Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απόκλιση εμβαδού οικοπέδου σε Πράξη Εφαρμογής


Recommended Posts

Προσφατα αποτυπωσα 2 συνεχομενα οικοπεδα σε κυρωμενη πραξη εφαρμογης(απο το 1989) στην οποια ειναι διαμορφωμενοι ολοι οι κοινοχρηστοι χωροι. Οταν συγκρινα τα αποτελεσματα απο την αποτυπωσα που εκανα με total station στο γραφειο σε σχεση με τις συντεταγμενες απο την πραξη εφαρμογης(ρυμοτομικες γραμμες κλπ) βρηκα οτι ενω η πραξη εφαρμογης "εδινε" εμβαδον 503 τ.μ. εγω βρηκα 524 τ.μ. Ειναι επιτρεπτη τετοια αποκλιση? Περιθωριο λαθους στη μετρηση δεν εκανα γιατι το τσεκαρα και με κορδελα. Σημειωτεον οτι τα οικοπεδα ειναι περιφραγμενα εδω και 10 χρονια και στο Ο.Τ. υπαρχουν και καθορισμενες Ο.Γ. στην πολεοδομια.

 

 

Edited by ntanos
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 36
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Εσύ καλείσαι να εφαρμόσεις τις συντεταγμένες της πράξης εφαρμογής στο έδαφος... Δεν καταλαβαίνω πως ενώ όλοι χαράζουν σε τέτοιες περιπτώσεις , εσύ γιατί αποτύπωσες ; Μήπως αποτύπωσες την κατάσταση που υπήρχε πριν της πράξης ;

Link to comment
Share on other sites

Ηδη ειχε κανει χαραξη συναδελφος στα οικοπεδα συμφωνα με την πραξη εφαρμογης απο το 1994. Ο δε συναδελφος εχει δωσει στον ιδιοκτητη σκαριφηματα με την προτερη κατασταση και την κατασταση που αποτυπωσε αυτος και ο συναδελφος "βρισκει" 510 τ.μ.(παντως και αυτος παραπανω απο την πραξη εφαρμογης). Σε επικοινωνια που εκανα μαζι του μου ειπε πως δεν θυμοταν αυτου του ειδους τις διαφορες αλλά σε μια αλλη οικοδομη που εκανε σε παρακειμενο οικοπεδο του ιδιου Ο.Τ. βρηκε διαφορες σε σχεση με την ΠΕ. Οπως και να'χει η προτροπη του ηταν "μοιρασε τη παραπανω διαφορα που βρισκεις στην πραξη", δηλαδη κανε το τοπογραφικο με τις πλευρικες διαστασεις που ειναι στην πραξη και μοιρασε τα 21 τ.μ. παραπανω αναλογικα στα οικοπεδα. Και με αλλους συναδελφους που το κουβεντιασα υπαρχει θεμα διορθωτικης πραξης αν αναγραψω το καινοριο εμβαδον και διορθωσης επισης του κτηματολογιου(υπαρχει εκει). Βραστα!. Η καλυτερη "δουλεια"¨απο οτι μου ειπαν ειναι κρατα τις περιμετρικες διαστασεις και βαλε πολυ λιγο παραπανω απο το εμβαδον που προβλεπεται για το καθε οικοπεδο απο την αντιστοιχη στηλη της ΠΕ

Link to comment
Share on other sites

Αφού υπάρχει πράξη εφαρμογής ισχύουν οι συντεταγμένες της.

