Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural

  • Επικαιρότητα

    Επικαιρότητα

    4862 ειδήσεις in this category

    1. Επικαιρότητα

      tetris

      Από την Ελεάνα Αλυσανδράτου
      Αν επιχειρούσαμε να ξεκινήσουμε μια συζήτηση για την ομοιόμορφη εφαρμογή των νομοθετικών διατάξεων στην χώρα μας, θα μπορούσαμε να διαφωνούμε και να αντιπαρατιθέμεθα εις το διηνεκές, βρίσκοντας κάθε φορά καινούρια επιχειρήματα.
      Το αξιοθαύμαστο είναι πως οι περισσότερες απόψεις περί του τρόπου με τον οποίο δημιουργείται ή εφαρμόζεται ένα νομοθέτημα, μπορούν να βρουν στέγη κάτω από εξίσου ευσταθή και έγκυρα επιχειρήματα, όσο αντικρουόμενων συμφερόντων κι αν είναι.
      Αυτό συμβαίνει διότι η νομική επιστήμη δημιουργήθηκε ακριβώς από την ανάγκη εύρεσης ισορροπημένων και αξιοκρατικών (κατά το δυνατόν) λύσεων σε αντιμαχίες, συχνά εκ διαμέτρου αντίθετες.
      Αν λοιπόν η υιοθέτηση μιας λύσης που να εκπληρώνει τις προσδοκίες και να δικαιώνει το περί δικαίου αίσθημα όλων των πλευρών είναι, σχεδόν, αδύνατη, τι γίνεται όταν το τίμημα της “ήττας” απειλεί να ζημιώσει οικονομικά την μία πλευρά και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό;
      Εμπειρικά, συμβαίνει μια αντιμαχία που διαρκεί χρόνια, εξελίσσεται σε πολλά στάδια, περιφέρεται από δικαστική αίθουσα, σε Υπουργείο, σε έτερη δικαστική αίθουσα και τελικά επιλύεται με μια νομοθετική ρύθμιση. Ή αλλιώς, συμβαίνει “μπόνους δόμησης του ΝΟΚ”.
      Το πραγματικό ερώτημα που ανακύπτει απ’ όλη αυτή την ιστορία, είναι αν αυτή είναι η μοναδική οδός, την οποία μετέρχεται η εφαρμογή μιας πολεοδομικής ρύθμισης ή αν υπάρχουν παραδείγματα ομαλής εφαρμογής αμφιλεγόμενων διατάξεων. Αν ναι, θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τι θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά ή τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα.
      Για τις ανάγκες αυτής της αναζήτησης θα διερευνήσουμε την αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση που εφάρμοσε η γαλλική κυβέρνηση, προσφέροντας κίνητρα για την ανοικοδόμηση βιώσιμων και ενεργειακά αναβαθμισμένων κατασκευών.
      Μια συνοπτική ματιά στην ιστορία του μπόνους δόμησης
      Παρότι ο ΝΟΚ που θεσπίζει τα μπόνους δόμησης έχει ψηφιστεί από το 2012, με διευκρινίσεις που δόθηκαν με απόσταση ετών, φάνηκε πως τα μπόνους δόμησης θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αθροιστικά, ανεβάζοντας σε μεγάλο βαθμό το τελικό ύψος των υπό κατασκευή κτιρίων. Αυτό ουσιαστικά αποτέλεσε την αφετηρία για την δημιουργία αντιδράσεων.
      Τον Μάρτιο 2024 ο Δήμος Αλίμου ήταν ο πρώτος που προσέφυγε στο ΣτΕ και προχώρησε στην αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών που έκαναν χρήση των μπόνους, κίνηση στην οποία προσχώρησε αμέσως κι ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης.
      Τον Απρίλιο ακολούθησε ο Δήμος Κηφισιάς, καθώς και άλλοι δήμοι, με την υποστήριξη και της ΚΕΔΕ.
      Απουσία τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, οι Δήμοι θέλησαν να προστατεύσουν τον χαρακτήρα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των επιμέρους περιοχών.
      Το περασμένο έτος η Ολομέλεια του ΣτΕ εξέτασε τη συνταγματικότητα των διατάξεων, κρίνοντάς τις τελικά ως αντισυνταγματικές. Έτσι, πάγωσε η έγκριση και η έκδοση επιπλέον αδειών που εκμεταλλεύονται τα μπόνους, μέχρι νεωτέρας. Αξίζει να σημειωθεί πως το “πάγωμα” δεν συμπεριελάμβανε τις άδειες των οποίων οι εργασίες είχαν ολοκληρωθεί μέχρι τότε.
      Τον Φεβρουάριο του 2025 εκδόθηκε επίσημα η απόφαση του ΣτΕ και έκτοτε συνεχίζονται οι συζητήσεις και οι νομοθετικές παρεμβάσεις από το ΥΠΕΝ για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της απόφασης, καθώς και νέες προσφυγές και δικαστικές μάχες για επιμέρους οικοδομικές άδειες.
      Όπως ήταν αναμενόμενο, οι περισσότερες και σφοδρότερες αντιδράσεις εκφράστηκαν από τον κατασκευαστικό κλάδο, με ανακοινώσεις διαμαρτυρίες και προσφυγές στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο, καθώς η απόφαση του ΣτΕ άφησε μετέωρο πλήθος έργων και διόλου ευκαταφρόνητα οικονομικά κεφάλαια.
      Το ΤΕΕ απ’ την πλευρά του φάνηκε να ενστερνίζεται την πλευρά της αγοράς, καταδεικνύοντας την σύγχυση και το “μούδιασμα” που προκάλεσε η εν λόγω απόφαση, ενώ έθιξε και το ζήτημα έλλειψης ασφάλειας δικαίου.
      Οι δήμοι παραμένουν, δικαιωμένοι, στις αρχικές τους θέσεις και όλοι οι παραπάνω αναμένουν να δουν τι μέλλει γενέσθαι.
      Καταφανώς, η απόφαση του ΣτΕ προκάλεσε περισσότερα ζητήματα, από αυτό που ήρθε να επιλύσει, χωρίς αυτό να αναιρεί την ευστάθεια του νομικού σκεπτικού που την “γέννησε”.
      Ίσως λοιπόν το πρόβλημα να μην έγκειται στον τρόπο που συντίθεται το σκεπτικό μιας απόφασης και γι’ αυτό τελικά η ίδια η απόφαση, κατά μόνας, να μην είναι ικανή να δώσει λύσεις.
      Το Bonus de Constructibilité και τα κίνητρα βάσει των Plan Local d’Urbanisme
      To Bonus de Constructibilité είναι η γαλλική προσπάθεια παρακίνησης να ενσωματωθούν περισσότερα στοιχεία ενεργειακής εξοικονόμησης και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας στα κτήρια.
      Όπως και το δικό μας μπόνους δόμησης, έτσι και η γαλλική εκδοχή ανταμείβει την επιπλέον οικονομική και χρονική επένδυση που απαιτεί η ενσωμάτωση περαιτέρω στοιχείων σε ένα κτίσμα, με την ελαφρά παράκαμψη των εκάστοτε όρων δόμησης.
      Συγκεκριμένα:
      Η γαλλική νομοθεσία ανέπτυξε δύο ξεχωριστούς μηχανισμούς για την προώθηση της ενεργειακής και περιβαλλοντικής απόδοσης στις κατασκευές: το “bonus de constructibilité” (μπόνους δόμησης) και τη “dérogation de hauteur” (παρέκκλιση ύψους).
      1) Μπόνους Δόμησης (Bonus de constructibilité)
      Το μπόνους δόμησης, που προβλέπεται από το άρθρο L. 151-28 του κώδικα πολεοδομικού σχεδιασμού, επιτρέπει την εν μέρει απορρόφηση του πρόσθετου κόστους που συνδέεται με την προσπάθεια για υποδειγματική απόδοση, δίνοντας τη δυνατότητα  υπέρβασης του μεγέθους (αύξηση εμβαδού του κτίσματος ή/και ύψους) έως και 30% για νέες κατασκευές ή επεκτάσεις που επιδεικνύουν ενεργειακή ή υποδειγματική περιβαλλοντική απόδοση ή ενσωματώνουν τεχνολογίες ΑΠΕ.
      Σημαντική λεπτομέρεια εδώ, πως η αρμόδια πολεοδομική αρχή πρέπει να επιτρέψει την παράκαμψη των όρων δόμησης, μέσω του Plan Local d’Urbanisme (PLU), δηλαδή του τοπικού της πολεοδομικού σχεδίου. Η εκάστοτε κοινότητα πρέπει να έχει προβλέψει αυτό τον μηχανισμό στο τοπικό πολεοδομικό της σχέδιο, και να έχει καθορίσει τα επίπεδα των χορηγούμενων υπερβάσεων (από 0 έως 30%).
      Αν κρίνεται αναγκαίο, μπορεί να επιλέξει να χορηγήσει διαφορετικό επίπεδο μπόνους ανάλογα με τα 3 κριτήρια που περιγράφονται παρακάτω, τα οποία δεν είναι σωρευτικά, δηλαδή δεν μπορούν να συνδυαστούν σε ένα κτίσμα, προκειμένου να διεκδικηθεί μεγαλύτερο μπόνους.
      Κριτήρια για το Μπόνους Δόμησης
      Υπάρχουν τρία κριτήρια για την χορήγηση του μπόνους. Όλα βασίζονται στο γαλλικό πρότυπο “RE2020”, το οποίο είναι η τελευταία περιβαλλοντική ρύθμιση για τα κτίρια στη Γαλλία.
      Υποδειγματική ενεργειακή απόδοση: Το κτίριο πρέπει να έχει καλύτερες επιδόσεις από τους στόχους που θέτει ο κανονισμός RE2020 για το 2023, όσον αφορά την κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών, την κατανάλωση ενέργειας και τον αντίκτυπο στο κλίμα. Υποδειγματική περιβαλλοντική απόδοση: Το κτίριο πρέπει να εφαρμόζει τους στόχους του RE2020 για το 2023, όσον αφορά τον αντίκτυπο των υλικών κατασκευής στο κλίμα. Ουσιαστικά, δηλαδή, να χρησιμοποιούνται δομικά υλικά με χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα. Ενσωμάτωση διαδικασιών ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ: Το κτίριο πρέπει να ενσωματώνει συστήματα παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, όπως φωτοβολταϊκά ή ηλιακά θερμικά συστήματα. 2) Παρέκκλιση Ύψους (Dérogation de hauteur)
      Η παρέκκλιση ύψους, που προβλέπεται από το άρθρο R.152-5-2 του κώδικα πολεοδομικού σχεδιασμού, επιτρέπει την αύξηση του πάχους ορισμένων τοίχων του κτιρίου, π.χ λόγω μόνωσης ή πράσινων στεγών κ.α. Η μέγιστη συνολική υπέρβαση ορίζεται στα 2,5 m με όριο τα 25 cm ανά όροφο.
      Αυτή η παρέκκλιση ύψους δεν επιτρέπει την προσθήκη επιπλέον ορόφου, και ο τρόπος κατασκευής είναι αυτός που πρέπει να αιτιολογεί την ανάγκη να επωφεληθεί από αυτήν την παρέκκλιση. Για να επιτραπεί η παρέκκλιση ύψους, το κτίριο πρέπει να επιδεικνύει υποδειγματική περιβαλλοντική απόδοση, όπως ορίζεται στο R.171-3 του κώδικα κατασκευών και κατοικίας.
      Απαραίτητη προϋπόθεση κι εδώ είναι η συμφωνία με το εκάστοτε τοπικό πολεοδομικό σχέδιο (PLU).
      Τι θα μπορούσαμε να κρατήσουμε από το Bonus de Constructibilité
      Όπως, ίσως, εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτό, η γαλλική απόπειρα επιβράβευσης της βιώσιμης και ενεργειακά αναβαθμισμένης δόμησης δεν συνάντησε κανενός είδους αντίσταση, δεν επέφερε αντιδράσεις και η εφαρμογή της δεν παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη.
      Αν συγκρίνουμε τα δύο νομοθετήματα, θα διαπιστώσουμε ότι μοιράζονται πολλά κοινά σημεία στον τρόπο σκέψης, στα κριτήρια και τις προϋποθέσεις εφαρμογής. Η σημαντικότερη και κομβική διαφορά ωστόσο, είναι η συμπερίληψη των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων (Plan Local d’Urbanisme), από την γαλλική κυβέρνηση, εξ’ αρχής.
      Το πραγματικό πρόβλημα στην εφαρμογή του μπόνους δόμησης στην Ελλάδα προέκυψε από τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, καθώς η άναρχη δόμηση ή η δόμηση πολύ ψηλών κτηρίων, έρχεται σε αντίθεση με τον τοπικό αρχιτεκτονικό χαρακτήρα, τον ιστορικό/ παραδοσιακό χαρακτήρα, ή την ομοιόμορφη αισθητική που διατηρούν.
      Θα μπορούσαμε λοιπόν να έχουμε άμεσα και εξαρχής λύσει τέτοιου είδους ζητήματα, αν είχαμε συμπεριλάβει τους όρους δόμησης των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, πριν προβούμε σε έγκριση αδειών που συμπεριλαμβάνουν τις διατάξεις του ΝΟΚ.
      Το ζήτημα τελικά, δεν ήταν ούτε η διάταξη του ΝΟΚ περί μπόνους δόμησης, ούτε οι προσφυγές των Δήμων, ούτε και η απόφαση του ΣτΕ. Είναι ότι μέχρι σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών περιφερειών δεν έχει ολοκληρωμένα, ή έστω ημιτελή, τοπικά πολεοδομικά σχέδια.
      Πολλά ζητήματα δόμησης, όπως και το πιο πρόσφατο, των νέων ορίων των οικισμών, η αυθαίρετη δόμηση ή η αναίμακτη ολοκλήρωση του κτηματολογίου, δεν θα υφίσταντο, αν απλώς είχαμε λύσει το ένα κώλυμα στο οποίο τελικά “σκοντάφτουν” όλα.
      Τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, όπως και τόσα άλλα, βρίσκονται σε εκκρεμότητα εδώ και δεκαετίες. Θεωρητικά υπάρχει ημερομηνία λήξης, καθώς το Πρόγραμμα “Κωνσταντίνος Δοξιάδης”, έχει στόχο να αποκτήσει πολεοδομικό σχέδιο το 80% της επικράτειας και ορίζοντα ολοκλήρωσης έως τις 31/12/2025, ενώ έως τα τέλη του 2026 αναμένεται να έχουν εκδοθεί τα σχετικά προεδρικά διατάγματα που θα θέτουν σε ισχύ τα νέα σχέδια.
      Δεν έχουμε παρά να αναμένουμε την μεγάλη έκπληξη που θα είναι η ολοκλήρωση του προγράμματος εντός χρονοδιαγράμματος, δεδομένης της βραδυκίνητης φύσης των κρατικών προγραμμάτων, διαγωνιστικών διαδικασιών κλπ.
      Μέχρι να επιλύσουμε τα πραγματικά προβλήματα, δυστυχώς είμαστε καταδικασμένοι να στρεφόμαστε στην δικαιοσύνη και να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στην ασφάλεια δικαίου και την εφαρμογή της δικαιοσύνης, όσο σύνθετη κι αν είναι αυτή.
    2. Επικαιρότητα

