Μετάβαση στο περιεχόμενο

chman113

Members
  • Περιεχόμενα

    19
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Ηλ/γος Μηχ/κός & Μηχ/κός Υπ/στων

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

737 profile views

chman113's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

1

Φήμη στην κοινότητα

  1. Συνάδελφε καλύτερα να τους στείλεις ερώτημα. Είναι λίγο λεπτό το ζήτημα πως λειτουργεί το σύστημα και δεν νομίζω ότι οφελεί να γράψουμε εδώ "εκτιμήσεις".
  2. Πάντως καλό είναι εκτός από τηλέφωνα να δοκιμάσεις και μέσω του e-efka ηλεκτρονικό αίτημα.
  3. Εγώ πάντως συνάδελφοι σκοπεύω να το κυνηγήσω, γιατί ο νόμος είναι σαφέστατος, κάτω των 5 ετών ελ.επαγγελματίας δικαιούνται με αίτηση τους να είναι στην ειδική κατηγορία. Γι αυτό έχω ΑΠ στην πρώτη μου εγγραφή και επιδιώκω τώρα να κάνω αίτηση γραπτή/ηλεκτρονική με Αρ. Πρωτοκόλλου και για το 2021. Το αν το κράτος έχει τεχνική αδυναμία να το κάνει στα συστήματα του, μου είναι εντελώς αδιάφορο και δεν αλλάζει τον νόμο/εγκυκλίους που στο επιτρέπει εφόσον αιτηθείς, ας τα υπολογίζουν στην εκκαθάριση έστω.
  4. Φαντάζομαι είμαστε πολλοί συνάδελφοι/σες που δεν θα μπορούμε ηλεκτρονικά να επιλέξουμε κατηγορία για το 2021 λόγω μη ολοκλήρωσης εγγραφής μας ακόμα (εγώ γράφτηκα Εφκα Σεπτέμβριο 2020 και προφανώς ακόμα δεν φαίνομαι ηλεκτρονικά). Έχω στείλει emails και έχω κάνει και αίτηση ηλεκτρονικά (από τα ραντεβού) να μπω στην ειδική κατηγορία και για το 2021 (μαζί με την εγγραφή μου το 9/20 έκανα ξεχωριστή αίτηση για ειδική κατηγορία για να καλυφθω αν μου βγάλουν λάθος ειδοποιήτηρια) τουλάχιστον να πάρω έναν αριθμό πρωτοκόλλου και τωρα. Έχει κανείς κάποια απάντηση κτλ σε αυτό το θέμα; Κάτι που να έχει κάνει σχετικό, απάντηση να πήρε κτλ?
  5. Καλησπέρα, γνωρίζει κανείς μηχανικοί με τον παρακάτω ΚΑΔ αν μπορούν να κόψουν ΔΠΥ σε ιδιώτη για υπηρεσίες συμβουλών (όπως πχ επιχειρηματική μελέτη γιατί θέλει ο -προς το παρόν- ιδιώτης να μελετήσει πιθανή μελλοντική επιχειρηματική δραστηριότητα); Αλλά και γενικά για ποιες εργασίες μπορεί σίγουρα να κόψει ΔΠΥ σε απλό ιδιώτη; 71121100 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ
  6. Καλησπέρα σε όλους, διάβασα όλες τις σελίδες και το κλίμα είδα προς το 2017 που ξεκίνησε το thread είναι ουσιαστικά ότι εκμεταλλεύτηκαν όσοι μπόρεσαν (και καλά έκαναν) το ότι δεν σε έπαιρνε κανείς χαμπάρι αν υπάγεσαι ή όχι. Τώρα στο 2020, μπορεί κάποιος/α να μας αναφέρει αν έχει βγει κάτι επίσημο σχετικά με το αν είναι υποχρεωτικό ή προαιρετικό (για παράδειγμα ΕΔΩ ερώτηση 18, φαίνεται σαν υποχρεωτικό) ή γενικά τι πρακτική ακολουθούν οι συνάδελφοι; Τώρα από 1/1/2020 που μπήκαν οι ασφαλιστικές κατηγορίες, για έναν μηχανικό που παίρνει καλές αμοιβές από έναν/δύο εργοδότες με ΔΠΤ, η διαφορά αυτή μεταξύ κατηγορίας και υπαγωγής στην παρ.9 άρθρο 39 μπορεί να είναι και 200-300 ευρώ το μήνα (ειδικά για νέο μηχανικό κάτω 5ετίας, να μην πω και 700-800 ευρώ αν έχει συμφωνήσει συνολικό ποσό με εργοδότη οπότε του "κόψει" και τις εργοδοτικές).
