Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ενίσχυση θεμελίων


 

Recommended Posts

Πάκτωση έτσι κι αλλιώς δεν έχεις, εννοώ στην πραγματικότητα.

Παλιότερα όμως έτσι λύνονταν η ανωδομή και ξεχωριστά η θεμελίωση.

Στις ημέρες μας θεωρούμε ελαστικές στηρίξεις.

Για προγράμματα μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο που θα βρεις στο Πανεπιστήμιο, σίγουρα θα υπάρχουν πολλά. Αν θες να αγοράσεις μπορείς να κοιτάξεις ΕΔΩ πρώτα.

Αν ψάξεις λίγο στην κατηγορία "Προγράμματα Η/Υ" του forum θα βρεις πολλά βοηθήματα.

 

Για το έδαφος θεώρηση των δυσμενέστερων χαρακτηριστικών όπως είπες δεν οδηγεί στη "βέλτιστη λύση". Το βέλτιστη έχει να κάνει και με το τεχνικό μέρος αλλά και με το οικονομικό.

 

Απ' ό,τι κατάλαβα το σπίτι σου είναι θεμελιωμένο σε εσχάρα ορθογωνικών πεδιλοδοκών, πεδιλοδοκών δηλαδή χωρίς πέλμα. Όταν λες ότι αυτές οι πεδιλοδοκοί έχουν διατομή 40/50 εννοείς 40cm πλάτος και 50cm ή το ανάποδο;

Πάντως πολύ πιθανό, καθότι δεν έχεις καθιζήσεις, ρωγμές κλπ, να μη χρειάζεται τίποτα.

 

Για ενισχύσεις θεμελίων μπορείς να κοιτάξεις το βιβλίο των Πενέλη-Κάππου "Αντισεισμικές κατασκευές από σκυρόδεμα" σελ.462-466.

Επίσης, γενικά για ενισχύσεις καλό είναι το βιβλίο του Σπυράκου "Ενίσχυση κατασκευών για σεισμικά φορτία.

Link to comment
Share on other sites

fdjtmaz

Για να καταλαβουμε λιγο γιατι εγω τουλαχιστον μπερδευτηκα. Εχεις κτιριο με ΦΟ απο κανονικες κολωνες και δοκαρια και πλακες απο μπετον ? Η μηπως εχεις (γιατι εμενα αυτο μου φερνει η θεμελιωση που περιγραφεις) φερουσα τοιχοποιια με χυτες κολωνες ενδιαμεσα , χοντρο σεναζ στην οροφη , και μια - δυο μεμονωμενες κολωνες σε γωνιες εξωστων ?.

Επισης , πριν αρχισεις το ξηλωμα , εχεις κανει προυπολογισμο ? Γιατι αυτες οι ιστοριες ειναι πολυ δαπανηρες .Δεν πας εδω με το κυβικο μετρο στις τιμες.Συν το γεγονος οτι θα αναγκαστεις να ξηλωσεις σχεδον ολο το ισογειο .

Το κτιριο γενικα σε τι κατασταση ειναι ? καθιζησεις ειπες δεν εχεις , απο ρωγμες κλπ τι γινεται ? .Σεισμος σε αυτα τα 12 χρονια το εχει χτυπησει ? Που θελω να καταληξω : εισαι απολυτα σιγουρος για το επικινδυνο του πραγματος ?

Link to comment
Share on other sites

Το κτήριο στηρίζεται περιμετρικά σε δοκούς, οι οποίες έχουν 40εκ πλάτος και 50εκ ύψος, η μια γωνία του σπιτιού, απο κάτω είναι σκαμένη 1,2μ βάθος, φανταστήτε ένα δωματιάκι 4μ*4μ (για τη γιαγια) πάνω απο το οποίο βρίσκέται μέρος των 2 ακραίων δοκών. Η θεμελίωση αυτη ειναι αβαθής-επιφανειακή, το έδαφος είναι αργιλος και όλες οι κολώνες του σπιτιού είναι 30*30 εκ, οι οποίες βυθίζονται κάτω απο τα δοκάρρια που ακουμπάν στο έδαφος 1,5μ περίπου χωρίς να κάταλήγουν σε πέδιλα σ'αυτές τις κολώνες θέλω να κάνω πέδιλα . το σπίτι δεν κατασκευάστικε με σχέδιο μηχανικού (αυθαίρετο) η κατασκευη αυτή καθ' αυτή δέν έχει μεγάλο προβλημα έχει αρκετό οπλισμό κάι στα δοκάρια και στα υποστηλώματα, το πρόβλημα ίσως μου δημιουργηθεί σε περίπτωση σεισμού , αυτό φοβάμε, στη Θεσσαλονίκη απ'οτι θυμάμαι υπήρξαν ψιλοσεισμοί τίποτα όμως το ιδιαίτερο .(το συγκεκριμένο βιβλίο του Πενέλη το διάβασαν και το συστείνω ανεπιφύλακτα σε όλους τους συναδέλφους).

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

fdjtmaz χωρίς να έχω παρακολουθήσει με πολύ προσοχή την συζήτηση, μήπως το μονό σου πρόβλημα δεν είναι η θεμελίωση αλλά και τα υποστυλώματα? Ειδές αν έχουν συνδετήρες ή έχουν ανά 30 - 50 εκ? Γιατί για να έχει ένα τέτοιο κτίριο τέτοια θεμελίωση, περιμετρικά μονό (αν κατάλαβα καλά) και να είναι αυθαίρετο εγώ θα περίμενα ότι θα έχει π.χ ελλείπεις συνδετήρες (εκτός και εάν εννοούσες με τον αρκετό οπλισμό ότι έχει και συνδετήρες). Από την άλλη ένα σοβαρό πρόβλημα δεν είναι μονό το μέγεθος των θεμελίων - δοκών αλλά και το ότι δεν έχεις συνδετήριες δοκούς σε όλες τις διευθύνσεις αλλά μονό περιμετρικά (?). Εξάλλου στην περίπτωση που σκέφτεσαι να κάνεiς μια τέτοια επέμβαση (που κοστίζει πολύ) μήπως καλό θα είναι να βρεις ένα φίλο που έχει τελειώσει την σχολή και να το κάνετε μαζί με ένα σοβαρό πρόγραμμα και όχι με το ΒΕΑΜ? Όσο για την επικινδυνότητα του εγχειρήματος σου κανείς δεν μπορεί να σου απαντήσει άμα δεν δει επί τόπου το έργο αλλά και άμα δεν σκάψει να δει με σιγουριά τι έχει. Αυτά τα πράγματα γίνονται σιγά σιγά και με προσοχή (υποστήριξη πλακών περιμετρικά του υποστυλώματος που επεμβαίνεις και σε όλους τους ορόφους κ.λ.π). Και μην ξεχνάς και την συμβολή της τοιχοποιίας στο κτίριο η οποία αν είναι πυκνή και ισχυρή μετατρέπει το κτίριο σου από κτίριο Ω.Σ με υποστυλώματα 30Χ30 (μικρά), άνετα σε κτίριο από φέρουσα τοιχοποιία στην οποία το συνεχές πέδιλο 50Χ40 μπορεί να είναι αρκετό! Καλλίτερα όμως να μην το σκέφτεσαι αυτό αλλά να το έχεις στο τσεπάκι σου για extra ασφάλεια! Καλή Δύναμη!!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

θα προσπαθήσω να ανεβάσω κανένα σχέδιο κάτοψης και τομής σε κρίσιμα σημεία του σπιτιού , καθώς και τον ακριβή αριθμό συνδετήρων και οπλισμών των δοκών και των υποστηλωμάτων

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.