Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μετά τη σχολή Αρχιτεκτονικής τι;


ksan8ia_optasia

Recommended Posts

αγαπητοί επαγγελματίες αρχιτέκτονες (γιατί εγώ είμαι πρωτοετής φοιτήτρια), θέλω να μου δώσετε πληροφορίες για το επάγγελμά αφού βγω απ' τη σχολή ( αν βγω με πτυχίο γιατί δεν είμαι σίγουρη ότι θα την παλέψω)...πρακτικά δλδ τι κάνει στην καθημερινότητά του (επαγγελματικά πάντα) ένας αρχιτέκτονας, είστε ευχαριστημένοι, απογοητευμένοι, κουρασμένοι, ευτυχισμένοι από τη δουλειά σας?? αξίζει τον κόπο, έχει ανεργία, λεφτά....παρακαλώ δώστε μου πληροφορίες, δε θέλω να πηγαίνω στα τυφλά!!!

Link to comment
Share on other sites

σιγουρα σε ικανοποιει..αλλα αυτο ειναι σχετικο του χαρακτηρα σου και του απο πια μερια το βλεπεις...(τι λεω τωρα ε?)

δλδ εισαι μεμας η με τους αλλους?

 

ελευθερος και ωραιος παλευοντας τα θηρια στην πολεοδομια/εοτ/υπηρεσιες με τις γνωριμιες και την προσβαση

 

η

 

θηριο υπερανω εξουσια εγω ειμαι η πολεοδομια/εοτ/γενικα καποια υπηρεσια(εχει λεχθει αυτο μη γελας...) και δουλευω επειδη ειμαι απο μεσα?

 

γιατι ΕΣΥ αποφασιζεις....εχεις 5-6 χρονια νατο σκεφτεις.....

 

α και αμα επιλεξεις τη δυσκολη οδο πορτα νο1 παρε επιλογες βετον θα σου χρειαστουν....

Link to comment
Share on other sites

όποιον αρχιτέκτονα ξέρω, η αρχιτεκτονική ήταν η πρωτη του επιλογή

και λατρεύει να αρχιτεκτονεί

 

όσοι γνωρίζουν το αντικείμενο του αρχιτέκτονα

θα ήθελαν να είχαν την ευκαιρία να το σπουδάσουν

 

μέσα σε ένα μήνα είναι πολύ νωρίς να απογοητεύεσαι

δεν έχεις καταλάβει ακόμη πολλά πράγματα, υπομονή, είναι νωρίς

η αρχιτεκτονική είναι ένας ολόκληρος κόσμος και ένας τρόπος σκέψης

 

μην αγχωνεσαι για τη δουλειά ή για τα λεφτά τώρα προέχουν οι σπουδές

Link to comment
Share on other sites

κάτι πιο συγκέκριμένο ίσως?? και για μένα ήταν σαφώς πρώτη επιλογή, αλλά κάτι δεν μου πάει καλά... περίμενα λίγα μαθηματικούλια, λίγη φυσικούλα, όλα τα μαθήματα μου φαίνονται ίδια....σχέδιο και μακετούλες, επίσης ορισμένα πράματα τα βαριέμαι, μο φαίνονται ανούσια..............περίμενα μια σχολή πρώτα επιστημονική και μετά καλλιτεχνική......

Link to comment
Share on other sites

καταρχήν εισαι σε μια σχολή που όντως ειναι περισσότερο καλλιτεχνική από πχ το ΕΜΠ

 

αλλά αυτό ειναι καλό και όχι κακό γιατί ετσι (και πιο πολύ) διδάσκεται η αρχιτεκτονική παγκοσμίως, δηλαδη η τάση εδω και 20-30 χρόνια είναι για διδασκάλια conceptual και όχι τόσο "τεχνική".

 

τα τεχνικά έχεις καιρό να τα μάθεις. δυο εργοτάξια και 10 μελέτες και θα αποκτήσεις μια σχετικη εμπειρία ωστε να μην σπας τα νευρα των στατικών.

 

εσύ εκεί που είσαι τώρα, που είναι παρα πολυ νωρίς για να σχηματισεις αποψη, κοίταξε να διαβάζεις και να κοιτάς. αν βαριέσαι, αρπα μια κάμερα και κανε βολτες στη θεσσαλονικη και κοιτα γύρω σου. αν βαριέσαι, διάβαζε βιβλία αρχιτεκτονικης θεωρητικα ή λευκωματα αρχιτεκτόνων.

