Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural

  • Επικαιρότητα

    Επικαιρότητα

    4827 ειδήσεις in this category

    1. Επικαιρότητα

      GTnews

      Σε λειτουργία τέθηκε η διαλειτουργικότητα μεταξύ των ψηφιακών πορτοφολιών Ελλάδας και Κύπρου «Gov.gr Wallet» και «Ψηφιακός Πολίτης». Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται ουσιαστικά η καθημερινότητα για πολίτες και επιχειρηματίες που ζουν και δραστηριοποιούνται στις δύο χώρες.
      Όπως υπογραμμίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε πρώτη φάση, μέσω του «Gov.gr Wallet» και του «Ψηφιακού Πολίτη» δίνεται η δυνατότητα αμοιβαίας αναγνώρισης και επαλήθευσης σε Ελλάδα και Κύπρο της γνησιότητας των ψηφιακών εγγράφων της Ταυτότητας και της Άδειας Οδήγησης. Πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση, η οποία ενδυναμώνει την ψηφιακή συνεργασία των δύο χωρών και μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο και για άλλες διακρατικές ευρωπαϊκές συμφωνίες στον ψηφιακό τομέα.
      Συγκεκριμένα, η Ταυτότητα και η Άδεια Οδήγησης πλέον μπορούν να αναγνωριστούν αμοιβαία και να επαληθευτούν σε Ελλάδα και Κύπρο για μια σειρά διαδικασιών όπως:
      α) για την ταυτοποίηση σε δημόσιες υπηρεσίες, ΚΕΠ, τράπεζες κλπ,
      β) για έναν τυχαίο έλεγχο της τροχαίας, όπου η επίδειξη ψηφιακών εγγράφων μέσω των εφαρμογών Gov.gr Wallet και «Ψηφιακός Πολίτης» είναι απολύτως ισοδύναμη με την επίδειξη των φυσικών εγγράφων,
      γ) για την ενοικίαση αυτοκινήτου, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί με την επίδειξη της ψηφιακής ταυτότητας και της ψηφιακής άδειας οδήγησης.
      Επισημαίνεται ότι τα έγγραφα των δύο εφαρμογών, δεν αποτελούν ταξιδιωτικά έγγραφα.
      Η διασύνδεση μεταξύ των δύο εθνικών ψηφιακών εφαρμογών Ελλάδας και Κύπρου έρχεται σε συνέχεια του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του υπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού και είχε ανακοινωθεί επίσημα στο πλαίσιο της 2ης Διακυβερνητικής Συνόδου των δύο χωρών.
      Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης δήλωσε: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι στην Κύπρο για τη διασύνδεση του ελληνικού ψηφιακού πορτοφολιού Gov.gr Wallet με το αντίστοιχο κυπριακό «Ψηφιακός Πολίτης». Γινόμαστε με αυτό τον τρόπο τα δύο πρώτα κράτη-μέλη της ΕΕ που «ενώνονται» ψηφιακά. Προσθέτουμε ακόμα έναν δεσμό μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Εξάλλου είμαστε ένα έθνος, δύο κράτη, τα οποία ενώνουν σιγά-σιγά τα πληροφοριακά τους συστήματα, ώστε για αρχή να μπορούν οι Έλληνες στην Κύπρο και οι Κύπριοι στην Ελλάδα να χρησιμοποιούν εύκολα και με ασφάλεια την ψηφιακή ταυτότητα και την άδεια οδήγησής τους. Είναι μόλις το πρώτο βήμα για την παροχή περισσότερων κοινών ψηφιακών υπηρεσιών. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον ομόλογό μου, Νικόδημο Δαμιανού, για την εξαιρετική συνεργασία αλλά και τη συναντίληψη. Αμοιβαία θεωρούμε αυτονόητο ότι οφείλουμε να βοηθήσουμε και να βοηθηθούμε στην πορεία της ψηφιακής μετάβασης. Για παράδειγμα, μοιραζόμαστε την τεχνογνωσία που έχουμε αποκτήσει μέσω της εξέλιξης του πολύ επιτυχημένου Gov.gr Wallet, το οποίο 5,6 εκατ. πολίτες έχουν εγκαταστήσει στο κινητό τους και από την ανάπτυξη του Kids Wallet, της εφαρμογής που θέσαμε σε λειτουργία στο πλαίσιο της στρατηγικής για την αντιμετώπιση του εθισμού των νέων στο διαδίκτυο. Νομίζω δεν θα διαφωνήσει κανείς. Ως κράτη έχουμε κοινά ήθη και παραδόσεις, κοινή ιστορία, κοινές επιδιώξεις, κοινούς αγώνες και πλέον περνάμε σε μια εποχή που αποκτούμε κοινό ψηφιακό βηματισμό προς όφελος των πολιτών μας».
      Ο υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής δήλωσε: «Λίγους μήνες μετά την επίσημη εισαγωγή του Ψηφιακού Πολίτη στην Κύπρο, είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε τη διαλειτουργικότητα με την εφαρμογή Gov.gr Wallet, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και στο επίπεδο εξυπηρέτησης που παρέχουμε στους πολίτες. Η σύγχρονη τεχνολογία, μας προσφέρει αυτή ακριβώς τη δυνατότητα: να δίνουμε εύκολες και πρακτικές λύσεις στον πολίτη, ώστε να μπορεί να αλληλεπιδρά πιο άμεσα και αποτελεσματικά με το Δημόσιο, αλλά και εντός της ευρύτερης οικονομίας». Αφού ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογό του για τη συνεργασία, ο υφυπουργός τόνισε πως η συνεργασία αυτή εκτείνεται και σε άλλους τομείς, όπως οι τεχνολογίες διαστήματος, η μεταφορά τεχνογνωσίας από κυπριακής πλευράς για την ανάπτυξη και ενσωμάτωση της εθνικής ηλεκτρονικής ταυτότητας, και η τεχνητή νοημοσύνη, με την Κύπρο να εντάσσεται σύντομα στο AI Factory «Pharos» της Ελληνικής Δημοκρατίας.
      Ο υφυπουργός αναφέρθηκε επίσης στα επόμενα βήματα για την εξέλιξη της εφαρμογής «Ψηφιακός Πολίτης», με αμέσως επόμενη προσθήκη την ενσωμάτωση της Κάρτας Φιλάθλου τον Ιούνιο του 2025. Ακολούθως θα επεκταθεί η πρόσβαση και σε αλλοδαπούς που διαμένουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ θα δοθεί και η δυνατότητα καταχώρησης του δελτίου ταυτότητας ανηλίκων στην εφαρμογή κινητού του γονέα.
    2. Επικαιρότητα

      Engineer

      Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα γίνει γνωστό εάν το Ευρωπαϊκό δικαστήριο κάνει δεκτό το αίτημα κατασκευαστικής εταιρείας της οποίας η άδεια ακυρώθηκε βάσει της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικά άρθρα του ΝΟΚ.
      Όπως ανέφερε στο ered.gr ο κ. Ανδρέας Παπαπετρόπουλος (Δικηγορική εταιρεία Ανδρέας Δ. Παπαπετρόπουλος – Ευαγγελία Ι. Μπάνου και Συνεργάτες που κατέθεσε το αίτημα) η αποδοχή του αιτήματος ανοίγει τον δρόμο για επανάληψη της δίκης ως προς το θέμα της άνισης μεταχείρισης καθώς και την διεκδίκηση αποζημιώσεων που υπερβαίνουν κατά πολύ το €1 εκατ.
      Η υπόθεση αφορά οικοδομική άδεια για την κατασκευή κατοικίας με δύο υπόγεια επίπεδα, πισίνες και φυτεμένο δώμα συνολικής επιφανείας περί τα 500 τμ και ύψος κτιρίου στα 21 μ. στον Άλιμο, η οποία αντιμετωπίζει την πλήρη ακύρωση της άδειάς της καθώς είναι ανάμεσα στις εταιρείες που η άδεια έχει καταγγελθεί και εκκρεμή η δίκη.
      Σύμφωνα με το αίτημα προσφυγής που έχει στην κατοχή του το ered.gr ο κατασκευαστής ζητά την αναγνώριση ότι η αναδρομική ακύρωση της οικοδομικής άδειάς της, καθώς και η επιβολή χρηματικών επιβαρύνσεων και περιορισμών, παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και τις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου, και την επιδίκαση εύλογης χρηματικής αποζημίωσης για την ηθική και υλική ζημία που υπέστη η εταιρεία εξαιτίας της ακύρωσης 
      Η υπόθεση 
      Η εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται από το 2014 στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, στις 15 Δεκεμβρίου 2021, έλαβε από το Τμήμα Πολεοδομίας (ΥΔΟΜ) του Δήμου Αλίμου έγκριση για τους Όρους Δόμησης κάνοντας χρήση των ευεργετημάτων του άρθρου 10 του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ, Ν. 4067/2012). Είχε προηγηθεί η έγκριση του Αρχιτεκτονικού Συμβουλίου του Νοτίου Τομέα Αθηνών το οποίο μάλιστα στην απόφαση του ανέφερε ότι:
      «η συγκεκριμένη αρχιτεκτονική πρόταση, τόσο λειτουργικά όσο και μορφολογικά, και στο πλαίσιο των εφαρμοστέων πολεοδομικών παραμέτρων που εφαρμόστηκαν υπεύθυνα από τον μελετητή, εντάσσεται αρμονικά στο πολιτιστικό περιβάλλον, τον αστικό ιστό, τη τοπική μορφολογία και τον αναπτυξιακό σχεδιασμό. Διατηρεί το περιβαλλοντικό όφελος που προβλέπεται στο άρθρο 10 παρ. 1α του Ν. 4067/2012, μέσω της μείωσης της κάλυψης και της αύξησης του ακάλυπτου χώρου».
      Παρά τη νομιμότητα και την κανονική έκδοση της άδειας, ο Δήμος Αλίμου, από κοινού με την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του, κατέθεσε στις 16 Μαΐου 2022 αίτηση ακύρωσης κατά της άδειας αυτής ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι η προσβαλλόμενη πράξη είχε εκδοθεί από το ίδιο το διοικητικό όργανο του Δήμου, δηλαδή το Τμήμα Πολεοδομίας του, ενέργεια που συνιστά, κατά το ελληνικό δίκαιο, απαγορευμένη ενδοδιοικητική διαφορά. 
      Ως γνωστόν το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την υπ’ αριθ. 146/2025 απόφαση της Ολομέλειας, έκρινε αντισυνταγματικές διάφορες διατάξεις του Ν. 4067/2012 (ΝΟΚ), συγκεκριμένα τα άρθρα 10, 15 παρ. 8, 19 παρ. 2 και 25. Το Δικαστήριο, σταθμίζοντας τις αρχές της νομικής ασφάλειας, της προβλεψιμότητας και της θεμιτής εμπιστοσύνης των πολιτών έναντι του δημοσίου συμφέροντος, έκρινε ότι οι συνέπειες της αντισυνταγματικότητας δεν καταλαμβάνουν τις οικοδομικές άδειες των οποίων η υλοποίηση (ήτοι η έναρξη οικοδομικών εργασιών) είχε αποδεδειγμένα ξεκινήσει πριν την ανακοίνωση αυτή.»
      Ωστόσο, το Δικαστήριο κατέστησε σαφές ότι ο ανωτέρω περιορισμός δεν ισχύει για εκκρεμείς δίκες κατά την ημερομηνία αυτή. 
      Κατόπιν τούτου, στις 14 Μαΐου 2025, η Ελληνική Κυβέρνηση εισήγαγε νομοθετική τροποποίηση στον ΝΟΚ, επιχειρώντας να θεσπίσει ένα «περιβαλλοντικό ισοδύναμο»—έναν μηχανισμό αντιστάθμισης του περιβαλλοντικού κόστους που προκύπτει από τις πλέον άκυρες διατάξεις. Ο μηχανισμός αυτός εφαρμόζεται ειδικά σε οικοδομικές άδειες που είτε έχουν ακυρωθεί με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις—όπως της αιτούσας—είτε τελούν υπό εκκρεμείς διαδικασίες ακύρωσης. Ουσιαστικά, το λεγόμενο «περιβαλλοντικό ισοδύναμο» αποτελεί πρόστιμο ή ειδική εισφορά, καταβλητέα εις ολόκληρον από τους ιδιοκτήτες και τους εργολάβους των επηρεαζόμενων ακινήτων σε ειδικό λογαριασμό που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προς όφελος του οικείου δήμου. Το ακριβές ποσό της χρηματικής αυτής υποχρέωσης θα καθοριστεί με Προεδρικό Διάταγμα. 
      Μέχρι την πλήρη καταβολή του «περιβαλλοντικού ισοδυνάμου», τα επηρεαζόμενα ακίνητα θεωρούνται αυθαίρετα και υπόκεινται σε περιορισμούς: δεν επιτρέπεται η μεταβίβασή τους ή η χρήση τους σε οποιαδήποτε νομική πράξη από τους ιδιοκτήτες τους.
      Σύμφωνα με την εταιρεία η απόφαση της Ολομέλειας δημιουργεί ανίσες μεταχειρίσεις μεταξύ ιδιοκτητών με ίδιες άδειες: αυτοί των οποίων η άδεια δεν προσβλήθηκε εγκαίρως απολαύουν της προστασίας της από 11.12.2024 ανακοίνωσης, ενώ όσοι βρίσκονται σε εκκρεμή δίκη, όπως η αιτούσα, αντιμετωπίζουν πλήρη ακύρωση της άδειάς τους.
      Η αναδρομική ακύρωση της οικοδομικής άδειας, παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές του ευρωπαϊκού και εθνικού δικαίου, όπως η αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης (legitimate expectation), η νομική βεβαιότητα, και το δικαίωμα αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας ενώ θίγεται σοβαρά η ιδιοκτησία της από την ακύρωση της οικοδομικής άδειας και τον χαρακτηρισμό του ακινήτου ως αυθαίρετου.
      Τέλος η εισαγωγή του περιβαλλοντικού ισοδυνάμου και η υποχρεωτική του καταβολή σε σχέση με ήδη εκδοθείσες και χρησιμοποιούμενες άδειες παραβιάζει την αρχή της μη αναδρομικής ισχύος δυσμενών διατάξεων.
    3. Επικαιρότητα

      GTnews

      Στο πλαίσιο της διαρκούς βελτίωσης του επιπέδου ασφαλείας των υπηρεσιών της, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχώρησε στην ισχυροποίηση της πολιτικής της αναφορικά με τους κωδικούς πρόσβασης Τaxisnet.
      Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης συνιστούν στους πολίτες και τις επιχειρήσεις την αντικατάσταση των ενεργών κωδικών πρόσβασης τους (passwords) στο Taxisnet με νέους που θα πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
      •    Να αποτελούνται κατ' ελάχιστο από 8 χαρακτήρες
      •    Να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά:
      Η αλλαγή του κωδικού (password) μπορεί να γίνει μέσω της εφαρμογής “Διαχείριση λογαριασμού / Αλλαγή κωδικού” (https://www1.gsis.gr/taxisnet/mytaxisnet/protected/changePassword.htm) εφόσον ο χρήστης γνωρίζει τον υφιστάμενο κωδικό (απαιτείται Σύνδεση - Login).
      H αντικατάσταση των κωδικών πρόσβασης συνίσταται αλλά δεν είναι υποχρεωτική. Αποτελεί επιπλέον μέτρο προστασίας των ψηφιακών μας συναλλαγών με το Δημόσιο, καθώς η χρήση  των διαπιστευτηρίων Taxisnet έχει διευρυνθεί, ειδικά μετά την έναρξη λειτουργίας της ενιαίας διαδικτυακής πύλης του Δημοσίου “Gov.gr”. Τα διαπιστευτήρια Taxisnet χρησιμοποιούνται για την πιστοποίηση των πολιτών τόσο στη νέα πύλη όσο και σε άλλες ψηφιακές πλατφόρμες του Δημοσίου. Ήδη ο αριθμός των φορέων που χρησιμοποιούν την αυθεντικοποίηση μέσω Taxisnet υπερβαίνει τους 65.
      Είναι ιδιαίτερα σημαντικό και υπενθυμίζεται ότι οι κωδικοί πρόσβασης (όνομα χρήστη/username και συνθηματικό/password) που εκδίδονται, κατά τη διαδικασία που προβλέπεται στην κείμενη νομοθεσία, για χρήση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες Taxisnet είναι αυστηρά προσωπικοί. Ως εκ τούτου, ο χρήστης οφείλει να τους διαφυλάττει με προσοχή για την αποκλειστική χρήση τους μόνο από τον ίδιο, λαμβάνοντας κάθε μέτρο πρόνοιας για τη μη διαρροή τους σε οποιονδήποτε άλλον.
      Για εργασίες που προβλέπεται να γίνονται από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο για λογαριασμό του πολίτη, είναι διαθέσιμος μηχανισμός παροχής και ανάκλησης εξουσιοδοτήσεων για συγκεκριμένες ενέργειες. Ο μηχανισμός αυτός δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να λαμβάνει την βοήθεια που χρειάζεται από πρόσωπο της επιλογής του και για το χρονικό διάστημα που επιθυμεί, με τρόπο απόλυτα διαφανή και ασφαλή, διατηρώντας τον απόλυτο έλεγχο σχετικά με τις ενέργειες που μπορούν να γίνονται αντί αυτού.
      Σε αυτές τις περιπτώσεις το εξουσιοδοτημένο τρίτο πρόσωπο χρησιμοποιεί τα δικά του διαπιστευτήρια (και όχι του πολίτη) για να αποκτήσει πρόσβαση στις συγκεκριμένες ενέργειες και μόνο για το διάστημα που είναι ενεργή η εξουσιοδότηση.
      Η εξουσιοδότηση μπορεί να γίνει μέσω της εφαρμογής “Εξουσιοδοτήσεις” (https://www1.gsis.gr/taxisnet/mytaxisnet/protected/authorizations.htm) όπου ο χρήστης μπορεί να εξουσιοδοτήσει τρίτο πρόσωπο για να προβεί σε ενέργειες στο Taxis για λογαριασμό του χωρίς να του δώσει τον κωδικό και το συνθηματικό του.
    4. Επικαιρότητα