      GTnews

      Το πρόγραμμα καλύπτει σχεδόν όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και ιδιαίτερη  έμφαση δίνεται σε τομείς προτεραιότητας της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης .
      Οι Επιλέξιμες Δαπάνες εντάσσονται στις κάτωθι κατηγορίες:
      Κτιριακές Εγκαταστάσεις Έργα Διαμόρφωσης Περιβάλλοντος Χώρου Μηχανήματα, Εξοπλισμός & Μεταφορικά Μέσα Δαπάνες για Παροχή Υπηρεσιών Το πρόγραμμα αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για τις επιχειρήσεις ώστε να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα τους, να επενδύσουν στη βιώσιμη ανάπτυξη και να θωρακίσουν τη δραστηριότητά τους απέναντι στις σύγχρονες ενεργειακές και περιβαλλοντικές προκλήσεις.
      Ενισχύονται αιτήσεις χρηματοδότησης ύψους (επιχορηγούμενος Π/Υ) από 20.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ και το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται στο 70% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού της αίτησης χρηματοδότησης.
      Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στα μικρά νησιά αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση της τοπικής οικονομίας, τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων, υποστηρίζοντας την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη σε περιοχές που αντιμετωπίζουν αυξημένες ανάγκες προσαρμογής.
      Ημερομηνία λήξης αιτήσεων: 10 Ιουλίου 2025 Οι δύο δράσεις στοχεύουν στην ίδρυση νέων και στην ενίσχυση υφιστάμενων πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων που θα δραστηριοποιηθούν ή δραστηριοποιούνται ήδη σε νησιά των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και της Κρήτης με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους (βάσει της απογραφής 2021).
      Βασική επιδίωξη είναι η τόνωση της επιχειρηματικότητας μέσω της στήριξης επιχειρήσεων με έμφαση στην καινοτομία και την οικονομική διαφοροποίηση των νησιωτικών περιοχών. Η δράση ενθαρρύνει επενδυτικά σχέδια που στοχεύουν στην αξιοποίηση και ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογιών, σύγχρονων και καινοτόμων διαδικασιών και μέσων στην παραγωγική διαδικασία, στην αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων ή και παρεχόμενων υπηρεσιών και των εν γένει δραστηριοτήτων τους, συμπεριλαμβανομένων και των ενεργειών οι οποίες αξιοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες, υποδομές και βέλτιστες πρακτικές σε θέματα ενεργειακής αναβάθμισης.
    3. Επικαιρότητα

      Engineer

      1. Ποιο πρόβλημα έχει προκύψει με τους οικισμούς;
      Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε -με μια σειρά αποφάσεών του το 2017, το 2019 και το 2022-, τα όρια οικισμών στο Λασίθι, το Πήλιο και την Πάρο, τα οποία είχαν καθοριστεί με αποφάσεις Νομαρχών. Συγκεκριμένα, το ΣτΕ έκρινε αναρμόδιους τους Νομάρχες και ανεπαρκή τα κριτήρια οριοθέτησης που ακολούθησαν.
      Οι αποφάσεις αυτές αφ’ ενός οδήγησαν τους συγκεκριμένους οικισμούς σε οικοδομική αδράνεια, καθώς εκεί δεν εκδόθηκε ούτε μία οικοδομική άδεια επί σειρά ετών και ως σήμερα, αφ’ ετέρου έθεσε εν δυνάμει σε αμφισβήτηση την οριοθέτηση και των υπόλοιπων, 12.000 οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων σε ολόκληρη την ελληνική Επικράτεια, που δεν είναι θεσμοθετημένοι με Προεδρικό Διάταγμα, αλλά με αποφάσεις Νομαρχών.
      2. Τι προέβλεπε το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) που πρότεινε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας;
      Το ΠΔ καθόρισε τα κριτήρια και τη μεθοδολογία για την οριοθέτηση των οικισμών προ του 1983 και κάτω των 2.000 κατοίκων. Αυτά οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη οι μελετητές κατά την οριοθέτηση των οικισμών, είτε κατά την εκπόνηση Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, είτε με αυτοτελείς μελέτες οριοθέτησης ανά την επικράτεια. Για πρώτη φορά ενοποιήθηκε, επικαιροποιήθηκε και κατέστη συνεκτική η αποσπασματική νομοθεσία που ίσχυε, από τη μία για τους οικισμούς προ του 1923 και από την άλλη για τους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων. Για τον λόγο αυτό, το νέο ΠΔ αποκατέστησε την αξία των ιδιοκτησιών και εμπέδωσε την ασφάλεια δικαίου στους οικισμούς της χώρας μας. Εξάλλου, η υπογραφή του ΠΔ ήταν απολύτως αναγκαία, προκειμένου να προχωρούν χωρίς καθυστέρηση οι μελέτες και να εξασφαλιστεί η υλοποίηση του εμβληματικού προγράμματος «Κωνσταντίνος Δοξιάδης».
      3. Το ΠΔ αφορά όλους τους οικισμούς της χώρας;
      Όχι, από το πεδίο εφαρμογής του ΠΔ εξαιρούνται:
      i) οι οικισμοί άνω των 2000 κατοίκων
      ii) οι νέοι οικισμοί μετά το 1983
      iii) οι παραλιακοί οικισμοί που εντάσσονται σε Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ), σε συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες όπως η Αττική, η Εύβοια, η Κορινθία, η Θεσσαλονίκη, η Πιερία και η Χαλκιδική.
      4. Ποιο είναι το ζήτημα που ανέκυψε κατά την επεξεργασία του ΠΔ στο Συμβούλιο της Επικρατείας;
      Το ζήτημα ανέκυψε κατόπιν της απόρριψης από το ΣτΕ της Ζώνης Γ (στα εξωτερικά όρια του οικισμού που είχαν οριοθετηθεί) και αφορούσε αποκλειστικά και μόνο αδόμητα ακίνητα στη Ζώνη αυτή, των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων και μόνον τις περιπτώσεις στις οποίες οι νομαρχιακές αποφάσεις οριοθέτησης δεν πληρούσαν τα απαιτούμενα επιστημονικά κριτήρια.
      5. Ποια είναι η λύση που προκρίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας;
      Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έρχεται να επιλύσει αυτή την εκκρεμότητα, με την εισαγωγή δύο νέων πολεοδομικών εργαλείων: i. τη Ζώνη Ανάπτυξης Οικισμού και ii. την Περιοχή Ειδικών Χρήσεων, με γνώμονα τη δημογραφική πρόκληση που αντιμετωπίζουν αυτοί οι οικισμοί, την προστασία εμπράγματων δικαιωμάτων που έχουν αποκτηθεί καλόπιστα, καθώς και τη σταθερότητα της σχέσης κράτους-πολίτη. Με τα δύο αυτά εργαλεία, επιλύουμε την κανονιστική ασάφεια, ενισχύουμε την προοπτική των μικρών οικισμών, με σεβασμό στην ταυτότητα και την ιστορική κληρονομιά του κάθε τόπου, για μια Ελλάδα χωροταξικά ασφαλή, αναπτυξιακά ισχυρή με προτεραιότητα στην αποκέντρωση και στήριξη του δημογραφικού.
      6. Τι προβλέπουν τα δύο νέα πολεοδομικά εργαλεία;
      Η Ζώνη Ανάπτυξης Οικισμού (Ζ.Α.Ο.) είναι ένα νέο πολεοδομικό εργαλείο για την υποστήριξη και ενίσχυση του περιφερειακού δικτύου οικισμών, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του δημογραφικού και ενίσχυσης της αποκέντρωσης. Βρίσκεται εντός οικισμού και προσομοιάζει στη Ζώνη Β1 αυτού.
      Αφορά οικισμούς μέχρι και 700 κατοίκους. Μέσω του εργαλείου αυτού, προβλέπεται η δυνατότητα, κατά την οριοθέτηση των οικισμών στο πλαίσιο του προγράμματος «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» να διευρύνεται το όριό τους πέραν της Ζώνης Β1, έως το σημερινό όριο του οικισμού, κατόπιν ειδικής τεκμηρίωσης.
      Στη Ζ.Α.Ο. άρτια θα θεωρούνται τα οικόπεδα με ελάχιστο εμβαδόν αρτιότητας από 500 τ.μ. έως 2.000 τ.μ. και πρόσωπο ελάχιστου μήκους 10 μ. σε κοινόχρηστη οδό. Το εμβαδόν αρτιότητας και το ελάχιστο μήκος προσώπου σε κοινόχρηστη οδό εξειδικεύονται με το ΠΔ οριοθέτησης του οικισμού. Για τα λοιπά μεγέθη, όρους και περιορισμούς δόμησης, ισχύουν τα οριζόμενα για την ζώνη Β1. Επιτρεπόμενες χρήσεις γης μπορούν να είναι αυτές που επιτρέπονται στις Ζώνες Β και Β1, κατόπιν τεκμηρίωσης.
      Η Περιοχή Ειδικών Χρήσεων (Π.Ε.Χ). αποτελεί ένα πολεοδομικό εργαλείο που αφορά στους οικισμούς με πληθυσμό 701 – 2000 κατοίκους. Στους οικισμούς αυτούς, εισάγεται η δυνατότητα κατά την οριοθέτησή τους στο πλαίσιο του προγράμματος «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» να καθορίζεται ως Π.Ε.Χ. η περιοχή εκείνη που εκτείνεται πέραν της Ζώνης Β1 και φτάνει έως το σημερινό όριο του οικισμού. Στην Π.Ε.Χ., άρτια θα θεωρούνται τα γήπεδα με ελάχιστο εμβαδόν αρτιότητας από 2.000 τ.μ. έως 4.000 τ.μ. και πρόσωπο ελάχιστου μήκους 15 μ. σε κοινόχρηστη οδό. Επιτρεπόμενες χρήσεις γης μπορούν να είναι αυτές που επιτρέπονται στις Ζώνες Β και Β1, κατόπιν τεκμηρίωσης, με βάση τα ειδικότερα χαρακτηριστικά της περιοχής αυτής, ώστε να αποφεύγονται πιθανές μεταξύ τους συγκρούσεις και η ανεξέλεγκτη κατανάλωση φυσικών πόρων.
      7. Για ποιο λόγο το Υπουργείο εισάγει αυτή τη ρύθμιση τώρα;
      Η άμεση υπογραφή του ΠΔ υπήρξε αναγκαία  προϋπόθεση προκειμένου να δοθούν οι απαιτούμενες κατευθύνσεις στους μελετητές των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων και, με τον τρόπο αυτό, να διασφαλιστεί η υλοποίηση του εμβληματικού προγράμματος «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης οργάνωσης του χώρου από καταβολής του ελληνικού κράτους. Κατά την εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Τ.Π.Σ) και των Ειδικών Πολεδομικών Σχεδίων (Ε.Π.Σ.), οι μελετητές ξεκινούν από τον πυρήνα του οικισμού και επεκτείνουν σταδιακά τη μελέτη τους προς τις εξωτερικές ζώνες των οικισμών. Συνεπώς, οποιαδήποτε καθυστέρηση στην έγκριση του ΠΔ θα έθετε σε κίνδυνο όλο το πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», που αποτελεί ορόσημο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Παράλληλα, εισάγεται με γνώμονα την αποκέντρωση και την ανταπόκριση στη δημογραφική πρόκληση.
      8. Αυτή η νομοθετική παρέμβαση είναι αποσπασματική ή μέρος μίας ευρύτερης πολεοδομικής μεταρρύθμισης;
      Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας συντελείται ουσιαστική πολεοδομική μεταρρύθμιση, που είχε να γίνει πάνω από 100 χρόνια. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά στην κωδικοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας και εκπονεί το εμβληματικό πρόγραμμα πολεοδομικού σχεδιασμού «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» για όλη την Επικράτεια. Για πρώτη φορά μπαίνει τάξη στον χώρο με σαφείς κανόνες, με προϋπολογισμό που αγγίζει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ και αφορά πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Περιλαμβάνει:
      227 Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια για 731 Δημοτικές Ενότητες 18 Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια για 99 Δημοτικές Ενότητες 12 Αυτοτελείς Μελέτες Οριοθέτησης Οικισμών Αυτοτελή Μελέτη για Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης (Ζ.Υ.Σ.) και Αυτοτελή Μελέτη Χαρακτηρισμού Δημοτικών Οδών.
    4. Επικαιρότητα

