Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αγωγή από ιδιοκτήτη γειτονικής κατοικίας


cnikol

Recommended Posts

Θα ήθελα παρακαλώ να έχω την συναδελφικής σας συμβουλή στο παρακάτω θέμα που με ταλαιπωρεί:

Το 2004 ως μελετητής μηχανικός υπέγραψα οικοδομική άδεια για ανέγερση τεραώροφης οικοδομής, στο Μεσολόγγι.Η οικοδομή άρχισε να κατασκευάζετε εκείνο το έτος και το οικόπεδο βρισκόταν σε μεσαίο οικόπεδο ενω γειτονικά (μεσοτοιχία) υπάρχει ισογείος κατοικία η οποία είχε κτιστεί το 1860!(σύμφωνα και με τα συμβόλαια που υπάρχουν).Η κατοικία αυτή είχε κτιστεί εξ΄ολοκλήρου με πέτρα της περιοχής ήταν περίπου 80 μ2 και εξ΄αρχής όπως είχα παρατηρήσει δεν βρισκόταν σε καλή κατάσταση (εμφανής εξωτερικές ρηγματώσεις , αποκολλήσεις κερμοσκεπής κ.τ.λ.).Κατα την διάρκεια της θεμελίωσης κατασκευάστηκαν σε όλη την περίμετρο ντουλάπια και τοιχεία υπερύψωσης και γενικώς η θεμλίωση έγινε με την δέουσα προσοχή και φροντίδα ενώ έγινε επίχωση με μπαλάστρο και κροκάλα με την καλύτερη δυνατή συμπύκνωση.Η οικοδομή που σημειωτέον αποτελούνταν απο τυπικούς ορόφους τελείωσε στο τέλος του 2004 , χωρίς να υποστώ καμία ενόχληση είτε γραπτώς είτε προφορικώς απο κανένα για οποιαδήποτε ζημιά.Το 2005 η ιδιοκτήτρια του παλαιού κτίσματος ζήτησε αυτοψία απο το ΤΕΕ και δυστυχώς συνάδελφος απο την Πάτρα αφού κατέγραψε ζημιές εντός και εκτός του παλαιόσπιτου κατασκευασμένου το 1860, χωρίς να αναφερθει στην παλαιότητα του σπιτιού και στο χρόνο ζωής του επέριψε τις ευθύνες σε εμένα γιατί δεν κατασκεύασα πασσάλους στην μεσοτοιχία με αποτέλεσμα να γίνουν διαφορικές καθιζήσεις και το σπίτι των 80 μ2 του 1860 μ.Χ. να υποστεί ζημιές .Δυστυχώς όλα έγινα δολίως γιατί το 2009 και ενώ τέλειωνε η πενταετία παραγραφής οι ιδιοκτήτες μου επέδωσαν εξοντωτική αγωγή και μου ζητούν να επισκευάσω την κατοικία τους του 1860 και των 80μ2 και να τους πληρώσω και ενοίκια λόγω δήθεν μετακόμισης σε άλλο σπίτι (ενώ αυτή προυπήρχε των γεγονότων).Παρακαλώ οποιαδήποτε συμβολή απο έμπειρους και καλούς συναδέλφους.

 

 

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής!

1. Τα κεφαλαία απαγορεύονται στους τους τίτλους των θεμάτων!

2. Αναγράψτε σας παρακαλώ την ειδικότητά σας στο προφίλ σας!

ilias

Link to comment
Share on other sites

μπορείς να ζητήσεις και δευτερη αυτοψία του ΤΕΕ στο ονομά σου, αλλα θα την πληρώσεις εσυ.

Το ότι εχει γινει μια πραγματογνωμοσύνη απο απεσταλμένο του ΤΕΕ δεν σημαίνει οτι έχει αποφανθει και το ΤΕΕ σαν σύλλογος εναντίων σου.

