Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΣΠΥΡΟΣ

Members
  • Περιεχόμενα

    10
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

ΣΠΥΡΟΣ's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Να παρατηρησω ναι σωστα αναφερθηκε οτι οταν υπαρχει ασυνεχεια-πιλοτι πρεπει να τοποθετουνται τοιχωματα που αν το κτριο ειναι εως 4 οροφους αρκει να εχει μηκος 1.50 μετρο τουλαχιστον (ανεξαρτητου πλατους!) και αν ειναι πανω απο 4 τοτε 2.00μ .Μπορεις στους τρεις τελευταιους οροφους σε καθε περιπτωση τα 2.00 μετρα τοιχωματα να ειναι και μικροτερα οχι ομως μικροτερα απο 1.50. Υποψιν διαταξη τοιχωματων με νεα διευκρινιση εγκυκλιο που κυκλοφορησε ως ερμηνεια διαταξεων του ΕΑΚ (εκει αναφερεται για τοιχωματα μικροτερα απο 2.00 εως και καταργηση ) ειναι ανεξαρτητη του δεικτη σεισμικης συμπεριφορας.[q]. Το μονο που σε απαλασει το μικρο q=1.50 ειναι κατασκευαστικες διαταξεις! περισφυξη και ελεγχο κοντου υποστυλωματος !(προσωπικα διαφωνω με το τελευταιο). Τωρα συναδελφοι γιατι μονο τα εχοντα 2.00 μετρα μηκος η 1.50 κατα περιπτωση ειναι τοιχωματα και οχι π.χ το 1.95 η 1.45 αυτο μονο οι φωστηρες -σοφοι του ΟΑΣΠ το ξερουν. Ας μου το εξηγησει κανεις επιστιμονικα η αν κυκλοφορουν επιστιμονικα αρθρα για το τι ειναι η δε ειναι ενα στοιχειο τοιχωμα (τι διδασκεται στα πανεπιστιμια ? ). Μαλον αυτο μου θυμιζει φαρμακοσυνταγη για πασαν νοσον. Θα επανελθω αλη φορα μετα παραδοξα που αναφερονται στον ΕΑΚ2000-2003 .
  2. Συναδελφε με βαση τον κανονισμο σκυροδεματος η αφαιρεση ξυλοτυπων πλαινων πρεπει να γινεται 2 μερες μετα την σκυροδετηση και οταν υπαρχει παγετος επιπλεων οσο διαρκει ο παγετος. Για τις πλακες για συνηθη ανοιγματα εως 4.00μ ειναι 6 ημερες και περαν αυτου 15 ημερες.. και για μεγαλου ανοιγματος πανω απο 7-8 μετρα και για εξωστες μεγαλυτρους απο 2.00μ μετα απο 20 ημερες περιπου. Και φυσικα γιαυτην την περιπτωση για ακομη μια εβδομαδα να τοποθετουνται πλαισια ασφαλειας. (δες αναλυτικα κανονισμο σκυροδεματος) .Στην πραξη συνηθως οι κατακορυφοι-πλαινοι ξυλοτυποι αφαιρουνται την αλλ μερα ενω οι πλακες μετα απο εξι μερες και αντε 12ημερες αν εχει μεγαλα ανοιγματα.. Θεωρω οτι για πλακες δοκαρια οριζοντιοι ξυλοτυποι σε καμια περιπτωση δεν πρεπει να αφαιρουνται λιγοτερο απο 1 εβδομαδα εως 4,00μ .Για πανω απο 4.00 εως 7.00 μετρα τουλαχιστον 14-15 ημερες και φυσικα πανω απο 7 και 8 οποσδηποτε 3 εβδομαδες. Για τα πλαινα απο την πειρα και την αλη μερα να αφιαρεθουν εφονσον δεν φορτισθουν τα δομικα στοιχεια και δεν εχει υγρασια στο περιβαλον μεγαλη τοτε δεν νομιζω οτι υπαρχει προβλημα.