      GTnews

      Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει την παράταση της καταληκτικής προθεσμίας ολοκλήρωσης του φυσικού αντικειμένου των έργων για τα Προγράμματα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» και «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι». Για τα προγράμματα αυτά η καταληκτική προθεσμία από 30 Ιουνίου 2025 παρατείνεται έως και 31 Δεκεμβρίου 2025.
      Στόχος της παράτασης είναι να δοθεί επαρκές χρονικό διάστημα τόσο στα νοικοκυριά, όσο και στους αγρότες που έχουν εγκριθεί από τα Προγράμματα για την υλοποίηση, την ενεργοποίηση και την επιδότηση των έργων τους, ώστε μέσω της παραγωγής των φωτοβολταϊκών σταθμών να μπορέσουν να καλύψουν μέρος ή ακόμα και το σύνολο των καταναλώσεών τους και να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος.
      Επισημαίνεται ότι:
      Ως ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου νοείται η κατασκευή και η ενεργοποίηση των φωτοβολταϊκών σταθμών με/ή χωρίς σύστημα αποθήκευσης. Σε κάθε περίπτωση για τους Ωφελούμενους η χρονική προθεσμία υλοποίησης του σταθμού και η δέσμευση του ηλεκτρικού χώρου ορίζεται στη Σύμβαση Σύνδεσης που συνάπτουν οι Ωφελούμενοι με τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ). Ωστόσο αυτή η χρονική προθεσμία υλοποίησης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ξεπεράσει την καταληκτική προθεσμία ολοκλήρωσης του φυσικού αντικειμένου, όπως αυτή πλέον θα παραταθεί, για να είναι εφικτή η χορήγηση της εγκεκριμένης επιδότησης που αναλογεί στους Ωφελούμενους.
      Υπενθυμίζεται ότι:
      Τα Προγράμματα με συνολικό προϋπολογισμό 238 εκατ. ευρώ στοχεύουν στην επιδότηση των νοικοκυριών και πρωτίστως των ευάλωτων συμπολιτών μας, καθώς και των αγροτών οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών με/ή χωρίς μπαταρία για αυτοκατανάλωση.
      Από το Πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» έχουν ήδη εκταμιευθεί πάνω από 120 εκατ. ευρώ στους Ωφελούμενους, εκ των οποίων περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί στα ευάλωτα νοικοκυριά.
      Στο Πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» έχουν εγκριθεί πάνω από 3.000 αγρότες με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ.
      Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να ανατρέξουν στην επίσημη διαδικτυακή πύλη των Προγραμμάτων (https://pvstegi.gov.gr) ή να επικοινωνήσουν στο τηλ. 2144050700.
      Τα παραπάνω Προγράμματα υλοποιούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGeneration EU. Φορέας Διαχείρισης και Υλοποίησης των Προγραμμάτων είναι ο ΔΕΔΔΗΕ.
    5. Επικαιρότητα

      GTnews

      Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει την παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις Επιχειρήσεις», έως και την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου του 2025.
      Στόχος της παράτασης είναι να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερες επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα, να αξιοποιήσουν τους διαθέσιμους πόρους και να εγκαταστήσουν ένα σύστημα αποθήκευσης στον φωτοβολταϊκό τους σταθμό, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν ακόμα μεγαλύτερο μέρος των καταναλώσεών τους και να μειώσουν ακόμα περισσότερο το ενεργειακό τους κόστος.
      Οι τρεις επιπλέον μήνες έως τη νέα καταληκτική ημερομηνία θα διευκολύνουν τους υποψήφιους δικαιούχους για τη συλλογή, καθώς και την ορθή και πλήρη προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών που προβλέπονται για την υποβολή της αίτησης στον σχετικό οδηγό του Προγράμματος.
      Υπενθυμίζεται ότι:
      Το πρόγραμμα, συνολικού ύψους 153,7 εκατ. ευρώ, επιχορηγεί επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου οικονομικής δραστηριότητας, για την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης (μπαταρίες). Στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις θα κατανεμηθούν 100.000.000 ευρώ και στις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις 53.740.000 ευρώ.
      Η επιδότηση  των συστημάτων αποθήκευσης (μπαταρίας) αφορά στην εγκατάσταση – προσθήκη είτε σε φωτοβολταϊκά συστήματα που βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού – ανάπτυξης – κατασκευής, είτε σε υφιστάμενα, ενεργά φωτοβολταϊκά συστήματα. Και στις δύο περιπτώσεις επιδοτείται αποκλειστικά το σύστημα αποθήκευσης.
      Η ένταση της ενίσχυσης ανέρχεται σε 50% για μικρές επιχειρήσεις, 40% για μεσαίες επιχειρήσεις και 30% για μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ το συνολικό ύψος της ενίσχυσης που λαμβάνει κάθε δικαιούχος υπολογίζεται σε επίπεδο ενιαίας επιχείρησης και δεν μπορεί να υπερβαίνει για τις κύριες δαπάνες τα 400.000 ευρώ ανά δικαιούχο.
      Οι αιτήσεις υπάγονται στη βάση της άμεσης αξιολόγησης FIFO (First In – First Out) και θα εντάσσονται μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού. Οι αιτήσεις κατατίθενται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος: http://exoikonomo-epixeiro-fotovoltaika.gov.gr. Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 213 151 3740 (καθημερινές, 9:00 π.μ. – 5:00 μ.μ.).
      Το παραπάνω πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGeneration EU. Φορέας διαχείρισης και ελέγχου του προγράμματος είναι η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας/Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (ΕΕΣΥΠ).
    6. Επικαιρότητα

      Engineer

      Την ενεργοποίηση της υποχρέωσης, όλων των φορέων και οργανισμών του κεντρικού κράτους και της αυτοδιοίκησης που διαχειρίζονται δημόσια έργα να καταχωρήσουν τα έργα ευθύνης τους στο Εθνικό Μητρώο Υποδομών, που έχει υλοποιήσει και θέσει σε κανονική λειτουργία το ΤΕΕ, ανακοίνωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Δήμας, ανταποκρινόμενος στην άμεση επίλυση του θέματος για την οργανωμένη παρακολούθηση, συντήρηση και ανθεκτικότητα των υποδομών, που έθεσε νωρίτερα κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, στο συνέδριο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας με θέμα «Το ΤΕΕ στην πρώτη γραμμή του Ψηφιακού Μετασχηματισμού», στο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.
      Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου υπογράμμισε κατά την ομιλία του στο Συνέδριο του ΤΕΕ, ότι η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών πρέπει να συνδυαστεί με απλοποίηση των διαδικασιών, υπερθεματίζοντας στη σχετική παρέμβαση που ανέπτυξε νωρίτερα ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουμε κάνει άλματα στην ψηφιοποίηση και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει σε όλα τα υπουργεία να κάνουμε ακόμη πιο εύκολες τις υπηρεσίες για τους μηχανικούς και να δημιουργήσουμε ακόμη πιο απλές διαδικασίες για τους μηχανικούς».
      Οι δύο  υπουργοί τόνισαν το σημαντικό και πρωταγωνιστικό ρόλο του ΤΕΕ στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού στο κομμάτι της εφαρμογής της δημόσιας πολιτικής αλλά και στα πολλά και σημαντικά στα βήματα που κάνει η Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα.
      Ο κ. Δήμας μίλησε εκτενώς για τα έργα αρμοδιότητάς του,  που ευθυγραμμίζονται με τον ευρύτερο εθνικό στόχο του ψηφιακού μετασχηματισμού και ταυτόχρονα αποτελούν πολύτιμα εργαλεία, ενώ έκανε ανακοινώσεις και για το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, σημειώνοντας ότι δίνεται έμφαση στο ζήτημα της συντήρησης των υποδομών.
      Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ότι «τέλος του χρόνου ολοκληρώνουμε την κτηματογράφηση και βάζουμε το Κτηματολόγιο σε μία επόμενη εποχή υποδομών».
      Χρίστος Δήμας Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών: άμεση λύση για την καταχώρηση όλων των έργων στο Εθνικό Μητρώο Υποδομών
      Το μοντέλο που εφαρμόστηκε  στο υπουργείο Οικονομικών με επιτυχία για τις φορολογικές δηλώσεις, ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας ότι θα ακολουθηθεί για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να καταχωρήσουν τα έργα ευθύνης τους στο Εθνικό Μητρώο Υποδομών, όλοι οι φορείς του δημοσίου και της αυτοδιοίκησης, τονίζοντας τη σημασία του έργου, που έχει θέσει σε κανονική λειτουργία το ΤΕΕ για τη θωράκιση και ανθεκτικότητα των υποδομών. Σημείωσε δε ότι τα βήματα που θα ακολουθηθούν είναι πρώτα η απογραφή όλων των υπόχρεων φορέων, και ακολούθως η γνωστοποίηση της υποχρέωσης τους εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος να καταχωρήσουν στην πλατφόρμα τα στοιχεία για τα έργα ευθύνης του, υπογραμμίζοντας ότι για όσους δεν εκπληρώσουν την υποχρέωση τους, θα είναι υπεύθυνοι προσωπικά οι νόμιμοι εκπρόσωποι και όχι αορίστως ο φορές η οργανισμός τους.
      Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας χαρακτήρισε τον ψηφιακό μετασχηματισμό «βασικό πυλώνα στην εφαρμογή της δημόσιας πολιτικής, επηρεάζοντας άμεσα την αποτελεσματικότητα, τη διαφάνεια και την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται στον πολίτη».
      Ο κ. Δήμας αναφέρθηκε στην «εξαιρετική πρωτοβουλία του ΤΕΕ που στοχεύει στην ανάδειξη του ρόλου του Ψηφιακού Μετασχηματισμού ως καταλύτη για τον εκσυγχρονισμό του κράτους, των υποδομών και φυσικά της εξυπηρέτησης του πολίτη, ενισχύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη συνεργασία ανάμεσα στην Πολιτεία, τον τεχνικό κόσμο και την αγορά» όπως είπε.
      Έκανε ιδιαίτερη μνεία «στους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από το αξιέπαινο έργο του ΤΕΕ, στις Ελληνίδες και στους Έλληνες μηχανικούς» οι οποίοι «δεν αρκούνται στη θεωρία, αλλά μετατρέπουν την τεχνογνωσία σε χειροπιαστά αποτελέσματα, βάζοντας τα θεμέλια για μια πιο σύγχρονη, λειτουργική και ανθεκτική Ελλάδα».
      Ο κ. Δήμας παρουσίασε, στη συνέχεια, ορισμένες από τις βασικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, οι οποίες, όπως είπε «ευθυγραμμίζονται με τον ευρύτερο εθνικό στόχο του ψηφιακού μετασχηματισμού».
      Έκανε αναφορά στο Εθνικό Μητρώο Υποδομών το οποίο χαρακτήρισε «πολύτιμο εργαλείο στρατηγικής σημασίας, το οποίο φιλοδοξεί να συγκεντρώσει, να οργανώσει και να αποτυπώσει με ακρίβεια το σύνολο των δημόσιων υποδομών της χώρας σε ένα ενιαίο, ψηφιακό σύστημα».
      Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό ο κ. Δήμας «στο Μητρώο Υποδομών θα υπάρχει υποχρέωση όλων των αρμόδιων φορέων Α και Β βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να καταγράφουν τις υποδομές στη γεωγραφική τους ενότητα» σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρχει πρόστιμο στα φυσικά πρόσωπα. Αναγνώρισε τον ρόλο του ΤΕΕ που θα συνδράμει στην καταγραφή και ανέφερε ότι πρόκειται για «συλλογική άσκηση, εξαιρετικά σημαντική για ένα πλήρες μητρώο γεφυρών και άλλων υποδομών». Διαβεβαίωσε ότι «στο κομμάτι της συντήρησης πρώτος θα σας πω ότι από εδώ και μπρος ένα πολύ μεγάλο κομμάτι χρηματοδοτήσεων και τεχνογνωσίας θα πηγαίνει στη συντήρηση υποδομών».
      Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στην αξιοποίηση της μεθοδολογίας Building Information Modelling (BIM), σημειώνοντας πως«ηένταξη του σύγχρονου αυτού ψηφιακού εργαλείου στη στρατηγική του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αντανακλά τη βούληση για μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο παραγωγής έργων, με υψηλή ακρίβεια, διαφάνεια, εξοικονόμηση πόρων και αποτελεσματικότερη διαχείριση του κύκλου ζωής των υποδομών».
      Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφέρθηκε στη συνέχεια στον ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης κάνοντας λόγο για «μια επαναστατική τεχνολογία που ανοίγει δρόμους, οι οποίοι μέχρι πρόσφατα φάνταζαν αδιανόητοι».
      «Η Τεχνητή Νοημοσύνη, το BIM, το Εθνικό Μητρώο Υποδομών και συνολικά ο ψηφιακός μετασχηματισμός, δεν είναι απλώς σύγχρονα εργαλεία, αλλά ηγέφυρα που μας οδηγεί σε ένα πιο ανθεκτικό, αποτελεσματικό και βιώσιμο μέλλον» σημείωσε.
      Κλείνοντας τόνισε ότι «το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα συνεχίσει την παραγωγική συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το ΤΕΕ, καθώς ο μόνος τρόπος να ανταποκριθούμε με επιτυχία σε αυτές τις δύσκολες προκλήσεις, είναι οι συνέργειες».
      Δημήτρης Παπαστεργίου Yπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Σύντομα το Κτηματολόγιο ανεβαίνει στο cloud
      Το Κτηματολόγιο θα περάσει σε μία νέα εποχή από το νέο έτος, καθώς θα έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση και τα δεδομένα θα ανέβουν στο cloud, γεγονός που θα διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας διαβεβαίωσε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.
      «Το Κτηματολόγιο κάνει ένα τεράστιο βήμα αυτή την ώρα» τόνισε. «Τέλος του χρόνου ολοκληρώνουμε την κτηματογράφηση και βάζουμε το Κτηματολόγιο σε μία επόμενη εποχή υποδομών. Η εποχή που κρατούσαμε όλοι κάποιες υποδομές σε υπόγεια, σε datarooms, τελείωσε. Το Κτηματολόγιο κάνει αυτή τη μετάβαση στο cloud. Μέχρι τότε προσπαθούμε -με νύχια και με δόντια- και με την βοήθεια των ανθρώπων του Κτηματολογίου τις υποδομές μας “πάνω”. Η επόμενη ημέρα θα είναι πολύ διαφορετική για τον τεχνικό κόσμο της χώρας.»
      Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο που θα παίξει η τεχνητή νοημοσύνη στην επόμενη εποχή, τονίζοντας ότι σήμερα «σαρώνονται δεδομένα σε πολλές πολεοδομίες», ενώ σύντομα θα είναι διαθέσιμα στοιχεία που θα παρέχουν οι μικροδορυφόροι που εκτοξεύει η χώρα στο διάστημα.
      «Η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει τα πάντα. Το επόμενο στοίχημα είναι πώς όλα αυτά τα δεδομένα θα γίνουν πλούτος» τόνισε ο υπουργός, που σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει καταθέσει δεύτερη πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την δημιουργία ενός υπερυπολογιστή στη Δυτική Μακεδονία.
      «Πρέπει να δούμε πώς θα δημιουργήσουμε πιο απλές διαδικασίες και δεν είναι μόνο θέμα ψηφιακών υπηρεσιών, είναι και θέμα νομοθεσίας. Γίνεται μεγάλη κουβέντα τελευταία για τις πολεοδομίες. Εγώ πιστεύω ότι οι δήμοι δεν είναι το πρόβλημα, όμως πρέπει σίγουρα να δούμε πώς θα κάνουμε πιο απλές τις διαδικασίες» κατέληξε.
      Δείτε τις εργασίες του Συνεδρίου στο link:
       
