Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περι επαναχρησιμοποίησης των λυμάτων


ZaXoYs

Recommended Posts

Το καλοκαίρι βρέθηκα τυχαία στην Κύπρο σε μια ημερίδα που είχαν οι 3-4 μεγαλύτερες εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και η υπηρεσία περιβάλλοντος μαζί με το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Κύπρου

 

Μέσα από τις παρουσιάσεις και από συζήτηση με τους παρευρισκόμενους διαπίστωσα οτι δεν πετιέται ούτε σταγόνα στην θάλασσα !

 

(Θα θυμάστε εξάλλου την ξηρασία που έπληξε την Κύπρο κα ιτο θρυλικό πλοίο που στείλαμε από την Ελλάδα)

 

Στην χώρα μας πάλι δεν πρεπει να επαναχρησιμοποιείται ούτε σταγόνα :razz:

 

Από φοιτητής ακόμα θυμάμαι στα αντίστοιχα μαθήματα (Φυσικά συστήματα Επεξεργασίας & Ανάκτηση επαναχρησιμοποίηση λυμάτων ) θυμάμαι από διαφάνεις οτι ήδη πριν το 2004 το 25 % της άρδευσης του Ισραήλ

ήταν από επαναχρησιμοποιημένες εκροές , τώρα λογικα΄θα μιλάμε για πολύ μεγαλύτερα ποσοστά

 

Φυσικά υπάρχουν πολλές χρήσεις για το νερό

Νερό Ψύξης στην Βιομηχανία- Λέβητες κλπ

Περιορισμένη άρδευση (δάση κλπ)

Άρδευση (προιόντα που τρώγονται ωμα)

Αστική χρηση (Γκαζόν , γκολφ καθαρισμοί δρόμων πάρκα κλπ)

Εμπλουτισμός Υδροφορέα (πχ για την προστασία από υφαλμιρινση)

 

τέλος (πιο τολμηρό από όλα ...)

Εμπλουτισμός υδροφορέα απότον οποίο παίρνουμε πόσιμο νερό

(Προφανώς έχουμε την επεξεργασία του νερού πριν την απόδοση του στη δίκτυο)

 

Για κάποια από τα παραπάνω υπάρχουν οδηγίες (πχ απ΄οτον ΠΑγκόσμιο οργανισμό Υγείας για άρδευση )Η EPA και η Ε.Ε δεν έχουν εκδόσει

οδηγίες πράγμα που έχουν κάνει μερικές χώρες/πολιτείες και έχουν αρκετά αυστηρα όρια

(Τουλάχιστον μέχρι την τελευταία φορά που ενημερώθηκα)

Για όποιον ενδιαφέρεται να πάρει μαι ιδέα συνοπτικά:

http://en.wikipedia.org/wiki/Reclaimed_water

http://www.hydro.ntua.gr/labs/sanitary/postgraduate/reclamation.pdf

 

Μεγάλο πρόβλημα στα παραπάνω (όχι πάντα άδικα) είναι η κοινωνική συναίνεση ,εσείς γνωρίζοντας τα παραπάνω θα συμφωνούσατε με την επαναχρησιμοποίηση και με τι χρήση ?

(Για να προβοκάρω λίγο πιστεύω όλοι για Βιομηχανικη χρήση , οι περισσότεροι ή όλοι για άρδευση απομακρυσμένων περιοχών ,ακομα λιγότεροι για αστική χρήση -υδροφορείς ,σχεδόν κανείς για κανονική άρδευση ( που όμως ίσως ήδη τρώμε εισαγωγής!) και σίγουρα κανεναςι για πόσιμο)

 

Να σημειώσω οτι αυτή την στιγμή ευρωπαικές χώρες υδρεύονται από ποτάμια που σε αρκετά σημεία το νερό ίσως ποιοτικά δεν είναι πολύ καλύτερα από εκροες εγκαταστάσεων επεξεργασία υγρών αποβλήτων κατά την γνώμη μου

Επίσης η τεχνολογία ΥΠΑΡΧΕΙ ήδη να πετύχουμε τις εκροές που συζητούνται ,ίσως κσοτίζει κάτι παραπάνω όσο πιο αυστηρές γίνοναι αλλά και πάλι το ισοζύγιο θα βγαίνει σαφώς θετικό από την απευθείας απόρριψη στην θάλασσα που γίνεται τώρα

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 21
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Χωρίς να είμαι ειδικός ή να το έχω μελετήσει το θέμα, θα έλεγα ότι όσο δεν το πίνω και έχω εγγυήσεις για την όποια απαιτούμενη επεξεργασία πριν φτάσει στον τελικό χρήστη, τότε δεν έχω πρόβλημα. Οπότε η ένστασή μου είναι στην χρήση ως πόσιμο...