      GTnews

      Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο της δέσμευσής του για ασφάλεια δικαίου, προστασία του περιβάλλοντος και τόνωση της αναπτυξιακής δραστηριότητας, κατέθεσε νομοθετική ρύθμιση με αντικείμενο την προσαρμογή των πολεοδομικών κινήτρων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ν. 4067/2012) στις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ 146–149/2025).
      Η νέα ρύθμιση διασφαλίζει τη συνέχιση των εργασιών σε έργα που είχαν εκκινήσει νόμιμα έως και την 11η Δεκεμβρίου 2024, ενισχύει την ασφάλεια των οικοδομικών αδειών, προβλέπει δίκαιες διαδικασίες αναθεώρησης όπου απαιτείται, και εισάγει για πρώτη φορά τον μηχανισμό του περιβαλλοντικού ισοδυνάμου, ως εργαλείου αντιστάθμισης και βιώσιμης αναβάθμισης του οικιστικού περιβάλλοντος.
      Ακολουθούν επεξηγηματικές ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας
      Ποιος είναι ο βασικός στόχος της νέας ρύθμισης του ΥΠΕΝ;
      Μετά τις συγκεκριμένες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (146-149/2025), που έκριναν την οριζόντια εφαρμογή των κινήτρων και προσαυξήσεων του ΝΟΚ αντισυνταγματική, έχει δημιουργηθεί ένα καθεστώς αβεβαιότητας, τόσο στους ιδιοκτήτες ακινήτων και επενδυτές, όσο και στη Διοίκηση, με άμεσες, δυσμενείς επιπτώσεις στην οικοδομική δραστηριότητα.
      Με σεβασμό στις σχετικές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ και στο πνεύμα τους, καταργούνται οι διατάξεις του ΝΟΚ που κρίθηκαν αντισυνταγματικές, ενώ ενσωματώνονται στον τοπικό πολεοδομικό σχεδιασμό τα κίνητρα των οποίων η οριζόντια εφαρμογή κρίθηκε αντισυνταγματική. Έτσι, αποτρέπονται η στασιμότητα, οι ματαιώσεις και οι καθυστερήσεις νέων κατασκευών που έχει ανάγκη η χώρα και οι πολίτες. Προστατεύεται το περιβάλλον και αποκαθίσταται η ασφάλεια δικαίου.
      Ποιους αφορά η ρύθμιση;
      Η ρύθμιση αφορά όλους τους κατόχους οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν βάσει του ΝΟΚ και κάνουν χρήση των συγκεκριμένων κινήτρων και προσαυξήσεων που κρίθηκαν αντισυνταγματικά. Αφορά επίσης αγοραστές, επενδυτές, κατασκευαστές αλλά και τις Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ), που έχουν την αρμοδιότητα έκδοσης και αναθεώρησης των οικοδομικών αδειών.
      Τι ισχύει για τις νέες άδειες;
      Από εδώ και στο εξής, δεν προβλέπονται πολεοδομικά κίνητρα του ΝΟΚ οριζόντια, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι αυτά θα μπορούν να εντάσσονται προσαρμοσμένα και τεκμηριωμένα στον πολεοδομικό σχεδιασμό κάθε περιοχής.
      Τι σημαίνει ότι τα κίνητρα θα μπορούν να εντάσσονται στον ολοκληρωμένο πολεοδομικό σχεδιασμό;
      Αυτή την περίοδο υλοποιείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το εμβληματικό Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», με τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ – ΕΠΣ) για το 80% της Επικράτειας. Μέσω των ΤΠΣ – ΕΠΣ οι μελετητές μπορούν να καθορίσουν, κατόπιν επιστημονικής τεκμηρίωσης, ειδικές ζώνες κινήτρων, όπου θα προβλέπονται τα κίνητρα του ΝΟΚ -τα οποία μέχρι σήμερα δίνονταν οριζόντια-, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση, τον βαθμό της οικιστικής ανάπτυξης του κάθε οικισμού, τις ιδιαιτερότητες, τα χαρακτηριστικά και την εν γένει φυσιογνωμία του, τη φέρουσα ικανότητα, τη συνολική επιβάρυνση της περιοχής, καθώς και την οικιστική πυκνότητά της.
      Ποιοι διατηρούν το δικαίωμα δόμησης με κίνητρα και προσαυξήσεις του ΝΟΚ;
      Όσοι έχουν οικοδομική άδεια με κίνητρα και προσαυξήσεις του ΝΟΚ και έχουν ξεκινήσει οικοδομικές εργασίες (π.χ. εκσκαφές) έως και την 11η Δεκεμβρίου 2024, μπορούν να προχωρήσουν στην υλοποίηση της οικοδομικής τους άδειας, χωρίς αναθεώρηση ή οικονομική επιβάρυνση, ενώ ρητά τους παρέχεται πλέον και η δυνατότητα αναθεώρησης της άδειας, εφόσον το επιθυμούν, χωρίς οικονομική επιβάρυνση (φόρους, παράβολα, εισφορές, κρατήσεις). Με Προεδρικό Διάταγμα, σε συνέχεια των σχετικών κατευθύνσεων του ΣτΕ, θα περιγραφούν με λεπτομέρεια οι όροι και οι προϋποθέσεις με τις οποίες αποδεικνύεται ότι έχει γίνει εκκίνηση εργασιών έως και την 11η Δεκεμβρίου 2024.
      Τι γίνεται με όσους δεν ξεκίνησαν οικοδομικές εργασίες (π.χ. εκσκαφές) έως και την 11η Δεκεμβρίου 2024; Χάνουν το δικαίωμα δόμησης;
      Σε καμία περίπτωση δεν χάνεται το δικαίωμα δόμησης, όμως για να ξεκινήσουν οικοδομικές εργασίες, οφείλουν να αναθεωρήσουν την οικοδομική τους άδεια, προκειμένου να απαλειφθούν τα κίνητρα και οι προσαυξήσεις. Έτσι, δεν χάνουν το δικαίωμα δόμησης, παρά μόνον κατά το μέρος που αφορά στα εν λόγω κίνητρα και προσαυξήσεις.
      Υπάρχει κάποια μέριμνα για όσους υποχρεούνται να αναθεωρήσουν την οικοδομική τους άδεια; Θα πρέπει να πληρώσουν ξανά και για την αναθεώρηση;
      Υπάρχει σχετική μέριμνα. Όχι, δεν καταβάλλονται άλλοι φόροι, παράβολα, εισφορές ή κρατήσεις για τις αναθεωρήσεις αυτές. Οι εν λόγω αναθεωρήσεις διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης ανέξοδα, χωρίς καθυστερήσεις και κατά προτεραιότητα.
      Τι προβλέπεται για όσους έχουν άδειες που δεν ξεκίνησαν οικοδομικές εργασίες έως και την 11η Δεκεμβρίου του 2024, αλλά είναι ενταγμένες ή θα ενταχθούν σε χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ, ΤΑΑ);
      Σε αυτές τις περιπτώσεις, προκειμένου να διατηρηθεί η αξιοπιστία της χώρας απέναντι σε θεσμικούς εταίρους, επενδυτές και δικαιούχους ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων και για να διασφαλιστεί η υλοποίηση των έργων, προβλέπεται περιβαλλοντικό ισοδύναμο, που αντισταθμίζει τη χρήση των κινήτρων και προσαυξήσεων του ΝΟΚ. Το περιβαλλοντικό ισοδύναμο έχει διπλή υπόσταση: α) την καταβολή ενός τέλους και β) στοχευμένες παρεμβάσεις για την αναβάθμιση της Δημοτικής Ενότητας ή του Δήμου, όπου κατασκευάζεται μια οικοδομή με κίνητρα και προσαυξήσεις. Τα μέτρα αυτά εξειδικεύονται σε Ειδικό Σχέδιο Περιβαλλοντικού Ισοδύναμου Αναβάθμισης Πόλεων (ΕΣΠΙΑΠ). Συμπερασματικά, για να μπορεί να γίνει χρήση των κινήτρων και των προσαυξήσεων του ΝΟΚ, θα πρέπει να πληρωθεί το περιβαλλοντικό ισοδύναμο και να έχει εγκριθεί το ΕΣΠΙΑΠ. Η διατήρηση της ισχύος των αδειών αυτών συνδέεται άρρηκτα με την ενίσχυση της χρηματοδοτικής πίστης του Ελληνικού Δημοσίου, την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας μας που απορρέουν από τις συμβατικές δεσμεύσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη διατήρηση της διεθνούς επενδυτικής εμπιστοσύνης.
      Τι είναι το Ειδικό Σχέδιο Περιβαλλοντικού Ισοδύναμου Αναβάθμισης Πόλης (ΕΣΠΙΑΠ);
      Το ΕΣΠΙΑΠ είναι μια ειδική μελέτη που εισάγει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μέσω του ΕΣΠΙΑΠ εξειδικεύονται τα μέτρα του περιβαλλοντικού ισοδυνάμου, δηλαδή οι στοχευμένες παρεμβάσεις που θα γίνουν σε επίπεδο Δήμου ή Δημοτικής Ενότητας, όπου έχουν δοθεί κίνητρα και προσαυξήσεις του ΝΟΚ. Η εκπόνηση του ΕΣΠΙΑΠ παρέχει νομική θωράκιση και δυνατότητα χρήσης των κινήτρων, χωρίς αλλαγές στην οικοδομική άδεια, για τις περιπτώσεις στις οποίες προβλέπεται. Είναι βασικό εργαλείο για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην αγορά και την άμεση επανέναρξη της οικοδομικής δραστηριότητας.
      Μπορεί να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, περιγραφή της περιοχής και των υφιστάμενων αδειών, ανάλυση νομικών ζητημάτων και ακυρωμένων αδειών, περιβαλλοντική αξιολόγηση και επιπτώσεις, προτάσεις για διαχείριση και αναπροσαρμογή σχεδίων, χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και οικονομική ανάλυση, παρακολούθηση – αξιολόγηση – συστάσεις – τεκμηρίωση.
      Με Προεδρικό Διάταγμα θα δίνεται η δυνατότητα να εξειδικευτούν τα μέτρα του περιβαλλοντικού ισοδυνάμου, να καθοριστεί η διαδικασία έγκρισης του ΕΣΠΙΑΠ, καθώς και το ύψος και η διαδικασία του τέλους.
      Ποια μπορεί να είναι τα περιβαλλοντικά ισοδύναμα που προτείνει ένα ΕΣΠΙΑΠ;
      Δημιουργία χώρων πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων, Αναπλάσεις περιοχών με έντονη δόμηση, Αστικές υποδομές ή αναβαθμίσεις (πεζοδρομήσεις, φωτισμός, υλικό αστικής επίπλωσης κ.ά.), Η κατά προτεραιότητα κατεδάφιση αυθαίρετων ή και επικίνδυνων (ετοιμόρροπων) κτισμάτων, Η χρηματοδότηση απόκτησης διατηρητέων κτιρίων και μνημείων από τον οικείο Δήμο, καθώς και η αποκατάσταση δημοσίων διατηρητέων κτιρίων και μνημείων, Περιβαλλοντικές δράσεις, όπως ο καθαρισμός και η οριοθέτηση ρεμάτων και έργα διευθέτησης. Τι προβλέπεται για όσους είχαν μεν εκκινήσει οικοδομικές εργασίες έως και την 11η Δεκεμβρίου του 2024, με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που ίσχυε τότε, αλλά αντιμετωπίζουν αιτήσεις ακύρωσης ή οι άδειες έχουν ήδη ακυρωθεί;
      Και στην περίπτωση αυτή, εφαρμόζεται το περιβαλλοντικό ισοδύναμο και οι άδειες διατηρούνται σε ισχύ. Αυτό προβλέπεται, προκειμένου να αποτραπεί το φαινόμενο των εγκαταλελειμμένων ημιτελών κτισμάτων, που υποβαθμίζει το περιβάλλον και έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και ασφάλεια.
      Ειδικότερα, αν έχει ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός της οικοδομής, η κατασκευαστική διαδικασία συνεχίζεται άμεσα, με τα κίνητρα και τις προσαυξήσεις, εφόσον πληρωθεί το περιβαλλοντικό ισοδύναμο και εκκινήσει η εκπόνηση του ΕΣΠΙΑΠ.
      Εάν δεν έχει ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός, επιλαμβάνονται το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να εξετάσουν με τεχνικά, κοινωνικά, οικονομικά και νομικά κριτήρια την αναγκαιότητα ή μη της συνέχισης υλοποίησης της οικοδομικής άδειας με τα κίνητρα και τις προσαυξήσεις ΝΟΚ. Κατόπιν εξασφάλισης των προαναφερόμενων εγκρίσεων, μπορεί να συνεχίσει η κατασκευή με τα κίνητρα και τις προσαυξήσεις του ΝΟΚ, εφόσον καταβληθεί το περιβαλλοντικό ισοδύναμο και εκκινήσει η εκπόνηση του ΕΣΠΙΑΠ.
      Υπάρχουν ειδικές κατηγορίες αδειών που εξαιρούνται από το περιβαλλοντικό ισοδύναμο;
      Ναι, οι άδειες που εντάσσονται σε ειδικά χωρικά σχέδια αναπτυξιακού χαρακτήρα εξαιρούνται του περιβαλλοντικού ισοδυνάμου, επειδή έχει προηγηθεί ειδική επιστημονική τεκμηρίωση. Το ίδιο ισχύει και για τα διατηρητέα κτίρια και μνημεία, με στόχο την προστασία και ανάδειξή τους και την ενίσχυση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία συμβάλλει στην αναβάθμιση του πολιτιστικού περιβάλλοντος.
    5. Επικαιρότητα

      Engineer

      Η Ελλάδα είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός για τους ταξιδιώτες αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με την Henley Vazquez, συνιδρύτρια του ταξιδιωτικού πρακτορείου Fora.
      Οπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα το πρακτορείο Bloomberg "το περασμένο καλοκαίρι ήταν το Σεν Τροπέ, το προηγούμενο καλοκαίρι ήταν η ακτή Αμάλφι. Σήμερα οι άνθρωποι κάνουν κρατήσεις στην Ελλάδα σε επιλεγμένες τοποθεσίες όλη τη χώρα".
      Σύμφωνα με το δημοσίευμα "δεν αποτελεί μυστικό το γιατί: Οι επισκέπτες συρρέουν στη χώρα για τις παρθένες παραλίες της, τις εμβληματικές γαλαζοπράσινες κυκλαδίτικες πόλεις, τα αρχαία ιστορικά αξιοθέατα και, φυσικά, την πάντα φρέσκια γαστρονομική κουζίνα".
      Η ζήτηση ήταν τόσο εξαιρετική, αναφέρει η Vazquez, που ανάγκασε τις αεροπορικές εταιρείες να αλλάξουν τα προγράμματά τους, με αποτέλεσμα το ρεκόρ των 28,2 εκατομμυρίων προγραμματισμένων διεθνών θέσεων σε πτήσεις προς την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι.
      Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο οποίος παρείχε τα στοιχεία για τις πτήσεις, αναφέρει ότι βλέπει διαρκή δυναμική από βασικές αγορές όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμη και εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας. 
      Τόσο η Delta Air Lines όσο και η American Airlines επεκτείνουν τη χωρητικότητά τους προς την Αθήνα, ακόμη και καθώς προσαρμόζουν τις προοπτικές για το έτος, προβλέποντας χαμηλότερη ζήτηση από ό,τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως. Για όσους κάνουν κράτηση εισιτηρίων ή το σκέφτονται, υπάρχει επίσης ένας αυξανόμενος αριθμός θέσεων για διαμονή. 
      Τα νέα και πρόσφατα ανακαινισμένα θέρετρα αυτού του καλοκαιριού περιλαμβάνουν ένα καταφύγιο σε βράχο στη Σαντορίνη και μια παραθαλάσσια απόδραση σε απόσταση μικρότερη από μία ώρα με το αυτοκίνητο από το κέντρο της Αθήνας. 
      Οι έξι προορισμοί που προτείνει το Bloomberg 
      Cape Sounio Four Seasons Mykonos Andronis Luxury Suites στη Σαντορίνη Beach House στην Αντίπαρο Parilio στην Πάρο Avali στην Κέρκυρα
    6. Επικαιρότητα

