Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ε.Α.Κ ή Σεισμική Μόνωση;


 

Recommended Posts

Θα ρωτήσω κάνα καπετάνιο πόσο έχουν οι άγκυρες, και θα σας πω.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 42
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

φίλε Γιάννη,

 

οι κανονισμοί στους οποίους θα πρέπει να στηριχθείς είναι αυτοί που έχουν συμπεριλάβει ήδη τεχνικές για την ανάλυση συστημάτων σεισμικής μόνωσης και πάντα με την μέθοδο των μετακινήσεων - perfomance-based design). Οι πρωτοπόροι κανονισμοί παγκοσμίως είναι οι Αμερικάνικοι (τα νεώτερα κείμενα της FEMA), ο Ιαπωνικός αλλά και ο Νεοζηλανδικός.

Μπορώ να σου δώσω λεπτομέρειες αν σου χρειάζονται, συντόμως.

Link to comment
Share on other sites

Είναι να το κάνει προσομοίωση ο κύριος Καράμπελης στην Πάτρα. Αλλά τώρα είναι Αμερική. Μετά τις γιορτές πιστεύω να μου πει ο ίδιος πιο σύστημα θα ακολουθήσουμε. Αυτός από ότι ξέρω σπούδασε στην Αμερική. Πάντως ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον. Όποιος θέλει από σας μπορεί να συνεργαστεί μαζί μου. Το έχω πει πολλές φορές.

Link to comment
Share on other sites

Αστείο είναι. Τίποτα με εσάς Απλώς επειδή έχει να κάνει η ευρεσιτεχνία με άγκυρες, είπα μήπως ο καπετάνιος είναι πιο ειδικός να μας απαντήσει, αστειευόμενος φυσικά. Πάντως δεν μου φαίνεται η ευρεσιτεχνία να ανήκει στην κατηγορία της σεισμικής μόνωσης. Πιο πολύ σαν ορθοπεδική μου φαίνεται....

Link to comment
Share on other sites

Στην Πάτρα έχουν σεισμική τράπεζα για να το ελέγξουν πειραματικά ;

Στο ΕΜΠ νομίζω ότι έχουν.

Εμείς στο ΑΠΘ σίγουρα δεν έχουμε (εκτός και αν αποκτήσαμε την τελευταία 5ετία)

Link to comment
Share on other sites

Το ένα είναι το ANSYS και το άλλο είναι το SAP2000. Προσομοίωση σε προγράμματα θα κάνω προς το παρόν.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Πάντως φίλοι Μηχανικοί έχω φοβερές αντιρρήσεις σε σημείο να θεωρό μεγάλο θραψερό ατόπημα, το σύστημα κατασκευής το οποίο χρησιμοποιεί η Ελλάδα, αλλά και όλα τα άλλα κράτη. Θεωρώ αναγκαία την σεισμική μόνωση, και όχι μόνο. Όση ελαστικότητα και αν έχει ένα κτήριο, στον φέροντα οργανισμό,αυτή ακυρώνετε στον κόμβο,ο οποίος υφίσταται μεταξύ της βάσης και της κολόνας. Στο κόμβο αυτό, υπερτερούν της αντοχής του σκυροδέματος και του σιδήρου οι δυνάμεις της διάτμησης, προερχόμενες από την αδράνεια του βάρους του φέροντος, να υπακούσει στην φορά των δυνάμεων του σεισμού, σε συνδυασμό με την επιτάχυνσις του σεισμού, που μεταφέρουν στον φέροντα οι πακτωμένες στο χώμα βάσεις.( Εκεί αποκεφαλίζεται ) Η απορία που έχω είναι, πως είναι πιο ακριβή 40% η σεισμική μόνωση, την στιγμή που αν εφαρμοστή, μπορούμε να γλιτώσουμε τις πρόσθετες αυξημένες οικονομικές επιβαρύνσεις του σημερινού κόστους κατασκευής, προερχόμενες από τις κατ ανάγκη αυξημένες διαστασιολογικές διατομές του σκυροδέματος, καθώς και του σιδήρου, που απαιτούνται στις κολόνες του φέροντα, για να παραλάβουν τις ροπές και διατμητηκές δυνάμεις του σεισμού? Από την εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σεισμική μόνωση βάσης Όρθια τα κτίρια με ελαστομεταλλικά εφέδρανα

 

Το σύστημα σεισμικής μόνωσης βάσης από ελαστομεταλλικά εφέδρανα με πυρήνα μολύβδου, που μπορεί να εφαρμοστεί στη θεμελίωση μιας οικοδομής, προσφέρει σημαντική αντισεισμική θωράκιση του κτιρίου.

 

 

της Στελίνας Μαργαριτίδου

 

