική εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας και όχι να εκπαιδεύσουν τους νέους μηχανικούς που δεν διαθέτουν τη σχετική εμπειρία.

 

Στο θέμα σου τώρα. Από την περιγραφή σου προκύπτει ότι το ρυμοτομούμενο οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχή που εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης με τις διατάξεις του ν. 1337/1983 και οι όροι δόμησης και γενικότερα ο πολεοδομικός κανονισμός της πολεοδομικής/ών ενότητας/ων καθορίστηκαν με το αντίστοιχο πδ. Επομένως, οφείλει εισφορές σε γη και σε χρήμα. Ο προσδιορισμός των οφειλών, η πιθανή μετατροπή τους σε χρήμα, η ενδεχόμενη τακτοποίηση του οικοπέδου κλπ καθορίζονται με την ΠΕ.

1. Οι ΟΔ έχουν ήδη καθοριστεί αλλά η δόμηση ενός οικοπέδου επιτρέπεται μετά την κύρωση της ΠΕ, με σχετικές εξαιρέσεις.

2-3. Η εκμεταλλεύσιμη επιφάνεια του οικοπέδου είναι εκείνη που προκύπτει από την ΠΕ μετά την αφαίρεση των εισφορών. Μπορείς να υπολογίσεις και μόνος σου τις εισφορές, με βάση τις αντίστοιχες διατάξεις.

4. Οφείλει και τις δύο αλλά είναι ενδεχόμενο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η εισφορά σε γη να μετατραπεί σε εισφορά σε χρήμα.

5. Αυτό που αναφέρεις δεν έχει εφαρμογή στα σχέδια πόλης που εγκρίνονται με τις διατάξεις του ν. 1337/1983 αλλά σ' εκείνα του νδ του 1923. Επομένως, πρέπει να είσαι σίγουρος για το νομοθετικό πλαίσιο έγκρισης του σχεδίου πόλης.

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ πολύ ΜΑΚΑΡ!

Χρειαζόμουν τις γενικές κατευθύνσεις που μου εδωσες, για το ακίνητο δεν ξέρω λεπτομερειες καθόλου πέρα απο το οτι ειναι ρυμοτομούμενο, σήμερα θα μαθω και θα το δω, απλα ήθελα να ξέρω τι ενδεχόμενα υπάρχουν για να μπορώ να καλύψω την συζήτηση.

Το ακίνητο μπορεί να είναι και μέσα στην πόλη του Λαυρίου για το οποίο νομίζω το πρώτο ρυμοτομικό φτιάχτηκε το 1934 και από τοτε εχουν γίνει διαφορές αναθεωρήσεις, χωρίς ποτέ να έχει κυρωθεί πράξη εφάρμογής ή να υπάρχουν διαγράμματα εφαρμογής.

Υπάρχουν σε αυτο το ρυμοτομικό ακόμα καποιες οδοί που δεν έχουν διανοιχτεί, όποτε μπορει να πρόκεται για τέτοια περίπτωση παλαιάς ρυμοτόμησης και να μήν υπάγεται στον 1337/83 άρα να ισχύουν οι διαταξεις του 23.

Αρα στην περίπτωση αυτή ουσιαστικά δεν εχεις επέκταση σχεδίου πόλης και επομένως δεν περιμένεις να γίνει καποια Π.Ε βάσει του 1337/83, εφαρμόχζεις τους όρους δομήση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού στην επιφάνεια Ολική - Ρυμοτομούμενη και κοιτάς τι εκκρεμεί με τις χρηματικές αποζημιώσεις των ομόρρων βασει του 16-//1923?

Link to comment
Share on other sites

Τώρα ξεκαθάρισες το θέμα. Πρόκειται για σχέδιο πόλης που εγκρίθηκε (το 1934) με τις διατάξεις του νδ 1923 και, επομένως, η εφαρμογή του γίνεται σταδιακά, με την επίσπευση του ενδιαφερόμενου. Με αναζήτηση θα βρεις threads με αυτό το αντικείμενο.