    7. Επικαιρότητα

      GTnews

      Με πλειοψηφία του 51% των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας, βάσει των ιδιοκτησιακών χιλιοστών τους, θα μπορεί να γίνεται εγκατάσταση φωτοβολταικών στις ταράτσες των πολυκατοικιών της χώρας, σύμφωνα με νέα ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που βασίστηκε σε πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ και κατατέθηκε στη Βουλή για ψήφιση.
      Πρόκειται για το άρθρο 58 του νομοσχεδίου για την προώθηση της παραγωγής βιομεθανίου και την οργάνωση της αγοράς παραγωγής υδρογόνου που προβλέπει μεταξύ άλλων ότι: «Για την εγκατάσταση σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και συστημάτων αποθήκευσης αυτοκαταναλωτών, που ενεργούν από κοινού σε κοινόχρηστους χώρους κτιρίων, τα οποία περιλαμβάνουν περισσότερες από μια οριζόντιες ιδιοκτησίες και σε επιφάνεια μέχρι ποσοστού 40% του συνόλου της επιφάνειας του κοινόχρηστου δώματος, οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των συνιδιοκτητών λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία του 51% που αντιστοιχεί στα ποσοστά συνιδιοκτησίας».
      Με το σημερινό πλαίσιο η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στους κοινόχρηστους χώρους, δηλαδή πρακτικά στις ταράτσες των πολυκατοικιών, προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη του συνόλου (100 %) των συνιδιοκτητών, ποσοστό που είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Ιδίως όταν ωφελούμενος είναι μόνο ο ενδιαφερόμενος να εγκαταστήσει το φωτοβολταϊκό ή ακόμη όταν δεσμεύεται χώρος στον οποίο θα μπορούσε να εγκατασταθεί ηλιακός θερμοσίφωνας. Πρόσθετο εμπόδιο είναι και οι παλαιοί κανονισμοί πολυκατοικιών, η πλειονότητα των οποίων συντάχθηκε όταν δεν υπήρχε καν η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών ή και των ηλιακών θερμοσιφώνων.
      Η νέα ρύθμιση διευκολύνει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστοιχιών περιορίζοντας την απαιτούμενη πλειοψηφία στο 51% των χιλιοστών της συνιδιοκτησίας, με την προϋπόθεση ότι η επένδυση αφορά σύστημα συλλογικής αυτοκατανάλωσης (δηλαδή συμβάλλονται τουλάχιστον δύο ένοικοι του κτιρίου) και ότι η εγκατάσταση δεν θα καλύψει περισσότερο από το 40 % της κοινόχρηστης επιφάνειας.
      Ως «καλοδεχούμενη» χαρακτηρίζει τη ρύθμιση ο Στέλιος Ψωμάς, ειδικός σε θέματα πράσινων επενδύσεων, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και σημειώνοντας ότι αν δεν λειτουργήσει και αυτή η διάταξη, δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί στην πράξη το μέτρο της συλλογικής αυτοκατανάλωσης το οποίο προωθείται και από την ΕΕ ως εργαλείο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των νοικοκυριών.
      Η αρχική προ ετών πρόταση ήταν παρόμοιας λογικής με τη ρύθμιση για την αυτονόμηση στη θέρμανση. Ο ενδιαφερόμενος θα κατέθετε στη Γενική Συνέλευση πρόταση για τοποθέτηση φωτοβολταικών στην ταράτσα και τους κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας και αν δεν λαμβανόταν αντίθετη απόφαση εντός 30 ημερών, θα είχε το δικαίωμα να προχωρήσει μονομερώς στην τοποθέτηση των φωτοβολταικών !!! Μιά τέτοια ρύθμιση θα μετέτρεπε τις ταράτσες στο νέο ..."El Paso" της ελληνικής πολυκατοικίας. Η ΠΟΜΙΔΑ με παρέμβαση του προέδρου της και του ενεργειακού συμβούλου της Μηχανολόγου Δρ. Απόστολου Ευθυμιάδη, ζήτησε και πέτυχε να γίνουν σεβαστά τα περιουσιακά δικαιώματα και οι απόψεις της πλειοψηφίας των συνιδιοκτητών κάθε πολυκατοικίας, η οποία με την απόφασή της θα ρυθμίζει και όλες τις σχετικές λεπτομέρειες της τοποθέτησής τους. 
      Η σχετική διάταξη ορίζει τα εξής:
      "7. Για την εγκατάσταση σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και συστημάτων αποθήκευσης αυτοκαταναλωτών, που ενεργούν από κοινού σε κοινόχρηστους χώρους κτιρίων, τα οποία περιλαμβάνουν περισσότερες από μια οριζόντιες ιδιοκτησίες και σε επιφάνεια μέχρι ποσοστού σαράντα τοις εκατό (40%) του συνόλου της επιφάνειας του κοινόχρηστου δώματος, οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των συνιδιοκτητών λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία του πενήντα ένα τοις εκατό (51%) που αντιστοιχεί στα ποσοστά συνιδιοκτησίας. Με την ίδια πλειοψηφία λαμβάνεται κάθε σχετική απόφαση για την υλοποίηση και ρύθμιση των παραπάνω αποφάσεων, τηρουμένων των εκάστοτε πολεοδομικών διατάξεων. Η παρούσα δεν εφαρμόζεται επί ακινήτων που εμπίπτουν στον Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς (ν. 4858/2021, Α' 220). Η σύμβαση της παρ. 3, εφόσον εφαρμόζεται η παρούσα, περιλαμβάνει πρόβλεψη προσχώρησης συνιδιοκτητών, εντός του ίδιου κτιρίου ή συγκροτήματος κατοικιών, προκειμένου να λαμβάνουν μέρος στην από κοινού συλλογική αυτοκατανάλωση και να καθίσταται δυνατή η συμμετοχή τους στον επιμερισμό της παραγόμενης ενέργειας του φωτοβολταϊκού συστήματος. Οι όροι προσχώρησης είναι εύλογοι και δίκαιοι»."
    8. Επικαιρότητα

      GTnews

      Σε νέα πληρωμή δικαιούχων στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ» και «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ» προχωρά το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
      Ειδικότερα, θα πιστωθεί με την 29η απόφαση έγκρισης πίστωσης, στους λογαριασμούς 20 δικαιούχων του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ», το ποσό των 155.314,38 ευρώ. Από αυτά, το ποσό των 57.000 ευρώ αφορά 9 φυσικά πρόσωπα και το ποσό των 98.314,38 ευρώ αφορά 11 νομικά πρόσωπα. Συνολικά θα επιδοτηθούν 23 ηλεκτρικά οχήματα.
      Από τον Νοέμβριο του 2023, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει καταβάλει επιδοτήσεις συνολικού ποσού 55.359.273,91 ευρώ σε 14.085 δικαιούχους για αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικού οχήματος. Συνολικά, από την έναρξη του Προγράμματος, τον Ιούλιο 2022, έχουν καταβληθεί 60.589.747,53 ευρώ. Σύμφωνα με την προκήρυξη της δράσης, το «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ» ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2025.
      Επιπλέον, θα πιστωθεί με την 8η απόφαση έγκρισης πίστωσης, στους λογαριασμούς 519 δικαιούχων του Προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ», το ποσό των 4.380.598,04 ευρώ. Από αυτά, το ποσό των 2.161.206,13 ευρώ αφορά 272 φυσικά πρόσωπα και το ποσό των 2.219.391,91 ευρώ αφορά 247 νομικά πρόσωπα. Συνολικά θα επιδοτηθούν 653 ηλεκτρικά οχήματα.
      Συνολικά, από την έναρξη του Προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ», τον Ιούνιο του 2024, έχουν καταβληθεί 27.101.524,14 ευρώ.
       
    9. Επικαιρότητα

      GTnews

      Καμπανάκι για τον καιρό και τον καύσωνα που επελαύνει την χώρα και θα παραμείνει έως και την Παρασκευή 27/6 όπου αναμένεται να κορυφωθεί, χτυπά ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς.
      Πότε είναι λανθασμένες οι μετρήσεις της θερμοκρασίας από τα αυτοκίνητα και πού μπορεί να φτάσει πραγματικά η ζέστη, εξηγεί με νέα ανάρτησή του ο πρώην διευθυντής της ΕΜΥ.
       Καύσωνας: 70°C στο ταμπλό – Τι δεν λένε τα θερμόμετρα αυτοκινήτου
      Σε περιόδους έντονου καύσωνα, οι θερμοκρασίες που καταγράφονται από τα αυτοκίνητα συχνά δίνουν μια παραπλανητική εικόνα της θερμικής κατάστασης του περιβάλλοντος, εξηγεί Θοδωρής Κολυδάς, επισημαίνοντας πως οι επίσημες μετρήσεις από τους μετεωρολογικούς σταθμούς γίνονται με αυστηρές προδιαγραφές: σε ύψος δύο μέτρων από το έδαφος, σε σκιερό και καλά αεριζόμενο περιβάλλον.

      Ωστόσο, η θερμική επιβάρυνση που βιώνει ο πολίτης, ειδικά στο αστικό περιβάλλον και ακόμη περισσότερο μέσα σε ένα όχημα, μπορεί να διαφέρει δραματικά. Η θερμότητα που παγιδεύεται και συσσωρεύεται σε μεταλλικές και γυάλινες επιφάνειες, η αντανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας από την άσφαλτο και τα κτίρια, αλλά και το φαινόμενο της «αστικής θερμικής νησίδας», προκαλούν σημαντικές υπερβάσεις στις πραγματικές συνθήκες.
      Σε σχετικό του άρθρο ο Θεόδωρος Κολυδάς παραθέτει χαρακτηριστικό πίνακα.

      Πού φτάνει η θερμοκρασία όταν ο ήλιος χτυπά το αυτοκίνητο
      Χαρακτηριστικά, αν η επίσημη θερμοκρασία είναι 40°C, η πραγματική θερμοκρασία που μπορεί να μετρηθεί κοντά σε θερμαινόμενες επιφάνειες —όπως ένα παράθυρο αυτοκινήτου που βρίσκεται εκτεθειμένο στον ήλιο— ενδέχεται να φτάσει ή και να ξεπεράσει τους 60 με 70 βαθμούς Κελσίου.
      Όπως σημειώνει ο κ. Κολυδάς, πρόκειται για μια σημαντική διαφοροποίηση που δεν πρέπει να παραβλέπεται.
    10. Επικαιρότητα

      GTnews

      Η εύρυθμη λειτουργία των ανελκυστήρων αποτελεί σημαντικό θέμα ασφάλειας, αλλά και ποιότητας ζωής για τους πολίτες, τόσο σε ιδιωτικά όσο και σε δημόσια κτίρια. Ειδικά σε μία σεισμογενή χώρα, όπως είναι η Ελλάδα.
       
      Είναι προφανής, συνεπώς, η ανάγκη καταγραφής και πιστοποίησης των ανελκυστήρων σε ολόκληρη τη χώρα. Η επιτυχία της διαδικασίας καταγραφής και πιστοποίησης προϋποθέτει τη συνεργασία και την ενεργό συμμετοχή όλων των πολιτών.
      Για το σκοπό αυτό το Υπουργείο Ανάπτυξης προχωρά στη νομοθέτηση και δημιουργία Μητρώου Απογραφής Ανελκυστήρων.
      Η σχετική πλατφόρμα δήλωσης θα λειτουργήσει για χρονικό διάστημα από αρχές Ιουλίου (αμέσως μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου) έως τις 30 Νοεμβρίου 2025, στη διεύθυνση https://elevator.mindev.gov.gr, με στόχο την απογραφή όλων των ανελκυστήρων ανεξαρτήτως σταδίου πιστοποίησης.
      Στη συνέχεια -και με βάση τα δεδομένα που θα έχουν συγκεντρωθεί- θα αποφασιστεί το χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα, ώστε να διασφαλιστεί ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των ανελκυστήρων, για τους οποίους θα κριθεί απαραίτητη αυτή η διαδικασία με σκοπό να πιστοποιηθούν για την ασφαλή λειτουργία τους.
      Η σύνδεση στην πλατφόρμα θα γίνεται με τους κωδικούς gov/taxis και η διαδικασία θα ολοκληρώνεται σε ελάχιστα λεπτά, καθώς έχει ληφθεί κάθε δυνατή πρόνοια ώστε να είναι ιδιαίτερα απλή για τη διευκόλυνση των πολιτών.
      Η διαδικασία είναι υποχρεωτική και μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε κάτοικο ενός σπιτιού, μιας πολυκατοικίας –ιδιοκτήτη ή διαχειριστή- και τον υπεύθυνο λειτουργίας ενός δημόσιου κτιρίου. Επίσης, η διαδικασία καταχώρησης  μπορεί να γίνει και από τους υπεύθυνους συντηρητές ή εγκαταστάτες.  
      Τι θα περιλαμβάνει η απογραφή
      Η απογραφή θα περιλαμβάνει 7 υποχρεωτικά πεδία, που αποτελούν κοινή γνώση για τους υπόχρεους στην υποβολή της δήλωσης, τα οποία θα συμβάλλουν στην στατιστική επεξεργασία των δεδομένων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου.
      Διεύθυνση και τοποθεσία εγκατάστασης – KAEK Ακινήτου (θα γίνεται αυτόματη συμπλήρωση των στοιχείων μέσω διαλειτουργικότητας ή χειροκίνητη εισαγωγή όπου δεν υπάρχει ΚΑΕΚ). Αριθμός ανελκυστήρων στην οικοδομή Έτος τοποθέτησης ανελκυστήρα. Αριθμός στάσεων ανελκυστήρα. Αν έχει σήμανση CE. Αν υπάρχει ενεργή ή παλαιότερη πιστοποίηση και η χρονική στιγμή αυτής. Στοιχεία Ιδιοκτήτη-Διαχειριστή/στοιχεία συντηρητή-εγκαταστάτη (τα οποία θα προκύπτουν από τη διαδικασία ταυτοποίησης). Οι διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονταν από την ΚΥΑ 28425/2008 για μη καταχώριση παύουν να ισχύουν, προκειμένου να διευκολυνθεί η καθολική συμμετοχή.
      Η ασφάλεια των χρηστών και η αξιοπιστία των τεχνικών εγκαταστάσεων είναι ευθύνη όλων μας.
      Περισσότερες λεπτομέρειες θα υπάρξουν στο σχέδιο νόμου για την Εθνική Πολιτική Ποιότητας που θα κατατεθεί στη Βουλή τις ερχόμενες ημέρες.
    11. Επικαιρότητα

      GTnews

      Η συγκεκριμένη προκαταρκτική ανάλυση της πυρκαγιάς της Χίου (22-24 Ιουνίου 2025) που παρουσιάζεται παρακάτω, υλοποιήθηκε από κοινού από την πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και της WWF Ελλάς. 
      Η πυρκαγιά της Χίου ξεκίνησε το μεσημέρι της Κυριακής 22 Ιουνίου 2025 και έκαψε περισσότερα από 40.000 στρέμματα σύμφωνα με την τελευταία χαρτογράφηση της υπηρεσίας Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Εικόνα 1). Η εκτιμώμενη εξάπλωση της πυρκαγιάς με βάση δορυφορικές παρατηρήσεις των θερμών σημείων παρουσιάζεται στο χάρτη της Εικόνας 2.

