Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πράξη Εφαρμογής και κάθετη ιδιοκτησία


Recommended Posts

Εάν σε ένα αγροτεμάχιο έχει συσταθεί κάθετη ιδιοκτησία η οποία είναι νόμιμη και σε ισχύ και το αγροτεμάχιο αυτό ενταχθεί στο σχέδιο πόλεως με το Ν. 1337/83 οι υποχρεώσεις του αγροτεμαχίου- οικοπέδου (εισφορές σε γη και σε χρήμα) πρέπει να υπολογιστούν επί του συνολικού αγροτεμαχιου με ποσοστά συνιδιοκτησίας των συνιδιοκτητών ή στα αυτοτελή τμήματα που δημιουργήθηκαν? Ειδικότερα εάν η μία κάθετη ιδιοκτησία ρυμοτομείται εξ ολοκλήρου προβλέπεται από τον μελετητή να δοθεί νέο οικόπεδο στον ιδιοκτήτη της?

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε pa_haraxis

ο μελετητής και η υπηρεσία δεν έχουν υποχρέωση να λάβουν υπόψη τους τα ιδιαίτερα δικαιώματα που έχουν δημιουργηθεί με την σύσταση καθέτου, είναι ιδιαίτερες σχέσεις, που συνάπτονται μεταξύ συνιδιοκτητών

έτσι αποφάνθηκε το ΣτΕ με την 3622/1991 απόφασή του

η 66/1992 γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ η οποία έγινε αποδεκτή απο το ΥΠΕΧΩΔΕ (ΔΤΕ/β/9412/853/10-06-1992 εγκλυκλιος) καθορίζει

1. Το ακίνητο επι του οποίου έχει συσταθεί νόμιμα σύμφωνα με το Ν.Δ 1024/71 κάθετη συνιδιοκτησία αντιμετωπίζεται κατα την σύνταξη της πράξης εφαρμογής ως ενιαία συνιδιοκτησία.Η αναμόρφωση των δικαιωμάτων χρήσης του οικοπέδου λόγω των επερχομένων με την πράξη εφαρμογής μεταβολών δεν ανήκει στην αρμοδιότητα της διοίκησης.

2. Η εισφορά σε γή υπολογίζεται στο ποσοστό συνιδιοκτησίας και δεσμεύεται κατα την σύνταξη της πράξης λαμβανομένης υπόψη της υφιστάμενης στο ακίνητο κατάστασης απο την άποψη του καθορισμού της χρήσης των τμημάτων του οικοπέδου, ώστε απο κάθε συνιδιοκτήτη να επέρχεται με την δέσμευση της εισφοράς η μικρότερη μεταβολή στη συμφωνηθείσα απο τους ιδιοκτήτες χρήση

3. Σε κάθε περίπτωση που ιδιοκτησία στην οποία έχει συσταθεί κάθετη συνιδιοκτησία ρυμοτομείται, τότε τα οικόπεδα που απομένουν μετά την ρυμοτόμηση αυτή, ανήκουν σε όλους τους συγκύριους κατα το ποσοστό συγκυριότητας τα οποία είχαν επί όλου του οικοπέδου και δεν καθίστανται σε κάθε τμήμα συγκύριοι μόνο οι έχοντες σε αυτό δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης,

κατ' εξαίρεση της παραπάνω παρ3 σε περίπτωση που με το εγκριθέν ρυμοτομικό σχέδιο ρυμοτομείται ολόκληρο το τμήμα αποκλειστικής χρήσης ενός συνιδιοκτήτη η Διοίκηση προκειμένου να διαφυλαχθούν οι ιδιωτικές συμφωνίες στα πλαίσια της ανήκουσας σε αυτήν ευρείας διακριτικής εξουσίας, μπορεί να παραχωρήσει στον συνιδιοκτήτη αυτόν νέο οικόπεδο που σχηματίσθηκε απο εισφορές με σύγχρονη απόσβεση του ποσοστού συγκυριότητας του στο παλαιό οικόπεδο

τα ξαναλέμε

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Θεοχάρη, αυτήν την ερμηνεία που έδωσες έψαχνα εδώ και πολύ καιρό,

μου έλυσες ένα μεγάλο κενό,

να σαι καλά...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Σε περίπτωση πράξης εφαρμογής ζητείται από την πολεοδομία δήλωση ιδιοκτησίας από τους ιδιοκτήτες για την έκδοση οικ.αδ.

Όταν έχει γίνει σύσταση καθέτων ως επιφάνειες ιδιοκτησίας τι γράφουμε? το ολικό εμβαδόν οικοπέδου? και σαν ποσοστο συνιδιοκτησίας βάζουμε το ποσοστό συγκυριότητας της κάθετης επί του όλου οικοπέδου?

Συγκεκριμένα έχω δύο κάθετες 1 και 2 με κάποιο ποσοστό η καθε μία επί του οικοπέδου και τρεις ιδιοκτήτες Α, Β, Γ οι οποίοι Α και Β έχουν 90% ο καθένας στην 1 και 2 κάθετη αντίστοιχα και ο Γ έχει 10% στις 1 και 2 κάθετες. Έχουν υποβάλλει κατά δηλώσεις ιδιοκτησίας με επιφάνεια ιδιοκτησίας την διακεκριμένη χρήση της κάθετης ιδιοκτησίας.

Η υπάλληλος της πολεοδομίας για να πάρω οικ.αδ. μου ζητάει να υποβάλλουν ξανά δηλώσεις με επιφάνεια ιδιοκτησίας το ολικό εμβαδόν, όμως τι ποσοστό συγκυριότητας βάζω?

Link to comment
Share on other sites

Το οικόπεδο είναι ενιαίο, άρα γίνεται δήλωση ιδιοκτησίας από τους συνδιοκτήτες οτυ οικοπέδου με ποσοστά συγκυριότητας τα ποσοστά τους επί του συνόλου του οικοπέδου. Στο συμβόλαιο της σύστασης καθέτου δεν αναφέρονται τα ποσοστά των συνιδιοκτητών επί του οικοπέδου??

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Στη σύσταση αναφέρονται τα ποσοστά της κάθε κάθετης επί του όλου οικοπέδου και λόγω μεταβίβασης αναφέρονται τα ποσοστά του κάθε ιδιοκτήτη επί της κάθε κάθετης, άρα εγώ με μια πράξη υπολογίζω τα ποσοστά του κάθε ιδιοκτήτη επί του ολου οικοπέδου και αύτό δηλώνω στη δήλωση ιδιοκτησίας. Σωστά?

Και πάλι ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

άρα εγώ με μια πράξη υπολογίζω τα ποσοστά του κάθε ιδιοκτήτη επί του ολου οικοπέδου και αύτό δηλώνω στη δήλωση ιδιοκτησίας. Σωστά?

 

Σωστός ο συλλογισμός σου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.