Επικοινώνησε και στο τηλ αρχικά με την νομική υπηρεσία του ΤΕΕ, ειναι αρκετα προθυμοι.

Βρες καλό δικηγόρο, αποδεικτικά για το που μένουν και απο πότε, παλαιές δηλώσεις τους στην εφορία, συμβόλαια ενοικιαστηριου, λογοριασμους ΔΕΗ οτιδήποτε που αποδεικνυει οτι ψευδονται και αντιμύνησε τους για απάτη, συκοφαντική δυσφήμιση κτλ.

Πασσάλους? πώς θα μπορούσει να γίνει αυτό? Να κανεις δηλαδη αντιστήριξη με πασαλλότοιχους και μετα να τραβηχτείς ακόμη πιο μέσα για θεμελίωση του δικού σου κτιρίου?

Αυτό με την παραγραφή της πενταετίας σε ποιο αρθρο εμπίπτει?

Link to comment
Share on other sites

Πέρα από το πως ήταν η λιθόκτιστη οικοδομή, συνάδελφε, ξέρεις ο τι η νέα οικοδομή προκάλεσε διαφορική καθίζηση... Αυτό είναι γεγονός. Αυτό είναι το μόνο για το οποίο "ευθύνεσαι" εσύ και λύνεται εύκολα και ανέξοδα με μια ενίσχυση θεμελίωσης (πολύ απλό).

 

Τώρα οι φθορές οι οποίες προήλθαν από την διαφ. καθίζηση (η οποία θα "σταματήσει" όταν το υπέδαφος έλθει σε κατάσταση ηρεμίας-αυτό μπορείς να το δεις με συνεχή παρακολούθηση ρωγμών) όπως πτώση στέγης κτλ, θεωρώ πως ήταν ευθύνη του ιδιοκτήτη να τις αποτρέψει με υποστύλωση κτλ.

 

Πέρα απ'αυτά, δεν γνωρίζω κάποια διάταξη η οποία να υποχρεώνει τον μηχανικό να κάνει πασσάλους για να διασφαλίσει τα γύρω οικήματα!! Σαφως υποχρεούται να λάβει προσωρινά μέτρα -όπως ντουλάπια- αλλά απο κει και μετά... τί; Δεν καταλαβαίνω, δηλ πρέπει να το φτιάξεια από την αρχή;;;; Από την άλλη, οι πάσσαλοι ΔΕΝ θα έλυναν το πρόβλημα των διαφορικών καθιζήσεων, αυτό είναι το μόνο σίγουρο, εκτός κι αν θεμελίωνες ΟΛΗ την οικοδομή σου σε πασσάλους, πράγμα για το οποίο δεν μπορεί να σε υποχρεώσει κανείς.

 

Στην θέση σου θα πήγαινα στην ΔΕΗ και θα ζητούσα να δω αν η οικοδομούλα αυτή είναι συνδεδεμένη με το δύκτιο ή όχι.

 

Είσαι πολιτικός μηχανικός; Συμπλήρωσε το προφίλ σου...

 

ΥΓ Η πραγνατογνωμοσύνη του ΤΕΕ δεν έχει βάρος στο δικαστήριο. Πρέπει να ορίσεις δικαστικό πραγματογνώμονα.

 

Αυτό με την παραγραφή της πενταετίας σε ποιο αρθρο εμπίπτει?

Εγώ κάτι ξέρω για την 2ετία, οτι μετά κάτι κάπως παραγράφεται... Κόλπα δικηγόρων είναι αυτά... Δεν έχουν να κάνουν με εμάς.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε acnt η πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ έχει μεγάλο βάρος στο δικαστήριο.

 

@palex

Tο Τ.Ε.Ε. δεν κάνει δεύτερη πραγματογνωμοσύνη για το ίδιο αντικείμενο

Link to comment
Share on other sites

Αυτό μου κάνει εντύπωση, διότι δεν στέλνουν και παντα εξειδικευμένο μηχανικό. Κανονικα για σοβαρά θέματα θα έπρεπε να συντασεται επιτροπή απο διαφορες ειδικότητες.