 

Σίγουρα δεν μιλάμε για ΠΕ σ' αυτή την περίπτωση αλλά, νομίζω ότι, το Λαύριο έχει και περιοχές που εντάχθηκαν στο σχέδιο πόλης με τις διατάξεις του ν. 1337/83 και γι' αυτές συντάσσονται ΠΕ. Δεν έχεις δίκιο για το ότι δεν υπάρχουν τεχνικές εκθέσεις (προ του 1979) και διαγράμματα εφαρμογής (μετά το 1979) γιατί είναι απαραίτητα εργαλεία για την εφαρμογή στο έδαφος του σχεδίου.

 

Είναι ενδεχόμενο να πρόκειται για αδιάνοιχτη οδό, για την οποία πρέπει να συνταχθεί πράξη αναλογισμού και, πιθανά, τακτοποίησης.

Link to comment
Share on other sites

Παντώς σε προφορική ερώτηση στον δήμο για ακινητο της οικογενοιας μου στο κέντρο του Λαυρίου αν υπάρχει κατι νεότερο ή ειδικότερο (π.ε 'η δ.ε ) ή εστω ηλεκτρονικό σχέδιο, περαν ενος αποσπασματος σχεδιου στο χέρι που ειχα απο την πολεοδομία Μαρκοπολου και το οποιο τους εστειλα και με fax, απαντησαν οτι περαν τουτου δεν υπάρχει δυστυχώς ουδέν.

Τωρα πιθανον να υπαρχει για αλλη νεότερη περιοχη, ή να βαριοντουσαν να μου πουν απο το τηλ.

Προσφατα ανακοινώθηκε απο Σουφλία οτι θα γίνει επέκταση του σχεδιου προς την περιοχή της Πλακας ΛΑυρίου

Τωρα αυτη η ανακοινωση δεν ξέρω τι σημαινει για το σταδιο αυτής της μελέτης.

Γενικά ειναι μια δυσκολή περιοχή λόγω αρχαιολογίας και δασαρχείου και συμπεριφοράς πολεδομίας Μαρκ, να την χαρακτηρίσω μη φιλική, και υπάρχουν πολλές παγίδες που με περιμένουν ανοικτες να πέσω μεσα :smile:!

Link to comment
Share on other sites

Οι τεχνικές εκθέσεις (ΤΕ) και τα διαγράμματα εφαρμογής (ΔΕ) για την εφαρμογή του σχεδίου του 1934 πρέπει να βρίσκονται στο τοπογραφικό του Μαρκόπουλου. Το θεωρώ απίθανο να έχει κτιστεί όλο το Λαύριο (δεν εννοώ, βέβαια, το κεντρικό τμήμα) χωρίς ΤΕ και ΔΕ.

Link to comment
Share on other sites

Palex :

Ο μηχανικός ΔΕΝ είναι ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ!!! Γι αυτό υπάρχουν και οι διάφορες ειδικότητες........!!!!!!!!!

Δεν μπορεί να τα ξέρει ΟΛΑ!!! Από εφαρμογή σχεδίων πόλεως, νομοθεσία, ΓΟΚ, αρχιτεκτονική, κανονισμούς σκυροδέματος, υδραυλικά, ηλεκτρικά, επίβλεψη ανέγερσης κτιρίου.... κα.

Συνεργάσου με κάποιον τοπογράφο που ξέρει από αυτά, ώστε να προφυλάξει κι εσένα και τον πελάτη σου και περιορίσου σε αυτά που ξέρεις να κάνεις καλά... βγάλε την άδεια που είναι και ο τελικός σου στόχος!!!!

Αυτή τη στιγμή δεν ξέρω αν το κατάλαβες ... που πας να μπλέξεις και τι γνώσεις πολεοδομικής νομοθεσίας χρειάζονται για να δώσεις σίγουρες απαντήσεις!!!!