  7. Σύμφωνα με τα άρθρα 38,39 του νόμου 4387/2016 και τα κομμάτια που δεν τροποποιήθηκαν από τον νέο νόμο 4670/2020, καθώς και την διευκρινιστική ερώτηση 18 στον ΕΦΚΑ ΕΔΩ, ασφαλισμένοι ...οι οποίοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και για τους οποίους προκύπτει ότι το εισόδημά τους προέρχεται από την απασχόλησή τους σε ένα ή και δύο πρόσωπα (φυσικά και νομικά)... ισχύει το άρθρο 38 που όπως έχει τροποποιηθεί τους εξισώνει σε "μισθωτή εργασία". Γνωρίζει/καταλαβαίνει κανείς αν η υπαγωγή στο Παρ.9 Αρθρ.39 Ν.4387/2016 (αναφέρεται και ως "ρύθμιση" σε πολλές εγκυκλίους του ΕΦΚΑ) είναι υποχρεωτική ή αν είναι προαιρετική και αναφέρεται ως επιλογή; Νομίζω για σχετικά καλές μηνιαίες αμοιβές από έναν/δύο εργοδότη/ες με ΔΠΥ η διάταξη είναι δυσμενής για τον μηχανικό, για παράδειγμα: 1)Ένας μηχανικός νέος αυτό-απασχολούμενος (κάτω της 5ετίας) που κόβει 1000 ΔΠΥ μηνιαία σε έναν εργοδότη, με τις κατηγορίες θα έδινε 194 (126 έφκα και 68 Επικουρικό/Εφάπαξ) ενώ με την υπαγωγή θα δίνει 167 (16,72%), άρα τον συμφέρει. Και θα τον σύμφερε ακόμα περισσότερο αν ήταν σε ασφαλιστική κατηγορία κανονική 220+. 2)Ένας μηχανικός νέος αυτό-απασχολούμενος (κάτω της 5ετίας) που κόβει 2000 ΔΠΥ μηνιαία σε έναν εργοδότη, με τις κατηγορίες θα έδινε 194 ενώ με την υπαγωγή θα δίνει 334 (16,72%) άρα δεν τον συμφέρει 3)Ένας μηχανικός νέος αυτό-απασχολούμενος (κάτω της 5ετίας) που κόβει 3000 ΔΠΥ μηνιαία σε 2 εργοδότες με τις κατηγορίες θα έδινε 194 ενώ με την υπαγωγή θα δίνει 501. Υπάρχει παραθυράκι ή διάταξη νομοθετική ώστε να δίνει κάποιος την ασφαλιστική κατηγορία στον ΕΦΚΑ (από τις 7 που θεσπίστηκαν από 1/1/2020) και να θεωρείται έτσι και αλλιώς μη μισθωτός ανεξάρτητα από τον αριθμό εργοδοτών; Επίσης, που ξέρει κάθε μηχανικός αν για παράδειγμα δεν έχει όλο το χρόνο 1 εργοδότη και προς το τέλος της χρονιάς δεν κόψει άλλα 2 τιμολόγια σε άλλους 2; Ελέγχουν κάθε χρόνο σε πόσους δουλέψες/θα δουλέψεις, ως εργοδότης ορίζεται το "τακτικό" ή η σύμβαση; Ευχαριστώ πολύ προκαταβολικά αν κάποιος/α γνωρίζει και έχει ασχοληθεί.
  8. Σύμφωνα με τα άρθρα 38,39 του νόμου 4387/2016 και τα κομμάτια που δεν τροποποιήθηκαν από τον νέο νόμο 4670/2020, καθώς και την διευκρινιστική ερώτηση 18 στον ΕΦΚΑ ΕΔΩ, ασφαλισμένοι ...οι οποίοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και για τους οποίους προκύπτει ότι το εισόδημά τους προέρχεται από την απασχόλησή τους σε ένα ή και δύο πρόσωπα (φυσικά και νομικά)... ισχύει το άρθρο 38 που όπως έχει τροποποιηθεί τους εξισώνει σε "μισθωτή εργασία". Έχω τις εξής απορίες, όσον αφορά Μηχανικό με έναρξη εργασιών, για όσους/ες το έχουν ψάξει παραπάνω: 1)Που ξέρει κάθε μηχανικός αν για παράδειγμα δεν έχει όλο