Μετάβαση στο περιεχόμενο

CitizenX

Members
  • Περιεχόμενα

    27
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Επάγγελμα
    Ιδιώτης-Μη μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Μηχ/κος ΗΥ & Πληροφορικής

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

CitizenX's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • First Post Rare
  • Collaborator Rare
  • One Month Later
  • One Year In
  • Week One Done

Recent Badges

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Καλησπέρα και καλή χρονιά, Επειδή δεν είμαι σχετικός θα ήθελα κάποια επεξήγηση σχετικά με το υψούν (ή δικαίωμα επέκτασης), για να δω αν έχω καταλάβει καλά. Έχουμε μονοκατοικία που αποτελείται από: Ισόγειο 2 οριζόντιες ιδιοκτησίες (κατοικία και αποθήκη) ανήκουν στον Α + κοινόχρηστο χώρο (για μελλοντική είσοδο και κλιμακοστάσιο), σύνολο 160τμ. 1ο όροφο κατοικία ανήκει στον Β + φωταγωγός για μελλοντικό κλιμακοστάσιο, ανελκυστήρα, σύνολο 160τμ. Δικαίωμα υψούν 20% στον Α και άλλα 20% στον Β εξ αδιαιρέτου. Έστω το οικόπεδο 450τμ, ισόγειο 160τμ, 1ος 160τμ (συμπεριλαμβανομένων των κοινόχρηστων χώρων), συντελεστής δόμησης 1,4. Θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής: Σύμφωνα με τον συντελεστή δόμησης μπορούν να χτιστούν συνολικά 450x1,4=630τμ. Έχουν ήδη κτιστεί 320τμ (μαζί με τους κοινόχρηστους χώρους), επομένως περισσεύουν 310τμ. Από αυτά τα 310τμ μπορεί να χτίσει το 20% (310x0.2=62τμ) ο Α και άλλα τόσα ο Β? Είναι σωστός ο υπολογισμός; Μετράνε και οι κοινόχρηστοι χώροι στον υπολογισμό; Αυτά τα τετραγωνικά μπορούν να χτιστούν σε οποιαδήποτε μορφή; Δλδ ένας όροφος από πανω με 124 τμ ή 2 όροφοι από 62τμ ο καθένας; Θα μπορούσε να γίνει και επέκταση στο πλάι αντί για νέος όροφος; Αν μιλάμε για 2 ορόφους, πρέπει να τηρηθεί κάποια σειρά; Ή όποιος αποφασίσει πρώτος απο τους δυο ιδιοκτήτες μπορεί να ξεκινήσει να κτίζει; Ο ιδιοκτήτης του 1ου ορόφου πχ, πρέπει να χτίσει ακριβως απο πανω του; Ο ιδιοκτήτης που θέλει να χτίσει θα πρέπει να πάρει κάποια άδεια από τον άλλον; Μπορεί ο δεύτερος να αρνηθεί στον άλλον να χτίσει για οποιονδήποτε λόγο; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις.
  2. Δεν βλέπω που έχει προκύψει διαφορετική ερμηνεία. Στην 2η περίπτωση έγραψα κατά λέξη τι αναφέρεται στον κανονισμό. Υπάρχουν 2 τμήματα στην ταράτσα, το αποκλειστικής χρήσης και το υπόλοιπο. Δεν μπορώ να παραθέσω ολόκληρο τον κανονισμό, αλλά τα αποσπάσματα δεν είναι τυχαία, είναι αυτά που έχουν την ουσία. Η βασική μου ερώτηση αν στο τμήμα αποκλειστικής χρήσης πρέπει να χρεωθούν το κόστος στεγανοποίησης και οι υπόλοιποι με την λογική ότι από κάτω βρίσκεται η πλάκα του δώματος, και επίσης αν ισχύει το ίδιο και με τα κάγκελα. Θεωρώ ότι στο συγκεκριμένο τμήμα που δεν έχουν πρόσβαση οι υπόλοιποι δεν θα πρέπει τουλάχιστον να χρεωθούν τα νέα κάγκελα, αλλα μπορεί να κάνω και λάθος. Γι αυτό ζητάω τα φώτα σας.