      Engineer

      Η ετήσια έκθεση του ΙΝΣΕΤΕ καταγράφει τη θετική πορεία και τη στρατηγική σημασία του τουρισμού για την ανθεκτικότητα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
      Με άμεση συνεισφορά ύψους 30,2 δισ. ευρώ το 2024 — ποσό που αντιστοιχεί στο 13% του ΑΕΠ — ο τουριστικός τομέας καταδεικνύει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο ως στρατηγικός πυλώνας ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας, ανθεκτικότητας και προοπτικής  της  ελληνικής οικονομίας μέσα σε ένα ασταθές και διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον.
      Τα στοιχεία προέρχονται από την τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) με θέμα «Η συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία το 2024», σύμφωνα με την οποία αν συνυπολογιστεί και η έμμεση συνεισφορά του τομέα, το αντίστοιχο ποσοστό υπερβαίνει το 30% του ΑΕΠ. Η τουριστική δραστηριότητα παραμένει κατά κύριο λόγο εξαγωγική, αφού το 84,4% των εισπράξεων προέρχονται από τον εισερχόμενο τουρισμό  καλύπτοντας το 71,5% του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών (-35,66 δισ. € το 2024). Περαιτέρω, ο τομέας συνέβαλε άμεσα στην αιχμή, στο γ’ τρίμηνο του 2024, στο 16,5% της απασχόλησης.
      Η έκθεση παρουσιάστηκε την Τρίτη 13 Μαΐου, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής ενημέρωσης κατά την οποία ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΤΕ  και Πρόεδρος του ΙΝΣΕΤΕ,  κ. Γιώργος Βερνίκος  επεσήμανε ότι: «Η θετική πορεία του τουρισμού το 2024 επιβεβαιώνει τη διαρκή συμβολή του στην οικονομία, σε μια εποχή όπου τίποτα δεν είναι δεδομένο. Οι προκλήσεις είναι υπαρκτές τόσο στο μακροπεριβάλλον-όπως η κλιματική αλλαγή, οι οικονομικοί μετασχηματισμοί, η γεωπολιτική αστάθεια-όσο και στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων. Πολλές επιχειρήσεις, σε ώριμους και μη προορισμούς, αντιμετωπίζουν οριακές συνθήκες, λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης, αυξημένων λειτουργικών βαρών και ρυθμιστικής αβεβαιότητας. Ο τομέας, διαχρονικός πυλώνας ανάπτυξης της χώρας, χρειάζεται ένα συνεπές και υποστηρικτικό πλαίσιο για να συνεχίσει να αποδίδει. Η συμβολή του είναι ουσιαστική, αλλά όχι αυτονόητη.»
      Η άμεση συμβολή του τουρισμού
      Όσον αφορά στην άμεση συμβολή του τομέα για την προηγούμενη χρονιά, αυτή ανήλθε σε 30,2 δισ. ευρώ και επιμερίζεται στα μεγέθη από τη δαπάνη του εισερχόμενου τουρισμού (21,6 δισ. ευρώ περιλαμβανομένης και της δαπάνης των επιβατών κρουαζιέρας), τις αερομεταφορές (2,9 δισ. ευρώ), τις θαλάσσιες μεταφορές (147 εκατ. ευρώ), τη δαπάνη των εταιρειών κρουαζιέρας (799 εκατ.), τον εγχώριο τουρισμό (2,3 δισ. ευρώ) και την εγχώρια προστιθέμενη αξία από επενδύσεις (2,5 δισ. ευρώ). Υπενθυμίζεται εδώ, ότι σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ της χώρας, σε τρέχουσες τιμές, το 2024 διαμορφώθηκε στα 237,6 δισ. ευρώ αυξημένο κατά 5,5% σε σύγκριση με το 2023.
      Η άμεση επίδραση του τουρισμού σημείωσε αύξηση κατά 5,0% σε σχέση με τα 28,8 δισ. ευρώ του 2023 με αυξήσεις σε όλες τις επιμέρους δαπάνες (εισερχόμενος τουρισμός, κρουαζιέρα, μεταφορές, εγχώριος τουρισμός, επενδύσεις). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επενδύσεις ανήλθαν στα  5,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περί τα 2,4 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι αποτελούν  εγχώρια προστιθέμενη αξία.
      Η συμβολή του τουρισμού επεκτείνεται σε όλη την οικονομία
      Με βάση τις εκτιμήσεις των πολλαπλασιαστών από ΙΟΒΕ και ΚΕΠΕ, από κάθε 1 ευρώ τουριστικής δραστηριότητας, δημιουργείται επιπλέον 1,2 έως 1,65 ευρώ πρόσθετης οικονομικής δραστηριότητας. Ουσιαστικά, για κάθε 1 ευρώ τουριστικού εσόδου, το ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται κατά 2,2 έως 2,65 ευρώ. Συνυπολογίζοντας τα πολλαπλασιαστικά οφέλη, η συνολική συνεισφορά του τουρισμού στην οικονομία της χώρας το 2024 εκτιμάται μεταξύ 66,5 δισ. ευρώ και 80,1 δισ. ευρώ, μεγέθη που αντιστοιχούν μεταξύ 28,0% έως 33,7% του ΑΕΠ. Τα αντίστοιχα μεγέθη για το 2023 ήταν μεταξύ 63,3 δισ.- 76,2 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν με το 28,1% έως 33,9% του ΑΕΠ.
      Μοχλός ευκαιριών και ανάπτυξης για την ελληνική περιφέρεια
      Με το 77% των εσόδων του εισερχόμενου τουρισμού να πραγματοποιείται εκτός Αττικής, ο τουρισμός ενισχύει σταθερά την απασχόληση και την περιφερειακή ανάπτυξη, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην απασχόληση και στο εισόδημα. Νότιο Αιγαίο με μερίδιο 28% επί των εισπράξεων, Κρήτη με 22%, Ιόνια νησιά με 10% και Κεντρική Μακεδονία με 7% συγκεντρώνουν σχεδόν τα 2/3  (67%) των εισπράξεων αναδεικνύοντας τις δυνατότητες για περαιτέρω διάχυση της τουριστικής δραστηριότητας και στις υπόλοιπες Περιφέρειες.
      Το 2024, η απασχόληση στον τουριστικό τομέα κατέγραψε άνοδο 4,8% σε σύγκριση με το 2023, φτάνοντας τους 401.000 εργαζόμενους, ενώ στο τρίτο τρίμηνο (Q3) καταγράφηκε ιστορικό ρεκόρ με 451.400 απασχολούμενους – ο υψηλότερος αριθμός από την έναρξη της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού. Η αύξηση αυτή είναι εμφανής κυρίως στον κλάδο παροχής υπηρεσιών καταλύματος και εστίασης, με αυξήσεις που ξεκινούν από +9% στο πρώτο τρίμηνο και παραμένουν θετικές σε όλα τα τρίμηνα. Ιδιαίτερα έντονη είναι η άνοδος στα καταλύματα (+12% ή +12.000 απασχολούμενοι), αλλά και στην εστίαση (+2% ή +6.000 απασχολούμενοι). Με βάση την υπόθεση ότι τα καταλύματα και η εστίαση απορροφούν περίπου το 63,3% της τουριστικής δαπάνης, εκτιμάται ότι στην αιχμή της σεζόν, ο τουρισμός δημιούργησε έως και 713.140 θέσεις εργασίας, δηλαδή το 16,5% της συνολικής απασχόλησης στη χώρα.
      Στο πλαίσιο της συνάντησης, πραγματοποιήθηκε τοποθέτηση από τον Γενικό Διευθυντή του ΙΝΣΕΤΕ κ. Ηλία Κικίλια τονίζοντας ότι: «Η ελληνική οικονομία κατατάσσεται στη 59η θέση μεταξύ 141 χωρών στον Δείκτη Ανταγωνιστικότητας του WEF ή στην 52η θέση μεταξύ 67 χωρών στον αντίστοιχο Δείκτη του IMD, ενώ η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού βρίσκεται στην 21η θέση μεταξύ 119 χωρών στον Δείκτη TTDI κερδίζοντας 7 θέσεις τα τελευταία 3 χρόνια. Η φιλοξενία της χώρας γενικά και οι εργαζόμενοι του τομέα ειδικά, αποτελούν τις ισχυρότερες διαστάσεις της ελληνικής τουριστικής εμπειρίας. Για να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητες του τομέα πρέπει να υπερβούμε τον εφησυχασμό πως ο τουρισμός, ό,τι και να γίνει, θα συνεχίσει να επενδύει και να αποδίδει. Να υιοθετήσουμε ένα συνεκτικό στρατηγικό σχέδιο που θα συντονίζει τις δημόσιες και ιδιωτικές προσπάθειες, βελτιώνοντας σημεία που διαχρονικά υστερούμε όπως η διαχείριση των προορισμών, η καθαριότητα των δημόσιων χώρων, τα περιφερειακά οδικά δίκτυα, η άναρχη πολεοδομία, η ευκολία περιήγησης, η πληροφόρηση των επισκεπτών και η προσφερόμενη πολιτιστική εμπειρία. Εξίσου σημαντική είναι η δέσμευση για βιωσιμότητα, προστατεύοντας τα τοπία και την πολιτιστική μας κληρονομιά και υιοθετώντας ανθεκτικές πρακτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.».
    7. Επικαιρότητα

      Engineer

      Με ρυθμό ετήσιας αύξησης αύξηση 6,1% για νεόδμητα ακίνητα έως 5 ετών, και 6,8% για τα παλαιότερα ακίνητα κινήθηκε η αγορά ακινήτων στην χώρα σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η RE/MAX Ελλάς.
      Οπως λέει βασιζόμενη στο δίκτυο με 86 γραφεία και περισσότερους από 1.200 συμβούλους ακινήτων σε ολόκληρη την επικράτεια η ανοδική πορεία των τιμών συνεχίστηκε το 2024 με την μέση τιμή για νεόδμητα ακίνητα έως 5 ετών το 2024 να ξεπερνά οριακά τα 3.000 ευρώ ανά τ.μ., και τα 2.000 ευρώ ανά τ.μ. στα παλαιότερα ακίνητα, όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές, καθώς η ζήτηση παρέμεινε έντονη και η προσφορά περιορισμένη. 
      Με τη συνολική εικόνα της ελληνικής οικονομίας να παρουσιάζει βελτίωση και με τους πολίτες να αναζητούν σταθερές επενδυτικές επιλογές, τα ακίνητα εξακολούθησαν να αποτελούν ένα ασφαλές «καταφύγιο» για τους Έλληνες, είτε για ιδιοκατοίκηση είτε για επένδυση.
      Σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της αγοράς διαδραματίζει και η συνεχώς αυξανόμενη παρουσία ξένων επενδυτών. Είτε ενδιαφέρονται για την απόκτηση εξοχικής κατοικίας είτε για επενδύσεις ενόψει συνταξιοδότησης είτε για καθαρά επιχειρηματικούς σκοπούς, το ελληνικό Real Estate αναδεικνύεται ολοένα και περισσότερο σε ελκυστικό προορισμό. 
      Το ενδιαφέρον αυτό εκτείνεται πλέον και σε νέες, λιγότερο προβεβλημένες περιοχές της χώρας, και δεν οφείλεται μόνο στη γοητεία του ελληνικού τοπίου και του τρόπου ζωής, αλλά και στις ανταγωνιστικές τιμές των ακινήτων, καθώς και σε επενδυτικά κίνητρα, όπως το πρόγραμμα Golden Visa, που καθιστούν την Ελλάδα ιδιαίτερα ελκυστική για επενδύσεις.
      Στο πλαίσιο της γενικής αυτής εικόνας, παρουσιάζει ενδιαφέρον η αναλυτική καταγραφή των τάσεων ανά γεωγραφική περιοχή.
      Αττική
      Στον νομό Αττικής, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τις αγοραπωλησίες του δικτύου της RE/MAX Ελλάς, καταγράφηκε αύξηση στις τιμές των παλαιότερων ακινήτων ηλικίας άνω των πέντε ετών κατά μέσο όρο 6,5%. Αντίστοιχα, η αύξηση στα νεόδμητα ακίνητα ηλικίας έως πέντε ετών ανήλθε κατά μέσο όρο στο 6%. Η μέση τιμή ανά τ.μ. στην Αττική για τα νεόδμητα ακίνητα διαμορφώνεται στα 3.706 ευρώ, ενώ για τα παλαιότερα στα 2.460 ευρώ.
      Ειδικότερα, στο κέντρο της Αθήνας, καταγράφηκε αύξηση 6,3% στα ακίνητα ηλικίας πέντε ετών και άνω, με τη μέση τιμή πώλησης να διαμορφώνεται στα 2.443 ευρώ ανά τ.μ.. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη μεταβολή τιμής ανά τ.μ. σε ακίνητα ηλικίας άνω των πέντε ετών καταγράφεται στις περιοχές Νέος Κόσμος και Κουκάκι. Παράλληλα, στα νεόδμητα ακίνητα έως πέντε ετών παρατηρήθηκε αύξηση της τάξεως του 5,7%, διαμορφώνοντας τη μέση τιμή πώλησης στα 3.633 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Η ανοδική τάση ήταν αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών σε όλες τις περιοχές του κέντρου, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να σημειώνονται στις περιοχές της Κυψέλης και του Ζωγράφου.
      Στα Βόρεια Προάστια Αθηνών, τόσο τα νεόδμητα όσο και τα παλαιότερα ακίνητα παρουσιάζουν αυξήσεις στις τιμές σε σχέση με το 2023. Συγκεκριμένα, στα νεόδμητα, καταγράφεται μέση αύξηση 6,6%, ενώ στα παλαιότερα 4,5%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι μέσες τιμές να διαμορφώνονται στα 4.691 ευρώ ανά τ.μ. και 3.039 ευρώ ανά τ.μ. αντίστοιχα. Για τα ακίνητα έως πέντε ετών μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται σε Χαλάνδρι και Βριλήσσια, ενώ για τα ακίνητα άνω των πέντε ετών στο Χαλάνδρι.
      Υψηλές τιμές καταγράφονται και στα Νότια Προάστια της Αθήνας, σημειώνοντας αυξήσεις κατά μέσο όρο στα παλαιότερα 8,7%, με τη μέση τιμή ανά τ.μ. να διαμορφώνεται στα 2.995 ευρώ. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές των αγοραπωλησιών παρατηρήθηκαν στις περιοχές του Ελληνικού και της Νέας Σμύρνης. Στα νεόδμητα, η μέση τιμή ανά τ.μ. ανήλθε στα 4.550 ευρώ, με αύξηση κατά μέσο όρο στο 6,9%, ενώ τη μεγαλύτερη αύξηση στην τιμή τετραγωνικού μέτρου παρουσίασαν οι περιοχές του Αλίμου και της Καλλιθέας.
      Στα Δυτικά Προάστια, η μέση τιμή ανά τ.μ. φτάνει τα 2.887 ευρώ στα νεόδμητα, δηλαδή υψηλότερα κατά 7,9% σε σχέση με το 2023. Στα παλαιότερα ακίνητα, η μέση τιμή ανά τ.μ. αυξήθηκε κατά μέσο όρο 7,4%, στα 1.678 ευρώ. Και για τις δύο κατηγορίες ακινήτων, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές παρατηρούνται σε Αιγάλεω και Περιστέρι.
      Στον Πειραιά και στις όμορες περιοχές, στα νεόδμητα ακίνητα, η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 3.476 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στα παλαιότερα στα 2.570 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Πρόκειται για αύξηση 5,2% και 3,2% αντίστοιχα. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων έως πέντε ετών παρατηρούνται σε Νίκαια και Πειραιά, ενώ για τα παλαιότερα ακίνητα σε Πειραιά και Νέο Φάληρο.
      Στο υπόλοιπο Αττικής, στα παλαιότερα ακίνητα, παρατηρήθηκε αύξηση 10,1%, με τη μέση τιμή να ανέρχεται στα 2.037 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Αντίθετα, στα νεόδμητα, η μέση τιμή κυμαίνεται στα 3.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, παρουσιάζοντας αύξηση 3,4%.
      Με βάση όλα τα παραπάνω, στα Βόρεια και στα Δυτικά Προάστια, αλλά και στον Πειραιά, οι τιμές στα νεόδμητα ακίνητα είχαν μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με την αύξηση των τιμών στα παλαιότερα, συγκριτικά με το 2023.
       
      Θεσσαλονίκη
      Ανάλογες τάσεις καταγράφηκαν και στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Θεσσαλονίκη, με σημαντικές διακυμάνσεις ανά περιοχή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της RE/MAX Ελλάς, στον νομό Θεσσαλονίκης, η μέση τιμή πώλησης νεόδμητων ακινήτων ανέρχεται στα 2.597 ευρώ ανά τ.μ., παρουσιάζοντας αύξηση 6,1%. Στα μεγαλύτερης ηλικίας ακίνητα, η μέση τιμή ανά τ.μ. ανήλθε στα 1.798 ευρώ, δηλαδή 6,4% υψηλότερα σε σχέση με το 2023. Με εξαίρεση τη δυτική πλευρά της πόλης, σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν σε ακίνητα ηλικίας από πέντε ετών και άνω.
      Αναλυτικότερα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στα παλαιότερα ακίνητα η μέση τιμή πώλησης ανά τ.μ. αυξήθηκε κατά 4,6% για να διαμορφωθεί σε 2.645 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν, κυρίως, στις περιοχές Τούμπα και Χαριλάου. Στα νεόδμητα, καταγράφεται αύξηση κατά 3,2%, με τη μέση τιμή πώλησης να διαμορφώνεται σε 3.635 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και τις μεγαλύτερες αυξήσεις να παρατηρούνται στο Φάληρο.
      Αντίστοιχες διαφοροποιήσεις στις τιμές παρατηρήθηκαν και στην Ανατολική και στη Βόρεια πλευρά της πόλης. Αναλυτικότερα, στα Ανατολικά, η μέση τιμή πώλησης νεόδμητων ακινήτων αυξήθηκε κατά 7,1% και ανήλθε στα 2.736 ευρώ ανά τ.μ., με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να παρατηρούνται στο κέντρο της Καλαμαριάς και στο Καραμπουρνάκι. Στα παλαιότερα ακίνητα, η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 1.785 ευρώ ανά τ.μ., δηλαδή 9,1% υψηλότερα από την προηγούμενη χρονιά, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται σε Κηφισιά και Καραμπουρνάκι.
      Στα Βόρεια, η μέση τιμή πώλησης νεόδμητων ακινήτων ανήλθε στα 2.000 ευρώ ανά τ.μ. και στα παλαιότερα η μέση τιμή ανά τ.μ. έφτασε τα 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Πρόκειται για αύξηση κατά 8,1% και 9,1% αντίστοιχα.
      Αντίθετα, στα Δυτικά, μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στις τιμές των νεόδμητων ακινήτων. Συγκεκριμένα, η μέση αύξηση διαμορφώθηκε στο 8% συγκριτικά με το 2023, με τη μέση τιμή ανά τ.μ. να φτάνει τα 2.016 ευρώ και οι περιοχές Σταυρούπολη και Πολίχνη να πρωταγωνιστούν στις αυξήσεις αυτές. Όσον αφορά στα ακίνητα ηλικίας άνω των πέντε ετών, καταγράφηκε κατά μέσο όρο αύξηση 3,4%, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 1.260 ευρώ ανά τ.μ. και τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές να παρατηρούνται στις περιοχές Μενεμένης και Ελευθερίου – Κορδελιού.
       
