Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιωτική οδός σε συμβόλαιο του 1971


Recommended Posts

Εχω το εξής πρόβλημα: Καλούμε να συντάξω τοπογραφικό διάγραμμα για αποδοχή κληρονομιάς. Το εν λόγω ακίνητο μετά την αποτύπωση του έχει εμβαδόν 6,400 τ.μ. ενώ στην μια πλευρά του γειτνιαζει με δρόμο και τέλος προκύπτει οτι τα 1400 τ.μ. απο τα 6400 βρίσκονται εντός ορίων οικισμού (απόφαση Νόμάρχη 1989).Το συμβόλαιο που προσκόμισε ο πελάτης είναι δωρητήριο του 1971 μεταγεγραμένο στο υποθηκοφυλάκιο στο οποίο προσάρτεται και τοπογραφικο διάγραμμα. Συμφωνα με τα παραπάνω ο παππούς είχε ενα αμπελόκτημα 9.900 τ.μ. απο αυτό δωρίζει στον υιο ενα τμήμα 7582 τ.μ. συμπεριλαμβανομένης και της ιδιωτικής οδού που εξυπηρετεί όλο το κτήμα. Μεταξύ των άλλων μέσα στο συμβόλαιο αναφέρεται και το εξής: "δια την εξυπηρέτησιν του υπολοίπου κτήματος του και δια την επικοινωνίαν του μετά της δημοσίας οδού ο δωρητής καθώς και οι καθολικοί και ειδικοί διάδοχοι αυτού θα ποιώνται χρήσιν της ιδιωτικής οδού της διερχόμενης δια του δωρούμενου τμήματος και 5) οτι επι της ιδιωτικής οδού του δωρούμενου τμήματος υφίσταται δουλεία διόδου πεζή δια ζωων και οχημάτων υπερ΄του κτήματος του έτερου υιου του."

Ο δρόμος με τον οποίο γειτνιάζει σήμερα απο την μια πλευρά είναι ο ιδιωτικός δρόμος για τον οποίο το εθνικό κτηματολόγιο έχει δώσει καεκ για ειδικές εκτάσεις. Θεωρώ ότι στο τοπογραφικό που θα δώσω στον συμβολαιογράφο θα πρέπει να εμφανίζεται μια ενιαια ιδιοκτησία τα 6400 και ο δρόμος με την αναγραφή δουλεία διόδου στο τμήμα της ιδιωτικής οδου. Ερωτήματα:

1)Η παραπάνω θεώρηση είναι σωστή? (αναγραφή στο συμβόλαιο ιδιωτικού δρόμου και δουλείας διόδου τι ισχύει τελικά είναι το ίδιο πράγμα? διότι αν γράψω ιδιωτικός δρόμος δεν δύναται να μεταγραφεί η πράξη ποτέ!)

2) το εν λόγω ακίνητα ( εντός ορίων οικισμού και εκτός ορίων οικισμού ενιαίο) είναι άρτιο και οικοδομήσιμο?

Σας ευχαριστώ προκαταβολικά για τον χρόνο σας.

Link to comment
Share on other sites

Ο οικισμός είναι < 2000 κατ. Το ακίνητο με βάση το τοπογραφικό του 71 δείχνει τον ιδιωτικό δρόμο με πλάτος 2.40μ. σήμερα αποτυπώνεται με πλάτος 4,00 μ. και τόσο είναι και το πρόσωπο του εντός ορίων οικισμού τμήματος στον επαρχιακό δρόμο μια και η ιδωτική οδός καταλήγει σε αυτόν, τό υπόλοιπο τμήμα εκτός ορίων οικισμου είναι τυφλό. Τι γράφουμε στην δήλωση?

Τελικά πρέπει να δείξω την δουλεία με πλάτος 4,00 μ. όπως αυτή σήμερα έχει διαμορφωθεί απο μάνδρες και περιφράξεις ή το 2,40 που αναφέρεται στο τοπογραφικό του 71?

Link to comment
Share on other sites

Αν το συμβολαιο δεν αναφερει πλατος στη δουλεια, βαλε αυτο που υπαρχει διαμορφωμενο σημερα. Αν στο συμβολαιο αναφερεται πλατος, καλυτερα μιλα πρωτα με τον/την συμβολαιογραφο για το αν μπορει να αλλαξει αυτο σημερα (νομιζω πως οχι).

Σημειωνεις στο σχεδιο τη γραμμη του οριου. Το ακινητο τεμνεται μεν απο το οριο, αλλα θεωρειται ενιαιο αρα δεν υπαρχει τυφλο τμημα. Απλα, δομειται στο εντος. Αυτο βαλε και στη δηλωση μηχανικου.

 

υγ

εγω θα ξεχνουσα τον ορισμο "ιδιωτικη οδος" και θα χρησιμοποιουσα το "δουλεια διοδου" αφου κατοχυρωνεται και συμβολαιογραφικα

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Επανέρχομαι στο θέμα δίοτι η συμβολαιογράφος δεν μπορεί να μου ξεκαθαρίσει κατα πόσο είναι ιδιωτική οδος ή δουλεία. Στην περίπτωση που τελικώς θεωρηθεί οτι είναι ιδιωτική οδός μήπως σήμερα αποτελεί δημοτική οδος μια και ο συγκεκριμένος δρόμος βρίσκεται στο εντός ορίων οικισμού τμήμα?

Link to comment
Share on other sites

Νομιζω οτι ειναι οπως λεει και στο συμβολαιο του '71 (...επι της ιδιωτικής οδού του δωρούμενου τμήματος υφίσταται δουλεία διόδου πεζή δια ζωων και οχημάτων υπερ΄του κτήματος του έτερου υιου του..) αλλιως αποψη μου ειναι οτι πρεπει να αποδοθει στα ακινητα εφ'οσον καταργηθει η ιδιωτικη οδος.

Οι δουλειες διοδου δεν ειναι ιδιωτικες οδοι. Οι ιδιωτικες οδοι αν καταργηθουν αποδιδονται στα ακινητα απο τα οποια προηλθαν

 

Διαφορετικα παρε μια βεβαιωση απο το Δημο οτι ειναι δημοτικη οδος και τελος!

(κατα ποσο ειναι σωστο νομικα αυτο τωρα.....)

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε pearl

για να είναι δημοτική οδός θα πρέπει να έχει παραχωρηθεί σε κοινή χρήση η να έχει σχηματισθεί σε χρόνο και με τρόπο που δεν προκύπτει απο όσα αναφέρεις

κατα την γνώμη μου πρόκειται δουλεία διόδου,άλλωστε σου υπενθυμίζω ότι απαγορεύεται απο το δίαταγμα του 1923 ο σχηματισμός ιδιωτικών δρόμων

τα ξαναλέμε

Link to comment
Share on other sites

Εαν δημιουργηθει ιδιωτικος δρομος μετα το απο 17-7-23 νομοθετικο διαταγμα σε περιοχες εκτος σχεδιου πολης και καταργηθει αργοτερα, η κυριοτητα του ανηκει σε εκεινους που τον ειχαν δημιουργησει (αποφ 46/1969 Α.Π.)

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε dgt

σωστά

αλλά

1.δεν είναι ξεκάθαρο αν δημιουργήθηκε για να καταργηθεί,και επομένως μπορεί να μπλέξει ο συνάδελφος pearl που συντάσσει τώρα νέο τοπογρφικό διάγραμμα

2.η βεβαίωση του δήμου δεν αρκεί, ορισμένες πολεοδομικές υπηρεσίες δεν αποδέχονται τέτοιου είδους βεβαιώσεις και μετά τρέχουμε!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.