      Εικόνα 1. Δορυφορική αποτύπωση της καμένης έκτασης από την υπηρεσία Copernicus Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
      Κατά τις πρώτες 12 ώρες της εξάπλωσης (Κυριακή 22.06.2025, από Ω/12:00 έως Ω/23:59), η φωτιά κινήθηκε με εκτιμώμενη μέση ταχύτητα 0,80 χλμ/ώρα, καίγοντας σχεδόν 8.000 στρέμματα. Κατά τη διάρκεια της Δευτέρας 23.06.2025 (από Ω/00:01 έως Ω/23:59), η φωτιά έκαψε περισσότερα από 29.000 στρέμματα, κινούμενη με εκτιμώμενη μέση ταχύτητα 0,35 χλμ/ώρα. Κατά την τελευταία φάσης της εξάπλωσης (Τρίτη 24.06.2025, από Ω/00:01 έως Ω/23:59), η φωτιά κινήθηκε με εκτιμώμενη μέση ταχύτητα 0,10 χλμ/ώρα, καίγοντας σχεδόν 3.500 στρέμματα.
      Εικόνα 2. Εκτιμώμενη εξάπλωση της πυρκαγιάς της Χίου.
      Από τη συνολική έκταση που επηρέασε η πυρκαγιά της Χίου, τα 32.240 στρέμματα αφορούν σε φυσική –κατά κύριο λόγο δασική– βλάστηση (Πίνακας 1 & Εικόνα 3).
      Πίνακας 1. Κατανομή καμένης βλάστησης στην πυρκαγιά της Χίου.

      Πηγή δεδομένων: Χάρτης βλάστησης 1992, Υπουργείο Γεωργίας

      Εικόνα 3. Αποτύπωση εκτάσεων πολλαπλά καμένης βλάστησης για την πυρκαγιά της Χίου.
      Δυστυχώς η φετινή πυρκαγιά επηρέασε περίπου 3.800 στρέμματα σε δύο προστατευόμενες περιοχές (Εικόνα 4) ενώ παρουσιάζει επικάλυψη με τις πυρκαγιές του 2012 και 2016. Το παραπάνω σημαίνει ότι η φυσική αναγέννηση σε περίπου 20.000 στρέμματα της περιοχής μπορεί να είναι προβληματική λόγω της αδυναμίας κάποιων ειδών να ανταπεξέλθουν σε αλλεπάλληλες πυρκαγιές, που λαμβάνουν χώρα σε διάστημα μικρότερο των 20 ετών (Εικόνα 5).

      Εικόνα 4. Προστατευόμενες περιοχές που επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά της Χίου.

      Εικόνα 5. Πολλαπλά καμένες εκτάσεις στη Χίο.
    12. Επικαιρότητα

      GTnews

      Μετά τον προσωπικό αριθμό για τους πολίτες, ο οποίος έκανε ήδη πρεμιέρα, η σκυτάλη περνά τώρα στα ακίνητα. Στα σκαριά, βρίσκεται ο «μοναδικός αριθμός ταυτότητας ακινήτου» ο οποίος θα συνοδεύει κάθε ακίνητο για όλες τις συναλλαγές καθώς και τις διοικητικές, νομικές και τεχνικές διαδικασίες.
      Το μέτρο έρχεται να βάλει τάξη στο χάος των διαφορετικών αριθμών που υπάρχουν σήμερα για ένα ακίνητο: ΚΑΕΚ από το Κτηματολόγιο, ΑΤΑΚ από το Ε9, αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, αριθμός υδρομετρητή, αριθμός ασφαλιστηρίου συμβολαίου.
      Η σχετική μελέτη για τη δημιουργία του μοναδικού αριθμού ταυτότητας ακινήτου ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρεία, η οποία θα αναλάβει να καταγράψει και να χαρτογραφήσει τους αριθμούς που χρησιμοποιούνται σήμερα για τα ακίνητα από το Κτηματολόγιο και την ΑΑΔΕ μέχρι τους ΟΤΑ, τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, τις εταιρείες ύδρευσης-αποχέτευσης και τις ασφαλιστικές εταιρείες.
      Η δημιουργία μοναδικού αριθμού ταυτότητας ακινήτου συνδέεται άμεσα με το Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων, μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα η οποία θα είναι σε πλήρη λειτουργία από το 2026 και χρηματοδοτείται με 8,285 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η νέα πλατφόρμα, υπό την ονομασία E-Registries, θα συγκεντρώνει όλα τα δεδομένα ενός ακινήτου σε μία ενιαία εικόνα. Πρόκειται για τον ψηφιακό φάκελο που αποκτά κάθε ακίνητο με πληροφορίες από το Κτηματολόγιο, την ΑΑΔΕ, τον ΔΕΔΔΗΕ, την ΕΥΔΑΠ, πολεοδομικά στοιχεία, ακόμα και εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις.
      Με την υλοποίηση του έργου, κάθε ακίνητο θα ταυτίζεται με τα τετραγωνικά που έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο και κάθε άλλη βάση δεδομένων θα ενημερώνεται αυτόματα, κάνοντας τις απαιτούμενες διορθώσεις μέσω διαλειτουργικότητας, γλιτώνοντας τους ιδιοκτήτες ακινήτων από τεράστια ταλαιπωρία και κόστος. Σήμερα, σε κάθε αγοραπωλησία, το πιθανότερο σενάριο είναι τα τετραγωνικά του ακινήτου να διαφέρουν ανάμεσα στις καταγραφές του Κτηματολογίου και του ε9 με τις διαδικασίες διορθώσεων να φέρνουν γκρίνια, νεύρα, ταλαιπωρία και πρόσθετο κόστος στους εμπλεκόμενους στη συναλλαγή.
      Αυτόματη Ενημέρωση
      Το Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων δεν απαιτεί από τους πολίτες να επανυποβάλουν τα στοιχεία τους σε καμία πλατφόρμα. Αντιθέτως, οι κρατικές βάσεις δεδομένων (Κτηματολόγιο, ΑΑΔΕ, ΔΕΔΔΗΕ, Πολεοδομία κ.λπ.) και τα πληροφοριακά τους συστήματα θα διαλειτουργούν μεταξύ τους, έτσι ώστε για οποιαδήποτε αλλαγή σε επιμέρους δεδομένα να ενημερώνεται αυτόματα το σύνολο του Δημοσίου χωρίς καμία άλλη ενέργεια. Μεταξύ των στοιχείων που θα αντληθούν και θα ενσωματωθούν στην πλατφόρμα είναι:
      • Τα στοιχεία που υπάρχουν στο Κτηματολόγιο το οποίο εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους.
      • Τα στοιχεία από το Ε9.
      • Στοιχεία για πολεοδομικές άδειες που υπάρχουν στο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος (ΤΕΕ).
      • Στοιχεία από τα δικαστήρια, τα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία που αφορούν ακίνητα στα οποία υπάρχει αμφισβήτηση της ιδιοκτησίας, με αγωγές ή άλλα ένδικα μέσα.
      • Στοιχεία για τους αποδέκτες των αγροτικών επιδοτήσεων που καταβάλλονται για καλλιεργούμενες εκτάσεις.
      Με τη δημιουργία του μοναδικού αριθμού ταυτότητας και την ενεργοποίηση της πλατφόρμας κάθε αλλαγή ιδιοκτησίας θα καταγράφεται αυτόματα. Έτσι, όταν υπογράφεται ένα συμβόλαιο και αναρτάται στο myPROPERTY, το μητρώο θα ενημερώνει αυτόματα τις εταιρείες ηλεκτροδότησης, ύδρευσης ή τους Δήμους, χωρίς να απαιτούνται επιπλέον ενέργειες από τον πρώην και τον νέο ιδιοκτήτη.
      Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών στόχος του Ενιαίου Μητρώου Ακινήτων είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, το οποίο θα συγκεντρώνει, συστηματοποιεί και ενσωματώνει ψηφιακή πληροφορία που τηρείται από διαφορετικούς φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και αφορά συνολικά στα στοιχεία των ακινήτων της χώρας (κτίρια, οικόπεδα κ.λπ.) καθώς και στοιχεία της εκμετάλλευσής τους (π.χ. ενεργειακές και τηλεπικοινωνιακές υποδομές, ενοικιάσεις, φορολογικές υποχρεώσεις κ.λπ.).
    13. Επικαιρότητα

      GTnews

      Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει την παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης των παρεμβάσεων για τις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Επιχειρώ».
      Ως νέα ημερομηνία ολοκλήρωσης των παρεμβάσεων ορίζεται η 31η Δεκεμβρίου 2025 για τις επιχειρήσεις των οποίων η αξιολόγηση πραγματοποιείται με Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).
      Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε στην εν λόγω παράταση με σκοπό τη διευκόλυνση των υποψήφιων επιχειρήσεων στην εμπρόθεσμη ολοκλήρωση των παρεμβάσεων και λαμβάνοντας υπόψη ότι η προηγούμενη ημερομηνία λήξης συνέπιπτε με την τουριστική περίοδο.
      Για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Επιχειρώ» οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Ειδική Γραμμή Εξυπηρέτησης Πολιτών (Help Desk) καθημερινά, στον αριθμό 218-218 5146 και ώρες 09:00 – 17:00.
      Επίσης, ερωτήσεις μπορούν να υποβάλλονται και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στο [email protected]
    14. Επικαιρότητα

      Engineer

      Εκδόθηκε η ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΠΔΥΠ/68264/1004/20.06.2025 (ΦΕΚ 3119/20.06.2025 τεύχος Β') με την οποία δόθηκε παράταση ισχύος των αδειών χρήσης ύδατος - τροποποίηση της υπ’ αρ. 146896/17.10.2014 κοινής υπουργικής απόφασης «Κατηγορίες αδειών χρήσης και εκτέλεσης έργων αξιοποίησης των υδάτων. Διαδικασία και όροι έκδοσης των αδειών, περιεχόμενο και διάρκεια ισχύος τους και άλλες συναφείς διατάξεις» (Β’ 2878).
      Η απόφαση προβλέπει:
      Άρθρο 1
      Τροποποίηση της υπ’ αρ. 146896/17.10.2014 κοινής υπουργικής απόφασης «Κατηγορίες αδειών χρήσης και εκτέλεσης έργων αξιοποίησης των υδάτων. Διαδικασία και όροι έκδοσης των αδειών, περιεχόμενο και διάρκεια ισχύος τους και άλλες συναφείς διατάξεις» (Β’ 2878).
      Η παρ. 4 του άρθρου 6 της υπ’ αρ. 146896/17.10.2014 κοινής υπουργικής απόφασης αντικαθίσταται ως εξής:
      «4. Η διάρκεια ισχύος των αδειών χρήσης ύδατος ακολουθεί τον κύκλο αναθεώρησης των Σχεδίων Διαχείρισης σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις της παραγράφου 3 του άρθρου 10 του π.δ. 51/2007, με τις ακόλουθες διακρίσεις:
      α) Για τις άδειες που εκδίδονται μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης η διάρκεια ισχύος τους παρατείνεται έως ένα (1) έτος μετά την 3η αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης της περιοχής λεκάνης απορροής ποταμών.
      β) Για τις άδειες που έχουν εκδοθεί μετά το έτος 2005, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 435045.12.2005 κοινή υπουργική απόφαση (Β’ 1784) και την υπ’ αρ. 150559/10.06.2011 κοινή υπουργική απόφαση (Β’ 1440), η διάρκεια ισχύος τους, είτε αυτή έχει λήξει είτε όχι, παρατείνεται αυτοδίκαια για ένα (1) έτος μετά την 3η αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης της περιοχής λεκάνης απορροής ποταμών.
      γ) Για τις άδειες που εκδίδονται μετά το 2021, η διάρκεια ισχύος τους παρατείνεται αυτοδίκαια για ένα έτος μετά την 3η Αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης της περιοχής λεκάνης απορροής ποταμών, τηρουμένων των όρων χορήγησης των εν λόγω αδειών και των απαιτήσεων που προβλέπονται στις λοιπές διατάξεις της παρούσας.
      δ) Για τις άδειες που εκδίδονται μετά τη δημοσίευση της 2ης αναθεώρησης των Σχεδίων Διαχείρισης της περιοχής λεκάνης απορροής ποταμών, η διάρκεια ισχύος τους ακολουθεί τις επόμενες αναθεωρήσεις των Σχεδίων Διαχείρισης και λήγει ένα χρόνο μετά από κάθε αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης της περιοχής λεκάνης απορροής ποταμών».
      Άρθρο 2
      Υπεύθυνη δήλωση περί τήρησης όρων υφιστάμενης άδειας χρήσης ύδατος - Κυρώσεις επί μη συμμόρφωσης
      1.Προστίθεται παρ. 7 στο τέλος του άρθρου 14 της υπ’αρ. 146896/17.10.2014 κοινής υπουργικής απόφασης ως εξής:
      «7. Σε περίπτωση αδειών χρήσης ύδατος που έχουν εκδοθεί πριν από την έναρξη ισχύος της παρούσας και έκτοτε δεν έχουν τροποποιηθεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις της, κάθε δικαιούχος ή ο νόμιμος εκπρόσωπός του υποχρεούται, έως 30/06/2026, να υποβάλει απευθείας στην αδειοδοτούσα αρχή σχετική υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, με την οποία να δηλώνει την τήρηση των όρων της υφιστάμενης άδειας χρήσης ύδατος καθώς και τον σειριακό αριθμό και την τρέχουσα ένδειξη του υδρομέτρου, όπου απαιτείται, συνοδευόμενη από φωτογραφική τεκμηρίωση. Οι εν λόγω δηλώσεις καταχωρίζονται από την αδειοδοτούσα αρχή στον φάκελο αδειοδότησης της χρήσης ύδατος.»
      2.Προστίθεται υποπαρ. 1.8. μετά την υποπαρ. 1.7. της παρ. 1 του άρθρου 13 της υπ’ αρ. 146896/17.10.2014 κοινής υπουργικής απόφασης ως εξής:
      «1.8. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 14 της παρούσας, επιβάλλονται οι εξής κυρώσεις:
      α) Εάν ο δικαιούχος ή ο νόμιμος εκπρόσωπός του δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα την προβλεπόμενη υπεύθυνη δήλωση τιμωρείται με το πρόστιμο των 300 μέχρι 1.000 ευρώ.
      β) Εάν ο δικαιούχος ή ο νόμιμος εκπρόσωπός του δηλώνει ψευδώς ή απεικονίζει την υπάρχουσα κατάσταση κατά τρόπο ώστε να παραπλανά την αρμόδια Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης πέραν των κυρώσεων που προβλέπονται στον ν. 1599/1986, επιβάλλεται επιπλέον και πρόστιμο 3.000 ευρώ.»
      Άρθρο 3
      Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από την 17η Μαΐου 2025.
      ΚΥΑ ΥΠΕΝ-ΔΠΔΥΠ-68264-1004 20.06.2025 Παράταση ισχύος των αδειών χρήσης ύδατος.pdf
    15. Επικαιρότητα