Link to comment
Share on other sites

Πέρα από το πόσιμο θα έτρωγες πχ λαχανικά?

Να υπενθυμίσω (πατάτες Αιγύπτου και Πόρτοκάλια Ισραήλ )

Link to comment
Share on other sites

Πέρα από το πόσιμο θα έτρωγες πχ λαχανικά?

 

Mα μόνος σου το λες!

 

Να υπενθυμίσω (πατάτες Αιγύπτου και Πόρτοκάλια Ισραήλ )

 

Δηλαδή το κάνω ήδη πχ με τα πορτοκάλια Ισραήλ που ανέφερες. Και δεν σκοπεύω να σταματήσω να τρωώ τηγανιτές πατάτες τώρα κοντά! Πόσο μάλλον όταν τρώω σε μια έξοδο. Μια κρέπα (ρωξάνη...ξέρεις τώρα!;)) πχ ή ένα sandwich απ΄έξω στο πόδι, το delivery με τις πίτσες όταν μαζευόμαστε άτομα για ταινία... Δηλαδή πολύ πριν φτάσω λχ στις πατάτες που θα τις πλύνω,καθαρίσω και τηγανίσω μόνος μου, έχω ήδη φάει τα...ωραία!:rolleyes:

 

 

 

Εξ΄άλλου καλό πλύσιμο και το μαγείρεμα καθώς και η διαβεβαίωση για την απαιτούμενη επεξεργασία (βλ. προηγούμενο ποστ) σημαίνει ότι αποφεύγεται νομίζω ο όποιος κίνδυνος. Τώρα αν κολάμε στο θέμα τις ιδέας... όπως είπα λογικά τα έχουμε φάει ήδη.

 

 

Από την άλλη υπάρχει και η προβατίνα!:P

 

Απλά το πόσιμο με ξενίζει περισσότερο.

Link to comment
Share on other sites

θυμάμαι από διαφάνεις οτι ήδη πριν το 2004 το 25 % της άρδευσης του Ισραήλ ήταν από επαναχρησιμοποιημένες εκροές , τώρα λογικα΄θα μιλάμε για πολύ μεγαλύτερα ποσοστά

Στο Ισραήλ υφίσταται το Dan Reclamation Project και το ποσοστό μόνο αυτού του project ειναι το 40% των λυμάτων της χώρας. Χρήση: άρδευση και εμπλουτισμός υδροφορέα. Ειναι η χώρα που παγκοσμίως αξιοποιεί το μεγαλύτερο ποσοστο των λυμάτων της (>90% του συνόλου)

Στην χώρα μας πάλι δεν πρεπει να επαναχρησιμοποιείται ούτε σταγόνα :razz:

Στη ελλάδα 2 είναι τα κύρια projects. Χαλκίδα (άρδευση περιαστικού πρασίνου) και στην Χαλάστρα Θεσσαλλονίκης (καλλίεργειες)

Υπάρχουν πολλά μικρότερα κυρίως στον γνωστό αφυδατωμένο άξονα

ενω σε σας κάτω, στο Ηράκλειο ψήνονται ή ψήνονταν ως γνωστόν για τη Φοινικιά και με σενάρια διάφορα (από άρδευση Μεσσαράς, ως εμπλουτισμός στο Τυμπάκι αλλά μάλλον στο πίσω μερος του μυαλού τους είναι τα golf projects)

 

Βέβαια θα πρέπει να γίνει ειδική αναφορά στο έργο LIFE99/ENV/GR/000590

το οποίο έθεσε και όρια στα FC για διάφορες χρήσεις (π.χ. 5mpn/100ml στο 80% των δειγμάτων για άρδευση, δηλαδή έμεση πόση) αλλά και στα υπόλοιπα των εκροών BOD5 / SS / NTU ανάλογα τη χρήση π.χ. βιομηχανία

Πέρα από το πόσιμο θα έτρωγες πχ λαχανικά?