  3. Mε βαση τον κανονισμο φορτισεων για λιθοδομες διδει τιμες ως προς το φαινομενο βαρος π.χ για κροκαλοπαγες η λατυποπαγες 2200κg/m3 και τραχειτες ομοιως και για ασβεστολιθους 2500-2700kg/m3 ενω για σχιστολιθους 2600Kg/m3 περιπου.Αν λαβει κανεις οτι σε λιθοδομη υπαρχουν και κενα (τσιμεντοκονιαμα ) θα μπορουσε να θεωρηση οτι η λιθοδομη εχει ενα ειδικο βαρος 2200kg/m3 εως 2400kg/m3 εν αντιθεση με τους οπτοπλινθους πληρης(συμπαγης) 1900kg/m3 .Ξεροντας το παχος του τοιχου-λιθοδομης που συνηθως ειναι μιν 30 εκ εως 50 εκ νομιζω οτι πρεπει να παρεις μονιμο φορτιο αν μετρο 660kg/m η 6.6 κν/μ εως 1.00κν/μ αναλογα το παχος.
  4. Το προβλημα ειναι πως εχεις χαρακτιρισει εσυ τα κολονακια .Πως θελεις δηλαδη να συμπεριφερθουν. Αν ζητας να ειναι διακοσμιτικα τοτε σαφως δεν λαμβανονται υποψιν στον υπολογισμο αλλα δεν κατασκευαζονται 40 /40??? Πρεπει να ειναι μικρης ακαμψιας και ελαφρα ολπλισμενα(π.χ 4η 6 Φ10) ωστε σε εντονη σεισμικη καταπονηση να αστοχισουν πρωτα αυτα και οχι ο εξωστης. Τα κολονακια στις ακρες των εξωστων σε καθε περιπτωση μεταφερουν κατακορυφα φορτια στον υποκειμενο εξωστη και τελικα συνολικα στον πρωτο εξωστη του ισογειου. Επισης εν μερει τροποποιουν την παραμορφωση-ελαστικη γραμη στα ακρα του εξωστη (αλλαγη καμπυλοτητας ) γιαυτο πολες φορες θα εχετε παρατηρηση ρηγματωσεις περιμετρικα στα κολονακια και κυριως απο κατω (αναπτυξη εφελκυστικων τασεων). Αρα στην περιπτωση που τα χαρακτιριζει κανεις διακοσμιτικα (αρα μικρης ακαμψιας π.χ 20/20 η 15/30 η 15/35 κλπ η στην χειροτερη 25/25 ) πρεπει1. κατασκευαστικα να τοποθετηση ακτινικα οπλισμο η σχαρα ανω και κατω στην περιοχη που βρισκονται τα κολονακια σε περιμετρο τουλαχιστον δυπλασιας της μεγαλυτερας πλαυρας. 2. Να υπολογισει κατα προσεγγιση τον πρωτο εξωστη η τον υποκειμενο με ενα επιπλων συγκενρωμενο φορτιο που μεταφερεται απο τα κολονακια. (ποσο υπαρχει ενδεχομενος τροπος αν κανεις υπολογισει το βελος καμψεως των προβολων κλπ αλλα δεν ειναι του παροντος. )3. Να κατασκευασει τον εξωστη με ενα επαρκες ισως κατα κατι μεγαλυτερο παχος απο οτι θα τον κατασκευαζε χωρις κολονακια ωστε να μειωθει το βελος καμψεως ετσι ωστε σε στατικη φορτιση ελαχιστα να επηραζει τον υποκειμενο εξωστη. Σκοπος ειναι να αστοχισουν σε σεισμικη διεγερση ..η επιλεγεις στην στηριξη αρθρωτα με μονοτικο υλικο στην βαση των μικρων κολονων με τον εξωστη. Αν ομως ειναι μεγαλης διατομης οπως αναφερθηκε τοτε μην στρουθοκαμιλιζεται ειναι φεροντα και πρεπει να ενταχθουν στο μοντελο και στον υπολογισμο με διαταξη κρυφων ζωνων στα ακρα του εξωστη... η οπως καθε προγραμμα μπρορει να τα προσομοιωση. Αν δεν μπορεις να τα υπολογισεις η παγια τακτικη ενος μελετητη ειναι να μην τα κατασκευαση κατα αυτον τον τροπο.