      Υπόλοιπη Ελλάδα
      Στην υπόλοιπη Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία της RE/MAX Ελλάς, εξίσου σημαντικές αυξήσεις παρατηρήθηκαν και στα νεόδμητα και στα παλαιότερα ακίνητα. Ειδικότερα, η μέση τιμή ανά τετραγωνικό στα παλαιότερα ακίνητα διαμορφώθηκε στα 1.759 ευρώ ανά τ.μ. και στα ακίνητα έως πέντε ετών στα 2.723 ευρώ ανά τ.μ., αυξήσεις 7,6% και 6,3% αντίστοιχα.
      Ακολουθούν οι αναλυτικοί πίνακες τιμών ακινήτων ανά τ.μ. βάσει ηλικίας και περιοχής:
      Περιοχή
      Νέα έως 5 ετών
      Άνω των 5 ετών
      Αθήνα - Κέντρο
      3.633 €
      2.443 €
      Αμπελόκηποι
      3.800 €
      2.100 €
      Βύρωνας
      2.900 €
      2.000 €
      Εξάρχεια
      -
      2.035 €
      Ζωγράφου
      3.650 €
      2.200 €
      Ιλίσια
      3.900 €
      2.000 €
      Καισαριανή
      3.100 €
      2.220 €
      Κολωνάκι
      -
      4.400 €
      Κουκάκι
      -
      2.930 €
      Κυψέλη
      2.800 €
      1.730 €
      Νέος Κόσμος
      3.500 €
      2.150 €
      Πατήσια
      2.650 €
      1.350 €
      Χίλτον
      6.400 €
      4.200 €
      Βόρεια Προάστια
      4.691 €
      3.039 €
      Αγία Παρασκευή
      4.250 €
      2.400 €
      Βριλήσσια
      4.580 €
      3.000 €
      Γαλάτσι
      3.370 €
      2.460 €
      Διόνυσος
      3.600 €
      2.050 €
      Εκάλη
      -
      3.000 €
      Κηφισιά
      5.200 €
      3.600 €
      Μαρούσι
      3.820 €
      2.540 €
      Παλαιό Ψυχικό
      6.900 €
      4.600 €
      Πεντέλη
      -
      1.780 €
      Χαλάνδρι
      4.000 €
      3.000 €
      Φιλοθέη
      6.500 €
      5.000 €
      Νότια Προάστια
      4.550 €
      2.995 €
      Άλιμος
      4.850 €
      2.670 €
      Αργυρούπολη
      3.680 €
      2.520 €
      Βάρη - Βάρκιζα
      4.600 €
      3.250 €
      Βούλα
      6.000 €
      4.060 €
      Γλυφάδα
      6.975 €
      4.590 €
      Δάφνη
      3.270 €
      2.300 €
      Ελληνικό
      5.200 €
      3.480 €
      Καλλιθέα
      3.100 €
      1.700 €
      Νέα Σμύρνη
      3.670 €
      2.470 €
      Παλαιό Φάληρο
      4.150 €
      2.910 €
      Δυτικά Προάστια
      2.887 €
      1.678 €
      Αιγάλεω
      2.920 €
      1.450 €
      Ηράκλειο
      -
      1.900 €
      Νέα Ιωνία
      2.930 €
      1.860 €
      Περιστέρι
      2.810 €
      1.500 €
      Δήμος Πειραιά & Λοιπές περιοχές
      3.476 €
      2.570 €
      Καστέλα
      5.000 €
      3.900 €
      Καμίνια
      2.450 €
      1.600 €
      Πασαλιμάνι
      3.800 €
      2.200 €
      Πειραιάς
      3.900 €
      2.250 €
      Πειραϊκή
      6.000 €
      4.600 €
      Ρέντη
      2.300 €
      1.320 €
      Καλλίπολη
      -
      2.750 €
      Κορυδαλλός
      2.860 €
      1.370 €
      Μοσχάτο
      -
      2.000 €
      Νέο Φάληρο
      3.450 €
      2.670 €
      Νίκαια
      1.800 €
      1.400 €
      Φρεαττύδα
      -
      4.700 €
      Χατζηκυριάκειο
      3.200 €
      2.650 €
      Υπόλοιπο Αττικής
      3.000 €
      2.037 €
      Λαγονήσι - Σαρωνίδα
      3.000 €
      2.000 €
      Πόρτο Ράφτη
      -
      2.520 €
      Παλλήνη
      -
      2.308 €
      Παιανία
      -
      1.320 €
      Μέση Τιμή Αττικής
      3.706 €
      2.460 €
      Δήμος Θεσσαλονίκης
      3.635 €
      2.645 €
      Ιστορικό Κέντρο
      4.300 €
      3.200 €
      Άνω Πόλη
      2.300 €
      1.900 €
      40 Εκκλησιές
      3.150 €
      1.900 €
      Νέα Παραλία
      4.600 €
      3.300 €
      Παλιά Παραλία
      6.200 €
      5.400 €
      Τούμπα
      2.700 €
      1.900 €
      Χαριλάου
      2.690 €
      1.700 €
      Φάληρο
      3.140 €
      1.860 €
      Βόρεια
      2.000 €
      1.500 €
      Συκιές
      2.000 €
      1.500 €
      Δυτική
      2.016 €
      1.260 €
      Αμπελόκηποι
      1.750 €
      1.250 €
      Εύοσμος
      2.130 €
      1.350 €
      Ελευθέριο - Κορδελιό
      1.800 €
      1.100 €
      Μενεμένη
      -
      1.300 €
      Νεάπολη
      2.030 €
      1.250 €
      Πολίχνη
      2.100 €
      1.300 €
      Σταυρούπολη
      2.000 €
      1.180 €
      Ωραιόκαστρο
      2.300 €
      1.350 €
      Ανατολική
      2.736 €
      1.785 €
      Βυζάντιο
      2.800 €
      2.000 €
      Θέρμη
      2.750 €
      1.960 €
      Καραμπουρνάκι
      3.950 €
      2.500 €
      Καλαμαριά
      3.740 €
      2.250 €
      Κηφισιά
      3.040 €
      1.950 €
      Πανόραμα
      3.500 €
      1.840 €
      Πυλαία
      2.430 €
      2.000 €
      Επανομή
      1.800 €
      1.100 €
      Περαία
      1.850 €
      1.200 €
      Ν. Μηχανιώνα
      1.500 €
      1.050 €
      Μέση Τιμή Θεσσαλονίκης
      2.597 €
      1.798 €
      Υπόλοιπη Ελλάδα
       
       
      Αλεξανδρούπολη
      2.200 €
      1.500 €
      Βόλος
      2.350 €
      1.250 €
      Δράμα
      1.980 €
      950 €
      Ηγουμενίτσα
      1.800 €
      1.050 €
      Ηράκλειο
      3.200 €
      2.010 €
      Θάσος
      2.150 €
      1.400 €
      Ιωάννινα
      2.500 €
      1.200 €
      Καβάλα
      2.000 €
      1.460 €
      Καλαμάτα
      2.500 €
      1.400 €
      Καρδίτσα
      1.500 €
      700 €
      Κασσάνδρα
      2.150 €
      1.850 €
      Κατερίνη
      1.500 €
      870 €
      Κεφαλλονιά
      -
      1.500 €
      Κομοτηνή
      -
      1.080 €
      Λάρισα
      2.310 €
      1.250 €
      Λεπτοκαρυά / Παράλια Κατερίνης
      -
      1.590 €
      Λευκάδα
      3.900 €
      2.100 €
      Μύκονος
      8.000 €
      6.800 €
      Ν. Μουδανιά
      1.900 €
      1.560 €
      Νάξος
      3.530 €
      2.470 €
      Ναύπλιο
      2.900 €
      1.600 €
      Ξάνθη
      1.750 €
      1.250 €
      Παραλία Οφρυνίου
      2.400 €
      1.700 €
      Πάρος
      5.300 €
      3.500 €
      Πάτρα
      2.400 €
      1.200 €
      Πύργος
      1.850 €
      900 €
      Ρέθυμνο
      3.250 €
      2.290 €
      Σαντορίνη
      4.500 €
      3.500 €
      Σέρρες
      1.900 €
      1.000 €
      Σιθωνία
      1.900 €
      1.600 €
      Σκιάθος
      -
      1.850 €
      Σπάρτη
      1.550 €
      1.080 €
      Χανιά
      3.800 €
      2.600 €
      Μέση Τιμή Υπόλοιπης Ελλάδας
      2.723 €
      1.759 €
      Πηγή: RE/MAX Ελλάς
    8. Επικαιρότητα

      Engineer

      Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) παρακολουθεί με αυξημένο ενδιαφέρον και εύλογο προβληματισμό τις εξελίξεις σχετικά με την τροπολογία που κατατέθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αντικείμενο τη διαχείριση των συνεπειών της πρόσφατης απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), που προβλέπουν μπόνους δόμησης.
      Πρόκειται για τροπολογία έξι άρθρων, ενταγμένη σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της 13ης Μαΐου 2025. Μέσω αυτής, το ΥΠΕΝ επιχειρεί να διασώσει, κατά την κρίση του, ό,τι μπορεί να διασωθεί από τα κίνητρα του ΝΟΚ – τα οποία, ως οριζόντια, δεν υπερισχύουν κατά το ΣτΕ των κατά τόπους ισχυόντων Προεδρικών Διαταγμάτων, δηλαδή του υφιστάμενου πολεοδομικού σχεδιασμού.
      Το ΥΠΕΝ προχωρά σε μια πρωτοφανή ενέργεια: παρεμβαίνει εμμέσως στο έργο της Δικαιοσύνης, παρακάμπτοντας ακυρωτικές αποφάσεις και προκαταλαμβάνοντας υποθέσεις που βρίσκονται σε εκκρεμοδικία. Επιτρέπει την ολοκλήρωση οικοδομών με τα κίνητρα του ΝΟΚ, υπό την προϋπόθεση ότι οι εργασίες είχαν ξεκινήσει έως τις 11.12.2024. Το ίδιο προβλέπεται και για άδειες που είχαν εκδοθεί έως την ίδια ημερομηνία και για τις οποίες είχε υποβληθεί αίτημα ένταξης σε προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ή του Εταιρικού Συμφώνου Περιφερειακής Ανάπτυξης.
      Ως αντιστάθμισμα για τη χρήση των κινήτρων προβλέπεται η καταβολή περιβαλλοντικού ισοδύναμου, με σκοπό τη λήψη μέτρων που θα εξειδικευτούν εντός διετίας στο πλαίσιο ενός Ειδικού Σχεδίου Περιβαλλοντικού Ισοδύναμου Αναβάθμισης Πόλεων (ΕΣΠΙΑΠ). Τα μέτρα, που αναφέρονται ενδεικτικά στην τροπολογία, ανήκουν στην αρμοδιότητα του Δημοσίου ή των ΟΤΑ. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία διασφάλιση ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκαλούν τα κίνητρα – όπως η στέρηση θέας, η επιδείνωση του μικροκλίματος, η παγίδευση ρύπων στα χαμηλότερα στρώματα, η κοπή δέντρων κ.ά. – θα αποκατασταθούν.
      Η διαπίστωση της έναρξης εργασιών έως τις 11.12.2024 (ημερομηνία της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ) προβλέπεται με τρόπο ανεπαρκή και ελλιπώς τεκμηριωμένο, παρέχοντας τη δυνατότητα έναρξης εργασιών ακόμη και σήμερα, ώστε να διασφαλιστεί η χωρίς εμπόδια ολοκλήρωση οικοδομών με τα κίνητρα του ΝΟΚ.
      Επιπλέον, η τροπολογία «καθοδηγεί» τους μελετητές των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων να ενσωματώνουν τα κίνητρα του ΝΟΚ σε αυτά. Παράλληλα, με Προεδρικό Διάταγμα δύναται να εγκρίνεται η εφαρμογή των κινήτρων του ΝΟΚ για ΕΣΧΑΣΕ, ΕΣΧΑΔΑ και Σχέδια Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης, εφόσον αυτά είχαν ληφθεί υπόψη έως τις 11.12.2024 – δηλαδή για μεγάλες επενδύσεις.
      Συμπερασματικά, η νέα ρύθμιση:
      • Δεν διασφαλίζει τη σαφήνεια που όφειλε να εγγυηθεί η Διοίκηση μετά από απόφαση του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας.
      • Επιτρέπει, μέσω καταβολής οικονομικού ανταλλάγματος, την ολοκλήρωση κτιρίων με άδειες που ακυρώθηκαν ή βρίσκονται υπό δικαστική αμφισβήτηση, προκαλώντας εύλογες ανησυχίες για τη διατήρηση της πολεοδομικής και περιβαλλοντικής ισορροπίας.
      • Εισάγει ένα νέο πλαίσιο περιβαλλοντικού «ισοδύναμου» χωρίς σαφείς όρους υλοποίησης και ελέγχου, εγείροντας ζητήματα διαφάνειας και αποτελεσματικότητας.
      • Εξαιρεί επενδύσεις μεγάλης κλίμακας από τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη νομολογία του ΣτΕ, δημιουργώντας συνθήκες ανισομερούς εφαρμογής της νομιμότητας.
      Η τροπολογία, όπως κατατέθηκε, μοιάζει να στοχεύει στη διατήρηση των κινήτρων δόμησης, χωρίς την απαραίτητη θεσμική πρόβλεψη για την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ ή την αποκατάσταση της πολεοδομικής ισορροπίας, ιδίως σε ήδη κορεσμένες περιοχές.
      Η ΕΛΛΕΤ καλεί την Πολιτεία:
      • Να επανεξετάσει τη ρύθμιση, με γνώμονα την ασφάλεια δικαίου και με πλήρη σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών, στη δικαστική κρίση και στη διαφάνεια.
      • Να προχωρήσει στη διαμόρφωση ενός σαφούς και εφαρμόσιμου θεσμικού πλαισίου που θα προστατεύει ουσιαστικά τον αστικό ιστό και τα δικαιώματα των πολιτών.
      • Να διασφαλίσει ένα βιώσιμο και ισόρροπο μοντέλο ανάπτυξης, που να σέβεται το περιβάλλον και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής.
      Η προστασία της περιβαλλοντικής ποιότητας και της κοινωνικής ισότητας δεν μπορεί να εξαρτάται από οικονομικά ισοδύναμα ή εξαιρέσεις. Απαιτούνται συνέπεια, θεσμική σοβαρότητα και ένα σαφές όραμα για το μέλλον των πόλεων μας.
      Καλούμε τον Πρωθυπουργό της χώρας να αποτρέψει την προώθηση μιας τέτοιας -ευρισκόμενης στα όρια της νομιμότητας- νομοθεσίας, τόσο αντίθετης στις εξαγγελίες της ίδιας της Κυβέρνησης για τον σεβασμό του περιβάλλοντος αλλά και στις ευρωπαϊκές φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές.
    9. Επικαιρότητα