  3. Επανέρχομαι στο θέμα μετά την γενική συνέλευση. Στο θέμα επισκευής της ταράτσας ο έχων αποκλειστική χρήση και κάποιοι άλλοι ιδιοκτήτες υποστηρίζουν ότι η ταράτσα. λόγω της πλάκας πρέπει να πληρωθεί από όλους. Ο κανονισμός στην παράγραφο "Κοινόκτητα πράγματα της πολυκατοικίας" ορίζει ως κοινόκτητα κατά λέξη "..., αι θεμελιώσεις ο εκ σιδηροπαγούς σκυροδέματος της οικοδομής μετά των πλακών των ορόφων, το κοινόχρηστον τμήμα του δώματος (καθοριζόμενον κατωτέρω), η κεντρική είσοδος ... κλπ.. κλπ..." "Η δαπάνη συντηρήσεως και επισκευής των άνω πραγμάτων βαρύνει τους συνιδιοκτήτας κατά την κατωτέρω οριζομένην αναλογίαν." Επομένως 1) το κόστος για το τμήμα της ταράτσας με αποκλειστική χρήση ποιον επιβαρύνει τελικά; 2) Οι πλάκες των ορόφων περιλαμβάνουν και την πλάκα του δώματος ; 3) Το κόστος αντικατάστσσης καγκέλων στο τμήμα αποκλειστικής χρήσης ποιον επιβαρύνει;
  4. Θα ανοίξω ένα άλλο topic κάποια στιγμή για να μην μπερδεύω το παρόν. Πρόκειται για μια περίπτωση που στην σύσταση-κανονισμό ορίζονται διαφορετές αποκλειστικές χρήσεις στα πάρκινγκ πιλωτής (δηλαδή αντιστοιχούν άλλες θέσεις στάθμευσης στα διαμερίσματα) από αυτές που ορίζονται στα συμβόλαια αγοράς. Έχω εκεί την απορία ποιο υπερισχύει. Αλλά θα ανοιχθεί άλλο θέμα.
  5. Ακόμα και στην περίπτωση που διαφωνεί με ένα συμβόλαιο πώλησης;
  6. Ο κανονισμός στην παράγραφο "Κοινόκτητα πράγματα της πολυκατοικίας" αναφερει το τμήμα αυτό της ταράτσας, ότι ανήκει σε αποκλειστική χρήση κάποιων, και αναφέρει επίσης ότι "οι δαπάνες για συντηρηση-επισκευη για το κοινόχρηστο τμήμα του δώματος (δλδ το υπόλοιπο, το ξεχωρίζει παρακάτω) επιβαρύνουν τους συνιδιοκτήτες". Επίσης αναφέρει ότι "κάθε ιδιοκτήτης πρέπει να επισκευάζει οποιαδήποτε βλάβη στην ιδιοκτησία του επηρεάζει τη λειτουργία των κοινοχρήστων πραγμάτων". Από αυτό καταλαβαίνω ότι για το τμήμα αποκλειστικής χρήσης επιβαρύνεται τη δαπάνη ο έχων την αποκλειστική χρήση. Απλά δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος νόμος που το αναιρεί.
  7. Γεια σας, η ταράτσα της πολυκατοικίας μας χρειάζεται μόνωση και επισκευή/αντικατάσταση στα κάγκελα περιμετρικά. Ένα τμήμα της ταράτσας (η μισή) είναι σε αποκλειστική χρήση ενός διαμερίσματος, του οποίου ο ιδιοκτήτης το έχει φράξει για να μην έχουν πρόσβαση άλλοι ένοικοι. Η ταράτσα πρέπει να μονωθεί ολόκληρη και τα κάγκελα πρέπει να επισκευαστούν και στα 2 τμήματα προφανώς. Η ερώτηση είναι: Το κόστος επισκευής του τμήματος αποκλειστικής χρήσης, α) επιβαρύνει μόνο εκείνον τον ιδιοκτήτη (βάσει κάπου νόμου;) ή β) εξαρτάται από το τι αναφέρεται στον κανονισμό της πολυκατοικίας; Αν είναι το α) έχει κάποιος να με παραπέμψει στη σχετική νομοθεσία; Ευχαριστώ.