  5. Συναδλφοι και να ειναι μονον αυτα..υπαρχουν και αλλα ..Π.Χ Πολεοδομια συγγρου (μην την παρεξησεται!) σε μελετη προσθηκης με διαρυθμισεις ενω ειχε συνταχθη εκθεση αυτοψιας οπως το σχετικα διαταγμα οριζει ..ο υπαληλος ηθελε να ειναι δακτυλογραφημενη και να συνοδευεται με τεχνικη εκθεση μελετης. !! οχι αυτη που αναγραφεται στις πρωτες σελιδες του τευχους καθε στατικου προγραματος. Αλλα περιγραφη πως μοντελοποιησες αυτο πως θα κανεις το αλλο και δεν συμαζεβεται. Το χειροτερο ηθελε να φαινονται η παραδοχες φορτισεων οχι στην 4 σελιδα του τευχους αλλα στην πρωτη η δευτερη μετα την δηλωση. Αυτα τα τραγελαφικα απο ανθρωπους που οι περισσοτεροι ειναι ασχετοι ως μελετητες (ενοω τους ελεγχοντες στις πολεοδομιες ) και μερικοι κομπλεξικοι εκτος των περιπτωσεων οπως λεει ο προηγουμενος συναδελφος και συμφωνω.. και αλλοι επειδη δεν τους δινεις να κανουν αυτοι τις μελετες ζητανε αυθαιρετα οτι τους κατεβει.(πολεοδομια αιγαλεω .ο κυριος του καπανδριτιου με τις πισινες ο οποιος εχει νταλκα με το φεσπα. ..και ας μην συνεχισω για μαρκοπουλο.). Υπαρχει διαταγμα προδιαγραφων συνταξης στατικων μελετων και τιποτα παραπανω δεν πρεπει να αποδεχομαστε εκτος προαιρετικα κποιοι μελετητες θελουν να αναφερουν επιπλων. Ερμηνιες και προτιμησεις και αποψεις προσωπΙκες του καθε υπαλληλου δεν πρεπει να γινονται αποδεχτες. Μονο οτι αναφερουν οι κανονισμοι. (ακου να κανεις το στηθαιο απο μπετον? !!) Μια μηχανικος πολεοδομια ελευσινας ζητουσε σε ενα πλαισιο -ανοιγμα 8-9 μετρα να βαλω συνδετηρες Φ10 η Φ12 τουλαχιστον και οχι Φ8/15 η 10 οπως εβγαζε η μελετη διοτι λεει εχεις μεγαλο ανοιγμα!!! Αντε τωρα να εξηγησεις στην υπαληλο την ρολο παιζουν οι συνδετηρες και δεν εξαρτωνται απο τα ανοιγματα κλπ... ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟς...
