Μετάβαση στο περιεχόμενο

Mavrakis Jorge

Members
  • Περιεχόμενα

    3
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by Mavrakis Jorge

  1. Καλημέρα, διαβάζω με ενδιαφέρον τις παρατηρήσεις και έχω να κάνω κ εγώ μια ερώτηση, καθ' ότι πρόσφατα κατέθεσα άδεια και αντιμετωπίζω πρόβλημα με την μηχανικό στην οποία έχει χρεωθεί. 1ο. Στην περίπτωση όπου η αργολιθοδομή δεν καλύπτει όλη την περίμετρο του κτίσματος (ισόγειο, με ένα υπόγειο) αν και η τοιχοποιία είναι φέρουσα για το τμήμα της περιμέτρου που καλύπτει, λαμβάνεται ή όχι στην δόμηση (για την κάλυψη σίγουρα μετράει)? Επίσης ο οικισμός είναι παραδοσιακός, κάτω των 2000 κατοίκων...οπότε δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια νομοθετική ρύθμιση επ' αυτού. Τέλος μου ανέφερε, η εν λόγω μηχανικός, ότι λόγω κατασκευής υδατοδεξαμενής στο υπόγειο, να κατασκευαστούν διπλά τοιχία σε απόσταση 1 μέτρου από τα θεμέλια (τα τοιχία της δεξαμενής, από την υπόλοιπη κατασκευή) για λόγους στεγανότητας. Γνωρίζει κανείς κάτι γι' αυτό (μου ανέφερε ότι η εν λόγω απαίτηση, αναφέρεται ρητώς στον κτιριοδομικό κανονισμό)?
  2. Συνάδελφοι καλησπέρα...Αν και μηχανικός τα τελευταιά 7 χρόνια, δυστυχώς δεν έχω την εμπειρία έκδοσης οικοδομικής άδειας (ασχολούμουν με δημόσια έργα κυρίως), οπότε είμαι νέος στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Είχα μια απορία σχετικά με το κόστος έκδοσης μιας άδειας επισκευής υπαρχόντων ακινήτων, αν και ένας φίλος - συνάδελφος μου ανέφερε για το κόστος (ελάχιστη αμοιβή 1.430,00€). Στο πρόγραμμα του συναδέλφου ("Gousgounis") όπως και στο πρόγραμμα του ΤΕΕ δεν υπάρχει επιλογή για τέτοιου είδους άδεια, με δεδομένο ότι θέλω να εκδόσω άδεια επισκευών για συγκεκριμένες εργασίες, ενώ τα κτίρια είναι δύο (συνολική επιφάνεια κάλυψης 195,00M2, 111,00 & 84,00 αντίστοιχα). Η ερώτηση μου είναι, αν το συγκεκριμένο κόστος είναι αυτό που αναφέρεται παραπάνω και γενικά αν χρειάζεται κάποια ενέργεια από εμένα σχετικά με το πρόγραμμα έκδοσης αμοιβών από το ΤΕΕ ή απλά καταθέτω μόνο τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην Πολεοδομία (αντίγραφα όψεων, κατόψεων, τοπογραφικού και τεχνική έκθεση μηχανικού). Υ.Γ. : Πολύ καλή δουλειά στο site σου, συνάδελφε!
  3. Παιδιά γεια σας, είμαι νέος στο χώρο. Θα ήθελα να επέμβω στη συζήτηση σχετικά με τις μεταλλικές - σύμμικτες κατασκευές. Το δομικό σύστημα για την κατασκευή ενός κτιρίου (σπιτιού ή γενικότερα δημοσίου ή άλλου στεγασμένου χώρου) καλείται σύμμικτο. Αυτό συμβαίνει γιατί πολύ απλά για την διαδικασία κατασκευής, απαιτούνται τουλάχιστον τρία (3) διαφορετικά υλικά που σαν σκοπό έχουν την παραλαβή των φορτίων της ανωδομής, των δυναμικών φορτιών σεισμού ή αέρα (ή άλλων). Τα τρία υλικά στην προκειμένη περίπτωση είναι : 1) Δομικός χάλυβας -ως κύριο υλικό της κατασκευής κ αυτό διότι, όλα τα φέροντα στοιχεία της κατασκευής είναι από χάλυβα (δοκοί υποστυλώματα κλπ.)-, 2) Σκυρόδεμα, το οποίο χρησιμοποιείται για την παραβή των επιφανειακών φορτίων (πλάκες κλπ), 3) Συνελκόμενος οπλισμός ή απλά ο οπλισμός που χρησιμοποιείται σε όλες τις κατασκευές. Επιπλέον σε πολλές περιπτώσεις (στις περισσότερες) χρησιμοποιείται και panels, χαλυβδόφυλλα πάνω στα οποία σκυροδετούντε οι πλάκες και τα οποία έχουν σύνθετο ρόλο, καθώς λειτουργούν ώς καλούπι (κατά τη διάρκεια σκυροδέτησης) αλλά και ως οπλισμός (ο βασικός οπλισμός της πλάκας) της πλάκας οροφής του εκάστωτε ορόφου. Για να μη διαπλατύνω, θα ήθελα να αναφέρω ότι όσον αφορά τη συμπεριφορά ενός σύμμικτου κτιρίου στο σεισμό, αυτό συμπεριφέρεται καλύτερα απ' ότι κτίριο από σκελετό αμιγώς οπλισμένου σκυροδέματος και αυτό έχει να κάνει με την πλαστιμότητα του χάλυβα αλλά και τη μάζα του κτιρίου, δύο πολύ σημαντικά στοιχεία που επηρρεάζουν την συμπεριφορά του κτιρίου στο σεισμό. Το σίγουρο είναι ότι γλιτώνεις πολλά περισσότερα χρήματα κατασκευάζοντας ένα κτίριο από σύμμικτο φορέα και αυτό διότι στα μεταλλικά δεν πληρώνεις ένσημα ίκα (σημαντικό κόστος στις κατασκευές), επιπλέον η πρόοδος της κατασκευής είναι ταχύτερη (λιγότερα εργατικά γενικότερα) και τέλος το μεταλλικό είναι ομοιογενές υλικά, ξέρεις τα χαρακτηριστικά του (πρότυπες διατομές) εν αντιθέσει με το σκυρόδεμα, στο οποίο απλά κάνεις παραδοχές.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.