 

η σπουδή των precedent ειναι ιδιαίτερα σημαντική. επίσης σκέψου οτι είσα τυχερή που εχεις τη δυνατότητα να σπουδάσεις κάτι που εμπεριέχει δημιουργικότητα, ενώ τα περισσότερα επαγγέλματα δεν είναι έτσι.

 

οπως είπε και η myri, ειναι παρα μα παρα πολυ νωρίς για να προβληματίζεσαι. για μένα το σημαντικότερο είναι να μην μείνεις σε αυτα που σου λενε οι καθηγητές σου αλλα να ενημερώνεσαι για το τι συμβαινει γύρω σου (παγκοσμίως εννοώ). Στην εποχή μου (πριν 15 χρονια) αυτο ήταν πιο δύσκολο, πριν 25 χρονια ήταν σχεδόν αδύνατο, ενω τώρα ειναι πανεύκολο. Μην αφήσεις τα χρονια των σπουδων σου να περασουν γκριζα, γιατι οταν φτασεις στο επαγγελμα θα το μετανιωσεις.

Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς το ίδιο σκεφτόμουνα και εγώ όταν μπήκα στη σχολή!!! Το πρώτο έτος είναι κάτι σαν εισαγωγή με τον καιρό θα δεις ότι εκτός από τα καλλιτεχνικά, τα εργαστήρια ομαδικά ή μη θα γεμίζουν και με επιστημονικές γνώσεις τη μέρα σου. Μόλις μπεις στο πνεύμα της αρχιτεκτονικής δεν θα μπορέσεις να φανταστείς τον εαυτό σου να κάνει κάτι άλλο.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
κάτι πιο συγκέκριμένο ίσως?? και για μένα ήταν σαφώς πρώτη επιλογή, αλλά κάτι δεν μου πάει καλά... περίμενα λίγα μαθηματικούλια, λίγη φυσικούλα, όλα τα μαθήματα μου φαίνονται ίδια....σχέδιο και μακετούλες, επίσης ορισμένα πράματα τα βαριέμαι, μο φαίνονται ανούσια..............περίμενα μια σχολή πρώτα επιστημονική και μετά καλλιτεχνική......

 

Λοιπόν καταρχάς για τη σχολή σου,σε διαβεβαιώ ότι το πρόγραμμα σπουδών σου έχει αρκετή "δόση" επιστήμης,μόνο που είναι νωρίς ακόμη για να το διαπιστώσεις!Μην ξεχνάς ότι είσαι "μηχανικός" και όχι αρχιτέκτονας με την καλλιτεχνική έννοια και μόνο!

 

Δεν γνωρίζω από πρώτο χέρι αλλά,δεν συνάντησα ποτέ μου δυσαρεστημένο αρχιτέκτονα/αρχιτεκτόνισσα!Και έχω γνωρίσει αρκετούς!:P

 

Όσων αφορά όμως τα μαθηματικά και τη φυσική,αν σου αρέσουν νομίζω ότι δεν έκανες και την καλύτερη επιλογή!Αλλά μη σκας έχεις πολύ δρόμο μπροστά σου!;)

Link to comment
Share on other sites

η αρχιτεκτονική είναι ένας ολόκληρος κόσμος και ένας τρόπος σκέψης

 

μην αγχωνεσαι για τη δουλειά ή για τα λεφτά τώρα προέχουν οι σπουδές

 

περίμενα λίγα μαθηματικούλια, λίγη φυσικούλα...

 

για μένα το σημαντικότερο είναι να μην μείνεις σε αυτα που σου λενε οι καθηγητές σου αλλα να ενημερώνεσαι για το τι συμβαινει γύρω σου (παγκοσμίως εννοώ). Στην εποχή μου (πριν 15 χρονια) αυτο ήταν πιο δύσκολο, πριν 25 χρονια ήταν σχεδόν αδύνατο, ενω τώρα ειναι πανεύκολο. Μην αφήσεις τα χρονια των σπουδων σου να περασουν γκριζα, γιατι οταν φτασεις στο επαγγελμα θα το μετανιωσεις.

 

Όσων αφορά όμως τα μαθηματικά και τη φυσική,αν σου αρέσουν νομίζω ότι δεν έκανες και την καλύτερη επιλογή!

 

 

Διαφωνώ μόνο με το τελευταίο! Ίσως το πρόγραμμα σπουδών να μην περιλαμβάνει τέτοια μαθήματα αλλά αν σου αρέσουν μαθηματικά και φυσική η Αρχιτεκτονική τα περιέχει, σε πολύ μεγάλο βαθμό και μάλιστα εφαρμοσμένα! Άσε που το να ασχολείται κανείς μόνο με αυτά είναι βαρετό, χρειάζεται και το artistic να δίνει γεύση στη ζωή.