      Engineer

      Κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προσαρμογή των πολεοδομικών κινήτρων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ν. 4067/2012) στις αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ 146–149/2025)
      ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΝΟΚ ΓΙΑ ΥΠΔΙΚ
      Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο της δέσμευσής του για ασφάλεια δικαίου, προστασία του περιβάλλοντος και τόνωση της αναπτυξιακής δραστηριότητας, κατέθεσε νομοθετική ρύθμιση με αντικείμενο την προσαρμογή των πολεοδομικών κινήτρων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ν. 4067/2012) στις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ 146–149/2025).
      Η νέα ρύθμιση διασφαλίζει τη συνέχιση των εργασιών σε έργα που είχαν εκκινήσει νόμιμα έως και την 11η Δεκεμβρίου 2024, ενισχύει την ασφάλεια των οικοδομικών αδειών, προβλέπει δίκαιες διαδικασίες αναθεώρησης όπου απαιτείται, και εισάγει για πρώτη φορά τον μηχανισμό του περιβαλλοντικού ισοδυνάμου, ως εργαλείου αντιστάθμισης και βιώσιμης αναβάθμισης του οικιστικού περιβάλλοντος.
      Ακολουθούν επεξηγηματικές ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας
      1. Ποιος είναι ο βασικός στόχος της νέας ρύθμισης του ΥΠΕΝ;
      Μετά τις συγκεκριμένες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (146-149/2025), που έκριναν την οριζόντια εφαρμογή των κινήτρων και προσαυξήσεων του ΝΟΚ αντισυνταγματική, έχει δημιουργηθεί ένα καθεστώς αβεβαιότητας, τόσο στους ιδιοκτήτες ακινήτων και επενδυτές, όσο και στη Διοίκηση, με άμεσες, δυσμενείς επιπτώσεις στην οικοδομική δραστηριότητα.
      Με σεβασμό στις σχετικές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ και στο πνεύμα τους, καταργούνται οι διατάξεις του ΝΟΚ που κρίθηκαν αντισυνταγματικές, ενώ ενσωματώνονται στον τοπικό πολεοδομικό σχεδιασμό τα κίνητρα των οποίων η οριζόντια εφαρμογή κρίθηκε αντισυνταγματική. Έτσι, αποτρέπονται η στασιμότητα, οι ματαιώσεις και οι καθυστερήσεις νέων κατασκευών που έχει ανάγκη η χώρα και οι πολίτες. Προστατεύεται το περιβάλλον και αποκαθίσταται η ασφάλεια δικαίου.
      2. Ποιους αφορά η ρύθμιση;
      Η ρύθμιση αφορά όλους τους κατόχους οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν βάσει του ΝΟΚ και κάνουν χρήση των συγκεκριμένων κινήτρων και προσαυξήσεων που κρίθηκαν αντισυνταγματικά. Αφορά επίσης αγοραστές, επενδυτές, κατασκευαστές αλλά και τις Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ), που έχουν την αρμοδιότητα έκδοσης και αναθεώρησης των οικοδομικών αδειών.
      3. Τι ισχύει για τις νέες άδειες;
      Από εδώ και στο εξής, δεν προβλέπονται πολεοδομικά κίνητρα του ΝΟΚ οριζόντια, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι αυτά θα μπορούν να εντάσσονται προσαρμοσμένα και τεκμηριωμένα στον πολεοδομικό σχεδιασμό κάθε περιοχής.
      4. Τι σημαίνει ότι τα κίνητρα θα μπορούν να εντάσσονται στον ολοκληρωμένο πολεοδομικό σχεδιασμό;
      Αυτή την περίοδο υλοποιείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το εμβληματικό Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», με τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ – ΕΠΣ) για το 80% της Επικράτειας. Μέσω των ΤΠΣ – ΕΠΣ οι μελετητές μπορούν να καθορίσουν, κατόπιν επιστημονικής τεκμηρίωσης, ειδικές ζώνες κινήτρων, όπου θα προβλέπονται τα κίνητρα του ΝΟΚ -τα οποία μέχρι σήμερα δίνονταν οριζόντια-, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση, τον βαθμό της οικιστικής ανάπτυξης του κάθε οικισμού, τις ιδιαιτερότητες, τα χαρακτηριστικά και την εν γένει φυσιογνωμία του, τη φέρουσα ικανότητα, τη συνολική επιβάρυνση της περιοχής, καθώς και την οικιστική πυκνότητά της.
      5. Ποιοι διατηρούν το δικαίωμα δόμησης με κίνητρα και προσαυξήσεις του ΝΟΚ;
      Όσοι έχουν οικοδομική άδεια με κίνητρα και προσαυξήσεις του ΝΟΚ και έχουν ξεκινήσει οικοδομικές εργασίες (π.χ. εκσκαφές) έως και την 11η Δεκεμβρίου 2024, μπορούν να προχωρήσουν στην υλοποίηση της οικοδομικής τους άδειας, χωρίς αναθεώρηση ή οικονομική επιβάρυνση, ενώ ρητά τους παρέχεται πλέον και η δυνατότητα αναθεώρησης της άδειας, εφόσον το επιθυμούν, χωρίς οικονομική επιβάρυνση (φόρους, παράβολα, εισφορές, κρατήσεις). Με Προεδρικό Διάταγμα, σε συνέχεια των σχετικών κατευθύνσεων του ΣτΕ, θα περιγραφούν με λεπτομέρεια οι όροι και οι προϋποθέσεις με τις οποίες αποδεικνύεται ότι έχει γίνει εκκίνηση εργασιών έως και την 11η Δεκεμβρίου 2024.
      6. Τι γίνεται με όσους δεν ξεκίνησαν οικοδομικές εργασίες (π.χ. εκσκαφές) έως και την 11η Δεκεμβρίου 2024; Χάνουν το δικαίωμα δόμησης;
      Σε καμία περίπτωση δεν χάνεται το δικαίωμα δόμησης, όμως για να ξεκινήσουν οικοδομικές εργασίες, οφείλουν να αναθεωρήσουν την οικοδομική τους άδεια, προκειμένου να απαλειφθούν τα κίνητρα και οι προσαυξήσεις. Έτσι, δεν χάνουν το δικαίωμα δόμησης, παρά μόνον κατά το μέρος που αφορά στα εν λόγω κίνητρα και προσαυξήσεις.
      7. Υπάρχει κάποια μέριμνα για όσους υποχρεούνται να αναθεωρήσουν την οικοδομική τους άδεια; Θα πρέπει να πληρώσουν ξανά και για την αναθεώρηση;
      Υπάρχει σχετική μέριμνα. Όχι, δεν καταβάλλονται άλλοι φόροι, παράβολα, εισφορές ή κρατήσεις για τις αναθεωρήσεις αυτές. Οι εν λόγω αναθεωρήσεις διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης ανέξοδα, χωρίς καθυστερήσεις και κατά προτεραιότητα.
      8. Τι προβλέπεται για όσους έχουν άδειες που δεν ξεκίνησαν οικοδομικές εργασίες έως και την 11η Δεκεμβρίου του 2024, αλλά είναι ενταγμένες ή θα ενταχθούν σε χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ, ΤΑΑ);
      Σε αυτές τις περιπτώσεις, προκειμένου να διατηρηθεί η αξιοπιστία της χώρας απέναντι σε θεσμικούς εταίρους, επενδυτές και δικαιούχους ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων και για να διασφαλιστεί η υλοποίηση των έργων, προβλέπεται περιβαλλοντικό ισοδύναμο, που αντισταθμίζει τη χρήση των κινήτρων και προσαυξήσεων του ΝΟΚ. Το περιβαλλοντικό ισοδύναμο έχει διπλή υπόσταση: α) την καταβολή ενός τέλους και β) στοχευμένες παρεμβάσεις για την αναβάθμιση της Δημοτικής Ενότητας ή του Δήμου, όπου κατασκευάζεται μια οικοδομή με κίνητρα και προσαυξήσεις. Τα μέτρα αυτά εξειδικεύονται σε Ειδικό Σχέδιο Περιβαλλοντικού Ισοδύναμου Αναβάθμισης Πόλεων (ΕΣΠΙΑΠ). Συμπερασματικά, για να μπορεί να γίνει χρήση των κινήτρων και των προσαυξήσεων του ΝΟΚ, θα πρέπει να πληρωθεί το περιβαλλοντικό ισοδύναμο και να έχει εγκριθεί το ΕΣΠΙΑΠ. Η διατήρηση της ισχύος των αδειών αυτών συνδέεται άρρηκτα με την ενίσχυση της χρηματοδοτικής πίστης του Ελληνικού Δημοσίου, την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας μας που απορρέουν από τις συμβατικές δεσμεύσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη διατήρηση της διεθνούς επενδυτικής εμπιστοσύνης.
      9. Τι είναι το Ειδικό Σχέδιο Περιβαλλοντικού Ισοδύναμου Αναβάθμισης Πόλης (ΕΣΠΙΑΠ);
      Το ΕΣΠΙΑΠ είναι μια ειδική μελέτη που εισάγει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μέσω του ΕΣΠΙΑΠ εξειδικεύονται τα μέτρα του περιβαλλοντικού ισοδυνάμου, δηλαδή οι στοχευμένες παρεμβάσεις που θα γίνουν σε επίπεδο Δήμου ή Δημοτικής Ενότητας, όπου έχουν δοθεί κίνητρα και προσαυξήσεις του ΝΟΚ. Η εκπόνηση του ΕΣΠΙΑΠ παρέχει νομική θωράκιση και δυνατότητα χρήσης των κινήτρων, χωρίς αλλαγές στην οικοδομική άδεια, για τις περιπτώσεις στις οποίες προβλέπεται. Είναι βασικό εργαλείο για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην αγορά και την άμεση επανέναρξη της οικοδομικής δραστηριότητας.
      Μπορεί να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, περιγραφή της περιοχής και των υφιστάμενων αδειών, ανάλυση νομικών ζητημάτων και ακυρωμένων αδειών, περιβαλλοντική αξιολόγηση και επιπτώσεις, προτάσεις για διαχείριση και αναπροσαρμογή σχεδίων, χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και οικονομική ανάλυση, παρακολούθηση – αξιολόγηση – συστάσεις – τεκμηρίωση.
      Με Προεδρικό Διάταγμα θα δίνεται η δυνατότητα να εξειδικευτούν τα μέτρα του περιβαλλοντικού ισοδυνάμου, να καθοριστεί η διαδικασία έγκρισης του ΕΣΠΙΑΠ, καθώς και το ύψος και η διαδικασία του τέλους.
      10. Ποια μπορεί να είναι τα περιβαλλοντικά ισοδύναμα που προτείνει ένα ΕΣΠΙΑΠ;
      Δημιουργία χώρων πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων, Αναπλάσεις περιοχών με έντονη δόμηση, Αστικές υποδομές ή αναβαθμίσεις (πεζοδρομήσεις, φωτισμός, υλικό αστικής επίπλωσης κ.ά.), Η κατά προτεραιότητα κατεδάφιση αυθαίρετων ή και επικίνδυνων (ετοιμόρροπων) κτισμάτων, Η χρηματοδότηση απόκτησης διατηρητέων κτιρίων και μνημείων από τον οικείο Δήμο, καθώς και η αποκατάσταση δημοσίων διατηρητέων κτιρίων και μνημείων, Περιβαλλοντικές δράσεις, όπως ο καθαρισμός και η οριοθέτηση ρεμάτων και έργα διευθέτησης.  
      11. Τι προβλέπεται για όσους είχαν μεν εκκινήσει οικοδομικές εργασίες έως και την 11η Δεκεμβρίου του 2024, με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που ίσχυε τότε, αλλά αντιμετωπίζουν αιτήσεις ακύρωσης ή οι άδειες έχουν ήδη ακυρωθεί;
      Και στην περίπτωση αυτή, εφαρμόζεται το περιβαλλοντικό ισοδύναμο και οι άδειες διατηρούνται σε ισχύ. Αυτό προβλέπεται, προκειμένου να αποτραπεί το φαινόμενο των εγκαταλελειμμένων ημιτελών κτισμάτων, που υποβαθμίζει το περιβάλλον και έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και ασφάλεια.
      Ειδικότερα, αν έχει ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός της οικοδομής, η κατασκευαστική διαδικασία συνεχίζεται άμεσα, με τα κίνητρα και τις προσαυξήσεις, εφόσον πληρωθεί το περιβαλλοντικό ισοδύναμο και εκκινήσει η εκπόνηση του ΕΣΠΙΑΠ.
      Εάν δεν έχει ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός, επιλαμβάνονται το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να εξετάσουν με τεχνικά, κοινωνικά, οικονομικά και νομικά κριτήρια την αναγκαιότητα ή μη της συνέχισης υλοποίησης της οικοδομικής άδειας με τα κίνητρα και τις προσαυξήσεις ΝΟΚ. Κατόπιν εξασφάλισης των προαναφερόμενων εγκρίσεων, μπορεί να συνεχίσει η κατασκευή με τα κίνητρα και τις προσαυξήσεις του ΝΟΚ, εφόσον καταβληθεί το περιβαλλοντικό ισοδύναμο και εκκινήσει η εκπόνηση του ΕΣΠΙΑΠ.
      12. Υπάρχουν ειδικές κατηγορίες αδειών που εξαιρούνται από το περιβαλλοντικό ισοδύναμο;
      Ναι, οι άδειες που εντάσσονται σε ειδικά χωρικά σχέδια αναπτυξιακού χαρακτήρα εξαιρούνται του περιβαλλοντικού ισοδυνάμου, επειδή έχει προηγηθεί ειδική επιστημονική τεκμηρίωση. Το ίδιο ισχύει και για τα διατηρητέα κτίρια και μνημεία, με στόχο την προστασία και ανάδειξή τους και την ενίσχυση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία συμβάλλει στην αναβάθμιση του πολιτιστικού περιβάλλοντος.
       
    10. Επικαιρότητα

      Engineer

      Όπως προκύπτει από την Έρευνα Συνόρων, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το 2024 διαμορφώθηκαν στα 20.591,7 εκατ. ευρώ. Ο κύριος όγκος των εισπράξεων (Πίνακας ), σε ποσοστό 89,7% του συνόλου, πραγματοποιήθηκε σε πέντε περιφέρειες, ως εξής: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (5.687,4 εκατ. ευρώ), Περιφέρεια Αττικής (4.750,9 εκατ. ευρώ), Περιφέρεια Κρήτης (4.568,7 εκατ. ευρώ), Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (1.983,6 εκατ. ευρώ) και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (1.486,0 εκατ. ευρώ). Στο σύνολο των υπόλοιπων περιφερειών (Περιφέρεια Ηπείρου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου και Δυτικής Μακεδονίας) οι εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 2.115,1 εκατ. ευρώ.
      Το 2024, οι ταξιδιώτες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα πραγματοποίησαν συνολικά 39.354,9 χιλ. επισκέψεις στις 13 περιφέρειες της χώρας. Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση που εκτιμάται από την Έρευνα Συνόρων (35.951,4 χιλ. ταξιδιώτες), καθώς ένας ταξιδιώτης μπορεί να επισκεφθεί περισσότερες από μία περιφέρειες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του.
      Ο μεγαλύτερος όγκος των επισκέψεων, σε ποσοστό 83,3% του συνόλου, πραγματοποιήθηκε σε πέντε περιφέρειες, ως εξής: Περιφέρεια Αττικής (8.784,8 χιλ.), Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (7.563,5 χιλ.), Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (7.028,7 χιλ.), Περιφέρεια Κρήτης (5.959,0 χιλ.) και Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (3.432,9 χιλ.). Στο σύνολο των υπόλοιπων περιφερειών (Περιφέρεια Ηπείρου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου και Δυτικής Μακεδονίας) πραγματοποιήθηκαν 6.586,0 χιλ. επισκέψεις.
      Οι διανυκτερεύσεις ταξιδιωτών στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στις 231.037,6 χιλ. την επισκοπούμενη περίοδο. Σύμφωνα με την κατανομή των διανυκτερεύσεων στις 13 περιφέρειες της χώρας, το 87,2% των διανυκτερεύσεων πραγματοποιήθηκε σε πέντε περιφέρειες, ως εξής: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (51.269,3 χιλ.), Περιφέρεια Αττικής (47.817,5 χιλ.), Περιφέρεια Κρήτης (46.705,6 χιλ.), Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (31.026,4 χιλ.) και Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (24.680,8 χιλ.). Στο σύνολο των υπόλοιπων περιφερειών (Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ηπείρου, Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, Βορείου Αιγαίου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας) πραγματοποιήθηκαν 29.537,9 χιλ. διανυκτερεύσεις.

      Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδας
    11. Επικαιρότητα

      Engineer

      Το δυναμικό της ομάδας φέρεται να απαιτούσε μεγαλύτερα ή μικρότερα χρηματικά ποσά (γνωστά και ως «γρηγορόσημα») από πολίτες, προκειμένου να εγκρίνει, νόμιμα αιτήματα, μεταγραφών και άλλων συναλλαγών ακινήτων. Ποινικές διώξεις για κακουργήματα και για πλημμελήματα ασκήθηκαν σε βάρος των εννέα συλληφθέντων για την υπόθεση της διαφθοράς σε Κτηματολογικά Γραφεία της χώρας. Συγκεκριμένα τους ασκήθηκε δίωξη για:
      Κακουργηματική δωροληψία υπαλλήλου κατά επάγγελμα και συρροή (αφορά τους έξι υπαλλήλους), Κακουργηματική άμεση συνέργεια στη δωροληψία, κατά συναυτουργία και κατά συρροή (αφορά τους τρεις ιδιώτες) και Πλημμεληματική σύσταση συμμορίας. Στη δικογραφία της υπόθεσης περιλαμβάνονται ακόμα περίπου 60 πρόσωπα, τα οποία δεν έχουν ακόμα συλληφθεί και τα οποία αναζητώνται για τα παρακάτω αδικήματα:
      Κακουργηματική δωροδοκία υπαλλήλου κατά συρροή και μη, (αφορά όσους έκαναν τις συνεννοήσεις), Πλημμεληματική παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου (αφορά ένα πρόσωπο) και Πλημμεληματική παράνομη οπλοκατοχή (αφορά ένα πρόσωπο). Όπως είναι γνωστό, την έφοδο σε επτά κτηματολογικά γραφεία σε περιοχές της Αττικής πραγματοποίησε την Τρίτη η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, για την υπόθεση αυτή.
      Τα γραφεία αυτά ανήκουν στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και στην υπόθεση εμπλέκονται υπάλληλοι αλλά και ιδιώτες που φέρονται να αναλάμβαναν την διεκπεραίωση των εγγραφών και μετεγγραφών κτημάτων και οικοπέδων, έναντι χρηματικών ποσών από 500 ευρώ και πάνω, ανάλογα με την περίπτωση.
      Άμεσα ή έμμεσα δηλαδή, το δυναμικό της ομάδας φέρεται να απαιτούσε μεγαλύτερα ή μικρότερα χρηματικά ποσά (γνωστά και ως «γρηγορόσημα») από πολίτες, προκειμένου να εγκρίνει, νόμιμα αιτήματα, μεταγραφών και άλλων συναλλαγών ακινήτων. Οργανωτής της όλης διαδικασίας φέρεται να ήταν ένας ιδιώτης.
    12. Επικαιρότητα

      Engineer

      Ξενοδοχεία, βιομηχανικά κτίρια, πολυτελείς κατοικίες, αλλά και πλοία απαρτίζουν τη λίστα των δέκα ακριβότερων πλειστηριασμών που έχουν αναρτηθεί αυτή τη περίοδο στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Οι τιμές της πρώτης προσφοράς κυμαίνονται από 25.000.000 ευρώ μέχρι και 6.972.000 ευρώ. Οι πλειστηριασμοί έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν, εφόσον δεν κινηθούν διαδικασίες για την αναστολή τους, από τον Μάιο και μέχρι τον Νοέμβριο του 2025.
      Ξενοδοχείο 25.000.000 ευρώ
      Στις 15 Οκτωβρίου 2025 βγαίνει σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό το ακριβότερο ξενοδοχείο, αλλά και εν γένει ακίνητο, στη διαδικτυακή πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αυτή την περίοδο. Πρόκειται για ένα από τα γνωστότερα και πιο πολυτελή πεντάστερα στη Ζάκυνθο, το «Atlantica Eleon Grand Resort» ή «Eleon Grand Resort». H διαδικασία του πλειστηριασμού στρέφεται κατά της ΚΑΠΑ Α.Ε. Επιχειρήσεις Ξενοδοχείων, Τουρισμού, Εμπορίου Αυτοκινήτων, που εδρεύει στο Αρκάδι Ζακύνθου. Επισπεύδουσα εταιρεία είναι η doValue, ως διαχειρίστρια των απαιτήσεων της Cairo No 3 Finance DAC, και η κατάσχεση επιβλήθηκε για το ποσό του 1.000.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο έχει ενταχθεί στην αλυσίδα Atlantica Hotels & Resorts, είναι συνολικής επιφάνειας 11.893, 71 τ.μ., δυναμικότητας 188 δωματίων και 411 κλινών και βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου. Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ξενοδοχείου, περιβάλλεται από κτήμα με βιολογικές καλλιέργειες, γεμάτο ελαιόδεντρα, βουκαμβίλιες και καταπράσινους κήπους. Το θέρετρο διαθέτει καταλύματα με 24ωρη ρεσεψιόν, εστιατόριο, διάφορες εποχικές εξωτερικές πισίνες, γυμναστήριο και δωρεάν ιδιωτικό χώρο στάθμευσης. Επίσης περιλαμβάνει τρία μπαρ, σπα, υπαίθριο υδρομασάζ, τέσσερις νεροτσουλήθρες, ημερήσιες δραστηριότητες και βραδινή διασκέδαση.
       