Να υπενθυμίσω (πατάτες Αιγύπτου και Πόρτοκάλια Ισραήλ )

Για την κοινωνική αποδοχή ελάχιστες μελέτες έχουν γίνει στην Ελλάδα. Για την άρδευση υπάρχουν απ' όσο γνωρίζω μόνο 2, η μία ειναι στη Θεσαλλία και την άλλη δε θυμάμαι που, Κρήτη σίγουρα αλλά δε θυμάμαι περιοχή.

 

Για κάποια από τα παραπάνω υπάρχουν οδηγίες (πχ απ΄οτον ΠΑγκόσμιο οργανισμό Υγείας για άρδευση )Η EPA και η Ε.Ε δεν έχουν εκδόσει οδηγίες πράγμα που έχουν κάνει μερικές χώρες/πολιτείες και έχουν αρκετά αυστηρα όρια (Τουλάχιστον μέχρι την τελευταία φορά που ενημερώθηκα)

Τα όρια του Π.Ο.Υ. είναι ένα entry level το οποίο δεν έχει άμεση χρήση π.χ. 1000FC/100ml για άρδευση. Θέλουν κυρίως έτσι ν'αποτρέψουν την εντελώς ανεπεξέργαστη χρήσης τους σε διάφορες φτωχές περιοχές (κυρίως Ινδία, Πακισταν). Η EPA δίνει οδηγίες αναλυτικά αλλά δεν καθορίζει όρια γιατί κάθε πολιτεία έχει τα δικά της με αποκορύφωμα φυσικά την California με 2FC/100ml.

Η ΕΕ δεν έχει (εδω τρομάξαμε να γίνει η 2000/60) και μάλλον δεν θα γίνει λόγω εντελώς διαφορετικών προβληματών βορρά-νότου (ίσως κάποιες γενικές οδηγίες). Έχουν όμως μερικές χώρες π.χ. Ιταλία, Κύπρος. Τα δικά μας προτεινόμενα όρια όπως προέκυψαν από το project του Ανθεμούντα (κυρίως) μάλλον δεν πρεπει να'ναι νομοθετημένα, αυτό δεν το ξέρω, αλλά είναι αρκετα αυστηρα, 5FC/100ml.

Περισσότερα και πολύ αναλυτικά για το τι συμβαίνει στην ΕΕ στην aquarec

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστούμε για την συνοπτική ενημέρωση συνάδελφε και εγώ γνωρίζω οτι ακριβώς έτσι έχουν τα πράγματα , εσένα προσωπικά (και όλων των υπολοίπων) ποια είναι η άποψη σου ?Θα έτρωγες λαχανικά (εδώ ΚΑΙ στο εξωτερικό) από επαναχρησιμοποίηση λυμάτων?

Link to comment
Share on other sites

όπως ξέρεις (αλλά οι υπόλοιποι μπορεί να μην ξέρουν) άλλο πράγμα τα λαχανικά και άλλο τα ροδάκινα.

για τα ωμα λαχανικά και κάθε τι που έρχεται σε επαφή με το έδαφος και η άρδευση γίνεται με καταιονισμό, ίσχυουν τα min FC.

 

όμως με βάση ότι για τον ελληνικό χώρο αφενός τα προβλήματα σχεδιασμού πολλών ΕΕΛ, όπως π.χ. παρασιτικές εισροές που υποτιμήθηκαν και τα λύματα φεύγουν αέρα στον αποδέκτη και αφετέρου ότι όλες ειναι κατεστραμμένες οικονομικά και άρα π.χ. με την (πρόσθετη) χλωρίωση τι γίνεται? ,

 

θα σου έλεγα ότι οτιδήποτε σε επαφή με το έδαφος ή αρδευόμενο με καταινισμό δεν θα το έτρωγα.

 

έτσι κι'αλλιως η αναξιοπιστία των φορέων αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες της μη αποδοχής. αυτό φαίνεται και σε διαχρονικές μετρήσεις αποδοχής σε ΗΠΑ & Αυσταλία που τα επίπεδα αποδοχής σήμερα είναι πάρα πολύ υψηλα και φτάνουν όσο και αν ακούγεται παράξενο & παράδοξο αυτά της δεκαετίας του 70.