Πολλές φορές κυρίως σε πυκνοδομημένες περιοχές τα όρια όπως υπολογίστηκαν από την πράξη είναι λανθασμένα. Αυτό γιατί τα πίσω όρια τα αποδίδονταν με αεροφωτογραφίες και τα μπροστά με επίγειες μετρήσεις. Έτσι πολλές φορές υπάρχει λάθος, το οποίο αν είναι πάνω από την ανοχή, πρέπει να κάνεις διορθωτική πράξη εφαρμογής.Οι επιτρεπόμενες αποκλίσεις εμβαδού για τις πράξεις εφαρμογής είναι

5% για τμήμα ιδιοκτησίας από 0τμ - 500τμ

4% 500τμ-1000τμ

3% 1000τμ-2000τμ

2% 2000τμ-5000τμ

1% >5000τμ

Έτσι αν η διαφορά είναι μικρότερη από την απόκλιση τότε εφαρμόζεται ότι συντεταγμένες δίνει η πράξη, σε αντίθετη περίπτωση θέλει διορθωτική

Link to comment
Share on other sites

Στη Θεσσαλονίκη σε τοπογραφικό αδείας (112τμ οικόπεδο) είχαμε απόκλιση -9τμ από την πράξη εφαρμογής. Σε ερώτημα στην κεντρική πολεοδομία Θεσσαλονίκης αν χρειάζεται διωρθωτική πράξη ή όχι μας απάντησαν πως δεν χρειαζόταν διορθωτική καθώς δέχονται αποκλίσεις μέχρι 15τμ από την ΠΕ.

 

Από την άλλη σε παρόμοια περίπτωση με τα ίδια περίπου μεγέθη απόκλισης κάποιος από τους εκεί ελεγκτές της κεντρικής πολεοδομίας Θεσσαλονίκης έμαθα πως ζήτησε να γίνει διορθωτική πριν προχωρήσει η άδεια.

Link to comment
Share on other sites

Και εγώ στη Θεσσαλονίκη είμαι όντως στην πολεοδομία δέχονται αποκλίσεις της τάξης των 15τμ. Είναι λίγο φλου το θέμα, που θα πέσεις, αν σκεφτείς ότι για να γίνει μια αλλαγή ορίων με διορθωτική θα πάρει περίπου 6-9 μήνες είναι πολύ σημαντικό.

Link to comment
Share on other sites

Θεωρητικα συμφωνω απολυτα μαζι σου συναδελφε. Ελα ομως που αν ο εκαστοτε ιδιοκτητης η ακομα περισσοτερο καποιος στον οποιο ο τωρινος ιδιοκτητης το μεταβιβασε το οικοπεδο παει να βγαλει αδεια μετα απο 10 χρονια(η και λιγοτερο) και πεσει σε κανενα στραβοξυλο και αρχισει και του λεει διαφορα,τοτε τι γινεται? Αυτο που εννοω εν πασει περιπτωσει ειναι οτι υπαρχει καποια εγκυκλιος που να επιτρεπει την ανοχη στις αποτυπωσεις σε πραξεις εφαρμογης και γενικοτερα εντος σχεδιου πολεως, η επαφιεται στην "ανεξελεγκτη" κριση του ελεγχοντος το τοπογραφικο στην αρμοδια πολεοδομια να σου ζηταει οτι θελει? Πολλες φορες καλουνται οι μηχανικοι να κανουν "μαϊμουδιες" στα τοπογραφικα για να μπορει να βγει αργοτερα η αδεια και να μην εχει προβληματα ο ιδιοκτητης. Αυτο ειναι γνωστο. Το θεμα ειναι να γνωριζεις καλα τη νομοθεσια για να μπορεις να δεις ποση μαϊμουδια θα κανεις. Εγω ακολουθησα μια μεση λυση στη συγκεκριμενη περιπτωση. Αποτυπωσα τα πραγματικα μηκη των πλευρων, και αφου η πραξη εφαρμογης "ελεγε" για το 1 227 τ.μ. και για το 2ο 276(τελικες ιδιοκτησιες με τις προσκυρωσεις κλπ) εβαλα 227.44 και 276.56 για να μην υπαρχουν περαιτερω προβληματα. Αν παρουσιαστει προβλημα στο μελλον γινεται διορθωτικη πραξη συμαβολαιου και¨υστερα απο νεωτερη και σαφεστερη καταμετρηση..." τα γνωστα!