      Ογκολογική κλινική 23.000.000 ευρώ
      Το κτίριο-φάντασμα, που αποτέλεσε μέρος ενός φιλόδοξου σχεδίου για τη δημιουργία μιας πρότυπης ογκολογικής κλινικής στην Αττική, βγαίνει για πολλοστή φορά στο ηλεκτρονικό σφυρί στις 8 Μαΐου. Πρόκειται για ένα ημιτελές, εγκαταλελειμμένο κτίριο, που μένει να θυμίζει τα φιλόδοξα σχέδια μιας ιδιωτικής πρωτοβουλίας για τη δημιουργία πρότυπου νοσοκομειακού κέντρου στην Αττική. Παρά το γεγονός ότι η κατασκευή του δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, το συγκεκριμένο συγκρότημα των 55.000 τ.μ., που βρίσκεται στον Δήμο Κρωπίας, αποτελεί ένα από τα πιο ακριβά ηλεκτρονικά σφυριά, καθώς η τιμή της πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 23.000.000 ευρώ. Ολα άρχισαν το 2007, όταν ένας διακεκριμένος γυναικολόγος και μαιευτήρας εμπνεύστηκε την Ερασίνειο Ογκολογική Θεραπευτική Κλινική και επιχείρησε επένδυση 90.000.000 ευρώ για τη δημιουργία της. Το όραμα του ιατρού Νικόλαου Λοΐσιου ήταν η συγκεκριμένη κλινική να εξειδικεύεται σε θέματα πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας και αποκατάστασης νεοπλασματικών ασθενειών στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οπως σχεδιαζόταν, θα είχε δυναμικότητα 210 κλινών, υπερσύγχρονο ιατρικό και επιστημονικό επιτελείο και θα βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τα μεγαλύτερα ογκολογικά κέντρα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, τα σχέδια αυτά ωστόσο «σκόνταψαν» στην... οικονομική κρίση.
      Εμπορικό ακίνητο στον Πειραιά 13.000.000 ΕΥΡΏ 
      Ενα ακίνητο-φιλέτο βγαίνει σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό στην περιοχή του Πειραιά, σε μια περιοχή υψηλής επενδυτικής κινητικότητας. Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου. Το συγκεκριμένο ακίνητο είχε βρεθεί και στο παρελθόν στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αλλά η διαδικασία είχε ανασταλεί. Η τιμή της πρώτης προσφοράς, μάλιστα, έχει αυξηθεί από την προηγούμενη φορά κατά 4.000.000 ευρώ, καθώς το τίμημα ανέρχεται πλέον στα 13.000.000 ευρώ, από τα 9.000.000 ευρώ που ήταν στο παρελθόν. Τη διαδικασία του πλειστηριασμού επισπεύδει η εταιρεία CEPAL για χρέη της κατασκευαστικής εταιρείας «Πάνος Ι. Ζουγανέλης Τεχνική Ακινήτων Ανώνυμος Εταιρεία». Το συγκεκριμένο κτιριακό συγκρότημα, με το όνομα «Pharos», εάν και ημιτελές, εντυπωσιάζει με τα χαρακτηριστικά του, καθώς διαθέτει 87 διαμερίσματα και καταστήματα, συνολικής επιφάνειας 8.000 τ.μ., και πολλούς κοινόχρηστους χώρους. Το συγκρότημα διαθέτει πισίνα με θέα στο λιμάνι, γυμναστήριο, αίθουσα μπιλιάρδου, γήπεδο 5×5, παιδική χαρά, 135 χώρους στάθμευσης σε υπόγεια επίπεδα και κήπους. Το ακίνητο-φιλέτο βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του Πειραιά, στη διασταύρωση των οδών Αγίου Δημητρίου 45 και Παπαστράτου 69, στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Διονυσίου. Πρόκειται για μια περιοχή στην οποία υλοποιείται μεγάλη αστική ανάπλαση, που αφορά την αναβίωση και χρήση ξανά των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος» και τη μετατροπή τους σε κτίρια γραφείων διεθνών προδιαγραφών.
       
       
      Βιομηχανικός χώρος άνω των 9.921.000 ευρώ
      Στις 5 Νοεμβρίου βγαίνει στο ηλεκτρονικό σφυρί, εφόσον δεν κινηθούν διαδικασίες αναστολής του πλειστηριασμού, βιομηχανικό ακίνητο της εταιρείας «Ελευθέριος Δ. Μουζάκης» στην περιοχή της Αττικής. Η τιμή της πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 9.921.000 ευρώ. Η «Μουζάκης», μάλιστα, με πρόσφατη ανακοίνωσή της, γνωστοποίησε ότι η τράπεζα προχώρησε στην αναγκαστική κατάσχεση του ακινήτου της λόγω εγγυητικής ευθύνης της υπέρ άλλης εταιρείας. Η εταιρεία προχώρησε σε αίτημα στις δικαστικές Αρχές για χορήγηση προσωρινής αναστολής της διαδικασίας, το οποίο δεν έγινε δεκτό, ενώ αναμένεται η έκδοση απόφασης επί της ανακοπής της διαταγής πληρωμής. Το συγκεκριμένο ακίνητο είναι συνολικής επιφάνειας 16.005 τ.μ. και βρίσκεται επί της οδού Προόδου 2 του Δήμου Αιγάλεω. Αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, πρώτο όροφο και δώμα και έχει ανεγερθεί με άδειες του 1993 και του 2002. Στον ακάλυπτο χώρο υφίσταται γεφυροπλάστιγγα, μικρό ισόγειο κτίσμα πλησίον αυτής και ράμπα για τη διευκόλυνση της φορτοεκφόρτωσης φορτηγών οχημάτων. Το ακίνητο είναι μισθωμένο σε άλλη εταιρεία, από την οποία η «Μουζάκης» εισπράττει σημαντικού ύψους μισθώματα.
      Ξενοδοχείο στα Χανιά για 9.100.000 ευρώ
      Στις 8 Μαΐου ακόμα ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα πρόκειται να βγει στο ηλεκτρονικό σφυρί, με τιμή πρώτης προσφοράς 9.100.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο ξενοδοχειακό συγκρότημα, στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας του Δήμου Χανίων, βρίσκεται για πρώτη φορά στη διαδικτυακή πλατφόρμα των πλειστηριασμών. Πρόκειται για ακίνητο έκτασης 8.064, 76 τ.μ., στο οποίο έχει ανεγερθεί το ξενοδοχειακό συγκρότημα κατηγορίας πέντε αστέρων με τον διακριτικό τίτλο «Galini Sea View». Εχει συνολική δυναμικότητα 128 δωματίων - 266 κλινών, διαθέτει εσωτερική, θερμαινόμενη πισίνα 50 τ.μ., εξωτερική πισίνα 310 τ.μ., γυμναστήριο, σάουνα, εστιατόριο με μπουφέ, δύο a la carte εστιατόρια, δύο μπαρ, εγκαταστάσεις συνεδριάσεων-δεξιώσεων, χώρους πρασίνου και ασφαλτοστρωμένο χώρο στάθμευσης. Το κτίριο είναι πολύ καλής ποιότητας και κατασκευής, ωστόσο η τιμή της πρώτης προσφοράς έχει μειωθεί αισθητά, αφού τις προηγούμενες φορές που το ξενοδοχειακό συγκρότημα βρέθηκε στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών κυμαινόταν στα 14.000.000 ευρώ. Επισπεύδουσα τη διαδικασία είναι η εταιρεία Mega Gr Group Α.Ε. και οφειλέτρια «Ο Μαράκας Ξενοδοχειακές, Τουριστικές, Εμπορικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Α.Ε.».
      Πλοίο στο σφυρί για 8.300.000 δολάρια
      Στις 14 Μαΐου οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν, εφόσον το επιθυμούν, μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ένα επιβατηγό πλοίο με το όνομα «Variety Voyager», νηολογημένο στη Δημοκρατία των Νήσων Μάρσαλ, το οποίο ναυλοχεί στη Μαρίνα Ζέας. Η τιμή της πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 8.300.000 δολάρια. Επισπεύδουσα τη διαδικασία είναι η εταιρεία Intrum Hellas ΑΕΔΑΔΠ και οφειλέτρια η Balanda Maritime Company. Το πλοίο έχει μήκος 57,75 μέτρα, πλάτος 11,50 μ. και βύθισμα 6,50 μ., ενώ το έτος κατασκευής του είναι το 2012. Μπορεί να φιλοξενήσει 75 επιβάτες συν 28μελές πλήρωμα.

      7.920.000 ευρώ για ένα ξενοδοχείο στη Λήμνο
      Στις 9 Ιουλίου βγαίνει, για πολλοστή φορά, σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό μια πολυτελής ξενοδοχειακή μονάδα στη Λέσβο, με τιμή πρώτης προσφοράς 7.920.000 ευρώ. Πρόκειται για ακόμα ένα ξενοδοχείο, το οποίο βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των πιο ακριβών ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Το εν λόγω ξενοδοχείο, με το όνομα «Lemnos Village», είναι πεντάστερο, δυναμικότητας 323 κλινών, και αναπτύσσεται σε διαφορετικά επίπεδα, με τα κτίρια να διαθέτουν καλή συντήρηση, όπως και ο περιβάλλων χώρος.
      Κλωστοϋφαντουργία 7.110.180 ευρώ στη Νάουσα
      Ενάμιση και πλέον χρόνο μετά την παύση λειτουργίας της «Βαρβαρέσος Α.Ε.», στις 29 Οκτωβρίου, βγαίνει σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό το βιομηχανικό συγκρότημα της εταιρείας στη Νάουσα. Πρόκειται για ακόμα ένα πλήγμα στην ελληνική κλωστοϋφαντουργία, η οποία τα τελευταία χρόνια δέχεται σειρά χτυπημάτων λόγω οικονομικών προβλημάτων. Τα αγροτεμάχια, συνολικής έκτασης 116.801,21 τ.μ., και τα βιομηχανικά κτίρια βγαίνουν στο ηλεκτρονικό σφυρί με τιμή πρώτης προσφοράς 7.110.180 ευρώ.
      Κέντρο αποκατάστασης 7.000.000 ευρώ στο Κιλελέρ
      Για τις 2 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί, με τιμή πρώτης προσφοράς 7.000.000 ευρώ, ο πλειστηριασμός σε βάρος της «Αρωγής Θεσσαλίας». Συγκεκριμένα, στο ηλεκτρονικό σφυρί βγαίνουν επιμέρους αγροτεμάχια που έχουν συνενωθεί σε ένα ενιαίο γήπεδο, έκτασης 15.996 τ.μ., στη θέση Χατζηγιάννη Πηγάδι ή Βαμβακιές, σε απόσταση περίπου 2 χλμ. βόρεια του οικισμού Νίκαιας του Δήμου Κιλελέρ της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα κέντρο αποκατάστασης, το οποίο διαθέτει 53 κλίνες στο ισόγειο και 60 κλίνες στον πρώτο όροφο, δηλαδή σύνολο 113 κλίνες.
      Κατοικία στο ψυχικό έναντι 6.972.000 ευρώ
      Ανάμεσα στα βιομηχανικά ακίνητα, τα ξενοδοχεία αλλά και τα πλοία, τη δεκάδα των ακριβότερων περιουσιακών στοιχείων που βγαίνουν αυτήν την περίοδο σε πλειστηριασμό κλείνει ένα πολυτελές ακίνητο στο Ψυχικό. Το ηλεκτρονικό σφυρί έχει προγραμματιστεί στις 22 Μαΐου, με τιμή πρώτης προσφοράς τα 6.972.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα οικόπεδο 900 τ.μ., εντός του οποίου έχει ανεγερθεί μια πολυτελής, διώροφη μονοκατοικία έκτασης 1.309,88 τ.μ. η οποία βρίσκεται στον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού. Το ακίνητο βρίσκεται στις λίστες των πλειστηριασμών με οφειλέτρια εταιρεία την ΚΡΙΣΩΤ και επισπεύδουσα την doValue.
       


      Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά
    13. Επικαιρότητα

      Engineer

      Ένα νέο ψηφιακό όπλο στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής στα ακίνητα και ειδικά στα ενοίκια, ρίχνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ενεργοποιώντας από το καλοκαίρι το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ).
      Στο νέο Μητρώο θα δηλωθούν εκ νέου όλα τα ακίνητα που κατέχουν οι φορολογούμενοι, ενώ στην ίδια πλατφόρμα θα δηλωθούν και τα στοιχεία των ενοικιαστών, είτε πρόκειται για κατοικίες είτε για επαγγελματικούς χώρους. Για κάθε ακίνητο θα δημιουργείται ατομικός φάκελος, στον οποίο θα καταγράφονται όλες οι πληροφορίες για τη χρήση του, με στόχο την αποτύπωση της πραγματικής τους εικόνας, που θα εξαλείψει τις ασυμφωνίες και θα βάλει τέλος στα διαφορετικά τετραγωνικά μέτρα που καταγράφονται σήμερα σε Κτηματολόγιο, Ε9, τίτλους ιδιοκτησίας, λογαριασμούς της ΔΕΗ κ.λ.π.
      Θα ακολουθήσει η λειτουργία της πλατφόρμας και εν συνεχεία η διασύνδεση του νέου Μητρώου με το Κτηματολόγιο, αφού επιλυθούν προηγουμένως τα προβλήματα συμβατότητας που υπάρχουν τώρα με το Περιουσιολόγιο και το Κτηματολόγιο.
      Όταν διαμορφωθούν οι κατάλληλες τεχνικές συνθήκες θα ξεκινήσει μέσω διαλειτουργικότητας ο έλεγχος για κάθε ένα ακίνητο σε όλη την επικράτεια. Μετά την ταυτοποίηση των ακινήτων όλοι οι φορείς θα ακολουθούν τα τετραγωνικά μέτρα που έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να επιφέρει αλλαγές στους φόρους αλλά και στα δημοτικά τέλη με την κυβέρνηση να καλείται να αποφασίσει εάν θα επιβληθούν αναδρομικά φόροι ή τέλη ή εάν η ενεργοποίηση του Ενιαίου Μητρώου Ακινήτων θα αποτελέσει την αφετηρία για τον υπολογισμό των φόρων.
      Ήδη σήμερα στις περισσότερες αγοραπωλησίες ακινήτων διαπιστώνεται ότι διαφορετικά τετραγωνικά μέτρα έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο και διαφορετικά στο Ε9. Όλα αυτά θα λυθούν με το ενιαίο μητρώο εξέλιξη που θα διευκολύνει και θα επιταχύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων.
      Το ενιαίο μητρώο θα περιλαμβάνει πρόσθετα στοιχεία σε σχέση με το Περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ, το Κτηματολόγιο και το υπό σύσταση Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων καθώς θα συγκεντρώνει πληροφορίες που μέχρι σήμερα βρίσκονται διάσπαρτες σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες και θα καλύπτει στοιχεία που αφορούν την ηλεκτροδότηση, ύδρευση, πολεοδομία, δικαστικές διαφορές, αγροτικές επιδοτήσεις, φορολογική και κτηματολογική εικόνα, κ.λπ.
      Μεταξύ των στοιχείων που θα μεταφερθούν στην πλατφόρμα είναι τα εξής:
      Είδος ακινήτου, επιφάνεια, θέση, όροφος. Κατάσταση: ηλεκτροδοτούμενο, ημιτελές, κενό, μισθωμένο ή δωρεάν παραχωρημένο. Τα στοιχεία που υπάρχουν στο Κτηματολόγιο και κυρίως οι Κωδικοί Αριθμοί Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ). Οι Αριθμοί Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) από το αρχείο του Taxisnet, που σχηματίστηκε από τις δηλώσεις του Ε9. Οι αριθμοί παροχής ηλεκτρικού ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ. Οι αριθμοί παροχής νερού από τις εταιρείες ύδρευσης – αποχέτευσης. Στοιχεία για πολεοδομικές άδειες που υπάρχουν στο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος (ΤΕΕ). Στοιχεία από τα δικαστήρια, τα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία που αφορούν ακίνητα στα οποία υπάρχει αμφισβήτηση της ιδιοκτησίας, με αγωγές ή άλλα ένδικα μέσα. Οι αριθμοί ασφαλιστηρίων συμβολαίων των κτισμάτων. Στοιχεία για τους αποδέκτες των αγροτικών επιδοτήσεων που καταβάλλονται για καλλιεργούμενες εκτάσεις. Το Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων θα διασυνδέεται με όλες τις σχετικές δημόσιες υπηρεσίες, τις πλατφόρμες του Taxisnet και του Κτηματολογίου, καθώς και με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που παρέχουν δεδομένα. Η ανταλλαγή δεδομένων θα γίνεται με περιορισμένο εύρος, ανάλογα με την κατηγορία του φορέα και τις ανάγκες του.
      Με την ολοκλήρωση της πλατφόρμας, κάθε αλλαγή ιδιοκτησίας θα καταγράφεται αυτόματα. Έτσι, όταν υπογράφεται ένα συμβόλαιο και αναρτάται στο myPROPERTY, το μητρώο θα ενημερώνει αυτόματα τις υπηρεσίες ηλεκτροδότησης, ύδρευσης κ.λπ., χωρίς να απαιτούνται επιπλέον ενέργειες από τον πρώην και τον νέο ιδιοκτήτη.
    14. Επικαιρότητα