      Engineer

      Σύμφωνα με έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το 50% των καταστημάτων που βγάζουν στους κοινόχρηστους χώρους τραπεζοκαθίσματα, δεν έχει άδεια από τους δήμους και το 27% των καταστημάτων που έχουν πάρει άδεια την παραβιάζει καταλαμβάνοντας μεγαλύτερο χώρο από αυτόν που αναγράφεται στην άδεια.
      Ειδικότερα, το Ελεγκτικό Συνέδριο δημοσίευσε έκθεση ελέγχου σχετικά με την κατάληψη κοινόχρηστων χώρων από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.
          Unmute Remaining Time -0:00   Fullscreen   Ο έλεγχος διενεργήθηκε σε 14 δήμους και πραγματοποιήθηκαν επιτόπιοι έλεγχοι σε 476 καταστήματα. Από τους ελέγχους προέκυψε ότι 237 καταστήματα (ποσοστό 50%) καταλάμβαναν κοινόχρηστο χώρο χωρίς άδεια και 129 καταστήματα (ποσοστό 27%) καταλάμβαναν κοινόχρηστο χώρο καθ’ υπέρβαση της σχετικής άδειας, με το συνολικό ποσοστό παραβατικότητας να ανέρχεται στο 77%.
      Σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο, οι μηχανισμοί ελέγχου οι οποίοι εφαρμόζονται από τους δήμους, δεν συμβάλλουν αποτελεσματικά στη διαφύλαξη των κοινόχρηστων χώρων για τους ακόλουθους λόγους:
      1. Δεν υφίσταται ενιαίο και συγκροτημένο κανονιστικό πλαίσιο σε τοπικό επίπεδο: Κανονιστικές αποφάσεις δήμων της περιφέρειας, με τις οποίες καθορίζονται οι κοινόχρηστοι χώροι που μπορούν να παραχωρηθούν σε ιδιώτες και οι όροι της παραχώρησης είναι ανεπίκαιρες, ελλιπείς και αποσπασματικές.
      2. Δεν υφίσταται ενιαίο και πλήρως ενημερωμένο ηλεκτρονικό αρχείο ούτε διαλειτουργικότητα με τα λοιπά εμπλεκόμενα στην ελεγκτική διαδικασία, τμήματα (εσόδων και δημοτικής αστυνομίας).
      3. Κατά το στάδιο έκδοσης των αδειών δεν προκύπτει ότι τηρείται η νόμιμη διαδικασία και ότι γίνεται ουσιαστικός έλεγχος, ώστε να προλαμβάνονται φαινόμενα αυθαίρετης κατάληψης κοινόχρηστου χώρου.
      4. Ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν λειτουργεί αποτελεσματικά. Δεν υφίσταται ορθολογικός προγραμματισμός ελέγχων βάσει αξιολόγησης του κινδύνου αυθαίρετης κατάληψης κοινόχρηστου χώρου ανάλογα με την περιοχή, τη χρονική περίοδο και την επιχείρηση. Διενέργεια ελάχιστων ή και μηδενικών ελέγχων σε δήμους της περιφέρειας.
      5. Δεν υφίσταται εύχρηστο σύστημα ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με τους όρους παραχώρησης, ώστε να διασφαλίζεται η ενεργός συμμετοχή τους στην προστασία των κοινόχρηστων χώρων. Η ανάπτυξη της εφαρμογής “mystreet” είναι καθοριστικής σημασίας.
      6. Για τις παραβάσεις που διαπιστώνονται διατυπώνονται συστάσεις ή επιβάλλονται κυρίως χρηματικές κυρώσεις χωρίς να παρακολουθείται η αποκατάσταση του κοινόχρηστου χώρου. Η απομάκρυνση σταθερών κατασκευών αποδεικνύεται ιδιαίτερα δυσχερής λόγω της εμπλοκής περισσότερων φορέων. Παρατηρείται μεγάλη απόκλιση μεταξύ του ποσού των βεβαιωθέντων προστίμων και του ποσού που τελικά εισπράττεται.
      Το Ελεγκτικό Συνέδριο απευθύνει προς τους ελεγχόμενους φορείς τις εξής συστάσεις:
      1. Να επικαιροποιήσουν και κωδικοποιήσουν τις κανονιστικές αποφάσεις που καθορίζουν τους κοινόχρηστους χώρους εντός της εδαφικής τους περιφέρειας, οι οποίοι δύνανται να παραχωρηθούν στους ιδιώτες καθώς και τους όρους χρήσης αυτών.
      2. Να καταρτίσουν και να ενημερώνουν σε διαρκή βάση επικαιροποιημένο μητρώο παραχωρήσεων που θα παρέχει άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση για τις άδειες, τους όρους και τις προϋποθέσεις της παραχώρησης, ιστορικό ελέγχων και παραβάσεων.
      3. Κατά το στάδιο έκδοσης των αδειών να γίνονται αυτοψίες, να τηρούνται οι νόμιμες προθεσμίες κατά την ανανέωση των αδειών και να γίνεται ουσιαστικός έλεγχος των δικαιολογητικών.
      4. Να προγραμματίζονται και να διενεργούνται κάθε έτος τακτικοί έλεγχοι βάσει κριτηρίων επικινδυνότητας ανάλογα με την περιοχή, τη χρονική περίοδο και την επιχείρηση. Να γίνεται διασταύρωση των επιχειρήσεων που λειτουργούν με τα στοιχεία του επικαιροποιημένου μητρώου. Να επανελέγχονται επιχειρήσεις που έχουν επιδείξει παραβατική συμπεριφορά.
      5. Μέχρι να τεθεί σε λειτουργία η εφαρμογή «mystreet», να μεριμνήσουν με κάθε πρόσφορο τρόπο για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τους όρους της άδειας των καταστημάτων που αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα σε κοινόχρηστο χώρο.
      6. Προς διευκόλυνση των ελεγκτών να καταρτισθούν ευσύνοπτα εγχειρίδια ελέγχου με τη βασική μεθοδολογία του ελέγχου. Να εξετασθούν τρόποι με τους οποίους οι ελεγκτές κατά τη διεξαγωγή του ελέγχου θα έχουν άμεση πρόσβαση στα στοιχεία των παραχωρήσεων.
      7. Όταν διαπιστώνονται παραβάσεις να επιβάλλονται οι προβλεπόμενες στον νόμο χρηματικές κυρώσεις και τα προβλεπόμενα διοικητικά μέτρα προς αποκατάσταση του κοινόχρηστου χώρου. Να παρακολουθείται η εφαρμογή των μέτρων. Η βεβαίωση των προστίμων να γίνεται όσο το δυνατόν εγγύτερα χρονικά με τη διαπίστωση της παράβασης. Να επισπεύδονται οι διαδικασίες απομάκρυνσης των αυθαίρετων σταθερών κατασκευών».
      Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
    16. Επικαιρότητα

      GTnews

      Υπό τον φόβο μην χαθούν οι περιουσίες τους ζουν κάτοικοι στην Νικήτη που βρίσκονται γύρω από οικόπεδο όπου άρχισαν οι εργασίες ανέργεσης κτιρίου. Το οικόπεδο βρίσκεται στην παραλία της Νικήτης και όπως όλα δείχνουν έχουν σκάψει κάτω από το επιτρεπτό όριο,  με αποτέλεσμα να έχουν φτάσει σε σημείο όπου το έδαφος έχει νερό και το σκάμα να μετατρέπεται σε… λίμνη.

       


      Ήδη από το νερό υπάρχει διάβρωση και υποχωρεί το έδαφος ενώ την Παρασκευή 13 Ιουνίου κατέρρευσε ο φράκτης διπλανού οικισμού και βρίσκονται στον αέρα κομμάτια από την περίφραξη και από το πλακόστρωτο, με τους κατοίκους να ανησυχούν ότι μπορεί να υποχωρήσει περισσότερο το έδαφος καταστρέφοντας τις περιουσίες τους.

      Σύμφωνα με τους κατοίκους, πριν από περίπου δυο μήνες άρχισαν οι εργασίες στο συγκεκριμένο οικόπεδο και άμεσα ξεκίνησαν τα προβλήματα με υποχώρηση εδάφους, κατάρρευση δικτύων, διακοπές ρεύματος αλλά και απώθησης λυμάτων στη θάλασσα.

       


      «Πριν δυο μήνες άρχισαν οι εργασίες, φαίνεται πως δεν έκαναν στηρίξεις, έπεσαν σε υπόγεια νερά και έχουν διαβρωθεί τα πάντα γύρω. Το χώμα υποχωρεί και κινδυνεύουμε όλοι. Θέλουν να κάνουν υπόγειο πάρκινγκ για αυτό έσκαψαν τόσο βαθιά αλλά τους είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι στο σημείο περνάει υπόγειο ποτάμι. Εμείς είχαμε βρει νερό στο 1,5 μέτρο» αναφέρει η Αγγελική Λιόσιου, κάτοικος του διπλανού συγκροτήματος από το οικόπεδο όπου πραγματοποιούνται εργασίες.

      Το βράδυ της 13 Ιουνίου όλοι οι περίοικοι τρόμαξαν βλέποντας να καταρρέει ο φράκτης του οικισμού "Παντολέων" που βρίσκεται στο βόρειο όριο της υπό ανέγερσης οικοδομής.
      «Μέσα σε 2 ημέρες το χώμα υποχώρησε 30-50 εκατ. και έπεσε ο φράκτης. Από το σημείο αυτό περνάμε κανονικά και θα μπορούσε εκείνη την ώρα να περνούσε το παιδί μου ή οποιοσδήποτε άλλος. Το σκάμμα είναι βάθους 5 μέτρων και τίθεται θέμα στατικότητας των κτιρίων και επικινδυνότητας της ζωής των ενοίκων τους. Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι οικισμοί που βρίσκονται στην ανατολική και στη δυτική πλευρά της υπό ανέγερσης οικοδομής, καθώς τα χώματα υποχωρούν καθημερινά. Από το αρχικό γεγονός, της πτώσης του φράχτη, καταστράφηκαν σωλήνες ύδρευσης και φωτισμού, με αποτέλεσμα να υπάρχει διαρροή υδάτων που την αναχαιτίσαμε με κλείσιμο του κεντρικού διακόπτη ύδρευσης, καθώς το νερό έπεφτε πάνω στα θεμέλια του υπάρχοντος κτιρίου και δεν είχαμε και νερό» αναφέρει η κ. Λιόσιου.

      Στις πρώτες ημέρες είχε καταρρεύσει, όπως θα δείτε στις φωτογραφίες, ηλεκτρικός πίνακας ήταν σχεδόν στον αέρα καθώς έχει υποχωρήσει το έδαφος. «Η πτώση του μέσα στο νερό του οικοπέδου θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρό ατύχημα ηλεκτροπληξίας» επισημάνει η κάτοικος.
      Σύμφωνα με καταγγελίες αλλά και ντοκουμέντα, τα νερά και τα λύματα που συγκεντρώθηκαν στο οικόπεδο στις πρώτες ημέρες των εργασιών με αντλίες τα… μετέφεραν στη θάλασσα. Μάλιστα όπως θα δείτε στο βίντεο μια ημέρα η θάλασσα απέκτησε σκούρο χρώμα λόγω της απόθεσης.
       
       
      Τι έκανε ο Δήμος Σιθωνίας

      Οι κάτοικοι προχώρησαν από την πρώτη στιγμή σε καταγγελίες στην πολεοδομία αλλά και στον δήμο Σιθωνίας. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ιωάννη Μαλλίνη ενέργησε άμεσα και ζήτησε να σταματήσουν οι εργασίες αλλά το ίδιο απόγευμα η πολεοδομία ενημέρωσε για αναστολή της απόφασης αυτής.

      «Προχώρησαμε άμεσα σε όλες τις ενέργειες που μας επιτρέπονται και ενημερώσαμε τις αρμόδιες αρχές. Ζητήσαμε να σταματήσουν οι εργασίες αλλά η υπηρεσία πολεοδομίας αποφάσισε ότι μπορεί να συνεχίσουν. Η τελευταία μας επιστολή στάλθηκε στις 16 Ιουνίου και ζητήσαμε από την κατασκευαστική εταιρεία να συμμορφωθεί απόλυτα με τις υποδείξεις της Δ/νσης Δόμησης καθώς και με ότι  προβλέπεται στις σχετικές  διατάξεις.
      Επίσης ζητήσαμε από την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών και τη Δ/νση Δόμησης του Δήμου Σιθωνίας να επανεξεταστεί ο φάκελος της οικοδομικής άδειας και να ελεγχθεί αν οι εργασίες στο παρόν στάδιο εφαρμόζονται βάσει αυτής (εμβαδόν, βάθος εκσκαφής κλτ)» δηλώνει στο emakedonia.gr ο δήμαρχος Σιθωνίας Ιωάννης Μαλλίνης.