Όπως υποστηρίζει ο καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ Ιωάννης Δουδούμης, μειώνει τις επιταχύνσεις της σεισμικής κίνησης και προστατεύει το κτίριο από την ταλάντωση που προκαλεί ένας πιθανός σεισμός. Στο ερευνητικό πρόγραμμα με θέμα "Ανάπτυξη και εφαρμογή μεθοδολογιών για τη βελτίωση της σεισμικής συμπεριφοράς και την προστασία των κτιρίων με διατάξεις σεισμικής μόνωσης στη βάση τους", που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Πυθαγόρα ΙΙ, παρουσιάστηκαν και μελετήθηκαν τα βασικά στάδια του σχεδιασμού, της ανάλυσης και του υπολογισμού του κόστους κατασκευής ενός εξαώροφου κτιρίου από οπλισμένο σκυρόδεμα, το οποίο κατασκευάζεται σε περιοχή υψηλής σεισμικής επικινδυνότητας. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το κόστος κατασκευής του κτιρίου που μελετήθηκε, το οποίο έφερε τη συγκεκριμένη σεισμική μόνωση βάσης, δεν είναι αξιοσημείωτα μεγαλύτερο από το κόστος του ίδιου κτιρίου με συμβατική θεμελίωση. Επιπλέον και σε αντίθεση με τη συμβατική θεμελίωση, η σεισμική μόνωση μπορεί να προστατέψει περισσότερο αποτελεσματικά το κτίριο στην περίπτωση ισχυρών σεισμών, ελαχιστοποιώντας ή και εκμηδενίζοντας το κόστος επισκευής των βλαβών που θα εκδηλωθούν. ΤΑ ΕΛΑΣΤΟΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΕΦΕΔΡΑΝΑ

Οι διατάξεις της θεμελίωσης γίνονται με διαφορετικά στοιχεία. Το βασικό, σύμφωνα με τον καθηγητή Ιωάννη Δουδούμη, είναι "οι βάσεις της οικοδομής, αντί να πατούν σε μεγάλα θεμέλια, να στηρίζονται σε επιλεγμένες εδράσεις, δηλαδή σε επιλεγμένα σημεία. Τα ελαστομεταλλικά εφέδρανα με πυρήνα μολύβδου στις διατάξεις του φορέα θεμελίωσης προσφέρουν μεγαλύτερη θωράκιση του κτιρίου και η βασική τους ιδιαιτερότητα είναι ότι παρέχουν μεγάλη ικανότητα απορρόφησης σεισμικής ενέργειας".

Κάθε μηχανικός μπορεί να επιλέξει διαφορετικό υλικό για τις διατάξεις της θεμελίωσης. Το βασικό όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς που εκπόνησαν την εργασία, είναι η σεισμική μόνωση να εφαρμόζεται στις νέες οικοδομές. Η έννοια της μόνωσης των κτιρίων από τις σεισμικές δράσεις, παρόλο που σήμερα είναι παραγκωνισμένη, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις ελληνικές αποικίες της Κάτω Ιταλίας, όταν τον 5ο π.Χ. αιώνα τοποθετούνταν στρώμα άμμου ανάμεσα στη θεμελίωση των κατοικιών. Στη σύγχρονη εποχή η σεισμική μόνωση άρχισε να χρησιμοποιείται ευρέως σε γέφυρες από τις αρχές τις δεκαετίας του ’70 και σε κτίρια από τα τέλη της ίδιας δεκαετίας.

Βασικό ζήτημα για την εφαρμογή της μεθόδου της αντισεισμικής θωράκισης είναι η δημιουργία κενού χώρου γύρω από την οικοδομή. "Πρέπει γύρω από την οικοδομή να υπάρχουν 20-30 εκατοστά ελεύθερου χώρου. Αυτό σημαίνει ότι μια τέτοια θεμελίωση δεν μπορεί να γίνει στο κέντρο των ελληνικών πόλεων, όπου η δόμηση είναι ιδιαίτερα πυκνή", εκτιμά ο κ. Δουδούμης.

Ο ελεύθερος χώρος γύρω από την οικοδομή αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή της αντισεισμικής μεθόδου, γι’ αυτό και προς το παρόν μια τέτοια διαδικασία μπορεί να εφαρμοστεί στις νέες οικοδομές.

"Το σημαντικό είναι", καταλήγει ο κ Δουδούμης, "να ενημερωθεί ο κόσμος για τις σύγχρονες μεθόδους αντισεισμικής προστασίας των οικοδομών και να αρχίσει να ενδιαφέρεται για τον τρόπο με τον οποίο ανεγείρονται οι οικοδομές, στις οποίες αγοράζονται τα διαμερίσματα".

Το ερευνητικό πρόγραμμα παρουσιάστηκε στο πλαίσιο των αποτελεσμάτων του Πυθαγόρας ΙΙ στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ. Στο πλαίσιο του Πυθαγόρα, που πραγματοποιήθηκε με τη χρηματοδότηση του υπουργείου Παιδείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα από 121 έρευνες στους τομείς: Επιστήμες Υγείας-Βιολογία, Άνθρωπος και Πολιτισμός, Βασικές Επιστήμες και Τεχνολογίας, Περιβάλλον και Χώρος.... Γιάννης -ιος... Η οριζόντια σεισμική μόνωση, σε συνδυασμό με την αξονική μόνωση του κάθετου άξονα του φέροντος με αποσβεστήρες στο διάκενο, που επιτυγχάνει η ευρεσιτεχνία μου, http://www.youtube.com/watch?v=D2HRWf2PltI είναι το Best ever στις κατασκευές.

Link to comment
Share on other sites

Φιλε Γιαννη .Αν πας στα συνορα Ελλαδας -Αλβανιας και βαλεις το ενα σου ποδι μεσα στην Ελλαδα και το αλλο μεσα στην Αλβανια τοτε συμφωνα με τους κανονισμους των 2 χωρων αυτα θα δεχθουν διαφορετικη σεισμικη καταπονηση!!!!!!!!!!!.Σκεψου το και θα καταλαβεις.

Link to comment
Share on other sites

Ναι φίλε KF, κατάλαβα ότι στην Ελλάδα οι σεισμικές δονήσεις είναι μεγαλύτερες στις τσέπες, παρά στο έδαφος?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.