Μετάβαση στο περιεχόμενο

KF

Core Members
  • Περιεχόμενα

    2.236
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    15

Everything posted by KF

  1. Εχει καταντησει αηδια. Στον νομο μου για παραδειγμα υπαρχουν 7 δημοι διασκορπισμενοι σε αποστασεις εως και 80 χιλ. Η Πολεοδομια της Πρωτευουσας εχει 2 (δυο ) μηχανικους για ελεγχο αδειων ενω ειναι εντεταλμενη να ελεγχει αδειες για τους 4 απο τους 8 δημους (λογω ελλειψης μηχανικων ). Η μεγαλυτερη αποσταση κτισματος (σε αυτους τους δημους) απο την Πολεοδομια ειναι 137 χιλ.!!
  2. Ρωτωντας -ψαχνοντας και απο την εμπειρια. Παντως ειναι πολυ ευκολοτερη η κατηγοριoποιηση βασει ΕΑΚ παρα βασει EC8. Τα συνηθεστερα στην Ελλαδα ειναι Β και Γ Μια καλη πηγη πληροφοριων ειναι εδαφοτεχνικες μελετες για δημοσια κτιρια (ειναι υποχρεωτικες στο πλειστον των περιπτωσεων). Για αυτες (αν εχεις στομαχι γερο και πολυ πολυ ορεξη) πρεπει να τις αναζητησεις σε δημους ή σε περιφερειες.
  3. Αν πας με τα σχεδια θα πρεπει να ξερεις 1) Ολα τα μπετα που δεν υπολογιζονται στατικα. 2) Το σιγουρο βαθος εκσκαφης θεμελιων . 3) Ενα ποσοστο λογω αποκλισεων των κατα την κατασκευη ξυλοτυπων. Ετσι λοιπον απο τα σχεδια μπορεις να βρεις με σημαντικη ακριβεια τα μπετα που μπαινουν στη στατικη μελετη αλλα για τα υπολοιπα δεν σου εγγυωμαι .
  4. Απο τα στατικα σχεδια μονο ενδειξη ποσοτητων μπορεις να εχεις. Αν θελεις "ακριβεστερη" προμετρηση πρεπει να γινει υπολογισμος αναλυτικος λαμβανοντας υπ οψιν και τα στοιχεια εκεινα που δεν λαμβανονται υποψιν στα στατικα μοντελα (π.χ μπετα καθαριοτητας- μπετα για την συγκρατηση των επιχωματωσεων κ.λ.π) . Το ιδιο και για τα σιδερα. Η "ακριβης" προμετρηση δεν περιλαμβανεται στις υποχρεωσεις του μηχανικου κατα την εκδοση της αδειας και πληρωνεται ξεχωριστα. Και παλι βεβαια στο τελος θα εχεις καποιες αποκλισεις γιαυτο θελει προσοχη και πληρη καταμετρηση κατα την διαδικασια των εργασιων . Η διαδικασια αυτη πρεπει να αναγραφεται σε ενα συμφωνητικο με τον παροχο των υλικων (π.χ τα σιδερα με ζυγισμα ή μετα απο ακριβη μετρηση απο τον μηχανικο (εργασια που ανηκει στις επιμετρησεις και οχι στις προμετρησεις και πληρωνεται επισης ξεχωρα).
  5. Χωρις να θελω να παρεμβω στην ωραιοτατη αναλυση σου γιατι δεν κανεις και εναν ελεγχο λαμβανοντας υποψιν και τις τοιχοπληρωσεις .Πολλες φορες αυτο βοηθαει.
  6. Κατά την άποψη μου (έχω δει μελέτες και έτσι και αλλιώς .3 ανά είδος στατικού στοιχείου αλλά και 3 ανά όροφο γενικά) αφού μας ενδιαφέρει η ποιότητα του σκυροδέματος εννοεί 3 ανά σκυροδέτηση (και συνήθως η πλάκα με τις δοκούς σκυροδετούνται μαζί ενώ οι στύλοι ξέχωρα.). Προσωπικά θα σε συμβούλευα να ξεκινήσεις με ερήμην τιμές (εφ όσον στην περίπτωση σου επιτρέπεται) και αν έχεις πρόβλημα ανεπάρκειας τότε να πας σε πυρηνοληψία (πάντα προβληματική αφού συνήθως τα κτίρια κατοικούνται και μετα απαιτούνται μικροεπισκευές οι δε ιδιοκτήτες ωρύονται "μέχρις αποχωρήσεως από το κόμμα") Όσο αφορά τον τρόπο λήψης πυρήνων αν αφορά θέμα τακτοποίησης νομιμοποίησης κ.λπ. μπορείς να πας με τους κανονισμούς της εποχής μελέτης . αλλιώς βρες τα ΕΝ (μόνο με αγορά μέσω του ΕΛΟΤ) για να τα δεις. Αν όμως η λήψη γίνει από πιστοποιημένο εργαστήριο μην χολοσκάς.Αυτοι τα έχουν όλα.