 

και αυτό γιατί η δεκαετία '80 ήταν καταστροφική (βλέπε Ρηγκαν+Μπους Φάδερ) και οι εφαρμογές ήταν προβληματικές (κέρδος και ας κάνουν πάρτυ τα FC)

Link to comment
Share on other sites

Εγώ προσωπικά θα έπινα και το νερό.Έχοντας μεγαλώσει με 10 ώρες κολύμβηση την εβδομάδα,το νερό που έχω καταπιεί από την πισίνα δεν λέγεται.......κ φανταστείτε πού κάνουν την ανάγκη τους τα μικρά παιζάκια όταν τα βάζεις στην πισίνα κ φοβούνται.....:lol:.....απορώ δηλαδή πώς δε κατέληξα golden shower fan.......:lol:

 

Με τόσο χλώριο στο πόσιμο νερό εξ' άλλου,πώς να πάθουμε κάτι?Αν τηρούνται τα πρότυπα δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα.Τα δίκτυα με σωλήνες αμιάντου δηλαδή δίνουν καλύτερο πόσιμο νερό από τα επεξεργασμένα λύματα?Κ τόσο χρόνια που λειτουργούσαν αυτά κ δεν γνωρίζαμε τις συνέπειες του αμίαντου,πώς το πίναμε?ΤΟ ΚΟΚΟΡΕΤΣΙ ΠΩΣ ΤΟ ΤΡΩΤΕ ΑΚΟΜΑ??????:lol::lol:

 

Δεν έχω τέτοιες φοβίες,πιστεύω στη μοίρα.....

 

ΜΠΡΑΒΟ ZaXoYs για τις δημοσιεύσεις σου κ το θέμα!!!!

Link to comment
Share on other sites

το θεμα είναι τεράστιο και να μεταφερθει από την κουβέντα και να μπει σε μια ποιο επιστημονική ενότητα για να μπει μια σειρά.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε ;το είχα ξεχάσει και μου το θύμισε ο rigid στο μήνυμα περι tchobanoglous αφού ένα από τα κόνσεπτ του νέου σχεδιασμού μονάδων είναι η κατασκευή "δορυφορικών" μονάδων ωστέ να μην χρειάζεται να μαζεύομε όλα τα λύματα στην μονάδα και μετα να τα στέλνουμε ΠΙΣΩ στην πόλη για επαναχρησιμοποίηση

 

Το θέμα έγινε να θίξω αρκετά θέματα μερικά επιτυχώς άλλα όχι όπως :

 

1.Απουσία οδηγιών της Ε.Ε - το μπαλάκι έχει πάει στα κράτη αυτή την στιγμή ,επαναχρησιμοποίηση για διαφορετικές χρήσεις

2.Επιτυχημένη παρόλα αυτά επαναχρησιμοποίηση σε αρκετές χώρες εδώ είμαστε σε "μικρής κλίμακα πιλοτικά επι της ουσίας"

3.Πιθανόν να τρώμε ηδη "ποτισμένα" λαχανικά από λύματα από εισαγωγές

4.Κοινωνική απόδοχή ( ειδικά από μηχανικούς ) ελπίζω να υπάρχει παραπάνω σχολιασμός από άλλους χρήστες

(Πολύ σοβαρό θέμα στην Αμερικλη πχ είχε ξεσπάσει τα 90'ς μεγάλη διαμάχη γα την χρήση των "βιοστερεών" -biosolids (επεξεργασμένη λάσπη από εγκαταστάσεις ενεργούς ιλύος δηλαδή) ΄παρόλο που ΥΠΗΡΧΑΝ προδιαγραφές από την νομοθεσία

 

Τέλος να πω οτι όπως δείχνουν οι εξελίζεις πιθανότατα η μικροβιακή ρύπανση ΔΕΝ είναι το μόνο πρόβλημα

(που και εκεί οι "δείκτες" που υπάρχουν σήμερα ΔΕΝ σε διασφαλίζουν πλήρως αλλά αυτό είνα ιξεχωριστή μεγάλη συζήτηση)

αλλά στο υπολλειματικό οργανικό φορτίο (TOC) υπάρχουν διάφορες ουσίες που ακόμη και σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις (ng/l !) (Κυρίως φαρμακευτικά , ορμόνες ) μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα μεγάλη απειλή (που δεν εξαλείφεται από τις συμβατικές εγκαταστάσεις ενεργούς ιλύος

 

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί τι στο καλό είναι αυτά τα mg/l που υπάρχουν στις εκροές των κλασικών βιολογικών μονάδων

(Πιθανότατα εκατοντάδες ουσίες !)

Περισσότερα για να πάρετε μια ιδέα για το συγκεκριμένο στο http://en.wikipedia.org/wiki/Endocrine_disruptor

Ελπίζω να μην φαίνεται σαν να κινδυνολογώ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.