  6. Καταρχην σωστο ειναι .οτι σχεδιαζεις και μελετας ετσι να κατασκευαζεις. Θελω να πω αν εχεις λαβει υποψιν σου στο μοντελο-προσομοιωμα την κλιμακα (ενοειται λοξα, προσομοιωνοντας την με λοξη δοκο ) ωστε να λαμβανεις υποψιν οποσδηποτε την κινητικη δεσμευση (εκει ειναι το μεγαλο προβλημα) μεταξυ δυο διαδοχικων διαφραγματων ,τοτε οποιαδηποτε μεθοδο αγκυρωσης που να τυνει να προσομοιαζει με το μοντελο ειναι αποδεκτο. Ειται με δοκο λοξη ειται αγκυρωση στα υποστυλωματα. Φυσικα ενοειται οτι τα υποστυλωματα τα εχεις μελετηση και ως κοντα απο θεση κλπ. Αν ομως δεν εχεις βαλει στο μοντελο κατααυτον το τροπο την σκαλα η δεν εχεις λαβει υποψιν τα υποστυλωματα ως κοντα τοτε καλο ειναι η σκαλα να ειναι κρεμαστη η προβολικη με δυο προβολους (ενα απο το κατω διαφραγμα και ενα απο το επανω με αρμο καπου στην μεση-αποψη του ομοτιμου καθηγητη πανεπιστιμου πατρων Οικονομου).Κρεμαστη ενοω να οπλιζεται επανω και κατω μονο με ενοιαιο οπλισμο και φυσικα στις καμπυλωσεις θελει σε ακτινα πυκνωση των οπλισμων διανομης ,ενδεχομενως και συνδετηρες. (βλεπε εγχυριδιο περι κλιμακων του ομοτιμου καθηγητη Tασιου.). Σε καθε περιπτωση οι σκαλες αυτες καθεαυτες δεν ειναι προβλημα οπλιζονται πολυ ευκολα και δεν κινδυνευουν σε αστοχια .Σε μια μεγαλη σεισμικη διεγερση εξαλου αν δεν εχεις μελετηση οπως ανεφερα καλο ειναι να αστοχισει ωστε ελευθερα να ταλαντωνονται τα διαφραγματα. Το προβλημα αμβλυνεται και γινεται απλουστερο οπως ανεφεραν και αλλοι συναδελφοι αν το κλιμακοστασιο περιβαλεται απο τοιχωματα "ακαμψιας ". Η περιπτωση να στηριζεται η σκαλα στα υποστυλωματα αρθρωτα (για αποφυγη κοντων υποστυλωματων) δηλαδη οπλισμος που να αγκυρωνεται στα υποστυλωματα υπομορφη γωνιων π.χ 4φ14 εφονσον εχει οπλισθει επανω και κατω ενιαια και να μην υπαρχει επαφη του σκκυροδεματος της σκαλας με το υποστυλωμα (αρμος υπολογιζοντας τις μαχ μετακινησεις των διαδοχικων διαφραγματων ) νομιζω ειναι μια καλη αποδεκτη λυση.
  7. Συναδελφοι φυσικα πρεπει να εχεται κατανου παντα την οικονομια οταν σχεδιαζεται ενα εργο.Ειναι παντελως αντιεπιστιμονικο να λεμε οπως καποιος ανεφερε οτι "δεν βλαπτει " βαλε παραπανω μπετον η σιδερο ετσι και αλοιως σε σχεση με το συνολικο κοστος λιγο θα το επηρεαση και παραληλα θα προσδωση μεγατερη διαρκεια ζωης!!!. Μα αυτα που λεγονται ειναι παντελως μπετατζιδικα και οχι απο ενα μελετη μηχανικο που σημερα κατεχοντας τις γνωσεις αλλα και τα μεσα υπολογιστικα - μηχανικα κλπ να μελετα χωρις να λαμβανει υποψιν την οικονομια. 1. Η διαρκεια ζωης δεν εξασφαλιζεται απο την πσοτητα αλλα απο την τροπο μορφωσης και τυρησης κατασκευαστικων διαταξεων που να προσδιδει στο εργο την μεγιστη λειτουργικοτητα και ανθεκτικοτητα.Θελω να πω απλα, οπως ο κανονισμος αναφερει να εξασφαλιζετε η σταθμη λιετουργικοτητας για την οποιαν κατασκευαζεται το εργο.Επικαλυψεις,αγκυρωσεις,καλη περισφυξη,και φυσικα καλο σκυροδεμα και οχι καταναγκην σε ποσοτητα,ανθεκτικοτητα,αλλα και συντηρηση του δομηματος κατα την διαρκεια της χρησης του κ.λ.π. 2. Το μυστικο ειναι να γινεται καταρχην σωστη συληψη του φορεα,μορφωση ,προσομοιωση και φυσικα σωστη και επαναλαμβνομενη αναλυση. Οχι οτι προδιαστασιολογουμε και επειδη το προγραμα δεν εβγαλε λαθος αρα αρκει εδω να σταματησει κανεις. Δεν μπορεις να διαστασιολογης η να επιλεγεις πεδιλα διατομης π.