Είναι σαν να βγαίνω εγώ στο φόρουμ των πολιτικών μηχανικών και να ρωτάω πως θα κάνω σωστά μια στατική μελέτη και τι πρέπει να προσέξω κατά το στάδιο της σκυροδέτησης !!!!!

Θα μου πούν και οι συνάδελφοι ..."Που πας ρε Καραμήτρο!!??" και θα έχουν και ΔΙΚΙΟ!

Το ότι η συγκεχυμένη νομοθεσία περί επαγγελματικών δικαιωμάτων μου παρέχει το δικαίωμα πχ να κάνω μελέτη κτιριακού .... δεν σημαίνει ότι ΜΠΟΡΩ και να την κάνω!!

Και για να μη παρεξηγηθώ βαρέως * .... από τις ερωτήσεις καθώς και από τις απαντήσεις σου διαφαίνεται καθαρά η σύγχυση και η έλλειψη κάποιων γνώσεων ..... και ζητάς να πάρεις απαντήσεις προχωρημένες πολεοδομικής νομοθεσίας.!!!! Όσο κι αν ο σκοπός του φόρουμ να είναι η αλληλοβοήθεια συναδέλφων με απαντήσεις σε συγκεκριμένα θέματα.... δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να μετατραπεί το φόρουμ .... σε αίθουσα διδασκαλίας ή σεμιναρίων.

* Είναι γνωστή άλλωστε η θέση μου ότι: "ΕΚΑΣΤΟΣ ΣΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΟΥ" και το έχω αναφέρει πολλάκις!

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα της αναζήτησης συνεργατών με απασχολεί,αλλα δυστυχώς στον κυκλο μου λόγω ηλικίας οι περισσότεροι μηχανικοί και των αλλων ειδικότητων που ξερω είναι ακομή πολυ πίσω σε εξειδικευμένες γνώσεις.

Σκεφτομαι βεβαια κατι πανω σε αυτό για το που να αναζητήσω... αλλα δεν ειναι της ωρας, προέχει η εξασφαλιση καποιον υποθέσεων ωστε να υπάρχει αντικείμενο.

Γενικα συμφωνο περι εκαστος στο είδος του, αλλα θεωρω οτι ο μηχανικός που εχει ευρυτερο γνωστικό πεδιο ξεχωρίζει και κατα επεκταση πρεπει να το έχει για να κανει σωστή δουλεία. Βεβαια το τελευταιο καιρο που εχω πεθανει στο διαβασμα διαφορετικών πραγματων εχω αρχίσει να κλατάρω.

Λοιπόν η συγκεκριμμένη υπόθεση αποδεικνύεται ευτυχώς απλούστερη καθότι προκειται για ρυμοτομούμενο που εχουν γίνει ολες οι ενεργείες και αποδίδεται ξανά πίσω στον ιδιοκτητη του υπολόιπου οικοπέδου, απο τον δήμο.

Οποτε προκυπτεί υπόλοιπο δομήσης.

Το θέμα τον αποζημιώσεων λοιπών δεν με απασχολεί διοτι οτι ειναι να πληρωθει θα πληρωθέι ουτως ή αλλως!

Βεβαια υπάρχει ήδη κτίσμα το οποιο ειναι διατηρητέο, (για να μην πλήτω με τελείεως απλές υποθέσεις) όποτε υπαρχούν θέματα προς διερεύνηση.

Παρεπιμπτώντος χθές ανεβήκα σε ενα τριγωνομετρίκο και κατάφερα να εντοπίσω και επισημάνω όλα τα τριγωνομετρικά της περιοχής και εφερα και εκανα και την πρωτη μου εξάρτηση μετα μέσα στην πολή για λόγους εξάσκησης και γενικά μου αρεσε ιδιαίτερα η διαδικάσια! Μη με στεναχωρείται, μονο στατικά για ολη μου την ζωή είναι πολύ μονομερές!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.