      Στο έγγραφο που έστειλε ο δήμος Σιθωνίας σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και στην αστυνομία, ανέφερε πως «σε συνέχεια των σχετικών και λαμβάνοντας υπόψη το υπ’ αριθμ. πρωτ. 12519/13-06-2025 έγγραφο της Δ/νσης Δόμησης καθώς και τις με αριθ. 12523/16-06-2025, 12531/16-06-2025 και 12534/16-06-2025 καταγγελίες-αναφορές πολιτών του Δήμου Σιθωνίας στις  οποίες αναφέρεται ότι  υποχώρησε το έδαφος και τίθεται θέμα στατικότητας των γειτνιαζόντων/όμορων κτιρίων και όλης της σχετικής αλληλογραφίας του τελευταίου διαστήματος και επειδή η διασφάλιση της ζωής και της περιουσίας είναι πρωτεύων μέλημα του Δήμου Σιθωνίας, εφιστούμε την προσοχή σας και ζητούμε να πραγματοποιηθούν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι για τις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ασφάλεια και υγιεινή του εργοταξίου, καθώς και την ασφάλεια των όμορων ιδιοκτησιών και των διερχόμενων πολιτών».

      Σε προηγούμενη επιστολή ο δήμαρχος Σιθωνίας ενημέρωνε ξανά όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι «η κατασκευαστική εταιρεία που είναι υπεύθυνη και κύριος του έργου, προβαίνει καθόλη τη διάρκεια του μήνα, στην άντληση υδάτων από το σκάμμα θεμελίωσης και στην απευθείας διοχέτευσή τους στον αιγιαλό μέσω πλαστικών σωλήνων. Αυτή η πρακτική έχει ως αποτέλεσμα την αλλοίωση της μορφολογίας του αιγιαλού και μεταβολής αυτού. Διαπιστώθηκε επίσης παρέμβαση – αλλοίωση στην κοινόχρηστη οδό δρόμο-οδόστρωμα έμπροσθεν της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας, προκειμένου να περάσουν οι σωλήνες κάτω από αυτόν. Δηλαδή προχώρησαν χωρίς άδεια σε εκσκαφή του οδοστρώματος και παράνομα τοποθέτησαν δύο αγωγούς. Επίσης οι εν λόγω οικοδομικές εργασίες προκάλεσαν βλάβες στις όμορες ιδιοκτησίες, με καταστροφές στα τοιχία των κοινόχρηστων χώρων τους και πιθανότατα και βλάβες που δεν είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού. Παρατηρήθηκε επίσης καθίζηση του πεζοδρομίου έμπροσθεν του εν λόγω οικοπέδου».

      Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο του δήμου, στις 24 Μαΐου διαπιστώθηκε ότι δεν είχε σφραγιστεί ο αγωγός λυμάτων κατοικίας που προϋπήρχε στο σημείο. «Συνέπεια αυτού ήταν η διαρροή λυμάτων (ακάθαρτων) από το αποχετευτικό δίκτυο του Δήμου Σιθωνίας, τα οποία κατέληγαν αρχικά εντός του σκάμματος και στη συνέχεια, μέσω της άντλησης υδάτων στην παραλία και στη θάλασσα, μολύνοντας το θαλάσσιο περιβάλλον. Παρά τις δεσμεύσεις των υπευθύνων για απομάκρυνση των ακάθαρτων υδάτων με βυτιοφόρα, από το βράδυ της ίδιας ημέρας έως και σήμερα συνεχίζουν να διοχετεύονται μέσω των σωλήνων στον αιγιαλό. Περαιτέρω η κατασκευαστική εταιρεία στις 29-05-2025 προχώρησε σε διάστρωση τσιμέντου ταχείας πήξεως του πυθμένα του σκάμματος, με ταυτόχρονη άντληση των υδάτων, διοχετεύοντας εκτός των άλλων στον αιγιαλό και κατ’ επέκταση στη θάλασσα και τσιμέντου» ανέφερε στην ενημέρωση του ο δήμαρχος Σιθωνίας.
       
      «Θεωρούμε ότι οι παραπάνω ενέργειες συνιστούν σοβαρή υποβάθμιση του περιβάλλοντος και παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας για την προστασία του αιγιαλού και του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
      Για τους λόγους αυτούς, παρακαλούμε για τις άμεσες κατά νόμο και κατ’ αρμοδιότητα ενέργειές σας, προκειμένου να  διερευνηθεί σε βάθος η συγκεκριμένη υπόθεση. Ζητούμε επίσης την κατεπείγουσα συνδρομή σας προκειμένου να: Διακοπούν άμεσα οι οικοδομικές εργασίες προκειμένου να μην υπάρχει περεταίρω επιβάρυνση του περιβάλλοντος και καταστροφή των όμορων ακινήτων. Αποκατασταθεί η μορφολογία του αιγιαλού. Σφραγιστεί άμεσα ο αγωγός λυμάτων. Ελεγχθεί η κατασκευαστική εταιρεία για τυχόν ευθύνες. Επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις. Πραγματοποιηθούν εργαστηριακές αναλύσεις του νερού που αντλείται από το σκάμμα. Ληφθούν δείγματα από την άμμο της παραλίας και το θαλασσινό νερό για περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο» ανάφερε στην επιστολή του ο δήμαρχος Σιθωνίας προς τους αρμόδιους φορείς, υπηρεσίες αλλά και την εισαγγελία.
    17. Επικαιρότητα

      Engineer

      Σε 701.823 ανήλθαν οι δηλώσεις που υποβλήθηκαν για τους καθαρισμούς των οικοπέδων, η προθεσμία των οποίων ολοκληρώθηκε χθες, Κυριακή 15 Ιουνίου 2025.
      Σύμφωνα με στοιχεία από την Πολιτική Προστασία την περασμένη εβδομάδα παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση ενώ χθες υποβλήθηκαν στην ψηφιακή πλατφόρμα https://akatharista.apps.gov.gr σχεδόν 90.000 δηλώσεις.
      Παράλληλα, οι δήμοι που έχουν εγγραφεί στην ψηφιακή πλατφόρμα αγγίζουν το 100% καθώς από τους 334 έχουν συνδεθεί μέχρι σήμερα οι 329, την ίδια ώρα που πέρσι το ποσοστό ανερχόταν στο 55% (185 δήμοι).
      Σύμφωνα με πηγές της Πολιτικής Προστασίας ο αριθμός των δηλώσεων αποτιμάται θετικά δεδομένου ότι η φετινή προθεσμία ήταν πολύ πιο σύντομη σε σχέση με πέρσι όταν είχε δοθεί παράταση μέχρι τις 15 Ιουλίου. 
      σχεδόν-702-000-δηλώσεις-για-τους-καθαρισμού-563664727
      Ακαθάριστα οικόπεδα: Εληξε η προθεσμία των δηλώσεων, ξεκινούν οι έλεγχοι – Τα πρόστιμα που ισχύουν
      Αξίζει να σημειωθεί ότι αναμένονται συστηματικοί έλεγχοι τόσο από την Πυροσβεστική όσο και από τους δήμους, με την επιβολή διοικητικών κυρώσεων όπου διαπιστώνεται αμέλεια, ενώ σε περιπτώσεις ψευδούς δήλωσης προβλέπονται και ποινικές συνέπειες.
      Μάλιστα, σύμφωνα με ΚΥΑ που έχει δημοσιευθεί, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει πλέον την αρμοδιότητα για τη διενέργεια των ελέγχων και την επιβολή προστίμων επί καταγγελιών πολιτών, που έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα και αφορούν σε ιδιοκτησίες με ακαθάριστα οικόπεδα.
      Παράλληλα η διαδικασία διενέργειας ελέγχων από τους δήμους προβλέπει ότι κάθε δήμος πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους που αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 5% επί του συνολικού αριθμού των δηλώσεων εντός των διοικητικών τους ορίων.
      Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
    18. Επικαιρότητα

      Engineer

      Σε μια συνολική μεταρρύθμιση στον τομέα των υδάτων προσανατολίζεται η κυβέρνηση όσο οι δυσοίωνες προβλέψεις για τη λειψυδρία πυκνώνουν και η κακοδιαχείριση των υδάτινων πόρων συνεχίζεται.
      Λειψυδρία: Μελέτη της Deloitte για τη διαχείριση των υδάτων
      Τη βάση για τη διαμόρφωση της νέας εθνικής στρατηγικής για το νερό θα αποτελέσει, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, μελέτη της Deloitte που υλοποιήθηκε για λογαριασμό της κυβέρνησης, η οποία αποτυπώνει τη σημερινή κατάσταση και εξετάζει πιθανά σενάρια που μπορεί να επαναπροσδιορίσουν τη διαχείριση των υδάτων για ύδρευση και άρδευση, ξεκαθαρίζοντας τις αρμοδιότητες των εμπλεκομένων οργανισμών.
      Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή 13 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε μεγάλη σύσκεψη στο Μέγαρο Μποδοσάκη υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Κωστή Χατζηδάκη για τη διαχείριση του νερού και την άμεση ανάγκη λήψης μέτρων για τη λειψυδρία.
      Οδικός χάρτης
      Από τις βασικές απαιτήσεις της μεταρρύθμισης είναι η κατάρτιση ενός οδικού χάρτη με τα αναγκαία έργα και τις δράσεις για τη διαχείριση των υδάτων αλλά και η διασφάλιση των αναγκαίων οικονομικών πόρων.
      Σύμφωνα με την αποτύπωση που έγινε, συνολικά για τα έργα ύδρευσης και άρδευσης απαιτούνται 10,24 δισ. ευρώ, με βάση τα στοιχεία του 2022 που αναμένεται να επικαιροποιηθούν εντός του 2025. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται τα 500-700 εκατ. ευρώ (ανάλογα με τα έργα που τελικά θα προκριθούν) τα οποία απαιτούνται για να «ξεδιψάσει» η Αττική.
      Πέρα από το Λεκανοπέδιο, η μελέτη αναδεικνύει ως κρίσιμες περιοχές εκείνες των νησιών του Νοτίου Αιγαίου και των Ιονίων νήσων, την Κρήτη, τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθυσμό σε κάθε υδάτινο διαμέρισμα της χώρας και το κλίμα.
      Η χρηματοδότηση
      Οσο για τους αναγκαίους πόρους, θα αναζητηθεί η δυνατότητα λήψης χρηματοδότησης. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) μπορεί να παρέχει χρηματοδότηση δύο-τριών δισ. ευρώ ανά έτος για έργα που σχετίζονται με τη διαχείριση των υδάτων (δίκτυα, φράγματα κ.λπ.) σε νομικές οντότητες με τη μορφή Ανώνυμων Εταιρειών (ΑΕ). Ωστόσο, θα πρέπει να διαθέτουν πιστοληπτική ικανότητα και να ελέγχονται από κάποιον ρυθμιστή, γεγονός που δεν ισχύει σήμερα για την πλειονότητα των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης – αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και των τοπικών γενικών και τοπικών οργανισμών εγγείων βελτιώσεων (ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ).
      Η μεταρρύθμιση
      Η πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων αναδεικνύει την αδυναμία διαχείρισης των υδάτων, καθώς προκύπτουν ζητήματα με τη διαχειριστική επάρκεια και την οικονομική βιωσιμότητα των φορέων. Επιπλέον, τα έργα σχεδιάζονται μεμονωμένα και όχι στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής, γεγονός που συνεπάγεται αποσπασματικές λύσεις, καθυστερήσεις στην υλοποίησή τους και χαμηλή ταχύτητα απορρόφησης κοινοτικών πόρων. Γι’ αυτό οι μελετητές προτείνουν η μεταρρύθμιση να περιλαμβάνει το σύνολο των οργανισμών.
      Νέα οντότητα
      Το επικρατέστερο από τα πέντε σενάρια που εξετάστηκαν προτείνει τη δημιουργία μιας νέας νομικής οντότητας με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας για κάθε Λεκάνη Απορροής Ποταμού (συνολικά υφίστανται 45 ΛΑΠ στην Ελλάδα) ή για κάθε γεωγραφική περιοχή. Αυτές οι εταιρείες θα αναλάβουν την υλοποίηση των νέων έργων και θα έχουν στην ιδιοκτησία τους τα υφιστάμενα έργα.
      Ουσιαστικά, σε κάθε περιοχή που θα οριστεί, όλες οι ΔΕΥΑ και οι ΤΟΕΒ θα πρέπει να εισφέρουν τα πάγια περιουσιακά τους στοιχεία και τις υποχρεώσεις τους και θα συμμετέχουν μετοχικά στη νέα νομική οντότητα που θα συσταθεί. Παράλληλα, θα υπογράφουν και μια συμφωνία για την παροχή των διαφόρων υπηρεσιών όπως είναι π.χ. η είσπραξη οφειλών κ.λπ.
      Επίσης, στη συγκεκριμένη εταιρεία θα εισφέρουν τα μεγάλα έργα που διαχειρίζονται στην περιοχή και οι φορείς του Δημοσίου, δηλαδή φράγματα, δίκτυα και άλλες υποδομές. Το σκεπτικό είναι η συγκέντρωση των παγίων να δημιουργεί μια Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση (ΡΠΒ) και να φέρνει έσοδα στη νέα εταιρεία.
      Έτσι, όλες αυτές οι νέες νομικές οντότητες που θα δημιουργηθούν θα καταλήξουν με αξία ενεργητικού μεγαλύτερη από τις υποχρεώσεις τους και σε συνδυασμό με τη σταθερή ροή εσόδων από τη Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση θα διασφαλίζουν την πιστοληπτική ικανότητά τους ώστε να μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την ΕΤΕπ, δίχως να επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος.
      Στα υπόλοιπα τέσσερα σενάρια περιλαμβάνεται το «business as usual» το οποίο δεν επιλύει κανένα πρόβλημα. Ενα δεύτερο προτείνει τη δημιουργία ενός νέου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου ανά περιοχή ή Λεκάνη Απορροής Ποταμού που θα αναλάβει τη διαχείριση του νερού, των παγίων υδροληψίας και μεταφοράς νερού αλλά όχι το δίκτυο διανομής, τις Μονάδες Επεξεργασίας Νερού (ΜΕΝ) και τα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ). Η εφαρμογή του, σύμφωνα με τους μελετητές, θα διευκολύνει μεν τη διαχείριση των έργων και την επίτευξη οικονομίας κλίμακας αλλά όχι τη χρηματοδότηση.
      «Ομπρέλα»
      Δυσκολίες χρηματοδότησης και αμφίβολη πιστοληπτική ικανότητα εντοπίζονται στο τρίτο σενάριο σύμφωνα με το οποίο μια εύρωστη οικονομικά ΔΕΥΑ θα έχει υπό την «ομπρέλα» της τους υπόλοιπους φορείς της περιοχής και τα πάγιά τους.
      Οσο για την τέταρτη πρόταση, οι ΔΕΥΑ, ΤΟΕΒ και δήμοι διατηρούν τα πάγιά τους και δημιουργείται μια Ανώνυμη Εταιρεία που αναλαμβάνει την υλοποίηση των νέων έργων. Σε αυτό το σενάριο η διαχείριση των υδάτων παραμένει κατακερματισμένη και το πρόβλημα μετατίθεται στο μέλλον.
      Συνολικά τα έργα, τα πάγια και οι επενδύσεις σε όλη τη χώρα εκτιμώνται σε 15-20 δισ. ευρώ. Μόνο τα πάγια των ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΟΑΚ (Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης) ανέρχονται αθροιστικά περίπου στο 1 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καταλήξει στο πλαίσιο της νέας μεταρρύθμισης και αξιολογεί τις προτάσεις της Deloitte προκειμένου να διαμορφώσει μια μεταρρύθμιση που θα φέρει τις λιγότερες αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο. Αλλωστε, μια… πρόγευση πήρε κατά τη διαβούλευση του αρχικού κειμένου του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης που πρότεινε συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ και άλλων οργανισμών το οποίο τελικά «λειάνθηκε» μετά τις αντιδράσεις.
      Task Force
      Γι΄ αυτό προτείνεται η δημιουργία μιας Task Force επικοινωνίας για την ενημέρωση του κοινού σε όλες τις φάσεις της μεταρρύθμισης καθώς η συμφωνία με την τοπική κοινωνία αποτελεί το βασικό ζητούμενο κατά την εκτέλεση των έργων που θα προχωρήσουν και την τήρηση του χρονοδιαγράμματος.
      Κι αυτό διότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα σε σχέση με την επάρκεια των υδάτινων πόρων πολλαπλασιάζονται. Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα κατέγραψε αύξηση των απολήψεων νερού για ύδρευση κατά 139% την περίοδο 2001-2022 λόγω της τουριστικής δραστηριότητας, της ανόδου της κατά κεφαλήν κατανάλωσης, της κλιματικής αλλαγής και των διαρροών στα δίκτυα διανομής που φτάνουν – και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν – το 50%. Επιπλέον, στην αρδευόμενη ελληνική γη καταναλώνεται ο μεγαλύτερος όγκος νερού ανά εκτάριο στην ΕΕ.
      Προβλέπεται αύξηση του κόστους νερού
      Η μελέτη της Deloitte αποτυπώνει και το κόστος του νερού, βάσει των στοιχείων της EurEau, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εθνικών Συνδέσμων Υπηρεσιών Υδρευσης, η οποία εκπροσωπεί εταιρείες από 33 χώρες. Οπως αναφέρεται, στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθεί (ενδεχομένως άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου) λαμβάνοντας υπόψη τους εξής παράγοντες:
      Ανάκτηση κόστους και έργων σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Οι δύο εταιρείες εξυπηρετούν την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας και η όποια αύξηση θα επηρεάσει τον μέσο όρο της τιμής του νερού.
      Ανάκτηση κόστους αλλά και μη βιώσιμη λειτουργία των ΔΕΥΑ και των ΤΟΕΒ. Πολλές επιχειρήσεις ύδρευσης ή οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων δεν μπορούν να καλύψουν τα λειτουργικά τους κόστη.
      Ανάκτηση κόστους για νέα έργα που δεν συμβάλλουν στην αύξηση των υδάτινων πόρων όπως είναι η ψηφιοποίηση των δικτύων, η λογιστική παρακολούθηση κ.λπ. Ανάκτηση κόστους για έργα που συμβάλλουν στην αύξηση του διαθέσιμου πόσιμου ή αρδευτικού νερού, όπως φράγματα, δίκτυα κ.ά.
      Ο υπολογισμός
      Μάλιστα, η αύξηση του κόστους, σύμφωνα με τη μελέτη, ενδέχεται να είναι ανισοβαρής και να επιβαρύνει περισσότερο περιοχές της χώρας με προβλήματα λειψυδρίας. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να αποτυπωθεί σε κοινή βάση το κόστος νερού υπολογίστηκε ο λόγος του κόστους προς τον μέσο μισθό κάθε κράτους (βάσει της Eurostat 2023).
      Όπως προκύπτει, η Ελλάδα παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, ξεπερνά όμως τις τιμές σε άλλες χώρες όπως στην Ιταλία, στην Ισπανία και στην Αυστρία. Ειδικότερα, σε ένα βασικό σενάριο ενδέχεται να φτάσει τα 8,35 ευρώ ανά κυβικό μέτρο (m3), από τα χαμηλότερα στην ΕΕ, όταν στην Ουγγαρία μπορεί να φτάσει τα 17,16 ευρώ και στην Πολωνία τα 15,23 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση σήμερα στην Ελλάδα, με μέσο ετήσιο μισθό 17.013 ευρώ, το κόστος είναι 1,30 ευρώ/m3, στην Ιταλία με μέσο μισθό 32.749 ευρώ το κόστος είναι 2,10 ευρώ/m3, στην Ισπανία με μέσο μισθό 32.587 ευρώ το κόστος είναι 2,27 ευρώ/m3 και στην Αυστρία με μέσο μισθό 54.508 ευρώ το κόστος είναι 3,70 ευρώ/m3, ενώ στη Νορβηγία στα 6,24 ευρώ/m3 με μέσο μισθό 45.798 ευρώ και στη Δανία 9,32 ευρώ/m3 με μέσο μισθό 67.604 ευρώ.
    19. Επικαιρότητα