Π.χ ο συγκεκριμένος που έκανε την αυτοψία ηταν ειδικός σε γεωτεχνικά και πασάλλους για να αποφανθεί για την αναγκαιότητά τους και να είναι και τελεσίδικο αυτό;

Συνήθως στέλνουν καποιον ντοπιο μηχανικό που έχουν στους καταλόγους τους και οποιος πολλες φορές ξέρει και τον ιδιοκτήτη,όπως μου έχει τυχει να δω να μιλάνε με τα μικρά τους...

Link to comment
Share on other sites

cnikol

Πέρα από τα όσα λένε οι συνάδελφοι και με τα οποία συμφωνώ, έχω να σου πω τα παρακάτω.

Απο ότι γνωρίζω ο πργματογνώμονας του ΤΕΕ είναι υποχρεωμένος να έλθει σε επαφή και με τα δύο μέρη. Αν δεν το κάνει, τότε η εγκυρότητα της πραγματογνομωσύνης είναι αμφισβητούμενη. Αυτό τουλάχιστον ανέφεραν παλιότερα οι οδηγίες του ΤΕΕ προς τους πραγματογνώμονες. ( μου είχαν επιστρέψει πραγματογνωμοσύνη για ανασύνταξη γι΄αυτόν ακριβώς τον λόγο).

Αν λοιπόν είχε έλθει σε επαφή μαζί σου τότε γνώριζες από το 2005 ότι οι γείτονες κάτι ετοιμάζουν αλλοιώς δεν θα πλήρωναν πραγματογνομωσύνη.

Σχετικά με τις ευθύνες σου, μην ψάχνεις να βρεις λογική. Δυστυχώς, οι μηχανικοί είμαστε υπεύθυνοι για κάθε τι που συμβαίνει στην οικοδομή. Μετά μάλιστα από τους σεισμούς του 1999, για σοβαρές κακοτεχνίες τα πέντε χρόνια της παραγραφής αρχίζουν όχι από το έτος κατασκευής αλλά από τη στιγμή διαπίστωσης των κακοτεχνιών (παγκόσμια πρωτοτυπία).

Σου εύχομαι να βρεις άκρη και να ξεμπλέξεις.

Υ.Γ. Για την 5ετία δεν είμαι 100% σίγουρος αλλά θυμάμαι ότι τότε είχε ξεσπασιε θύελλα διαμαρτυριών και είχε υπάρξει και σχετική αρθρογραφία στο δελτίο του ΤΕΕ.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε acnt η πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ έχει μεγάλο βάρος στο δικαστήριο.

Nein! Έχει επιστημονικό κύρος αλλά αν μια υπόθεση φτάσει στα δικαστήρια, σχεδόν πάντα, υπάρχει ή όχι ιδιωτική πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ ή όχι, ορίζεται δικαστικός πραγματογνώμονας από τις λίστες του ΤΕΕ... Η ιδιωτική πραγματογνωμοσύνη είναι ένα πρώτο στοιχείο που θα έχεις στα χέρια σου για να πας στο δικαστήριο και να στηρίξεις την θέση σου, αλλά επειδή όπως λέει ο arcgeo "ο πργματογνώμονας του ΤΕΕ είναι υποχρεωμένος να έλθει σε επαφή και με τα δύο μέρη. Αν δεν το κάνει, τότε η εγκυρότητα της πραγματογνομωσύνης είναι αμφισβητούμενη", βλέπουμε πόσο εύκολα μπορεί να αμφισβητιθεί.
Link to comment
Share on other sites