  8. Καλημέρα σας, επανέρχομαι στο θέμα της δήλωσης. Αντιγράφω πάλι τα στοιχεία για διευκόλυνση. Μητέρα έχει κάνει γονική παροχή με επικαρπία ένα γεωτεμάχιο σε γιο (τμήμα 1) και κόρη (τμήμα 2). Υπάρχει πράξη σύστασης οριζόντιας-κάθετης ιδιοκτησίας, και συμβόλαια γονικής παροχής (επικαρπία – ψιλή κυριότητα), ένα για το κάθε τμήμα. Η δήλωση γίνεται ηλεκτρονικά, οπότε δεν θα κατατεθούν τα Δ1/Δ2 αλλά συμπληρώνονται οι φόρμες. Επομένως μιλάμε για 2 καθέτους. Θα ήθελα την εξής διευκρίνηση: Το συνολικό γεωτεμάχιο έχει δηλωθεί ως 'Κατοικία' γιατι περιεχει και ένα σπίτι. Η μία κάθετος, η οποία περιέχει και το σπίτι δηλώνεται στην καρτέλα "Ακίνητο" ως χρήση "Κατοικία", η 2η κάθετος που δεν περιέχει σπίτι, αλλά είναι ενα χωράφι με 15 ελαιόδεντρα ως τι χρήση πρέπει να δηλωθεί ; Κατοικία και αυτό ; Ή μηπως "Άλλος χώρος"; Επίσης το κτίριο (σπίτι) θα δηλωθεί και στην 2η κάθετο, που δεν το περιέχει; Ευχαριστώ.
  9. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση. Όντως μπορεί να τα λέω μπερδεμένα γιατί δεν είμαι σχετικός. Προσπαθώ να βγάλω άκρη. Θα προσπαθήσω να εξηγήσω κάποια πράγματα καλυτέρα. Ναι υπάρχει τοπογραφικό που φαίνονται διακεκριμένα 2 τμήματα. Τμήμα 1: 43/100 με σπίτι του γιου και τμήμα 2: 57/100 (χωρίς σπίτι) της κόρης. Για την ακρίβεια υπάρχουν τα εξής επισημά έγγραφα από συμβολαιογράφο: 2005. ‘Σύσταση οριζόντιας Ιδιοκτησίας (Κάθετη ιδιοκτησία)’ όπου δηλώνεται όλο το γεωτεμάχιο από τη μητέρα, και διαχωρίζονται τα 2 τμήματα / κάθετες ιδιοκτησίες. Συνοδεύεται από τοπογραφικό. Αναγράφονται αναλυτικά τα εμβαδά. 2005. Δυο συμβόλαια γονικής παροχής ένα για τον γιο και ένα για την κόρη, όπου στον καθένα γίνεται γονική παροχή το αντίστοιχο τμήμα, με βάση το παραπάνω τοπογραφικό. Τα συμβόλαια αυτά έγιναν στην ουσία μαζί με τη σύσταση a. Αναγράφονται αναλυτικά τα εμβαδά. 2013. Νεότερο τοπογραφικό, πιο ακριβές και με συντεταγμένες. Τα εμβαδά διαφέρουν λίγο από το 1ο τοπογραφικό, αλλά έβαλα σχετική σημείωση για αυτό. Το συμβόλαιο αναγραφεί ότι «Η μητέρα… συνέστησε σε αυτό αυτοτελείς και ανεξάρτητες οριζόντιες - κάθετες ιδιοκτησίες, κατά την έννοια των άνω διατάξεων και καθόρισε επίσης τα τμήματα του όλου πιο πάνω οικοπέδου , στα οποία οι εκάστοτε ιδιοκτήτες αυτών θα έχουν αποκλειστικό δικαίωμα χρήσεως και κατοχής, και το δικαίωμα ανέγερσης κτισμάτων, κατά τις πιο πάνω διατάξεις.. κλπ. » Ερωτήσεις: Επομένως μιλάμε για απλή καθετή, σωστά; Στην δήλωση του γιου πχ, στα «στοιχεία γεωτεμαχίου» έχω δηλώσει μόνο το τμήμα του γιου, όχι ολόκληρο το γεωτεμάχιο (γιου και κόρης), σωστά ; Μπορεί εδώ να έχω κάνει μεγάλο λάθος και να πρέπει πχ στον γιο να δηλωθεί ως γεωτεμάχιο το Όλο Ενιαίο οικόπεδο, και όχι μόνο το δικό του τμήμα. ΟΚ Δλδ, δηλώνω οτι το ποσοστό του γιου είναι 43/100, επί του γεωτεμαχίου, ενω στο γεωτεμάχιο εχω δηλώσει μονο το τμήμα του γιου ; ΟΚ ΟΚ Μετά και από ένα τηλεφώνημα στο κτηματολόγιο κατάλαβα ότι το έχω φτιάξει λάθος. Αυτό που πρέπει να περαστεί στο γεωτεμάχιο είναι ολόκληρο το οικόπεδο, όχι μόνο το τμήμα του γιου πχ, όπως είχα κάνει εγώ. Στη συνέχεια τα υπόλοιπα όπως τα είπαμε, βγάζουν νόημα. Σωστα; Στην καρτέλα ακίνητου, στο «συνιδιοκτήτες» προσθέτω κάποιον ; πχ για τον γιο συνιδιοκτήτης είναι η μητέρα ;
