Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εμβαδομέτρηση επί σχεδίου


Recommended Posts

Καλημέρα.

Εστω οτι έχω ένα σχέδιο (σε χαρτί) με κάποια γήπεδα, και μου έχει ζητηθεί να τα εμβαδομετρήσω επί αυτού του σχεδίου ώστε να δω έαν τα εμβαδά που αποδίδονται στο κάθε γήπεδο είναι σωστά (είναι ακανόνιστου σχήματος και δεν βγαίνει με μια απλή πράξη.)

Τα δεδομένα είναι τα εξής:

-Κάποιες από τις διαστάσεις που αναγράφονται είναι τελείως λάθος , τις μετράω με κλιμακόμετρο +10 μ. για παράδειγμα.

- Ολες έχουν απόκλιση +- 2% - 3% αλλά όχι αρμονικά κατά άξονα ή κατά πρόσημο.

 

Κάποια πρόταση πως να προχωρήσω? Εάν κάνω αναλυτικό υπολογισμο γραφικά στο σχέδιο, τις διαστάσεις χρησιμοποιώ? τις αναγραφόμενες ή τις μετρημένες?

Επίσης το έχω σαρώσει, αλλά είναι τοσο ακατάστατες οι αποκλίσεις που δεν μπορώ με ενιαίο scale να τις φέρω όλες σε σωστή μορφή.

 

Και τέλος, κάπου είχα δει πως στα διαγράμματα οι αναγραφόμενες τιμές όταν υπάρχουν υπερισχύουν των μετρημένων. Γνωρίζει κάποιος που αναφέρεται αυτό ?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Τις αναγραφόμενες θα πάρεις.Αν δεν βγάλεις άκρη,τότε θα πρέπει να ξαναμετρήσεις επί εδάφους.Πρώτα θα πληρωθείς τη δουλειά σου για την προσπάθειά σου από το γραφείο-αν δεν αποδώσει-κ ΜΕΤΑ θα πας έξω να μετρήσεις (κ εννοείται θα ξαναπληρωθείς)

 

Δοκίμασε με τις αναγραφόμενες με τύπο Ήρωνα,αφού σε pc οι διαστάσεις δεν σου κουμπώνουν.Είναι ανώφελο να προσπαθείς να το φέρεις στο pc.Πίστεψέ με,μου είχαν φέρει κάποτε μία φωτογραφία σχεδίου,η οποία μάλιστα ήταν κ υπό γωνία κ μου είχαν πεί να κάνω την ίδια δουλειά....!!!!οκ,δεν υπήρχε περίπτωση να τη ''φέρω'',πάλευα 3 ώρες με 3D καταστάσεις αλλά ξέχωρα από αυτό,το σχέδιο δεν ήταν επίπεδο (είχε ''λυγίσει'' στη μέση,οπότε όσα stretch,rotate,align Κ να έκανα δεν υπήρχε ελπίδα.....

 

Με τύπο Ήρωνα όλα ήταν μια χαρά....ελπίζω να έχει το σχέδιό σου καμιά διαγώνιο........

Link to comment
Share on other sites

Το σχέδιο μου δεν εχει διαγωνίους :D όποτε θα πρέπει να τις μετρήσω για να χρησιμοποιήσω τύπο, όποτε εκεί θα μπουν στον ίδιο τύπο κάποιες από τις αναγραφόμενες και κάποιες από τις μετρημενες... Πανηγύρι...

Σκέφτομαι να κάνω αυτό που είπες και απλά θα βάλω όπου έχω αναγραφόμενες και όπου δεν έχω, μετρημένες και ότι βγει. Θα εκτιμήσω και ένα ποσοστό σφάλματος και οτι βγεί, ετσι κι αλλιώς το αποτέλεσμα θα είναι μικρής άξιας όπως και να έχει..

Εχω μέτρησει και έξω, αλλά είναι τελείως αλλιώς τα όρια όπως έχουν εφαρμοστεί και θέλει ένας δικηγόρος να δει κατ απόλυτες τίμες τη σχέση των εμβαδών θεωρητικά και πραγματικά καθώς και κατα πόσον ισχύουν τα θεωρητικά εμβαδά με βάση τις διαστάσεις.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σου και τις παρατηρήσεις σου zavi. Καλές γιορτές εύχομαι!

Link to comment
Share on other sites

επειδή αυτήν την δουλειά την έχω κάνει άπειρες φορές σε τέτοια "τοπογραφικά".

Συνήθως οι αποκλίσεις αναγραφόμενης/σχεδιασμένης διάστασης είναι σκόπιμες. Οι αναγραφόμενες ακολουθούν το συμβόλαιο (υποχρεωτικά), οι σχεδιασμένες εξυπηρετούν τις πλασματικές διαγώνιες, που δίνουν την επιθυμητή επιφάνεια (sic!). Αν μιλάμε για εμβαδά λίγο πάνω απο την αρτιότητα (4.080 πχ.) υπολόγιζε ότι ένα 5-10% είναι μαγειρεμένο (αν σου κάτσει στα 3.800 να είσαι ευτυχής).

 

Απο την στιγμή που ο σκοπός σου είναι να διαπιστώσεις την πραγματική επιφάνεια και όχι την αναγραφόμενη, έχεις και πρόσθετη δυσκολία.

Συνήθως κάνω το εξής : Ξεκινάω με την παραδοχή ότι το σχήμα είναι σωστό ή σχεδόν σωστό. Εισάγω την εικόνα στο cad και επιλέγω 2 πλευρές με μηδενική (κατά προτίμηση) απόκλιση. Στη συνέχεια σχεδιάζω τις υπόλοιπες με το πραγματικό τους μήκος προσπαθώντας να κρατήσω την "παραλληλία" με τις αντίστοιχες τις εικόνας. Έτσι έχω ένα οικόπεδο με τις σωστές διαστάσεις πλευρών και περίπου το σωστό (κατά το αρχικό σχέδιο) σχήμα. Εισάγω το snapshot του google earth. Διορθώνω όπου "κλωτσάει", φέρνω διαγώνιες και εμβαδομετρω.

 

Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα είναι "μπακαλίστικο" και επισφαλές, αλλά τουλάχιστον σου δίνει μια γενική εικόνα.

Το google earth βοηθάει πολύ, αλλά μόνο σε 3d, γιατί το 2d έχει απόκλιση.

 

ΥΓ. Όλα αυτά σε archicad, με το autocad δεν έχω ιδέα αν γίνονται

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.