  7. Ν 2690/99 ΑΡΘΡΟ 24 Ενα παραδειγμα . Έγγραφο1.pdf Κοιτα και αυτο. Άρθρο 278 - Νόμος 4700/2020 - Δαπάνες πραγματογνωμοσύνης Και ενα τελευταιο μπας και βγαλεις ακρη . Αφορα αμοιβη πραγματογνωμονα. Έγγραφο1.pdf
  8. Την εχω πατησει ετσι 3 φορες. Εκτοτε δηλωνα παραιτηση (με διαφορες δικαιολογιες ). Μακαρι να βγαλεις ακρη, Μονο ενημερωτικα .Το ΠΔ 696/74 αφορα μελετες (με την γενικη εννοια) του δημοσιου.Γιαυτο και δεν βασιζεται σε αυτο ο εντολεας του Υπουργειου Δικαιοσυνης (συνηθως δικαστικος) . Θα πρεπει να εχεις πειστικα παραστατικα στοιχεια δαπανων και ενα ευλογο οφελος (τρεχα γυρευε δηλαδη). Και για να καταλαβεις την συγχυση στον εγκεφαλο τους διαβασε ενα προσωπικο μου παραδειγμα. Διαταχθηκα να κανω δικαστικη πραγματογνωμοσυνη στα πλαισια προανακρισης για τον θανατο 2 ανθρωπων μετα απο καταρρευση τμηματος σπιτιου . Η αποσταση του συμβαντος απο τον τοπο διαμονης μου ηταν 50 χιλ. Πηγα στον τοπο του δυστυχηματος 2 φορες.Χρησιμοποιησα εργαστηριο για θεματα ελεγχου υλικων.Συνομιλησα με γειτονες για να εχω διαφορα στοιχεια.Αναζητησα σε πολεοδομια στοιχεια αδειας κ.λ.π Στην δικη που εγινε κατα του υπευθυνου (κατα την γνωμη του Εισαγγελεα) με καλεσε το δικαστηριο μαρτυρα. Η δικη αναβληθηκε 4 φορες και περαιωθηκε σε 3 χρονια (ευτυχως χωρις εφετειο γιατι τοτε θα πηγαινα και εκει ). Κινδυνευα με μηνυση απο τους φταιχτες (κατ εμε) με μηνυση και αγωγη . Ξερεις ποση ηταν η πληρωμη μου απο το Υπουργειο; ούτε 320 ευρω (βγαλε τον φορο 250 καθαρα).
  9. Σωστα τα λες αλλα δεν ηταν αυτο το ερωτημα του συναδελφου.
  10. Η δανεια εμπειρια για μη υπαρξη κατηγοριας πτυχιου ΔΕΝ επιτρεπεται. π.χ αν δεν εχεις κατηγορια ΗΜ δεν μπορεις να δανειστεις . Επιτρεπεται για ταξη αλλα ιδιας κατηγοριας. π.χ αν εχεις κατηγορια ΗΜ αλλα 1ης ταξης και θελεις 2ας τοτε μπορεις.
  11. Κατ αρχην σε δημοπρασια εργου δεν υποβαλλεται προσφορα για τμημα του παρα για το ολον (σε αντιθεση με την δημοπρασια προμηθειων) Δανεια εμπειρια για κατηγορια πτυχιου δεν επιτρεπεται . Μονο για ταξη ή για τεχνικη εμπειρια. (π.χ επιτρεπεται αν εχει καποιος ΗΜ 1ης ταξης να δανειστει απο ΗΜ 2ας ταξης .Ομως αν καποιος δεν εχει ΗΜ δεν μπορει να συμμετεχει στην δημοπρασια ουτε στην εκτελεση εργου με δανεια εμπειρια ΗΜ παρα μονο με ενωση (την παλια Κ/Ξ)). Μια ειδικη περιπτωση (που ομως πρεπει να προβλεπεται απο την διακηρυξη ) ειναι οταν μια κατηγορια εχει προυπολογισμο κατω απο 10% του ολου .Τοτε δεν χρειαζεται ενωση φορεων.