      GTnews

      Υπεγράφη Υπουργική Απόφαση με θέμα την διακήρυξη διεθνούς διαγωνισμού της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων Α.Ε. (ΕΔΕΥΕΠ Α.Ε.) για την παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές νοτίως της Πελοποννήσου («Α2» και «Νότια της Πελοποννήσου») και στις θαλάσσιες περιοχές νοτίως της Κρήτης («Νότια της Κρήτης 1» και «Νότια της Κρήτης 2»).
      Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής του ενδιαφέροντος που εκδήλωσε η εταιρεία «Chevron Balkans Exploration B.V.» για μία θαλάσσια περιοχή νοτίως της Πελοποννήσου και για δύο θαλάσσιες περιοχές νοτίως της Κρήτης, καθώς και της αποδοχής εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την εταιρεία «HELLENiQ UPSTREAM KYPARISSIAKOS GULF SINGLE MEMBER S.A.» για τη θαλάσσια περιοχή «Α2» νοτίως της Πελοποννήσου.
      Ο διεθνής διαγωνισμός αναμένεται να δημοσιευθεί για 90 ημέρες στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να υποβληθούν οι προσφορές από ενδιαφερόμενες εταιρείες.
      Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ολοκληρώνει το χρονοδιάγραμμα έκδοσης Υπουργικών Αποφάσεων για την αποδοχή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, τον ορισμό ακριβών συντεταγμένων και τη διακήρυξη του σχετικού διαγωνισμού.
    15. Επικαιρότητα

      GTnews

      Καμία αλλαγή δεν επέρχεται για την ώρα στις προδιαγραφές οριοθέτησης των 10.000 οικισμών σε όλη τη χώρα που έχουν κάτω από 2.000 κατοίκους, αφού το Προεδρικό Διάταγμα που περιλαμβάνει όρους δόμησης και επιτρεπόμενες χρήσης γης δεν έχει άμεση εφαρμογή.
      Καμία αλλαγή δεν επέρχεται για την ώρα στις προδιαγραφές οριοθέτησης των 10.000 οικισμών σε όλη τη χώρα που έχουν κάτω από 2.000 κατοίκους, αφού το Προεδρικό Διάταγμα που περιλαμβάνει όρους δόμησης και επιτρεπόμενες χρήσης γης δεν έχει άμεση εφαρμογή.
      Για την ακρίβεια η ισχύς του προϋποθέτει την ολοκλήρωση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων που βρίσκονται σε εξέλιξη και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν σε περίπου δύο χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια νομοθετική πρωτοβουλία που κρίθηκε απαραίτητη μετά από σειρά δικαστικών αποφάσεων που αφορούν τα ακίνητα που βρίσκονται στα αραιοκατοικημένα όρια των οικισμών, δηλαδή στη λεγόμενη Γ’ ζώνη.
      Συγκεκριμένα από το 2005 μέχρι σήμερα, το ΣτΕ έχει εκδώσει σειρά αποφάσεων, με τις οποίες αμφισβητεί τη διαδικασία οριοθέτησης των οικισμών κάτω από 2.000 κατοίκους. Με αυτές έκρινε ότι η οριοθέτηση που από το 1985 γίνονταν από τους νομάρχες, πραγματοποιείτο χωρίς αρμοδιότητα, καθώς και ότι η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ήταν επιστημονικά ανεπαρκής και μη αποδεκτή.
      Ετσι, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης νομολογίας ακυρώθηκαν τα όρια οικισμών στο Ρέθυμνο (2017), στο Πήλιο (2019) και στην Πάρο (2022), ενώ δυνητικά τίθενται σε αμφισβήτηση όλα τα όρια οικισμών της ελληνικής Επικράτειας που έχουν θεσμοθετηθεί μετά το 1983.
      Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ξεκαθαρίζει μεταξύ άλλων ότι οι μελλοντικές αλλαγές δεν αφορούν τα ήδη δομημένα ακίνητα και ότι μέσα στα όρια του οικισμού που θα περιλαμβάνει τις ζώνες Α, Β, Β1, δεν αλλάζει τίποτα ως προς τα όρια αρτιότητας, τα οποία παραμένουν ίδια με τα σημερινά. Τονίζεται επίσης, ότι οι Υπηρεσίες Δόμησης θα συνεχίσουν να εκδίδουν οικοδομικές άδειες, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Το ίδιο ισχύει και για τα δομημένα ακίνητα της Ζώνης Γ.
      ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ
      Με το νέο Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.), θεσμοθετήθηκαν για πρώτη φορά οι προδιαγραφές οριοθέτησης των οικισμών με μια ενιαία και συστηματική διαδικασία για το σύνολο της χώρας. Καθορίζεται ένα σαφές, συνεκτικό και ασφαλές πλαίσιο που περιλαμβάνει τους γενικούς όρους δόμησης και τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά και την ιστορική εξέλιξη κάθε οικισμού. Ουσιαστικά, επιλύεται μια εκκρεμότητα που υπήρχε στο πολεοδομικό μας δίκαιο εδώ και δεκαετίες, δημιουργώντας συνθήκες ανασφάλειας και αβεβαιότητας για όλους τους οικισμούς της χώρας.
      Επιπλέον, με το Π.Δ. ενοποιούνται και επικαιροποιούνται δύο προηγούμενες νομοθεσίες: η πρώτη (1981) αφορά τους οικισμούς προ του 1923 που ρύθμιζε τα σχέδια πόλεων και η δεύτερη (1985) αφορά τους μεταγενέστερους του 1923 οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων.
      ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ
      Από το πεδίο εφαρμογής του Π.Δ. εξαιρούνται οι νέοι οικισμοί μετά το 1983, καθώς και οι παραλιακοί οικισμοί που εντάσσονται σε Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) σε συγκεκριμένες περιφέρειες όπως η Αττική, η Εύβοια, η Κορινθία, η Θεσσαλονίκη, η Πιερία και η Χαλκιδική.
      Η ΙΣΧΥΣ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ
      Το Π.Δ. δεν έχει άμεση εφαρμογή και θα τεθεί σε ισχύ μόνο όταν επανεγκριθούν τα όρια των οικισμών αυτοτελώς ή μέσω των υπό εκπόνηση Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Κωνσταντίνος Δοξιάδης».
      Κατά την επεξεργασία του Π.Δ., το ΣτΕ επιβεβαίωσε την ανάγκη διαχωρισμού ζωνών (Α, Β και Β1) εντός του οικισμού και τη θέσπιση διακριτών όρων και περιορισμών δόμησης για την καθεμία ξεχωριστά. Ωστόσο, απέρριψε τα αδόμητα διάσπαρτα, αραιοκατοικημένα τμήματα (γνωστά ως Ζώνη Γ), καθώς η σύνδεση με τον υπόλοιπο οικισμό κρίθηκε ότι δεν είναι οργανική και ζήτησε από το ΥΠΕΝ να επανέλθει με νέο σχέδιο Π.Δ. αφαιρούμενης της ζώνης Γ και με επιστημονική τεκμηρίωση.
      ΤΑ ΗΔΗ ΔΟΜΗΜΕΝΑ
      Η απόφαση του ΣτΕ δεν επηρεάζει τα ήδη δομημένα ακίνητα, ενώ οι διατάξεις του Π.Δ. εφαρμόζονται μόνο μετά την έκδοση του ειδικού Π.Δ. οριοθέτησης για κάθε οικισμό.
      Παράλληλα, μέσα στα όρια του οικισμού που θα περιλαμβάνει τις ζώνες Α, Β, Β1, δεν αλλάζει τίποτα ως προς τα όρια αρτιότητας, τα οποία παραμένουν ίδια με τα σημερινά. Οι Υπηρεσίες Δόμησης θα συνεχίσουν να εκδίδουν οικοδομικές άδειες, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Το ίδιο ισχύει και για τα δομημένα ακίνητα της Ζώνης Γ.
      ΤΑ ΑΔΟΜΗΤΑ ΣΤΗ ΖΩΝΗ Γ
      Ως προς τα αδόμητα ακίνητα της Ζώνης Γ, το νέο πλαίσιο θα εφαρμοστεί μόνο όταν εγκριθεί νεότερο Π.Δ. είτε με τη θεσμοθέτηση των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων είτε για κάθε έναν οικισμό ξεχωριστά.
      Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τονίζουν ότι «ενώ ο πολεοδομικός σχεδιασμός εξελίσσεται, το ΥΠΕΝ προωθεί ασφαλή νομοθετική ρύθμιση, ώστε να δώσει λύση που θα έχει ως αποκλειστικό στόχο την ενσωμάτωση ακινήτων που έχουν πραγματική, λειτουργική και γεωγραφική σχέση με τον οικιστικό ιστό βάσει επιστημονικών κριτηρίων. Με αυτόν τον τρόπο, θα προστατευθούν μελλοντικά όλοι οι οικισμοί της χώρας από πιθανές προσφυγές και θα εδραιωθεί η ασφάλεια Δικαίου στον πολεοδομικό σχεδιασμό».
      Καμία αλλαγή δεν επέρχεται για την ώρα στις προδιαγραφές οριοθέτησης των 10.000 οικισμών σε όλη τη χώρα που έχουν κάτω από 2.000 κατοίκους, αφού το Προεδρικό Διάταγμα που περιλαμβάνει όρους δόμησης και επιτρεπόμενες χρήσης γης δεν έχει άμεση εφαρμογή.
      Για την ακρίβεια η ισχύς του προϋποθέτει την ολοκλήρωση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων που βρίσκονται σε εξέλιξη και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν σε περίπου δύο χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια νομοθετική πρωτοβουλία που κρίθηκε απαραίτητη μετά από σειρά δικαστικών αποφάσεων που αφορούν τα ακίνητα που βρίσκονται στα αραιοκατοικημένα όρια των οικισμών, δηλαδή στη λεγόμενη Γ’ ζώνη.
      Συγκεκριμένα από το 2005 μέχρι σήμερα, το ΣτΕ έχει εκδώσει σειρά αποφάσεων, με τις οποίες αμφισβητεί τη διαδικασία οριοθέτησης των οικισμών κάτω από 2.000 κατοίκους. Με αυτές έκρινε ότι η οριοθέτηση που από το 1985 γίνονταν από τους νομάρχες, πραγματοποιείτο χωρίς αρμοδιότητα, καθώς και ότι η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ήταν επιστημονικά ανεπαρκής και μη αποδεκτή.
      Έτσι, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης νομολογίας ακυρώθηκαν τα όρια οικισμών στο Ρέθυμνο (2017), στο Πήλιο (2019) και στην Πάρο (2022), ενώ δυνητικά τίθενται σε αμφισβήτηση όλα τα όρια οικισμών της ελληνικής Επικράτειας που έχουν θεσμοθετηθεί μετά το 1983.
      Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ξεκαθαρίζει μεταξύ άλλων ότι οι μελλοντικές αλλαγές δεν αφορούν τα ήδη δομημένα ακίνητα και ότι μέσα στα όρια του οικισμού που θα περιλαμβάνει τις ζώνες Α, Β, Β1, δεν αλλάζει τίποτα ως προς τα όρια αρτιότητας, τα οποία παραμένουν ίδια με τα σημερινά. Τονίζεται επίσης, ότι οι Υπηρεσίες Δόμησης θα συνεχίσουν να εκδίδουν οικοδομικές άδειες, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Το ίδιο ισχύει και για τα δομημένα ακίνητα της Ζώνης Γ.
      Η ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ «Κ. ΔΟΞΙΑΔΗΣ»
      Ο συνολικός κυβερνητικός σχεδιασμός για την πολεοδομική μεταρρύθμιση της χώρας και την οργάνωση του χώρου στο 80% της επικράτειας προχωρά με το πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης». Ο προϋπολογισμός του προγράμματος αγγίζει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, αφορά πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στο πλαίσιό του εκπονούνται:
      -227 Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια για 731 Δημοτικές Ενότητες
      -18 Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια για 99 Δημοτικές Ενότητες
      -12 Αυτοτελείς Μελέτες Οριοθέτησης Οικισμών
      -Αυτοτελής Μελέτη για Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης (ΖΥΣ), καθώς και
      -Αυτοτελής Μελέτη Χαρακτηρισμού Δημοτικών Οδών
    16. Επικαιρότητα

      Engineer

      Σε ανακοίνωσή του το ΣτΕ αναφορικά με τα πρακτικά επεξεργασίας του ΣτΕ για την οριοθέτηση των οικισμών αναφέρει:
      Με τα ΠΕ 74/2024 και 17/2025 κρίθηκε νόμιμο με παρατηρήσεις σχέδιο διατάγματος με αντικείμενο τον καθορισμό κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και τον καθορισμό χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης.
      Με το εν λόγω σχέδιο αποσκοπήθηκε η ενοποίηση δύο διαφορετικών νομοθεσιών που ισχύουν σήμερα, από τις οποίες η μία, του έτους 1981, ρυθμίζει τους οικισμούς πριν το 1923 (διότι τότε εισήχθη η νομοθεσία περί σχεδίων πόλεων) και η άλλη, του 1985, ρυθμίζει τους οικισμούς που είναι μεταγενέστεροι του 1923, φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς σε απογραφή προ του έτους 1983 (συγκεκριμένα προ της 14.3.1983, ημερομηνία έναρξης ισχύος του ν. 1337/1983) με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των 2000 κατοίκων (από 2.3.1981 π.δ. και από 24.4.1985 π.δ. αντιστοίχως).
      Κρίθηκε δε ότι νομίμως προτείνεται από την άποψη αυτή το σχέδιο διατάγματος, εφόσον διαλαμβάνονται ειδικές ρυθμίσεις για τους προϋφιστάμενους του 1923 οικισμούς, οι οποίοι υπάγονται σε ειδικό καθεστώς προστασίας, ομοίως, δε, και ως προς τους παραδοσιακούς οικισμούς, για τους οποίους επίσης προβλέπονται ειδικότερες ρυθμίσεις.
      Με τα ανωτέρω ΠΕ, μεταξύ άλλων, κρίθηκαν τα εξής:
      1. Στο Κεφάλαιο Α του σχεδίου με τίτλο "Καθορισμός ορίου οικισμού" περιλαμβάνονται ρυθμίσεις, ως προς τα κριτήρια και τον τρόπο οριοθέτησης των οικισμών, που είναι δεσμευτικές για τον μελετητή αλλά και τη Διοίκηση που θα εγκρίνει την οριοθέτηση. Η έγκριση αυτή μπορεί να γίνει είτε αυτοτελώς, να πρόκειται, δηλαδή, για απλή οριοθέτηση, είτε να γίνει στο πλαίσιο της έγκρισης Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, το οποίο εντάσσεται στη διαδικασία του πολεοδομικού σχεδιασμού και αποτελεί το πρώτο του στάδιο.
      2. Ως προς την πρόβλεψη Ζωνών εντός του ορίου του οικισμού (Α-συνεκτικό τμήμα προϋφιστάμενο του 1923, Β-συνεκτικό τμήμα που δημιουργήθηκε από το 1923 έως το 1983 και Β1-διάσπαρτο τμήμα αυτού) κρίθηκε ότι και αυτή προτείνεται νομίμως. Κρίθηκε, ειδικότερα, ότι ήταν ορθή και νόμιμη η διαπίστωση του Υπουργείου για την ανάγκη να καθιερωθεί διάκριση ζωνών εντός του οικισμού και να θεσπιστούν διακριτοί όροι και περιορισμοί δόμησης ανά ζώνη, με βάση τον χρόνο δημιουργίας και τα ειδικότερα χαρακτηριστικά της καθεμιάς ή και της πολεοδομικής συγκρότησής του (συνεκτικά, διάσπαρτα τμήματα κλπ). Κρίθηκε ότι αυτό συμβάλλει στην προστασία του προϋφιστάμενου του 1923 τμήματος ή τμημάτων του οικισμού, στη διατήρηση της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας, της βιωσιμότητας και ενίσχυσης της ανθεκτικότητάς του.
      3.Ως προς τη Ζώνη Γ, όμως, οι σχετικές διατάξεις τους σχεδίου κρίθηκαν μη νόμιμες. Κατά την προτεινόμενη ρύθμιση στην εν λόγω Ζώνη θα περιλαμβάνονταν εκτάσεις (πλην δασικών και εν γένει προστατευόμενων περιοχών) που όχι μόνον είχαν περιληφθεί εντός οριοθετήσεων που είχαν γίνει στο παρελθόν αναρμοδίως (κυρίως με νομαρχιακές αποφάσεις) και όχι με π.δ., αλλά και δεν είχαν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν εντός του ορίου οικισμού, σύμφωνα, άλλωστε, με τα κριτήρια που περιλαμβάνονται στις νομίμως προτεινόμενες ρυθμίσεις του ίδιου του σχεδίου. Στην πραγματικότητα επρόκειτο για εκτάσεις που βάσει των χαρακτηριστικών τους θα έπρεπε να βρίσκονται εκτός των ορίων οικισμού, και οι οποίες θα ήταν δομήσιμες μόνο βάσει των διατάξεων για την εκτός σχεδίου δόμηση. Σε κάθε δε περίπτωση, ακόμη, δηλαδή και αν αυτές θεωρούνταν ως εντός οικισμού, πρόκειται για εκτάσεις που δεν είναι όλες δομήσιμες είτε διότι δεν έχουν πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο (νομίμως αναγνωρισμένο με πολιτειακή πράξη) είτε για λόγους αρτιότητας ή άλλους λόγους. Όπως κρίθηκε, η αναγνώριση της Ζώνης Γ θα συνιστούσε κατ'ουσία επέκταση οικισμού (η οποία θα διευκόλυνε τη δόμηση -με μικρότερες αρτιότητες κ.λπ. -, χωρίς η ζώνη αυτή να έχει πολεοδομηθεί με καθορισμό κοινόχρηστων χώρων κ.λπ.), η οποία απαγορεύεται ρητά τόσο στον εξουσιοδοτικό νόμο (άρ. 12 ν. 4759/2020) όσο και στις διατάξεις του ίδιου του σχεδίου, που αφορά αποκλειστικά στην αποτύπωση των ορίων των οικισμών και όχι επέκτασή τους. Η εν λόγω επέκταση, βέβαια, δεν αποκλείεται, αλλά είναι δυνατή μόνο κατόπιν προηγούμενης πολεοδόμησης των εκτάσεων που αφορά η επέκταση, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον νόμο (άρ. 12 παρ. 6 και 8 ν. 4759/2020). Απαραίτητη προϋπόθεση για την πολεοδόμηση αυτή είναι η προηγούμενη θεσμοθέτηση εγκεκριμένου ΤΠΣ (ή ΕΠΣ) και, μέχρι την έγκριση των σχεδίων αυτών, η ύπαρξη εγκεκριμένου ΓΠΣ ή ΣΧΟΟΑΠ, που προέβλεπε η νομοθεσία ήδη από τα έτη 1983 και 1997, ενώ για την έγκριση της πολεοδόμησης και επέκτασης οικισμού εφαρμόζονται ειδικές διατάξεις (άρ. 31 παρ. 1 ν. 4067/2012, άρ. 19 ν. 2508/1997, άρ. 89 παρ. 2 ΚΒΠΝ). Εξάλλου, εάν η Διοίκηση κρίνει αναγκαία και σκόπιμη την επέκταση των ορίων των οικισμών της Χώρας για την οικιστική ή άλλου είδους αξιοποίησή τους, θα πρέπει να προωθήσει κατά προτεραιότητα την πολεοδόμηση των αναγκαίων εκτάσεων για την εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού, κατά τα ειδικότερα προβλεπόμενα και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που τίθενται στις σχετικές διατάξεις. Πράγματι, μόνο μέσω της πολεοδόμησης εξασφαλίζονται οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι καθώς και οι αναγκαίες υποδομές για την οικιστική αξιοποίηση των εν λόγω εκτάσεων σε συνθήκες ικανές να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων τους από άποψη υγιεινής, ασφάλειας, οικονομίας και αισθητικής, δηλαδή εξασφαλίζονται οι βέλτιστες δυνατές συνθήκες διαβιώσεως αυτών, σύμφωνα και με τα οριζόμενα στο άρθρο 24 παρ. 2 του Συντάγματος.
      4. Το Κεφάλαιο Β του σχεδίου για τους όρους, περιορισμούς δόμησης και χρήσεις γης εντός οικισμού περιλαμβάνει ρυθμίσεις που σε μεγάλο βαθμό επαναλαμβάνουν ήδη ισχύοντες κανόνες δικαίου. Επισημάνθηκε, όμως, από το Συμβούλιο της Επικρατείας ότι πρόκειται για διατάξεις που συνιστούν κατ’αρχήν το πλαίσιο καθορισμού όρων και περιορισμών δόμησης και χρήσεων γης των οικισμών, απευθύνονται δε προς τους μελετητές που συντάσσουν τις απαιτούμενες προς τον σκοπό αυτό μελέτες. Οι μελέτες αυτές θα πρέπει να κινηθούν στο πλαίσιο που καθορίζει το διάταγμα, να διατυπώσουν τη σχετική πρόταση πολεοδομικού κανονισμού του οικισμού ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τη φυσιογνωμία του και, στη συνέχεια, να την υποβάλουν προς τη Διοίκηση για έγκριση. Ως εκ τούτου, οι εν λόγω διατάξεις δεν επιτρέπεται να εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης για την έκδοση οικοδομικών αδειών χωρίς να έχει προηγηθεί η έκδοση του διατάγματος οριοθέτησης του οικισμού.
    17. Επικαιρότητα

