Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παρέκκλιση συντελεστή δόμησης


aim

Recommended Posts

Καλημέρα σας! Χρειάζομαι την εμπειρία σας για τα εξής:

 

Δύο πολυκατοικίες (α & β), 110 μ2 η κάθε μια (που είναι χωρισμένες σε δύο αυτόνομα οικοδομήματα με μεσοτοιχία) πήραν μία άδεια οικοδομής ισογείου και 1ου ορόφου το 1969 με συντελεστή δόμησης 2,35 με τον οποίο μπορούσαν να κτίσουν μέχρι 4 ορόφους η κάθε μία. Το 1973 η πολυκατοικία (β) έκανε επιπλέον προσθήκη 2ου ορόφου και δώματος. Η περιοχή της οικοδομής είναι στην επαρχία σε Δήμο με πληθυσμό 10000 κατοίκους.

 

Ερώτηση: Επιτρέπεται στην πολυκατοικία (α) να κάνει προσθήκη 2ου ορόφου αν και ο συντελεστής δόμησης έχει πλέον μειωθεί στα 1,20 και ίσως να έχει καλυφθεί από την πολυκατοικία (β)? Υπάρχει δυνατότητα παρέκκλισης του συντελεστή δόμησης για την πολυκατοικία (α) και βάσει ποιού νόμου? Πόσα τετραγωνικά θα μπορούσε να προσθέσει η πολυκατοικία (α)?

 

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

 

********************************

 

Κάποια βοήθεια παρακαλώ....

Link to comment
Share on other sites

Δεν το γνωρίζω, αλλά μου φαίνεται λογικό οτι άσχετα με το τι έκανε η πολυκατοικία (β) (εφόσον τα έκανε όλα νόμιμα και με άδεια κλπ) αν ο συντελεστής μειώθηκε και η πολυκατοικία (α) έχει εξαντλήσει το ΣΔ και δεν πρόλαβε να χτίσει τα επιπλέον τετραγωνικά να..τα χάνει!

 

Πότε μειώθηκε ο συντελεστής; Αφού έχτισε η (β) ή πριν;

Επίσης, υπάρχει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας; Η άδεια (και του 1969 και του 1973) βγήκε ενιαία και για τις δύο πολυκατοικίες;

 

Αν δεν υπάρχει σύσταση και τα κτήρια θεωρούνται πολεοδομικά και νομικά σαν ένα τότε δεν νομίζω να μπορείς να κάνεις κάτι.

 

Αυτά βέβαια με κάθε επιφύλαξη γιατί δεν το γνωρίζω το θέμα. Απλά λέω τι θα μου φαινόταν λογικό. Στην Πολεοδομία τι σου λένε;

Link to comment
Share on other sites

Παιδια τα χανει, αλλα καλο ειναι να τσεκαρουν τα ποσοστα γιατι φανταζομαι πως προκειται για κατι εξ αδιαιρετου. Σε μια παρομοια περιπτωση που μου ετυχε ο πελατης μου βρεθηκε ουσιαστικα αδικημενος, γιατι ναι μεν ο πρωτος που εχτισε δεν ειχε υπερβαση αλλα με το μειωμενο σ.δ. ηταν σα να ειχε. Δηλαδη τωρα δε θα εχτιζε αυτα τα τετραγωνικα. Οποτε ο πελατης μου που χτιζει τωρα βρεθηκε "ριγμενος" για 9τμ. τουλαχιστον.

Link to comment
Share on other sites

:???: Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Μερικές διευκρινήσεις: α) Επιτρέπεται στην πολυκατοικία (α) να κάνει και αυτή προσθήκη 2ου ορόφου αν και ο συντελεστής δόμησης έχει πλέον μειωθεί στα 1,20 που δεν φτάνει ούτε για το υπάρχον της ισόγειο και τον 1ο όροφο? Ετσι όπως έγινε τώρα το κέντρο βάρους της πολυκατοικίας (και οι στρέψεις που δημιουργούνται μεσα από οριζόντια φορτία) δεν είναι αυτό που υπολόγισε αρχικά ο μηχανικός.

 

β) Ο συντελεστής μειώθηκε αφού ο ιδιοκτήτης της πολυκατοικίας (β) έχτισε και μετά.

 

γ) Ενιαία άδεια βγήκε μόνο το 1969 ενώ το 1973 η άδεια που βγήκε ήταν μόνο για την οικοδομή (β) για τον έτερο ιδιοκτήτη.

 

δ) Η πολυκατοικία δεν είναι εξ αδιαιρέτου. Υπάρχει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας.

 

ε) Υπάρχει δυνατότητα παρέκκλησης του συντελεστή δόμησης για την πολυκατοικία (α) και βάσει ποιού νόμου?

 

στ) Στην πολεοδομία με παρέπεμψαν σε...μηχανικό..

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν, η πολυκατοικία (β) έχει εκ πρώτης όψεως κινηθεί νόμιμα (από τα όσα περιγράφεις) άρα δεν μπορείς να διεκδικήσεις κάτι από τον ιδιοκτήτη αυτής.

 

Τα περί κέντρου βάρους κλπ δεν χρησιμεύουν σαν επιχείρημα γιατί υποτίθεται πως η προσθήκη του 1973 στη (β) έγινε με βάση κάποια στατική μελέτη που είχε λάβει υπόψην της όλες τις παραμέτρους (και την ύπαρξη της (α) ).

 

Δεν γνωρίζω τίποτα για παρέκκλιση αλλά όπως το βλέπω εγώ και είναι νομίζω λογικό, δυστυχώς ο ιδιοκτήτης της (α)....ατύχησε!

Link to comment
Share on other sites

Προφανως, προκειται για οικοπεδο εξ αδιαιρετου, με χωριστες αδειες οικοδομης. Οενας χτιζει "εγκαιρως " και ο αλλος αφου εχει μειωθει ο σδ. Ειναι προφανες οτι ο δευτερος ειναι ατυχος τυπος. Βεβαια στις περιπτωσεις αυτες θα επρεπε να γινεται κατι, καποια παρεκκλιση.... ισως.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.