χ 1.8χ3.0 με Η=1,20 οταν για το ιδιο υποστυλωμα θα μπορουσες να ειχες αντιστοιχα 1.2Χ2.00 και Η=0,80. Η αν εχεις πλακα γενικης γενικης κοιτωστρωσης Η=1.00 μ ενω με μια προσεκτικοτατη αναλυση να σου αρκει Η=0,60 η να εχεις ενα εδαφος σκληρο και αραια υπσοτυλωματα καθοριζομενα απο την αρχιτεκτονικη λυση και μικρα φορτια (π.χ δυοροφο η τριοροφο) και εσυ να επιλεγεις θεμελειωση γενικη κοιτοστρωση παχους 0.80 η 1.00 με και να μην ειναι η μελετη σου (εργο γενικοτερα) περα για περα αντιοικονομικο. Θελω να πω οτι ολα εχουν μια χρυση τομη. Τομη μεταξυ ασφαλειας αλλα αξιοπιοστης -σωστης μορφωση-αναλυση -λαμβανοντας φυσικα την αντισεισμικη επαρκεια του δομηματος σου αφου εχεις προκαθορισει της παραδοχες σου ως προς τα σεισμικα φορτια αλλα και ως προς τα στατικα(μελετη πολες φορες επαναλαμβανομενη ωστε να εξαντλησης ολα τα μεσα και ορια) . Φυσικα και τα δυο εχουν τον ρολο τους στην οικονομια .Μπετον-και σιδερο. Πολες φορες Π.Χ η επιλογη ανωτερης κατηγοριας σκυροδεματος [C25/30]εχει ποιο ικονομικα αποτελσματα και φυσικα ανθεκτικοτητα (διαρκεια ζωης κλπ) απο το να επιλεγη κανεις μεγαλυτερες διατομες (αναφερομε σε θεμελειωση-υψος αυτης κλπ αναλογα την περιπτωση.) .. αυτα τα ολιγα ....
  8. Λογω βιασυνης σταλθηκε το κειμενο λιγο ασυντακτο επαναλαμβανω με διορθωση. Καταρχην συμφωνω σε ορισμενα απο αυτα που ανεφερε ο συναδελφος vοurnaz σχετικα με την σκυροδετηση υπο συνθηκες βροχοπτωσης αλλα με καποιες διαφοροποιησεις και ερωτιματικα. Αποψην μου ειναι ,γενικα υπο ισχυρη βροχοπτωση πρεπει να αποφευγεται η σκυροδετηση. 1 Ερωτημα. Υπαρχει συναδελφε πειραματικος η εργαστηριακος ελεγχος σκυροδεματος (δοκιμια) που να αποδεικνυεται ο ισχυρισμος σου οτι δεν υπαρχει κανενα προβλημα αντοχης στο σκυροδεμα οταν σκυροδετης υπο νεροποντη (αναφερομαι στην πλακα διοτι η θεμελειωση ειναι διαφορετικη διαδικασια).? .Αν ναι τοτε δεν εχω παρα να αποδεχθω την αποψιν σου.Αν οχι τοτε ας ειμαστε ποιο επιφυλακτικοι σε αυτο. 2. Τι γινεται κατα την φαση της σκυροδετησης υπο εντονοτατη παντα βροχοπτωση δεδομενου οτι γινεται σε μικρη εστω εκταση αναμιξη της μαζας του σκυροδεματος με την χρηση του δονητη αλλα και με διαφορα εργαλεια που χρησιμοποιουν οι τεχνιτες για την διαστρωση.? Εισαι τοσο σιγουρος οτι ,ολη η ποσοτητα νερου που θα δεχθει το σκυροδεμα (λαβετε υποψιν και το χρονο σκυροδετησης οσο ποιο μεγαλος τοσο μεγαλυτερη ποσοτητα νερου δεχεται) κατα την φαση της επεξεργασιας-διατρωσης με μηχανικα μεσα θα φυγει απο την μαζα του σκυροδεματος αυτοματα-μονο του? 3. Γιατι οι κανονισμοι απαγορευουν το "καταβρεγμα" της πλακας κατα την φαση σκυροδετησεως..αλλα και μετα κατα την φαση στερεοποιησεως? 4. Δεν υπαρχει κινδυνος αν εχει διακοπη η σκυροδετηση μεχρι να ερθει η επομενη βαρελα ενω υπαρχει εντονη βροχοπτωση να γινει "απολεπιση" των αδρανων ( αποχωρισμος της παιπαλης του τσιμεντοκονιαματος απο τα αδρανη-"ξεπλυμα" κοινως) ? Μην ειμαστε τοσο σιγουροι οτι δεν υπαρχει προβλημα στο σκυροδεμα και γενικοτερα στο δομικο-η δομικα στοιχεια . Προσωπικα θεωρω οτι εχει αρνητικες επιπτωσεις σε συνθηκες ισχυρης βροχοπτωσης {νεροποντη) Καλο ειναι να μην γινεται ..αυτα τα ολιγα και συγκρατημενα. ..