      GTnews

      Με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση με 65 εκατ. ευρώ του έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων στην Πελοπόννησο. Έτσι, ολοκληρώθηκε με επιτυχία μία σημαντική προσπάθεια, που απέφερε στη χώρα μας το σύνολο των πόρων που είναι απαραίτητοι για την πραγματοποίηση του έργου ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων στην Πελοπόννησο. Παράλληλα,  αναδείχθηκε και η έμπρακτη στήριξη και εμπιστοσύνη της Ε.Ε. στο σημαντικό έργο που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία, ως προς τη διαχείριση των αποβλήτων.
      Σημειώνεται ότι το εν λόγω αίτημα χρηματοδότησης είχε κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πριν το 2019, το οποίο επεστράφη το 2020 με σημαντικές παρατηρήσεις, που ισοδυναμούσαν με απόρριψη.
      Τότε συμφωνήθηκε, μεταξύ της Ε.Ε. και των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης, οι Ελληνικές αρχές αφ’ ενός να προχωρήσουν σε σημαντικές οριζόντιες μεταρρυθμίσεις στη διαχείριση των αποβλήτων που αφορούσαν στην ενίσχυση των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) και την ενίσχυση της ανακύκλωσης και της χωριστής συλλογής, αφ’ ετέρου να καταθέσουν νέο, πληρέστερο φάκελο έργου, ο οποίος θα αξιολογείτο πρώτα από τους εξειδικευμένους συμβούλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Jaspers.
    18. Επικαιρότητα

      GTnews

      Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ετοιμάζει δύο νομοσχέδια που θα αλλάξουν το πλαίσιο καταγραφής και διαχείρισης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, με στόχο να αξιοποιηθεί τόσο για επενδύσεις όσο και για νέα προγράμματα κοινωνικής στέγασης.
      Σε ό,τι αφορά τις δωρεές προς το δημόσιο, το νομοσχέδιο προβλέπει:
      Τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Ευεργετών και Δωρητών, το οποίο θα διαχειρίζεται μια ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι δωρητές θα μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους. Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία των δωρεών, ειδικά για ποσά άνω των 500.000 ευρώ. Την καθιέρωση φορολογικών κινήτρων, όπως η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος (22%) για ιδρύματα και κληροδοτήματα που καταγράφονται ως ενεργά στο σχετικό μητρώο, αλλά και η κατάργηση του φόρου δωρεάς (0,5%) για δωρεές προς κοινωφελή ιδρύματα. Για τις σχολάζουσες κληρονομιές, όπου μέχρι σήμερα δεν υπήρχε άμεση καταγραφή, οι νέες ρυθμίσεις θα περιλαμβάνουν:
      Άμεση ενημέρωση του δημοσίου για την ύπαρξη κληρονομικών δικαιωμάτων μέσω διασύνδεσης με το Εθνικό Μητρώο Πολιτών και τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Δημιουργία Μητρώου κηδεμόνων, εκκαθαριστών και ελεγκτών κληρονομιών του Δημοσίου, στο οποίο θα μπορούν να εγγράφονται δικηγόροι, λογιστές και ελεγκτικές εταιρείες. Επιτάχυνση της διαδικασίας εκκαθάρισης με βάση την αξία της κληρονομιάς. Εκδίκαση υποθέσεων αμφισβήτησης του κληρονομικού δικαιώματος του Δημοσίου από το Μονομελές Πρωτοδικείο. Όσον αφορά την ακίνητη περιουσία του δημοσίου, κεντρικό ρόλο στην αξιοποίησή της θα έχει η ΕΤΑΔ. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η χαρτογράφηση 36.000 ακινήτων, με στόχο την ομαδοποίησή τους και τη δημιουργία εταιρειών αξιοποίησης στις οποίες θα συμμετέχουν και ιδιώτες. Θα δημιουργηθούν ομάδες ακινήτων για τις οποίες θα προκηρύσσονται διαγωνισμοί αξιοποίησης, με τον πρώτο διαγωνισμό να αφορά 1.000 ακίνητα. Παράλληλα, προβλέπεται και η αξιοποίηση εμβληματικών ακινήτων του δημοσίου μέσω ξεχωριστών διαγωνιστικών διαδικασιών.
    19. Επικαιρότητα

      Engineer

      Η απόφαση έγινε δεκτή από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ισχύει από την ημερομηνία έκδοσής της έως και τις 28 Μαΐου 2025, με σκοπό την άμεση διαχείριση των συνεπειών των κατολισθητικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.
      Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο, η κήρυξη αποσκοπεί στην κάλυψη εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των επιπτώσεων που έχουν προκύψει, κυρίως στις περιοχές όπου παρατηρούνται σημαντικές εδαφικές διαταραχές.
      Όπως ανέφερε ο καθηγητής και πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας Κρήτης, έχουν καταγραφεί δύο κύριες ρηγματώσεις μήκους περίπου 150 μέτρων.

      Διερευνάται αν πρόκειται για εδαφική διάρρηξη, κατολίσθηση, περιστροφική ολίσθηση, διαφορική καθίζηση ή ρευστοποίηση των εδαφών, με πιθανότερη εκδοχή, όπως σημείωσε ο κ. Λέκκας με επιφύλαξη, μια τεκτονική διάρρηξη που δεν σχετίζεται με σεισμικό φαινόμενο.
      Ο ίδιος χαρακτήρισε τις ζημιές «μικρές αλλά ελεγχόμενες», επιχειρώντας να καθησυχάσει τους κατοίκους της περιοχής, ενώ τόνισε ότι θα συνεχιστεί η συστηματική παρακολούθηση του φαινομένου με νέες μετρήσεις.
      Σύμφωνα με πληροφορίες του Cretalive και της ΕΡΤ, τουλάχιστον 20 κατοικίες έχουν υποστεί ζημιές, με εννέα από αυτές να χαρακτηρίζονται «κίτρινες», γεγονός που απαιτεί την προσωρινή εκκένωσή τους. Οι τοπικές αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικασίες για τη στήριξη των πληγέντων.

      Στο χωριό Βούτες, εικόνες δείχνουν έντονες ρηγματώσεις σε τοίχους σπιτιών, δρόμους και άλλες υποδομές, με τους κατοίκους να βιώνουν μια πρωτοφανή κατάσταση αβεβαιότητας.
      Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένονται επιστημονικές ανακοινώσεις που θα ρίξουν φως στα ακριβή αίτια του φαινομένου και θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα.

    20. Επικαιρότητα

      Engineer

      Άπιαστο όνειρο τείνουν να γίνουν τα ακίνητα για τους Έλληνες καθώς οι τιμές έχουν εκτιναχθεί σε επίπεδα αρκετά υψηλότερα από το ρεκόρ του 2008 και όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται.
      Τα τελευταία χρόνια η αύξηση των τιμών πώλησης κατοικιών στην Ελλάδα είναι δυσανάλογη με το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Πρόσφατη έρευνα της Focus Bari για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα αναφέρει ότι σχεδόν 1 στους 5 Έλληνες εξετάζει το ενδεχόμενο απόκτησης ακινήτου μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια, σε μια αγορά όπου οι περισσότεροι έχουν ήδη ιδιοκτησία και το γενικότερο κλίμα προτρέπει σε συγκράτηση.
      Η εστίες – φωτιά για τα ακίνητα
      Σε νέα οικονομική μελέτη της Alpha Bank επιβεβαιώνεται η δυσκολία πρόσβασης στην αγορά κατοικίας εξαιτίας της μεγάλης ανόδου των τιμών τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με την έρευνα, το 54% των συμμετεχόντων θεωρεί την αγορά κατοικίας ανέφικτη σήμερα και το 39% δύσκολα εφικτή.
      Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 13,9% το 2023 και 8,7% το 2024. Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη οι τιμές αυξήθηκαν κατά 8,2% και 11,2% αντιστοίχως. Την ίδια περίοδο, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών κατέγραψε μεν αύξηση, αλλά με βραδύτερο ρυθμό (2023: 8,1%, εννεάμηνο 2024: 5,6%, σε ετήσια βάση).
      «Η υψηλότερη ταχύτητα με την οποία κινούνται οι τιμές των ακινήτων σε σχέση με το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών αντανακλά την επιδείνωση των συνθηκών απόκτησης προσιτής κατοικίας στη χώρα μας», αναφέρει η Alpha Bank στην ανάλυσή της. Μάλιστα, ο δείκτης τιμής κατοικίας προς εισόδημα παραμένει πάνω από τον μακροχρόνιο μέσο όρο, υποδεικνύοντας αυξανόμενες πιέσεις στην προσβασιμότητα στην αγορά ακινήτων.
       
      Οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη μελλοντική εξέλιξη των τιμών και των ενοικίων τα επόμενα πέντε χρόνια είναι: οι κυβερνητικές/φορολογικές πολιτικές, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, τα επιτόκια, η οικονομική ανάκαμψη, οι διεθνείς εξελίξεις, η αστικοποίηση, οι αλλαγές στις ανάγκες των κατοίκων, η εισαγωγή ρυθμίσεων στο περιβάλλον της αγοράς κατοικιών, η αυξημένη καταναλωτική αυτοπεποίθηση και η κλιματική αλλαγή.
      Ειδικοί της αγοράς εκτιμούν ότι όχι μόνο  δεν αναμένεται κάποια μείωση τιμών τα επόμενα χρόνια, αλλά ακόμα και η προσδοκώμενη κάμψη στον ρυθμό αύξησης που βλέπουμε κάθε χρόνο θα είναι μικρή, έως ότου οι τιμές της ελληνικής αγοράς φτάσουν σε σημείο ισορροπίας με τη ζήτηση από το εξωτερικό.
       
      Τον κώδωνα του κινδύνου για τις αυξήσεις των τιμών στα ακίνητα κρούει και η Eurobank. Σε ανάλυσή της, η τράπεζα αποδίδει την εκρηκτική άνοδο των τιμών των διαμερισμάτων, πέρα από τη μειωμένη προσφορά, στην αύξηση της ζήτησης, η οποία οφείλεται στους εξής παράγοντες:
      Πρώτον, στην ενίσχυση του τουρισμού και των βραχυχρόνιων μισθώσεων, δεύτερον, την ανάκαμψη της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας και τρίτον, το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό στα πλαίσια του προγράμματος Golden Visa.
      Οι πιο ακριβές περιοχές
      Αποκαλυπτική είναι και τα στοιχεία προς πώληση  σε όλη την Ελλάδα κατά το 1ο τρίμηνο του 2025 κατέγραψε ο SPI, ο δείκτης τιμών του Spitogatos. Το πρώτο τρίμηνο του 2025 ολοκληρώθηκε με αισθητές αυξήσεις στις τιμές πώλησης και ενοικίασης ακινήτων σε όλη την επικράτεια.
      Τα Νότια Προάστια της Αττικής συνεχίζουν να βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης ως η ακριβότερη περιοχή για αγορά κατοικίας κατά το 1ο τρίμηνο του 2025.
      Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Κυκλάδες, συνεχίζοντας να προσελκύουν έντονο ενδιαφέρον από εγχώριους και διεθνείς αγοραστές. Ακολουθούν τα Βόρεια Προάστια της Αθήνας, γνωστά για το πράσινο και την υψηλή ποιότητα ζωής που προσφέρουν, καθώς και ο Νομός Λευκάδας.
      Τo top 5 συμπληρώνει ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Κρήτης, τα Χανιά, με μέση ζητούμενη τιμή 2.636 €/τ.μ.
      Η έρευνα εστιάζει και στις περιοχές που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση στη μέση ζητούμενη τιμή στην πώληση κατοικίας στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.
      Ειδικότερα, οι περιοχές της Αττικής που σημείωσαν την μεγαλύτερη αύξηση μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης κατοικίας το 1ο τρίμηνο του 2025 είναι: το Πέραμα (28,9%), η Δραπετσώνα (28,3%) και τα Άνω Πατήσια (23,4%).
      Στη Θεσσαλονίκη, οι περιοχές Καλλιθέα (23,4%), Βούλγαρη-Ντεπώ-Μαρτίου (23,0%) και Βαρδάρης-Λαχανόκηποι (22,6%) καταγράφουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή κατοικίας προς πώληση, σύμφωνα με τα στοιχεία του 1ου τριμήνου του 2025.
    21. Επικαιρότητα

      GTnews

      Με την Απόφαση του Υπουργείου Κλιματικής Κρήτης και Πολιτικής Προστασίας (Β' 2015/25 Απριλίου 2025) δίνεται παράταση έως τις 15 Ιουνίου στους πολίτες, προκειμένου να δηλώσουν τον καθαρισμό των οικοπεδικών και ακάλυπτων χώρων ιδιοκτησίας τους, στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής akatharista.apps.gov.gr , καθώς και στον ιστότοπο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας civilprotection.gov.gr
      Υπόχρεοι δήλωσης στο Ηλεκτρονικό Μητρώο είναι: 
      Ιδιοκτήτες, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων:
      Σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, Σε περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, Σε εκτάσεις εντός ακτίνας εκατό (100) μέτρων από τα όρια των περ. 1 και 2 κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας και Εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας Εξαιρούνται οι διαμορφωμένοι - συντηρημένοι κήποι και οι φυτεμένες επιφάνειες ακάλυπτων χώρων κτιρίων, πολυκατοικιών κ.ά. των παραπάνω περιοχών και εκτάσεων.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.