 

Η Αρχιτεκτονική είναι μαγεία! Εκτός από την καλλιτεχνική, κοινωνική/ανθρωπιστική etc. συνιστώσα, το αντικείμενο της Αρχιτεκτονικής έχει και επιστημονική συνιστώσα της οποίας το μέγεθος (ειδικά στις μέρες μας) είναι επιτακτικό, σημαντικό και μεγάλο!

 

Απλά άνοιξε ένα οποιοδήποτε βιβλίο αρχιτεκτονικής επιστήμης/μηχανικής/τεχνολογίας ή ψάξε στο internet και θα το διαπιστώσεις γρήγορα. Όλη αυτή η γνώση (τα βασικά τουλάχιστον) είναι απαραίτητη για τον καλό αρχιτέκτονα από το conceptual stage, και για τις αποφάσεις που θα πάρει αλλά και για την αποτελεσματική επικοινωνία με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Είναι πολύ μεγάλο πλεονέκτημα που έχεις ανησυχίες τεχνικές γιατί λίγους συναδέλφούς σου έχω συναντήσει να γουστάρουν τόσο!

 

Υπάρχουν μεταπτυχιακά που μπορείς να κάνεις όταν τελειώσεις τη σχολή, όχι σε αρχιτεκτονική θεωρία αλλά σε πιο εφαρμοσμένο πεδίο, οπότε μπορείς να εμβαθύνεις τεχνικά αν συνεχίσεις να το επιθυμείς.

 

Σαν προπτυχιακός φοιτητής η σχολή μόνο τα βασικά μπορεί να σου δώσει, δεν αρκεί ο χρόνος για κάτι παραπάνω οπότε στο χέρι σου είναι να το ψάξεις εσύ. Κρίμα πάντως που η οποιαδήποτε σχολή (αρχιτεκτονική και μη) δεν καταφέρνει να είναι inspiring για τον πρωτοετή φοιτητή!

 

Επίσης πολύ σημαντικό αυτό για τα "γκρίζα χρόνια" που αναφέρθηκε! Αξιοποίησέ τα και ακαδημαϊκά και προσωπικά! Και αν δεν υπάρχει χρήμα, βρες καμία part time δουλειά που να ξεκολλάς από το βιβλίο, να μαζεύεις χαρτζιλίκι και εμπειρία ζωής επίσης!

 

Επαγγελματικά για το αν αξίζει τον κόπο απάντηση δεν είμαι σε θέση να δώσω!

Link to comment
Share on other sites

@Leonardo:

 

Με παρεξήγησες φίλε μου!Απλώς ήθελα να τονίσω πως δεν υπάρχουν μαθήματα θετικών επιστημών στο εύρος των υπολοίπων τμημάτων των Ελληνικων πολυτεχνείων!Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιούνται στην εφαρμογή της επιστήμης της Αρχιτεκτονικής!;)

 

Και μια που κάνετε λόγο για τα λεφτά να πω το εξής:

Βρισκόμαστε γενικότερα σε περίοδο ύφεσης των τεχνικών επαγγελμάτων και όχι μόνο (το γνωρίζω από πρώτο χέρι) υπάρχει υπερπροσφορά στελεχών και λίγες δουλειές,με αποτέλεσμα και οι επιχειρήσεις/οργανισμοί να έχουν την "ευτυχία" στελέχωσης των τμημάτων τους με αρκετά "φθηνό" επιστημονικό προσωπικό και οι προσδοκίες των νέων με τη σειρά τους να είναι πλέον χαμηλές...ΟΜΩΣ μέσα σ'όλα αυτά υπάρχει η ευχαρίστηση και η αγάπη για αυτό που κάνεις!

Αν υπάρχει όρεξη-θέληση-μεράκι κ.λπ. για εργασία πάνω σ'αυτό που με όρεξη-θέληση-μεράκι κ.λπ. σπούδασες, είναι πολύ πιθανό (αν όχι βέβαιο) κάποτε να βρεις το δρόμο σου και να αναγνωριστούν οι κόποι!

Γι'αυτό συνιστώ και στη συνάδελφό μας που άνοιξε το θέμα αλλά και σε όλα τα νέα παιδιά να κάνουν αυτό που τους "γεμίζει" πραγματικά...

Όμως οι περισσότεροι νέοι δυστυχώς κάνουν τις επιλογές τους με λάθος κριτήρια...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.