Link to comment
Share on other sites

Το εμβαδό που λέει η πράξη εφαρμογή είναι αυτό που μεταγράφεται στο υποθηκοφυλακείο και οι συντεταγμένες είναι κυρωμένες με απόφαση νομάρχη. Επομένως υπερισχύει της καταμέτρησης. Αν το υπολογισμένο εμβαδό είναι εντός της απόκλισης τότε δεν υπάρχει πρόβλημα δείχνεις ότι λέει η πράξη, αν έχει μεγάλη διαφορά τότε θα γίνει διορθωτική πράξη εφαρμογής. Δεν μπορείς να εφαρμόσεις τα υφιστάμενα και μετά να έρθει άλλος τοπογράφος και να οριοθετήσει σύμφωνα με την πράξη. Οι συντεταγμένες που δίνει η πράξη ισχύουν. εδώ δεν υπάρχει το "σύμφωνα με νεότερη καταμέτρηση".

Ότι λέει η πράξη εφαρμογής.

Link to comment
Share on other sites

To εχω υπ'οψιν μου και γι'αυτο δεν απεξεκλινα πολυ απο το υπολογισμενο απο την πραξη εφαρμογης εμβαδον στην αναγραφη του στο τοπογραφικο,καιτι αυτο στην πραγματικοτητα ειναι διαφορετικο! Δυστυχως ισχυει οτι λενε "τα χαρτια"!. Αν μπορει καποιος συναδελφος ομως να στοιχειοθετησει με την αναγραφη στο φορουμ καποιας διευκρινιστικης εγκυκλιου την επιτρεπομενη ανοχη στις αποκλισεις των τοπογραφικων θα ηταν πολυ χρησιμο για μπορουν να στοιχειοθετουνται εμπεριστατωμενα οι οποιες αντιρρησεις στους ελεγχοντες τα τπογραφικα στην πολεοδομια.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Οι επιτρεπόμενες αποκλίσεις εμβαδού για τις πράξεις εφαρμογής είναι

5% για τμήμα ιδιοκτησίας από 0τμ - 500τμ

4% 500τμ-1000τμ

3% 1000τμ-2000τμ

2% 2000τμ-5000τμ

1% >5000τμ

Έτσι αν η διαφορά είναι μικρότερη από την απόκλιση τότε εφαρμόζεται ότι συντεταγμένες δίνει η πράξη, σε αντίθετη περίπτωση θέλει διορθωτική

 

Συνάδελφε chris_anst είναι αρκετά σημαντικά τα όρια απόκλισης

που παραθέτεις παραπάνω.

 

Τις ίδιες τιμές δίνουν και στο ΤΕΙ Σερρών

(Τμήμα Γεωπληροφορικής & Τοπογραφίας)

(βλ. τις σημειώσεις του Παναγιωτόπουλου "Πράξεις Εφαρμογής"):

 

http://www.teiser.gr/geoplir/mathima705.htm

 

Ποιο όμως το νομοθετικό πλαίσιο που ορίζει αυτές τις τιμές απόκλισης;

 

Μετά από αναζήτηση στις παλαιές (ΕΠΑ) προδιαγραφές Πολ.Μελετών &

Πράξεων Εφαρμογής:

 

Αποφ-71934/9734/89 (ΦΕΚ-691/Δ/89)

 

και στις νεότερες προδιαγραφές που ισχύουν σήμερα:

 

Αποφ-5731/1146/00 (ΦΕΚ-329/Β/00)

 

δεν εντόπισα τέτοιες τιμές αποδεκτής απόκλισης εμβαδού οικοπέδου

μεταξύ πρ.εφαρμογής και συμβολαίου.

 

:roll:

 

Σε ποιο θεσμοθετημένο κείμενο αναφέρονται τα όρια που αναφέρεις; :?:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.