  10. Καλησπέρα σας, επανέρχομαι στο θέμα της δήλωσης. Αντιγράφω πάλι τα στοιχεία για διευκόλυνση. Μητέρα έχει κάνει γονική παροχή με επικαρπία ένα γεωτεμάχιο σε γιο (τμήμα 1) και κόρη (τμήμα 2). Υπάρχει πράξη σύστασης οριζόντιας-κάθετης ιδιοκτησίας, και συμβόλαια γονικής παροχής (επικαρπία – ψιλή κυριότητα), ένα για το κάθε τμήμα. Η δήλωση γίνεται ηλεκτρονικά, οπότε δεν θα κατατεθούν τα Δ1/Δ2 αλλά συμπληρώνονται οι φόρμες. Όπως με είχε ενημερώσει και ο dimitris GM θα γίνουν 4 δηλώσεις. 2 η μητέρα, 1 ο γιος και 1 η κόρη. Θα ήθελα τις εξής διευκρινήσεις: Οι δηλώσεις είναι για «Απλή Κάθετο», σωστά; Συμπληρώνω τη δήλωση του γιου, που έχει ψιλή κυριότητα στην μια κάθετη ιδιοκτησία που περιέχει και μια κατοικία. Στην οθόνη «ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΟΥ» (εικόνα 1), τι πρέπει να γράψω στο πεδίο «Εμβαδόν χώρου αποκλειστικής χρήσης σε τ.μ.»; Είναι το εμβαδόν α) του ακινήτου/κατοικίας; Β) του τμήματος οικοπέδου/κάθετης ιδιοκτησίας; Γ)να μην γράψω τίποτα; Στην ίδια οθόνη στο πεδίο «Ποσοστό συγκυριότητας επί του γεωτεμαχίου» επίσης τι αναγράφω; Α) 100/100; Δλδ ότι ο γιος έχει την πλήρη κυριότητα της κάθετου; Β) 43/100 δλδ το ποσοστό της καθέτου επί του όλου ενιαίου οικοπέδου; Γ) να μην γράψω τίποτα, εφόσον δεν αναφέρεται ρητά στον τίτλο; Επίσης στο πεδίο «Εμβαδόν καθέτου – κτιρίου στον τίτλο σε τ.μ.», πρέπει να καταχωρηθεί το εμβαδόν α) του κτιρίου (κατοικίας) ή β) της καθέτου (γεωτεμαχίου); Θεωρώ το α) λόγω του ότι στην καρτέλα αυτήν καταχωρούνται τα στοιχεία ακίνητου, αλλά θα ήθελα τα φώτα σας. Στην καρτέλα «ΔΙΚΑΙΩΜΑ» (εικόνα 2), στο πεδίο «Ποσοστό», καταχωρώ α) 100/100, επειδή ο γιος έχει το 100/100 της συγκεκριμένης καθέτου; Β) 43/100 το ποσοστό της καθέτου επί του όλου ενιαίου οικοπέδου; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  11. Καλησπέρα σας, στην ηλεκτρονική δήλωση, έχω την εξής περίπτωση. Μητέρα έχει κάνει γονική παροχή με επικαρπία ένα γεωτεμάχιο σε γιο (40%) και κόρη (60%). Υπάρχει πράξη σύστασης οριζόντιας-κάθετης ιδιοκτησίας, και συμβόλαια γονικής παροχής, ένα για το κάθε τμήμα. 1. Λογικά θα γίνουν 3 δηλώσεις σωστά; Μια η μητέρα, μια ο γιος και μια η κόρη. 2. Ο γιος θα δηλώσει μόνο τα όρια του δικού του γεωτεμαχίου ως κάθετη ιδιοκτησία; και με δικαίωμα ψιλή κυριότητα και ποσοστό 100% ; Η θα πρέπει να δηλώσει όλο το γεωτεμάχιο (το δικό του και της κόρης και να βάλει ποσοστό 40%;) Ευχαριστώ.
  12. Με σφυρι και καλεμι ειναι πιο ευκολο να αφαιρεθουν τα πλακακια τοπικα και χωρις να σπασουν; Μπορουν να ξανατοποθετηθουν τα ιδια αν τριφτουν απο κατω και καθαριστει η κολλα; Ή ειναι ενα ημιμετρο και παλι θα ξαναβγαλουν προβλημα; Μιλαμε παντα για τοπικη επιδιορθωση, οχι για ολο το σπιτι.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.