  12. Κανονικα η εννοια της Κ/Ξ προ της συμβασης (αυτο που ξεραμε παλια ) εχει καταργηθει. Πλεον υπαρχει μονο η εννοια ενωσης οικονομικων φορεων. Η Κ/Ξ συστηνεται κατα την υπογραφη της συμβασης (με κοινο ΑΦΜ κ.λ.π) Βεβαια καποιες αναθετουσες αρχες το γραφουν αυτο στις διακηρυξεις αλλα εννοουν την ενωση οικονομικων φορεων (παντως σε αυτην την ειδικη περιπτωση αν το γραφει η διακηρυξη καλο ειναι να ζητειται διευκρινηση απο τον ενδιαφερομενο μεσω του ΕΣΗΔΗΣ)
  13. Κοιτα για αρχη το Π.Δ 696/74 (αρθρα 224 και μετα) οπου αναφερεται το περιεχομενο των μελετων οικοδομικων εργων.
  14. Και θελεις οπωσδηποτε αρμοκαλυπτρο . Αν ανατρεξεις στο διαδικτυο θα δεις τι ειναι.
  15. Να μην αμφιβαλλεις καθολου γιατι παιρναμε τετοιες αμοιβες .Και μιλω σε πρωτο πληθυντικο (σαν πρωην υπαλληλος σε περιφερεια) γιατι αφορουσε ολους του τεχνικους υπαλληλους της υπηρεσιας μου. Αυτο ομως δεν σημαινει οτι σε ολους του φορεις και τις υπηρεσιες συμβαινει κατι αναλογο.
  16. Οντας υπαλληλος (μεχρι 1/7/2022 και νυν συνταξιουχος) μπορω να πιστοποιησω οτι η τελικα καθαρη αμοιβη εξαρταται σε μεγαλο βαθμο σε τι φορεα δουλευει καποιος (δημο,περιφερεια,υπουργειο,νομικα προσωπα κ.λ.π) και σε τι τμημα του φορεα (π.χ πολλες φορες αλλες οι συνολικες αποδοχες υπαλληλου σε πολεοδομια και αλλες σε τεχνικη υπηρεσια ,αλλες ο συμβασιουχος αλλες ο μονιμος κ.λ.π) Σε καθε περιπτωση δεν υπαρχει (περαν του βασικου μισθου) ρετσετα.
  17. Το 960 φτανει περιπου τα 1500 σε καμμια 30αρια χρονια . Ομως αναλογα με την υπηρεσια υπαρχουν και προσθετα οπως υπερωριες-εκτος εδρας μετακινησεις- επιδομα μηχανικων μεσω ΤΕΕ και καποιες ειδικες προσθετες αμοιβες (οπως π.χ αν δουλευει καποιος σε τμηματα αναπτυξης) Τα παραπανω υπολογιζονται συνολικα γυρω στα 2500 ευρω τον χρονο (ρευστο νουμερο γιατι εξαρταται απο τον φορεα και την υπηρεσια ).
  18. https://www.elke.uoc.gr/payroll/calculator.html?v=221103151141 και για την προυπηρεσια https://www.aftodioikisi.gr/dimosio/dimosio-ti-prepei-na-kanoyn-neoi-ypalliloi-gia-tin-anagnorisi-proypiresias-ston-idiotiko-tomea/
  19. Θα βρεις κατ αρχην το νομο περι ενιαιου μισθολογιου. Εκει περιγραφονται τα παντα. Απλα να σε ενημερωσω οτι στο δημοσιο εχουν καταργηθει τα επιδοματα γαμου ,παιδιων ,γλωσσων ,μεταπτυχιακων Το μεταπτυχιακο εχει ισχυ στο να παιρνει καποιος ενα κλιμακιο παραπανω οποτε και αυξανει ο μισθος. Δες καλυτερα τον νομο που σου ειπα. Α
  20. H ουσια της αποφασης του Ε.Σ ειναι οτι το αρθρο του Υπαλληλικου Κωδικα περι ιδιωτικης εργασιας δεν ισχυει για τους ΣΟΧ (βλ. κιτρινισμενο τμημα του κειμενου0
  21. Αυτό που βρήκες αφορά δυνατότητα υπογραφών ΣΟΧ σε υπηρεσιακά έγγραφα . Δεν έχει σχέση με δυνατότητα άσκησης και ελεύθερου επαγγέλματος. Για να δεις τι ισχύει σήμερα απευθύνσου με αίτημά σου (εγγράφως) στον ΟΤΑ που δουλεύεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.