το χρόνο 1 εργοδότη και τον Δεκέμβρη δεν κόψει άλλα 2 τιμολόγια σε άλλους 2? Ελέγχουν κάθε χρόνο σε πόσους δουλέψες ή κρίνουν την διάθεση/διαθεσιμότητα που θες να έχεις για παραπάνω εργοδότες (λίγο αδόκιμο αλλά ρωτάω πιο εμπειρικά); 2)Υπάρχει άλλο παραθυράκι ή διάταξη ώστε να δίνει κάποιος την ασφαλιστική κατηγορία στον ΕΦΚΑ (από τις 7 που θεσπίστηκαν από 1/1/2020) και να θεωρείται έτσι και αλλιώς μη μισθωτός ανεξάρτητα από τον αριθμό εργοδοτών; 3α)Αν όντως κάποιος μέχρι 2 εργοδότες πρέπει να θεωρηθεί αναγκαστικά "μισθωτός", οι συνολικές εισφορές είναι 20% (εργοδοτικές 13,33%-εργαζόμενου 6,67%) ή έχει αλλάξει κάτι πάνω σε αυτό? 3β)Επίσης τι γίνεται με κλάδο υγείας, επικουρικό/ΕΤΕΑΕΠ κτλ σε αυτή τη περίπτωση ως "μισθωτός"; Είναι έξτρα; Ευχαριστώ πολύ προκαταβολικά αν κάποιος/α γνωρίζει και έχει ασχοληθεί.
  9. Καλησπέρα εκ νέου, γνωρίζει κάποιος/α αν σε αυτή τη κατάσταση που περιγράφω (αποκλειστικά μισθωτός μηχανικός χωρίς έναρξη εργασιών) αν μείνω απλά άνεργος 2 μήνες τι εισφορές πληρώνω στον ΕΦΚΑ; Ευχαριστώ.
  10. Καλημέρα σε όλους, Είμαι αποκλειστικά μισθωτός Μηχανικός, μέλος ΤΕΕ από το 2016 και οι εργοδότες μου (εταιρίες) με ασφαλίζουν πάντα κλασικά στο πακέτο 045 και ΚΑΔ 0700 πλήρη μισθωτή απασχόληση αορίστου (οπότε περίεργο που δεν τα δέχεται το σύστημα σε ποστ προηγούμενου συναδέλφου). Δεν έχω ανοίξει ποτέ μπλοκάκι/έναρξη εργασιών, είχα και εγώ το γνωστό πρόβλημα το 2017-2018 που μας χρέωναν εισφορές και ως παράλληλα αυτοαπασχολούμενων που ευτυχώς λύθηκε. Ήθελα να ρωτήσω, αν έχει κάποιος συνάδελφος παρόμοια εμπειρία, για 2 περιπτώσεις: 1)Αν αποφασίσω να σταματήσω από την μισθωτή εργασία (και παραμένω απολύτως ανενεργός, ούτε κάνω έναρξη εργασιών ούτε τίποτα) και να μπω ταμείο ανεργίας για λίγους μήνες, τι εισφορές θα πρέπει να πληρώσω γι αυτούς τους μήνες; 2)Αν παράλληλα με την εργασία, για έκτακτο έργο με πληρώσουν με τίτλο κτήσης μέχρι 10.000 για ένα έτος, αν έχει κάποιος κάποια παρόμοια εμπειρία και αν συμφέρει ή έχει κάποιο πρόβλημα που δεν διακρίνω; Ευχαριστώ.
  11. Να ρωτήσω κάτι για το ΕΤΕΑΕΠ με το επικουρικό και τα αναδρομικά, εμένα με έχει εκεί ως αυτοαπασχολούμενο και έχει ποσά χρωστούμενα (δεν έχω κάνει καν έναρξη ποτέ, είμαι αποκλειστικό μισθωτός μηχανικός, είχα και στον ΕΦΚΑ πέρσι λανθασμένα ειδοποιητήρια αλλά οι εκκαθαρίσεις βγήκαν 0 προφανώς), έχει κανένας το ίδιο πρόβλημα? Για τους μισθωτούς φαντάζομαι είναι μηδενικά και πρέπει η εταιρία να κάνει κάποιες τροποποιήσεις, ξέρει κανένας?
  12. Οι δόσεις έχουν ποσό μέσα έτσι; Γιατί και εγώ έχω 5 δόσεις αλλά με 0 ευρώ όλες.
  13. Καλησπέρα, εμένα ευτυχώς και επιτέλους μου μηδενίστηκαν όλες οι εισφορές του 2017 που μου είχαν καταχωρήσει.
  14. Νομίζω ότι κοιτάει σε άλλες βάσεις δεδομένων από ότι μου είχε αναφέρει και εμένα που είδε το ίδιο.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.