Συναδελφε σχετικα με το ερωτημα σου απλα θα καταθεσω την αποψιν μου.Η νομοθεσια προβλεπει σε περιπτωση μεσοτοιχοιων η εν γενει ομορων ιδιοκτησιων [οικοδομων] που ευρισκονται εν επαφη με νεοανεγειρομενη οικοδομη Πρεπει οι υπευθυνοι της νεας οικοδομης να λαμβανουν τα απαραιτητα μετρα ασφαλειας συμφωνα με τους κανονες της τεχνης και επιστημης ετσι ωστε να μην βλαπτονται τα ομορα....Η υπευθυνοτητα αφορα τον ιδιοκτητη,εργολαβο και επιβλεποντα μηχανικο .Ολοι υπευθυνοι και ο εργολαβος ισως περισοτερο αν δεν εκτελεσει της οδηγιες[γραπτες θα ελεγα] του επιβλεποντος. Στα πλαισια των μετρων ασφαλειας κατα την κριση του επιβλεποντος προφανως ειναι ολα αυτα που αναφερεις οτι εκανες. Τα περι πασαλων και διαφορων αλλων μετρων χωρις να εχει ο πραγματογνωμονας τα στοιχεια ,εδαφος ποιτητα,ξυλοτυποι αυτοψια για να κριθει το ειδος της επεμβασης,το ειδος θεμελειωσης της ομορης πλινθοκτιστης οικοδομης[αποκαλυψεις κλπ] το ειδος της κατασκευης ,θεωρω οτι ειναι περα για περα συμπερασματα αυθαιρετα και αντιεπιστιμονικα..για να μην αποκαλεσω τον συναδελφο του ΤΕΕ ασχετο... επιφυλασομενος για την ελειψη πληρης εικονας. Πρεπει να γνωριζουμε οτι τα καλυτερα μετρα προστασιας και αντιστηριξεις αν παρεις λογω του μεγεθους της νεας οικοδομης[φορτια] δημιουργουνται διαφορικες καθιζησεις του εδαφους στην επαφη με το παλιο κτιριο. Κατα την γνωμη μου ρηγματωσεις σε τετοιου ειδους κατασκευες [τοιχοδομες κλπ] λογω της ψαθυροτητος που παρουσιαζουν [μικρη δυνατοτητα παραμορφωσεων] του τροπου κατασκευης τους και κυριως της θεμελειωσης τους ,ειναι αναποφεκτες. Για να μην υπηρχαν θα πρεπε παραληλα να γινει ενισχυση των τοιχοποιων ισως με εκτοξευμενο ,ενισχυση και υποθεμελειωση τους κλπ .Αυτο ομως δεν προβλεπετε απο την νομοθεσια .Μετρα αντιστηριξεις και προστασιας λεει και οχι επεμβασης και ενισχυσεις των ομορων.

Link to comment
Share on other sites

Το παρακάτω από έγγραφα του Τ.Ε.Ε.:

Η έκθεση πραγματογνωμοσύνης σε ζητήματα τεχνικής φύσεως που συντάχθηκε από μηχανικό που διορίστηκε ύστερα από αίτηση διαδίκου από το ΤΕΕ "δεν αποτελεί απλήν ανώμοτον μαρτυρίαν, αλλ' εγγράφου το οποίο εν τι αρμοδιότητά του εκδίδει ούτος, εν περιπτώσει δ' επικλήσεως και προσαγωγής της νόμιμης εν τη δίκη υπό του διαδίκου τούτου λαμβάνεται υπ' όψιν υπό του δικαστηρίου και συνεκτιμάται μετά των λοιπών αποδείξεων προς συναγωγήν δικαστικών τεκμηρίων" (Α.Π. 867/1972)

 

Σε κάθε περίπτωση αν η πραγματογνωμοσύνη δεν πληρεί τα κριτήρια επιστρέφεται για ανασύνταξη. Τουλάχιστον στην περιοχή μου δεν είναι μπάτε σκύλοι αλέστε!!! Αλλού δεν ξέρω τι γίνεται!!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.