Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επιλογή τύπου γέφυρας


 
Guest Mystic

Recommended Posts

Αν υποθέσουμε πως θέλουμε να κατασκευάσουμε μια γέφυρα με τα εξής στοιχεία:

 

Μήκος 3500μ, κατά μήκος κλίση 3% και ακτίνα καμπύλης οριζοντιογραφίας 1200μ με 1 λωρίδα κυκλοφορίας, 1 λωρίδα εκτακτης ανάγκης και πεζοδρόμιο ανα κατεύθυνση.

 

Τι είδους γέφυρα θα επιλέγατε; Θα ήταν προτιμότερο να κατασκευαστούν οι δύο κλάδοι μαζί ή χωριστά; Σκέφτηκα πως εφόσον μιλάμε για μια μεγάλη γέφυρα (θυμίζει μάλλον λίγο Ριο Αντίρριο), θα ήταν προτιμότερο να την κάνουμε καλωδιωτή και επομένως να κατασκευαστούν και οι δύο κλάδοι μαζί. Ωστόσο δεν ξέρω κατά πόσο παίζει ρόλο στην επιλογή η ακτίνα της οριζοντιογραφίας. Επίσης σκέφτηκα πως καλό θα ήταν να έχουμε τα μέγιστα δυνατά ανοίγματα; Ποιο είναι όμως το μέγιστο δυνατό άνοιγμα σε μια γέφυρα; Μήπως εν τέλη η λύση αυτή είναι πιο ακριβή απ' ότι θα ήταν η λύση παρόμοια με αυτή της γέφυρας του γρεβενιώτικου (μήκος 1000μ, άνοιγμα 100μ);

Link to comment
Share on other sites

Η επιλογή δεν νομίζω ότι είναι τόσο απλή υπόθεση.

Χρειάζεται μεγάλη εμπειρία και αξιολόγηση πολλών επιμέρους παραμέτρων, όπως κόστος κ.τ.λ.

Link to comment
Share on other sites

Πρέπει να λάβεις επίσης υπόψη το φυσικό έδαφος στη θέση της γέφυρας, την προσβασιμότητα, το τελικό ύψος από το φυσικό έδαφος, τις γεωλογικές τομές στην περιοχή έδρασης κλπ.

Link to comment
Share on other sites

Επειδή δε μιλάμε για γέφυρα που θα κατασκευαστεί στην πραγματικότητα το ερώτημα μου είναι με βάση τα λίγα δεδομένα που σας δίνω τι γέφυρα θα προτιμούσατε να φτιάξετε..

Link to comment
Share on other sites

Τι κώλυμα έχεις από κάτω;

Λιμνοθάλασσα με μικρό σχετικά βάθος..

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Humber_Bridge

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Akashi-Kaiky%C5%8D_Bridge

 

Αν την κάναμε σαν κάποια από τις παραπάνω; Απ' ότι έχω καταλάβει όταν έχουμε να κάνουμε με τόσο μεγάλες γέφυρες τις κάνουμε καλωδιωτές.. σωστά; Το ότι μας δίνει όμως την ακτίνα καμπύλης της οριζοντιογραφίας δε σημαίνει πως όλη η γέφυρα θα είναι σε στροφή; Μήπως επηρεάζει κ αυτός ο παράγοντας την τελική μας επιλογή;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.