      Engineer

      Στην πόλη Yantai της επαρχίας Shandong, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα έργο με ιδιαίτερο τεχνικό και κατασκευαστικό ενδιαφέρον: ένα πενταώροφο κτίριο βάρους 7.500 τόνων μετακινείται ολόκληρο κατά μήκος 191,3 μέτρων, με τη βοήθεια 432 ρομποτικών μονάδων.
      Η επιχείρηση πραγματοποιείται χωρίς κατεδάφιση, με στόχο να απελευθερωθεί χώρος για νέο έργο, χωρίς να χαθεί ένα χρήσιμο και λειτουργικό κτίριο. Πρόκειται για ένα παράδειγμα μη καταστροφικής παρέμβασης στον αστικό ιστό, που αξιοποιεί σύγχρονες μεθόδους μηχανικής και αυτοματισμού.
      Οι μηχανικοί χρησιμοποιούν την τεχνολογία “intelligent walking machine”, η οποία βασίζεται σε κινητές ρομποτικές πλατφόρμες. Κάθε μονάδα διαθέτει αισθητήρες, ρυθμίζεται αυτόνομα και συγχρονίζεται με τις υπόλοιπες σε πραγματικό χρόνο, ώστε να διατηρείται η ισορροπία και η στατική ευστάθεια της κατασκευής.
      Το κτίριο δεν σηκώνεται με γερανούς ή άλλους εξωτερικούς μηχανισμούς, αλλά κινείται σταδιακά, καθώς κάθε ρομποτική μονάδα “σηκώνει και προωθεί” ένα τμήμα του βάρους.
      Η μέθοδος αυτή επιλέγεται αντί της κλασικής κατεδάφισης, κυρίως για λόγους εξοικονόμησης πόρων, μείωσης ρύπων και σεβασμού προς το υπάρχον δομημένο περιβάλλον. Το έργο καταδεικνύει ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτό να επαναχρησιμοποιηθεί μια κατασκευή στο σύνολό της, με ελάχιστες παρεμβάσεις.
      Η μεταφορά του κτιρίου εξυπηρετεί την ανάγκη εκσκαφής και κατασκευής ενός νέου υπόγειου κτιρίου, το οποίο αναμένεται να εξυπηρετήσει λειτουργίες ενταγμένες στον ευρύτερο πολεοδομικό σχεδιασμό της περιοχής. Μετά την ολοκλήρωση του υπόγειου έργου, έχει προβλεφθεί η επαναφορά του μετακινηθέντος κτιρίου στην αρχική του θέση, χρησιμοποιώντας την ίδια ρομποτική μέθοδο.
      Αυτό το διπλό εγχείρημα —μετακίνηση, κατασκευή, επαναφορά— δείχνει ότι η τεχνολογία δεν χρησιμοποιείται απλώς για να αποφευχθεί η κατεδάφιση, αλλά και ως εργαλείο συντονισμένης διαχείρισης του αστικού χώρου, με διαδοχικά στάδια και επαναξιοποίηση υφιστάμενων δομών.
      Η συγκεκριμένη προσέγγιση περιορίζει δραστικά τα μπάζα, την κατανάλωση πρώτων υλών και τις εκπομπές CO₂ που σχετίζονται με την κατεδάφιση και την κατασκευή νέων κτιρίων. Παράλληλα, επιτρέπει την παροδική αναδιάταξη του χώρου, χωρίς μόνιμη απώλεια χρήσιμου ή αρχιτεκτονικά συνεκτικού αποθέματος.
      Αν και η τεχνική δεν αποτελεί ακόμη κοινή πρακτική, το έργο στη Yantai ενισχύει την ιδέα ότι η μετακίνηση υφιστάμενων κτιρίων μπορεί να ενταχθεί ως εργαλείο σε στρατηγικές αναδιάρθρωσης του αστικού χώρου. Ειδικά σε περιοχές με αυστηρούς περιορισμούς ή ιστορικό ιστό, η δυνατότητα μεταφοράς χωρίς καταστροφή μπορεί να αναδειχθεί σε εναλλακτική με μακροπρόθεσμα οφέλη.
      Καθώς η πολεοδομική πίεση αυξάνεται και η ανάγκη για βιώσιμη διαχείριση του δομημένου περιβάλλοντος γίνεται πιο επιτακτική, τέτοιου τύπου εφαρμογές προσφέρουν τεχνικές και περιβαλλοντικές απαντήσεις χωρίς την ανάγκη συμβιβασμών μεταξύ ανάπτυξης και διατήρησης.
    20. Επικαιρότητα

      Engineer

      Τη δυνατότητα να ολοκληρώνουν ψηφιακά, εκτός από αγοραπωλησίες και πράξεις γονικής παροχής, δωρεές και αποδοχές κληρονομιάς ακινήτων μέσω της πλατφόρμας akinita.gov.gr έχουν πλέον οι πολίτες σε συνεργασία με τον συμβολαιογράφο τους. 
      Η νέα αυτή δυνατότητα εντάσσεται στον Ψηφιακό Φάκελο Μεταβίβασης Ακινήτου, ο οποίος ήδη βρίσκεται σε πλήρη παραγωγική λειτουργία, επιταχύνοντας σημαντικά τις διαδικασίες για τις αγοραπωλησίες. Η επέκταση της πλατφόρμας και οι νέες λειτουργίες της στοχεύουν στην  άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών χωρίς καθυστερήσεις, μετατρέποντας την υποβολή και την καταχώριση του συμβολαίου τους σε υπόθεση μιας εργάσιμης ημέρας.
      Από την έναρξη της πιλοτικής λειτουργίας του Ψηφιακού Φακέλου έχουν ήδη ολοκληρωθεί 1.838 αγοραπωλησίες ακινήτων, με μέσο χρόνο διεκπεραίωσης μόλις μία εργάσιμη ημέρα εφόσον δεν προκύψουν προγενέστερες εκκρεμότητες. Ακόμη και σε πιο σύνθετες περιπτώσεις με εκκρεμότητες σε ακίνητα από τα καταργημένα πλέον υποθηκοφυλακεία, ο μέσος χρόνος ολοκλήρωσης είναι επίσης εξαιρετικά χαμηλός, στις τέσσερις εργάσιμες ημέρες.
      αταχώριση των συμβολαίων μέσω της διαλειτουργικότητας με τα βασικά Πληροφοριακά Συστήματα του Δημοσίου. 
      Πιο συγκεκριμένα:
      Οι συμβολαιογράφοι ξεκινούν ηλεκτρονικά τον φάκελο μεταβίβασης μέσω του akinita.gov.gr . Οι εμπλεκόμενοι πολίτες λαμβάνουν ειδοποίηση και δίνουν εξουσιοδότηση μέσω T axisN et. Η πλατφόρμα αντλεί αυτόματα όλα τα δικαιολογητικά μέσω διασύνδεσης με τα συστήματα της ΑΑΔΕ, του ΕΦΚΑ, του Κτηματολογίου και του ΤΕΕ . Ο φόρος μεταβίβασης και τα σχετικά τέλη καταβάλλονται ψηφιακά με κάρτα, ebanking κ.α.. Η πράξη υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Κτηματολόγιο και καταχωρίζεται εντός 24 ωρών, εφόσον δεν υπάρχουν εκκρεμότητες. Η πλατφόρμα akinita.gov. gr αποτελεί πλέον το ψηφιακό κέντρο για τη μεταβίβαση των ακινήτων στη χώρα, παρέχοντας τόσο στους πολίτες αλλά και στους επαγγελματίες σύγχρονο ένα, ασφαλές και αξιόπιστο περιβάλλον για όλες τις πράξεις μεταβίβασης.
    21. Επικαιρότητα

      hkamp

      Ενημερώνουμε ότι στις 11 Ιουνίου 2025 στις 18:00 θα λάβει χώρα η ετήσια Γενική Συνέλευση του συλλόγου στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ στον πρώτο όροφο του κτιρίου του ΤΕΕ, Νίκης 4, στο Σύνταγμα.
      Κύριο θέμα στη γενική συνέλευση είναι πρόταση του Δ.Σ. για τροποποίηση του καταστατικού του συλλόγου και την ενσωμάτωση σε αυτό της δυνατότητας εγγραφής στο σύλλογο του συνόλου των ενεργειακών μηχανικών της χώρας (ενεργειακοί επιθεωρητές και ενεργειακοί ελεγκτές όλων των τάξεων) καθώς και το νέο νομοσχέδιο καθορισμού των τάξεων των ενεργειακών επιθεωρητών. Στο πλαίσιο αυτό η Γενική Συνέλευση θα είναι ανοιχτή σε  όλα τα μέλη αλλά και μη μέλη του συλλόγου.
      Η Γενική Συνέλευση απευθύνεται δηλαδή στο σύνολο των συναδέλφων Ενεργειακών Επιθεωρητών και Ενεργειακών Ελεγκτών να την παρακολουθήσουν και να καταθέσουν τις σκέψεις και τις προτάσεις του.
      Στη συνέλευση θα υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής από απόσταση μέσω της πλατφόρμας google meet στον σύνδεσμο: 

      https://meet.google.com/fjx-yrrd-tiz.

      Ο σύνδεσμος θα ενεργοποιηθεί λίγο πριν από τις 18:00 στις 11 Ιουνίου 2025.
       

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.