  9. Καταρχην συμφωνω σε ορισμενα απο αυτα που ανεφερε ο συναδελφος vοurnaz σχετικα με την σκυροδετηση υπο συνθηκες βροχοπτωσης αλλα με καποιες διαφοροποιησεις και ερωτιματικα. Αποψην μου ειναι γενικα υπο ισχυρη βροχοπτωση πρεπει να αποφευγεται η σκυροδετηση. 1 Ερωτημα. Υπαρχει συναδελφε πειραματικη διαδικασια η αποτελεσμα που καταφατικα ανεφερες οτι δεν υπαρχει προβλημα αντοχης σττο σκυροδεμα οταν σκυροδετης υπο νεροποντη (αναφερομενα στην πλακα διοτι η θεμελειωση ειναι διαφορετικη διαδικασια).?αν εχεις π.χ αποτελεσμα εργαστιριακα μετα απο σκυροδετηση υπο εντονοτατης βροχοπτωσης και παρετηρησες οτι δεν υπαρχει προβλημα στην αντοχη.Αν ναι τοτε δεν εχω παρα να αποδεχθω την αποψιν σου.Αν οχι τοτε ας ειμαστε ποιο επιφυλακτικοι σε αυτο. 2. Τι γινεται κατα την φαση της σκυροδετησης υπο εντονοτατη παντα βροχοπτωση δεδομενου οτι γινεται κατακαποιο τροπο αναμιξη της μαζας του σκυροδεματος εμ την χρηση του δονητη αλλα και με διαφορα εργαλεια που χρησιμοποιουν οι τεχνιτες για την διαστρωση.? Εισαι τοσο σιγουρος οτι ολη η ποσοτητα νερου που θα δεχθει το σκυροδεμα (λαβετε υποψιν και το χρονο σκυροδετησης οσο ποιο μεγαλος τοσο μεγαλυτερη ποσοτητα νερου δεχεται) κατα την φαση της επεξεργασιας-διατρωσης με μηχανικα μεσα θα φυγει απο την μαζα του σκυροδεματος αυτοματα-μονο του? 3. Γιατι οι κανονισμοι απαγορευουν το καταβρεγμα της πλακας κατα την φαση σκυροδετησεως..? 4. Δεν υπαρχει κινδυνος αν εχει διακοπη η σκυροδετηση μεχρι να ερθει η επομενη βαρελα και εντομεταξυ υπαρχει εντονη βροχοπτωση να γινει απολεπιση των αδρανων ( αποχορισμος της παιπαλης του στιμεντοκονιαματος απο τα αδρανη-ξεπλυμα κοινως) ? Μην ειμεθα τοσο σιγουροι γιατις επιπτωσεις που προκαλει η βροχοπτωση επι του σκυροδεματος κατα την φαση διαστρωσης του. Καλο ειναι να μην γινεται ..αυτα τα ολιγα και συγκαρτημενα. ..
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.